Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvyyden tavoittelu on moraalitonta

Moraalisessa hyvyydessä on kyse siitä, että itse tarkoitus on hyvä, kirjoittaa Tommi Uschanov.

Sunnuntai
 
Tommi Uschanov
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Kukaan ei ole moraalisesti täydellinen. Mutta pitäisikö meidän silti haluta olla täydellisiä, vaikka tiedämme, ettemme siihen pysty?

Väitän, ettei pitäisi. Tähän on useitakin eri syitä, joista filosofiassa on keskusteltu paljonkin mutta sen ulkopuolella ei juuri lainkaan.

Eräs syy on niin kutsuttu koejännitys. Jos ihminen keskittyy jossakin asiassa onnistumiseen niin kovasti, että hän alkaa hermoilla, hän saattaa hyvinkin onnistua huonommin kuin jos hän ei olisi keskittynyt lainkaan. Ja jos yrittää vaikkapa aktiivisesti olla ajattelematta jotakin asiaa, huomaa pian, ettei päinvastoin pysty ajattelemaan muuta kuin sitä.

Jos moraaliseen hyvyyteen kuuluu, ettei ajattele esimerkiksi pahaa muista ihmisistä, tietoiset yritykset pyrkiä tähän vaikuttavat siis kääntyvän itseään vastaan. Halu tulla moraalisesti täydelliseksi saattaa paradoksaalisesti olla jopa moraalitonta, jos se huonontaa edellytyksiä toimia tosiasiassa moraalisesti.

Itse asiassa ei ole edes aivan selvää, mitä koko ”täydellisyys” tässä tarkoittaa. Täydellisyys on määrällistä, ja sillä on yläraja. Ylioppilaskokeesta voi saada täydet pisteet tai muumimukeja kerätä täydellisen kokoelman.

Laadullinen ominaisuus ei sen sijaan voi olla samassa mielessä täydellinen. Kuulostaisi oudolta sanoa, että esimerkiksi jokin väri on ”täydellinen väri” tai tietty lämpötila on ”täydellinen lämpötila”. Mutta myös hyvyys on laadullinen ominaisuus.

Puhe voi toki olla välinearvosta. Väri on täydellinen tietyn huoneen sisustukseen tai lämpötila pakasteiden säilytykseen. Mutta nämä ovat hyvyyttä johonkin tarkoitukseen. Moraalisessa hyvyydessä on kyse täysin toisesta asiasta: siitä, että itse tarkoitus on hyvä.

Moraali mielletään usein valintatilanteiksi kahden ja vain kahden asian välillä. Tämän kiteyttää populaarikulttuurin humoristinen kuva omastatunnosta: yhdellä olalla enkeli ja toisella paholainen, kumpikin kutsumassa ihmistä omaan suuntaansa. Tuossa on hukkuva lapsi eikä paikalla ole ketään muuta; pelastanko hänet vai en?

Hyvän edistäminen on kuitenkin paljon useammin päättämistä siitä, mihin yhteiskunnan rajalliset resurssit käytetään. Kun hätätilanteita on tämän tästä, on järkevintä perustaa pelastuslaitos, joka pelastaa ihmisiä työkseen. Näin on tehtykin. Mutta sitten huomio kääntyy tylsiin käytännön asioihin, kuten siihen, paljonko pelastustoimeen budjetoidaan rahaa monien muiden hyvien asioiden kustannuksella.

Jotkut filosofit – viimeksi William MacAskill kirjassaan Doing Good Better (2015) – ovat kuitenkin laatineet ohjeita siitä, miten tulisi toimia nimenomaan yksityishenkilönä, jos haluaa elämänsä aikana tehdä mahdollisimman paljon hyvää. Ohjeissa on vain valitettavasti samanlainen ristiriita kuin koejännityksen kohdalla. MacAskill esimerkiksi sanoo, ettei ihmissuhteille saa antaa mitään painoa. Niissä asetetaan epäoikeudenmukaisesti ja mielivaltaisesti tietyt ihmiset muun ihmiskunnan edelle.

Vastaus tähän on, että elämä on mielivaltaista. MacAskill ei itse olisi edes syntynyt, elleivät juuri hänen vanhempansa olisi mielivaltaisten syy–seurausketjujen tuloksena tavanneet ja solmineet ihmissuhdetta. Jos ihmiset eläisivät kuten hän opettaa, häntä ei olisi nyt opettamassa heitä. Tätä parempaa osoitusta täydellisyysihanteen kestämättömyydestä voi tuskin enää löytää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat