Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä on kohtuullinen hinta polttareista?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Rakkaat ystävät! Päivät lyhenevät jälleen, kuinka huojentavaa. Tänään menemme suoraan kysymyksiin.

Mikä on kohtuullinen hinta polttareista? Lapsuudenystäväni polttareiden hinnaksi muodostui reilusti yli sata euroa osanottajalta. Se on mielestäni liikaa. Otin asian puheeksi polttareita järjestäneen kaason kanssa. Hänen mukaansa muilla ei ollut ongelmaa hinnan kanssa. Kaaso ehdotti, että maksaisin vähemmän, mutta en tarttunut ehdotukseen, koska ansaitsen melko hyvin. Kyse oli periaatteesta ja pienituloisempien ystävien tilannetta kohtaan tuntemastani huolesta. Kaaso panosti tehtäväänsä, ja polttariohjelma oli viimeisen päälle. Meille ilmoitettu budjetti ylittyi, ja sitä paikattiin kolehdilla. Puitteet olivat mielestäni huikentelevaiset porukalle, jossa kukaan ei ole kroisos.

Asiaa koskeneet kommenttini kantautuivat kaason ja morsiamen korviin, ja välimme ovat kärsineet, kenties pysyvästi. Hyvä Sisko, miten paljon olisit itse valmis maksamaan vanhan ystävän polttareista? Miten tilanne olisi pitänyt hoitaa?

– Hankala välikäsi

 

Hyvä, että käännyit puoleeni, sillä olen tätä ikuisuuskysymystä luonnollisesti pohtinut. Tapauksessanne on rikottu paria kultaista sääntöä.

Polttareiden järjestäminen voi helposti lähteä niin sanotusti käsistä, kun yhdessä tehdään yllätystä rakkaalle ihmiselle. Se on mukavaa, mutta anarkia ei sovi hallintomalliksi: on syytä olla keskusjohto. Yleensä tämä on kaaso/bestman tai morsiamen/sulhasen lähiystävä. Keskusjohdon tulee olla hienotunteinen ja ymmärtää vastuunsa. Kustannuskysymyksissä kaikkia on kuultava.

Aluksi kaikilta selvitetään (yhdessä, yksityisesti tai anonyymilla nettiäänestyksellä), mikä on heidän mielestään yläraja. Osallistujien tulotasoa ei aleta setviä, eikä kenellekään osoiteta erityishintoja, ellei sitten olla varmoja siitä, että osallistujat ovat niin läheisiä, että raha ei aiheuta yllättäviä tunteita (näin on harvoin). Neuvoteltu perushinta on kustannus, jonka kaikki vähintään maksavat. Tämä kattaa tietyt perusasiat, esimerkiksi saunan, ruuan ja kuljetukset.

Jos näyttää, että kaikkia suunnitelmia ei tällä hinnalla kateta, voidaan ohjelmaan sisällyttää kalliimpia osuuksia, joihin osallistuvat näistä asioista innostuneet. Esimerkiksi: kun morsiamen kolme ystävää vievät tämän laskuvarjohyppäämään, he maksavat tämän osuuden ja muu seurue siirtyy seuraavaan etappiin tekemään illallista tai lämmittämään saunaa.

Tärkeintä on muistaa, että polttarit ovat morsiamen tai sulhasen juhla. Kiistoja tulee välttää, ja jos sellaisia ilmenee, ne eivät saa kantautua juhlakalun korviin edes vuosien päästä. Tämän tulisi olla kaikille kunnia-asia.

Mihin perustuu julkisuudessa esitetty into saada ihmiset vaihtamaan vanhat autonsa uudempiin, vähemmän polttoainetta kuluttaviin? Eli kun otetaan huomioon koko auton elinkaari – valmistus, käyttö, huolto, korjaukset ja romutus –, kumpi on ekologisempaa: ajaa vanhalla, hyvin hoidetulla autolla vai hankkia uusi ”kertakäyttöisempi”, hienoa elektroniikkaa sisältävä kaara?

– Tiedonhaluinen

 

Into saada ihmiset vaihtamaan vanhat vempaimet uusiin liittyy tietysti haluun myydä lisää vempaimia. Mutta katsotaanpa tarkemmin. Soitin tietokirjailija Janne Käpylehdolle, joka on energia-asiantuntijana istunut ministeriöiden työryhmissä ja käynyt eduskunnan valiokunnissa kuultavana näistä kysymyksistä.

Hän sanoi, että asia tulee eteen usein, mutta on niin monimutkainen, että jos kaikki muuttujat huomioisi, operaatio olisi melkoinen. ”Ekologisuus kun on melko laaja määritelmä.”

Käpylehto ehdotti, että tarkastelemme asiaa hiilidioksidipäästöjen kannalta.

Bensa- ja dieselautojen päästöt ovat autosta riippumatta suuret, jos vertaa biokaasu- tai sähköautoon. Päästöjä syntyy eniten valmistuksesta ja käytöstä. ”Huolto ja romutus ovat vähäisessä osassa.”

Keskikokoisen polttomoottorihenkilöauton valmistus tuottaa noin 17 000 kiloa hiilidioksidipäästöjä, mikä vastaa noin 150 000 kilometrin ajon aikaisia päästöjä.

”Se tarkoittaa, että vaihtamalla uuteen, vähemmän bensiiniä tai dieseliä kuluttavaan autoon täytyy sillä huristella aika pitkälle, ennen kuin valmistuksesta aiheutuvat päästöt on kuitattu”, Käpylehto kertoi.

Vertailussa ykköseksi nousivat sähkö- ja biokaasuauto. (Edullisimpien sähköautojen kantomatka ei sovellu kaikkien käyttöön.) Vähäpäästöisimmätkin bensa- ja dieselautot päästävät hieman alle 100 grammaa hiilidioksidia kilometriä kohden, kun sähköautolla päästöt ovat sähkön tuotantotavasta riippuen 3–40 grammaa kilometriltä ja biokaasuautolla hieman yli 10 grammaa kilometriltä.

Tosin bensa-autossa katsotaan käytön aikaisia päästöjä, sähköautossa koko tuotantoketjua. ”Bensa- tai dieselauton päästöön tulisikin laittaa noin 50 prosenttia lisää, jotta luku olisi vertailukelpoinen. Sähköauton käytönaikaiset päästöthän ovat pyöreä nolla”, Käpylehto sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat