Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paulo Coelho on hyvä kirjailija

Jos Paulo Coelhon parjattu Alkemisti muuttaa jonkun elämän, niin aplodit hänelle, Juhani Karila kirjoittaa.

Sunnuntai
 
Matti Pikkujämsä
Kuva: Matti Pikkujämsä

Luin Paulo Coelhon tunnetuimman teoksen Alkemistin parikymppisenä ja pidin siitä. 2000-luvun kuluessa havahduin siihen, että paljon lukevien keskuudessa Coelhoa vihataan ankarasti. Epäluulo self-helpiksi kutsuttua elämäntaitokirjallisuutta kohtaan oli kasvussa, ja Alkemisti oli nostettu koko genren symboliksi.

Sittemmin Coelho-inho on vakiintunut niin, etten uskaltanut kirjoittaa tämän jutun otsikkoa, jotta kollegat eivät näkisi, mitä olen tekemässä.

Että aion puolustaa Coelhoa.

Syyni on seuraava: En usko, että Alkemistiin osataan enää suhtautua tekstinä. Kun mainitsee Alkemistin, saa tällaisia vastauksia: ”Sehän on Putinin lempikirja.” Tai: ”Ääliöt tykkää Coelhosta.” Coelho ja Alkemisti ovat typistyneet leimoiksi, joita itseään hyvinä lukijoina tai muuten vain fiksuina pitävät heittelevät halveksivasti viitatessaan vähän lukeviin tai henkisesti vietävissä oleviin.

Mistä Alkemisti sitten kertoo? Santiago-nimisestä espanjalaisesta paimenpojasta, joka jättää lampaansa ja lähtee etsimään kätkettyä aarretta Egyptin pyramideille. Paljastan vähän: matkan varrella hän oppii, että tärkeimmät aarteet on kätketty hänen omaan sydämeensä.

Parahin Coelhon-inhoaja. Minä ymmärrän sinua. Edellä kuvailemani juoni kuulostaa surkealta, kirjailija itse näyttää Tom Jonesilta, ja hänen kirjansa käsittelevät unelmien tavoittelua ja elämän merkityksen tajuamista, ja sinusta tuntuu, että tyyppi ei sano asiasta mitään. Mumisee vain Maailman Sielusta, ja se mumina pannaan kansiin ja sitä myydään naurettavia määriä, ja aina uudet käännösoikeudet myytyään Coelho rakennuttaa lisäsiiven Rion-huvilaansa, siemailee rommikolaa sen parvekkeella ja katselee merelle ja ajattelee, että huhhuh, kun ihmiset ovat tyhmiä.

Tällä ajatuksella hekumoi esimerkiksi nimimerkki Pauli Kohelo, joka on julkaissut teokset Ohessa tilinumeroni (Siltala, 2008) ja Kassan kautta (Siltala, 2014).

Moni sanoo inhoavansa Paulo Coelhoa siksi, että hän on huono kirjoittaja. Juuri tämän väitteen ajattelin ampua alas.

Alkemistin suomennoksen sivulla 30 Santiago lukee kirjaa ja toteaa: ”Jos minä kirjoittaisin jonain päivänä kirjan, toisin esiin yhden ihmisen kerrallaan niin, ettei lukijan tarvitsisi jatkuvasti painaa mieleen uusia nimiä.”

Tämä on Coelhon kirjoittamisen ohjenuora: yksinkertaisuus. Coelho pitää jutun niin simppelinä, ettei kukaan putoa kyydistä. Tämä ei tarkoita, että Alkemisti olisi tylsä – päinvastoin, se etenee kuin juna – vaan että kirjailija pelaa mahdollisimman vähillä palikoilla. On poika, joka lähtee pyramideille, ja muutama häntä auttava ja petkuttava sivuhenkilö.

Yhtä vähän kommervenkkejä on kielessä. Alkemistissa ei ole myyntimenestyksille ominaista dramaattista tilanteiden pitkittämistä, hikoavien kämmenien kuvailua ja räjähtävää, adverbeillä paisuteltua toimintaa. Siinä on selkeitä virkkeitä, jotka vievät tarinaa eteenpäin niin että humina käy. Kirjassa on samanlaista reissuromantiikkaa kuin J. R. R. Tolkienin romaanissa Hobitti eli sinne ja takaisin ja eteenpäinvievää sanomisen helppoutta kuin Ernest Hemingwayn Vanhuksessa ja meressä.

Hyvä kirjallisuus ei välttämättä näytä monimutkaiselta. Thomas Bernhardin koko tuotanto koostuu monotonisesta jupinasta ja samojen asioiden toistamisesta.

Alkemisti tunnetaan mahtipontisista aforismeista. Coelho-kriitikoista on erityisen mukava nauraa tälle: ”Kun haluat jotain, koko maailmankaikkeus auttaa sinua saavuttamaan sen.”

Virkehän on mahtava. On lukijan vastuulla, ottaako hän sen tuputtamisena vai kirjan todellisuuden ainesosana. Kyseessä on joka tapauksessa niin totaalinen väite, että siihen on pakko reagoida. ”Kun haluat jotain, koko maailmankaikkeus auttaa sinua saavuttamaan sen” lipuu lukijan eteen kuin Jyväskylän kokoinen avaruusalus Alastair Reynoldsin romaanissa. Kyllä: Alkemisti on self-helpin avaruusoopperaa.

Unelmien ja itsensä toteuttamisen mittasuhteet ovat kirjassa monumentaaliset. Silti päähenkilön taival kohti sydämensä salaisuuksien ymmärtämistä etenee huolettomasti kuin satu. Ristiriidat ovat huimaavia.

Ja aivan kuten scifissä esitellään merkillistä tekniikkaa, samoin Coelho esittelee koko joukon omituista new age -roinaa: on Maailman kieli, Maailman sielu, Smaragditaulu ja poikaa neuvovat kivenmurikat Urim ja Tumim. Ei niitä pidä säikähtää. Ne ovat tarinaa elävöittävää rekvisiittaa kuten mitkä tahansa scifin kryoarkut, joita voi ihmetellä aikansa ja sitten heittää menemään.

Coelho-kriitikot sanovat myös, että Alkemisti teeskentelee paljastavansa elämän tarkoituksen. Ei se ole luvannut sellaista missään. En ole koskaan piitannut kirjojen teemoista tai viesteistä, mutta itse koen, että Alkemisti on 183-sivuinen tsemppipeukku.

Ennen kaikkea se kertoo kaistapäisen sadun, jossa kierrokset kasvavat niin, että lopussa päähenkilö puhuu auringolle ja muuttuu tuuleksi. Jos teos muuttaa jonkun elämän, aplodit hänelle. Joku kokee ahaa-elämyksiä lukiessaan David Foster Wallacen Infinite Jestiä, enkä ymmärrä, miksi nämä kokemukset olisivat eriarvoisia.

Kirjoitin jokunen vuosi sitten, että Alkemisti on ”mykistävä, kuolematon teos” (HS 16. 6. 2012). Kun nyt hankin käsiini Alkemistin pokkariversion, huomasin, että lause oli painettu myyntitekstiksi takakanteen. Ensin häpesin sitä. Sitten nostin jalat pöydälle ja aloin lukea. Kääntelin sivuja ja virnistelin.

Ei helkkari. Olin oikeassa koko ajan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat