Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos kansa äänestää väärin, saako sen yli kävellä?

EU:ssa on 25 viime vuoden aikana uusittu kolme kansanäänestystä. Sen takia unionia haukutaan epädemokraattiseksi, mutta ehkä syytökset ovatkin turhan kärkkäitä.

Sunnuntai
 
© Andrew Winning / Reuters
Uusiksi meni, sanoi irlantilainen, kun vuonna 2008 väärin äänesti.
Uusiksi meni, sanoi irlantilainen, kun vuonna 2008 väärin äänesti. Kuva: © Andrew Winning / Reuters

Britannia äänesti. Lopputulos tiedetään. Heti vaalin jälkeen alkoivat puheet siitä, pitäisikö äänestys uusia, kun paljastui, ettei eroajien puolella ollut suunnitelmaa siitä, mitä tehdä seuraavaksi.

Moni oli myös tullut katumapäälle. Kyselytutkimuksessa arvioitiin, että jopa miljoona EU:sta eroamisen puolesta äänestänyttä haluaisi sittenkin jäädä. Lisäksi EU-vastaisen Ukip-puolueen puheenjohtaja Nigel Farage totesi heti tuloksen valjettua, ettei säästyviä EU-jäsenmaksuja ohjatakaan terveydenhuoltoon, vaikka bussinkyljissä kuinka oli ennen vaaleja niin lukenut.

Ja tietenkin alkoi vääntö siitä, pitääkö kansan tahtoa noudattaa, olihan Britannialla edessään kaaos ja äänestyskin ratkaistu vain yksinkertaisella enemmistöllä, jolloin ääritapauksessa yksikin ihminen olisi voinut ratkaista vaalin. Kaikista äänioikeutetuista siis 36 prosenttia kannatti EU:n jättämistä. Loput vastustivat tai olivat hiljaa.

Voitaisiin joko järjestää uusi äänestys tai sitten parlamentti voisi kävellä äänestystuloksen yli, ehdotettiin.

Jälkimmäinen olisi poikkeuksellista. Ainakin jos oletetaan, ettei Kreikalla ollut viime kesänä kansanäänestyksen jälkeen tosiasiallista mahdollisuutta kieltäytyä hätärahoittajien ehdoista.

EU:ssa sen sijaan on pantu uusiksi kolme kansanäänestystä unionin perussopimuksista: Tanskassa Maastrichtin sopimuksesta vuonna 1992 ja Irlannissa Nizzan ja Lissabonin sopimuksista vuosina 2001 ja 2008.

Lissabonin sopimus ajettiin äänestyksettä läpi myös Ranskassa ja Hollannissa, jotka olivat sanoneet vuonna 2005 ei sen edeltäjälle, EU:n perustuslaille.

Ovatko nämä äänestykset sitten riittävä syy pilkata EU:ta demokratian irvikuvaksi?

Ainakin Tanskan ja Irlannin tapauksissa jälkimmäisen vaalin äänestysprosentti oli aina ensimmäistä suurempi, ja joka kerta kansalle tarjottiin uutta, paremmaksi sorvattua sopimusta.

EU-eliitti siis vähintäänkin esitti kuunnelleensa kansaa.

Brexit-äänestys oli neuvoa-antava eikä perustuslaillinen ja sitova, kuten Irlannin ja Tanskan äänestykset. Siksi parlamentti voisi kävellä sen yli, jos se päätyisi lopputulemaan, ettei kansa tosiasiassa tiedäkään. Mutta olisiko se rumaa ja väärin?

”Äänestystuloksen ohittamiseen voi olla hyvätkin perustelut, jos esimerkiksi poliittinen tilanne muuttuu ennakoimattomasti ja olennaisesti. Mutta hieman vaikea tällaista voi olla perustella välittömästi äänestyksen jälkeen”, sanoo kansanäänestyksiä tutkinut valtio-opin professori Maija Setälä Turun yliopistosta.

Kuitenkin tulosta olennaisempia ovat usein syyt äänestykseen. Monesti, kuten brexitinkin tapauksessa, on kyse enemmän puoluepoliittisesta pelistä tai hallituksen vastustamisesta kuin äänestyksen varsinaisesta aiheesta, Setälä sanoo. Silloin käy herkästi niin, että äänestetäänkin aivan muista asioista kuin siitä, mistä on tarkoitus – nyt EU:n vastustaminen oli kiertoilmaisu ulkomaalaisten vastustamiselle.

”Kansalaisia pitää kuulla, ja pitää olla tapoja osallistua politiikkaan, mutta minä en suosittelisi neuvoa-antavia äänestyksiä. Ne usein hämärtävät edustuksellisen demokratian roolia sen tukemisen sijaan”, Setälä sanoo.

Hänen mielestään kansanäänestykset vievät parlamenteilta mahdollisuuksia toimia.

”Siksi olen hämmästellyt, miten ihmeellinen usko meillä on näihin lukuihin.”

Läpi Euroopan populistit ovat olleet niitä, jotka rummuttavat suoran demokratian ja kansanäänestysten puolesta. Tietenkin, sillä äänestäminen on tutkitusti tunnelaji. Siksi tarjotun informaation pitäisi olla luotettavaa ja monipuolista ja jatkosuunnitelmien selvillä, Setälä sanoo. Niin Britanniassa ei nyt ollut; nyt valtio on kaaos.

Hän nostaa esimerkiksi Oregonin osavaltion Yhdysvalloissa, jossa kansalaisaloiteäänestysten alla koostetaan kansalaisraati, joka perehtyy asiantuntijoiden avustamana aiheeseen ja jonka perustelema suositus lähetetään kaikille äänioikeutetuille.

”Kun Yhdysvaltojen osavaltioissa äänestetään marihuanan laillistamisesta, niin siitä ihmisillä voi vielä olla mielipide. EU-sopimukset taas ovat niin monimutkaisia, että tuskin edustajatkaan ovat niitä lukeneet.”

Jos länsimaissa valtiotason neuvoa-antavien äänestysten ohittaminen on harvinaista, voi katsoa lähemmäs. Suomessakin on ollut kuntaliitosäänestyksiä, joiden jälkeen on pantu kuntia yhteen vasten kuntalaisten tahtoa.

Missä valtuusto, siellä ongelma, sanoisi populisti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat