Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin äidit lisäävät lastensa ulkonäköpaineita

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Juha-Pekka Laitinen / HS
Kuva: Juha-Pekka Laitinen / HS

HS:n ulkonäkösyrjintää koskevassa kyselyssä lukijat kertoivat, että perheenjäsenet kommentoivat toistensa kiloja julmasti. Varsinkin äitien sanat ovat satuttaneet ja myös äitien antamalla esimerkillä on ollut suuri merkitys.

Tässä joitakin esimerkkejä kyselyyn vastanneiden kirjoituksista:

”Koen kyllä huonommuutta pulleudestani, koska äitini on iskostanut minuun kokonaisvaltaisen kelpaamattomuuden fiiliksen. Hän esim. kommentoi minulle, kun olin teini ja lähdössä diskoon, että ’kuka sua siellä kattelee’.”

”Äitini käytti minusta esiteininä sanaa pullukka, ajattelematta että siinä on mitään pahaa. Se kuitenkin tuntui pahalta. ”

”Nuorempana äitini laittoi minut usein laihdutuskuurille. Laihduttuani sain palkaksi karkkia.”

”Äitini on ikuinen laihduttaja, joka ei koskaan ole ollut tyytyväinen itseensä, vaikka on aina ollut hoikka. Sama maailmankuva on siirtynyt häneltä minulle, tosin olen päässyt siitä pikkuhiljaa yli. Hän on myös suutuspäissään haukkunut minua läskiksi ja muutenkin huomautellut painostani, vaikka olen ollut suurimman osan elämästäni normaalipainoinen (jossain vaiheessa lievästi ylipainoinen.)”

”Kuinka tärkeää olisi, että äitini olisi hyväksynyt kehonsa. Hän on normaalipainoinen, mutta pitää itseään lihavana. Ja sen tähden en itsekään ole tyytyväinen kehooni.”

”Äitini tyytymättömyys itseensä on aina ahdistanut. Minulla on samanlainen vartalotyyppi kuin hänellä ja taistelen hyväksymisen kanssa.”

”Äitini on hyvin pienikokoinen ja kiinnittää paljon huomiota itseään isompikokoisiin ihmisiin, usein nimenomaan naisiin. Hän kutsuu heitä ’komeiksi naisiksi’ tai ’emänniksi’. Itse urheilen melko paljon ja olen häntä pidempi ja lihaksikkaampi, joten olen myös itse saanut kuulla olevani sellainen komea nainen. Itse pidän urheilullisesta ulkonäöstäni, mutta silti on välillä olo, että olisi kivempi olla sirompi. Luulen tämän ainakin osaltaan johtuvan äidistäni. Olen varma, että äitini mielestä lihavuus on luonteen heikkoutta. Hän myös itse tuo usein esiin oman pienuutensa erilaisissa tilanteissa.”

”Lapsuudessani isä sekä isovanhemmat huomauttelivat usein ja avoimesti painostani sekä vahtivat syömistäni. Tämän seurauksena edelleen häpeän heidän seurassaan ja tunnen alemmuutta, vaikka huomauttelu on loppunut. Koin että he eivät rakasta minua, niin pahalta se tuntui. Olen yrittänyt useasti laihduttaa, mutta sabotoin sen heti painon alettua pudota. Tulkitsen tämän kapinaksi sukulaisia kohtaan.”

”Eniten olen kokenut laihdutuspaineita äidiltäni. Hän on suoraan ja epäsuorasti vihjaillut, miten paljon pitäisi laihtua. Olen ollut ensimmäisellä laihdutuskuurilla yhdeksänvuotiaana. Laihdutin epäterveellisesti laihdutuslääkkeillä niin, etten syönyt päivän aikana muuta kuin näitä lääkkeitä. Onneksi kyllästyin touhuun nopeasti. Hurjinta on, ettei kukaan perheessä puuttunut siihen, että kolmasluokkalainen kieltäytyy syömästä. Minulla on nyt 10-vuotias tytär, joka on tosi hoikka äitini iloksi. Äiti ei ymmärrä yhtään, kun olen kieltänyt häntä kommentoimasta lapseni painoa. Kommentithan ovat ihannoivia. Suututtaa. Kehonkuvani on tosi kieroutunut. En ollut lapsena lihava enkä vieläkään, mutta näen itseni aika vastenmielisenä.”

”Teininä olin huolissani ulkonäöstäni ja kysyin äidiltä pitäisikö laihduttaa. Äiti sanoi että voisit sä pari kiloa pudottaa. Olin 173cm ja 53kg. ”

”Isäni on ottanut kantaa ulkonäkööni tavalla joka ei mielestäni ole tuntunut hyvältä. Sain 10-vuotislahjaksi häneltä vaa'an ja Liiku ja laihdu Jane Fondan kanssa -kirjan.”

”Anoppi sanoi, että olisithan sinä muuten ihan ok, mutta kun olet ylilihava. Rauha hänen sielulleen.”

”Olen aina saanut kuulla vanhemmiltani, että en saa lihoa suvussa esiintyvän diabeteksen takia. Olen aina ollut omasta ja muiden mielestä hoikka/normaali, joten kun vanhempani ensimmäisen kerran sanoivat minulle 19-vuotiaana (172/62), että minun pitäisi kyllä laihduttaa, en heti ymmärtänyt, mistä he puhuivat. Kun sanon heille, että heidän kommenttinsa minun ’paino-ongelmista’ ovat aiheuttaneet minulle itsetunto-ongelmia, he eivät ota minua tosissaan ja sanovat, että he vain yrittävät auttaa minua. Vittu missä? En ole pyytänyt heiltä ’apua’.”

”Äitini ei ole koskaan hyväksynyt omaa ulkonäköään ja on siirtänyt samat paineet minulle. --- Harmittelen, että minä, painoindeksiltä melkein aina noin 20, olen tuntenut itseni vuosia lihavaksi ja vältellyt uimahalleja jne. Äidit ja tädit, älkää arvostelko läheisiänne!!! Ette arvaakaan miten paljon pahaa saatte aikaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat