Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin lääkärit kohtelevat lihavia

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Juha-Pekka Laitinen / HS
Kuva: Juha-Pekka Laitinen / HS

HS:n ulkonäkösyrjintää koskevassa kyselyssä nousi selvästi esiin terveydenhuollon rooli. Huonoa kohtelua oli koettu jo lapsena neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa, mutta myös aikuisena lääkärillä.

Tässä joitakin esimerkkejä kyselyyn vastanneiden kirjoituksista:

”Pahimman ongelman muodostavat terveydenhuollon ammattilaiset. Lihava voi jopa jäädä ilman tarvitsemiaan lääketieteellisiä hoitoja, koska kaikki johtuu joidenkin lääkäreiden mielestä lihavuudesta.”

”Lääkäriin ei juuri huvita mennä. Oli syy mikä tahansa, vaikka etusormen kynsi, niin aina mainitaan, että jos laihtuisin, sekin varmaan parantuisi.”

”Eniten ongelmia on lääkäreiden kanssa asioidessa: hämmästyttävän helposti lääkäri jättää paneutumatta oireisiin ja varsinaiseen lääkärille tulon syyhyn ja sen sijaan nostaa ongelmaksi lihavuuden ja kehottaa laihtumaan.”

”Lääkäri ei suostu antamaan kipulääkettä kipeisiin polviin, mutta vittuilee.”

”Lääkäri on kehottanut laihduttamaan muun muassa seuraavien sairauksien kanssa: masennus, allergia, astma, välilevyn pullistuma, whiplash, 4 päivää kestänyt kohonnut verenpaine, skolioosi, päänsärky, fibromyalgia ja postherpeettinen neuralgia. En mennyt lääkäriin, kun nyrjäytin nilkkani, en kestä enää kommentteja ylipainostani.”

”Olen usein pohtinut terveydenhuollon alalla toimivien käsitystä siitä, että mitä vaan voi sanoa. Olen itse opettaja ja mitäpä jos me alettaisiin sanoa asiakkaillemme tyhmyydestä, motoriikan puutteesta, laiskuudesta ja syyllistettäisiin erilaisia oppijoita. Tulis aika nopeasti fudut. Lääkäreille huono käytös on ihan ok, ja asiakas maksaa.”

”Viimeksi eilen lääkäri totesi, että kynsisieni johtuu lihavuudesta. Ja kuolen parin vuoden sisällä aivoinfarktiin tai sydänkohtaukseen. Ei paljon innosta muuttaa elämäänsä, mutta yritän kuitenkin elää niin kuin itsestä tuntuu parhaalta.”

”Lääkärillä kaikki johtuu lihavuuteen on sitten varvas murtunut tai pää kipeä. ”

”Lääkärissä tai työterveyshoitajalla on vaikea käydä. He antavat mielestään tarpeellisia ohjeita ruokavaliosta ja liikunnasta. Ikään kuin aikuinen ihminen ei tietäisi niitä jo!”

”Työterveyshoitaja aloitti ikäkausitarkastuksen pitämällä esitelmän korkean kolesterolin vaaroista ja terveellisestä ruokavaliosta. Olen lihava, mutta minulla ei kuitenkaan ole korkeaa kolesterolia. Ehdotin, että ensin otettaisiin verikokeet ja vasta tulosten jälkeen keskusteltaisiin asiasta, jos on tarvetta. Ei ollut. Koetulosten jälkeen hoitaja uskoi, että syön terveellisesti ja liikun säännöllisesti. Tarkemmin tietojani tutkimalla selvisi, ettei minulla myöskään ole ollut neljään vuoteen yhtään sairaslomapäivää.”

”Kerran menin lääkäriin korvatulehduksen takia, ja lääkäri totesi, että minun pitäisi laihduttaa, koska kauneuteni menee muuten hukkaan.”

”Ala-asteella se alkoi. Terveydenhoitaja alkoi puhumaan lihavuudestani ja esitteli useasti minulle kaloritaulukoita. Muistan ajatelleeni, että onpa pokkaa, kun hän itsekin oli hyvin pyöreä. Vanhemmat huolestuivat myös lihavuudestani ja kannustivat laihdutuskuurille. Nelosluokalla laihdutin ensimmäistä kertaa noudattamalla dieettiä, jossa illalla ei enää saanut klo 16 jälkeen syödä muuta kuin hedelmiä. Taisin keksiä dieetin itse. Sairastuin yläasteella syömishäiriöön ja se oireili pahasti aina kolmekymppiseksi asti.”

”Peruskoulun terveydenhuollossa kaikki ’johtui’ aina ylipainosta. Oli sitten mikä tahansa vaiva, niin terkkarit ja koululääkärit aina vetivät sen kasvukäyrän esille ja valittivat että ’katsos nyt, sinä olet tässä kun sinun pitäisi olla tuolla’. Ei siinä ala-asteikäinen lapsi enää sitten itsekään tajunnut, että mistä vaivoista pitäisi lääkärille sanoa, kun kaikki oli kerran ’ylipainon vikaa’. Mm. synnynnäinen selkävika ja lapsuudessa alkamassa ollut olkanivelen rappeuma olisi voitu hoitaa kuntoon, jos terkkarikäynnit eivät olisi aina menneet siihen painosta jankkaamiseen. Nykyään (normaalipainoisena, muuten) sitten on jatkuvaa kipua sekä kädessä että selässä, joten kiitos vaan, julkinen terveydenhuolto.”

”Lääkärissä käydessä tuntuu, etten voi/saa valittaa kolotuksista tai vaivoista, koska olen ylipainoinen. Laihduttaminen onkin mieluinen aihe lääkärille. Niin terveyskeskuksessa kuin aikoinaan työterveyden puolella. Keinoja laihduttamiseen ei tietenkään heillä ole antaa, vaan käsketään vain pudottaa painoa. Syytä ylipainoon ei koskaan, ei koskaan, ole minultakaan kysytty tai selvitetty.”

”Syön mielialaoireiden hoitoon tarkoitettua lääkettä, jossa hyvin yleiseksi sivuoireeksi lueteellaan painon nousu. Kun aloitin lääkkeen, lihoin 15 kiloa. Varasin lääkärille ajan, koska olin todella huolissani siitä, että BMI oli noussut järkyttäväksi, painoindeksi oli 36. Lääkäri totesi, että vaihda pulla porkkanaan niin laihdut. Lähdin itkien kotiin ja olin syömättä niin kauan, että jalat lähtivät alta. Lopetin lääkkeen ja laihduin 2 kuukaudessa 12 kiloa, muuttamatta ruokavaliotani. En tosin osannut iloita hoikemmasta vyötäröstäni, koska sairastuin psykoosiin ja jouduin sairaalaan.”

”Menin kerran lääkäriin rannekivun vuoksi. Lääkäri kysyi aivan ensimmäiseksi ’Oletko ajatellut laihduttaa?’

”Kuusivuotiaana neuvolassa minua sanottiin liian lihavaksi ja sen jälkeen olen laihduttanut aina. Välillä olen näännyttänyt itseni melkein kuoliaaksi, välillä urheillut kaksi kertaa päivässä ja syönyt vaan rasvatonta ruokaa, mutta kun alan syömään kuten muutkin tuttavat ja ystävät, niin lihon. Sitten taas aloitan alusta jos jaksan. Olen nyt 50-vuotias eikä enää oikein huvittaisi elää pelkillä vihanneksilla.”

”Kukaan ei terveydenhuollossa ole ollut kiinnostunut lihomisen syistä. Miksi kasvisyöjä nälkäkurki muuttui kropaltaan täysin toiseksi? Olisi hyvä, että myös terveydenhuollossa nähtäisiin ylipainon taakse, eli lihavuuden syntyyn.”

”Lihoin pakkohoidossa 60 kiloa psykoosilääkkeiden takia. Pakkohoidossa ei puututtu lihoamiseen. Nyt häpeän lihavuutta. Hoitoa lihavuuteen en saa.”

”Terveydenhoitaja oletti kuntoni olevan huono, koska olin niin lihava. Todellisuudessa kuitenkin rakastin ja rakastan liikuntaa, ja ollessani lihavimmillani harrastin keskiraskasta liikuntaa viisi tuntia viikossa, enkä koskaan ole ollut varsinaisesti rapakunnossa.”

”Ortopedi hädin tuskin tutki polvea ja sanoi: ’Tässä on resepti särkylääkkeille ja voisit testata glukosamiinia. Jatkotoimenpiteitä/tutkimuksia vaivan selvittämiseen voidaan tehdä kunhan laihdutat ensin. Miltä 30 kiloa kuulostaisi?’ Vastaanotolta pois linkuttaessa laskeskelin, että tämä käytännössä tarkoittaisi, että minun tulisi painaa saman verran kuin yläasteella.”

”Raskauden aikana noudatin todella tarkasti diabetesdieettiä ja laihduin tuntuvasti, silti sokeriarvot olivat koholla. Minua arvosteltiin terveydenhoitajan vastaanotolla, etten välitä lapseni hyvinvoinnista (kun en pystynyt pitämään ruokavaliolla arvoja kurissa). Ennestään hoikalle tutulle annettiin sokereita tasaavaa lääkitys vastaavassa tilanteessa.”

”Eräs lääkäri tokaisi, kun mainitsin käsivarren kivusta ja halusin kokeilla laserhoitoa, että ’ihmekkös se on, että käsi on kipeä, kun on kahden ihmisen kokoinen’.”

”Kouluterveydenhoitaja sai minulle aikaan varman suurimman trauman. Tämä anorektikon näköinen ihminen, joka näytti hyvin sairaalta, tarttui minuun fyysisesti kinni ja tivasi, miksi ranteeni on niin paksu. Mistä pirusta sen voin tietää. Käytin 29 tuuman housuja ja olin kova uimaan. En tässä vaiheessa kokenut olevani lihava vaan lihaksikas.”

”Raskausaika oli yhtä helvettiä. Sairaalassa sain kuulla sellasta bullshittiä, että ihme ettei tullut keskenmeno. Paino oli synnytyksen jälkeen vähemmän kuin neuvolassa ekan kerran. Mutta sekään ei riittänyt, olisi pitänyt laihtua ihan simona, vaikka on raskaana.”

”Suunnilleen kaikkialla muualla aikuiset ihmiset osaavat käyttäytyä asiallisesti, mutta jostain syystä erityisesti lääkärit kohtelevat kuin imbesilliä. Jopa työpaikalla kiertäneeseen noro-virukseen sairastuminen on ollut lääkärin mielestä ylipainosta johtuva asia, samoin flunssa ja selkälihaksen revähdys, jonka sain kun yritin estää väärin kuormattua juomalavaa kaatumasta.”

”Työhöntulotarkastuksissa kaksi eri hoitajaa kommentoi, että painoa on pudotettava ja motivaatio löytyy, kun tulokset kokeista (kolesteroli, sokeri jne) tulevat. Molemmat olivat kokeiden tuloksista tolaltaan. Kaikki arvot olivatkin loistavia, vaikka painoindeksi olikin noina kertoina 33-37 luokkaa. Kuvittelin olevani erikoinenkin tapaus, kunnes näin tutkimuksen, jossa todettiin, että neljännekselle lihavista ihmisistä lihavuus ei vaikuta kolesterolin, verenpaineen tai sokeriarvojen kohoamiseen. Niinpä motivaattoriksemme jäävät ulkonäölliset seikat, mahdollisten liikuntaelimiin kohdistuvien ongelmien lisäksi.”

”Loukkaannuin kovasti, kun lääkäri ensimmäisen kerran huomautti vyötäröpyöreydestä. Se oli arka paika, että eipä ihme. Toisaalta tiedän, että terveydenhoidossa pyritään rehellisyyteen, ja huomautus oli hyvin asiallisessa hengessä tehty. Nyt kun olen saanut vyötäröä jo hiukan esiin, olen hyvilläni. Miksi lääkäri tai hoitaja ei saisi mainita selvästä terveysriskistä? Totuushan ei pala tulessakaan, moni sairaus liittyy reippaaseen ylipainoon. Mainiota, jos minun ei tarvitse syödä loppuikäni ajan verenpaineen tai diabeteksen hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä, tai jos vältyn ohitusleikkaukselta, tai jos polvet kestävät painoni alla vielä 90-vuotiaana.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat