Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelkään, että brexit-poliisi tulee ja heittää ulos maasta

EU-äänestystulos toi mukanaan unettomuutta ja ymmärryksen kaiken perimmäisestä turhuudesta, kirjoittaa Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Britannian EU-kansanäänestystulos toi mukanaan unettomuutta. Herään kolmelta aamuyöllä ja kuulostelen, että onkohan ovella jo brexit-poliisi.

Kun brexit-poliisi tulee, täytyy paeta yön selkään. Muuten ne panevat Eurostar-junaan ja iskevät kouraan menolipun mannermaalle. Kuljetukset aloitetaan todennäköisesti kaukaisimpien ja vähiten tärkeiden jäsenmaiden kansalaisista. EU:n koilliskolkan suomalaiset ovat ensimmäisten joukossa. Kun brexit-poliisi tulee, ei auta selittely. ”Brexit on brexit”, kuten sisäministeri Theresa May messusi. Hän on todennäköisesti myös Britannian uusi pääministeri. May on jo sanonut, että ei anna takeita EU-kansalaisten oikeudesta jäädä Britanniaan.

Brexit-poliisia May ei ole vielä maininnut. Paljastus säästetään kai EU-eroneuvotteluihin. Arvaan, että brexit-poliisin univormuista ei käydä EU:n laajuista tarjouskilpailua.

Kun tarkemmin muistelen, unettomuus ei aiheutunutkaan brexit-poliisin pelosta. Taisin ollut syönyt edellisenä iltana liikaa tiristettyä ankkaa ja kermaperunoita. Britannian EU-kansanäänestystulos on lisännyt ruokahalua. Syön suruuni, koska en tunne olevani hyväksytty EU-kansalaisena.

Siitä on noin vuosi, kun uutisraportit kertoivat Suomen, Ruotsin ja Britannian passien olevan maailman parhaat. Niillä pääsee kuulemma vaikka mihin.

Kohta Suomen, Ruotsin ja muiden EU-maiden passit kokevat inflaation Britannian rajalla. Saamme asettautua lentokentällä ja juna-asemalla pitkän jonon hännille ja odottaa kiltisti rajavartijan kuulustelua matkamme tarkoituksesta.

En pelkää jonottamista. Jonottaminen on niitä harvoja hetkiä, jolloin saa ajatella rauhassa. Se mikä kirpaisee, on Britannian päätös lähteä. Seuramme ei nähtävästi ollut tarpeeksi hyvää. Kohta meiltä lyödään ovi kiinni nenän edessä. Se käy ylpeydelle.

Kun tarkemmin muistelen, ei unettomuuden syy ollutkaan ankka. En saanut nukuttua siksi, koska olin niin raivoissani.

Brexitin puolesta äänestänyt tuttavani ylisti kansanäänestystulosta suureen ääneen. Hän sanoi, että nyt otetaan suvereniteetti ja kontrolli takaisin. Britanniassa eivät enää EU-maahanmuuttajat hypi ja EU-byrokraatit häärää. Alkaa uusi aika. Olin pakahtumaisillani raivosta ja suupielestäni valui jo vaahtoa, mutta hillitsin itseni ja ylistin demokratian kauneutta. Yöllä en voinut nukkua, kun kihisin yhä suuttumuksesta. Meni aamuneljään, ennen kuin valheelliseen hymyyn jähmettyneet kasvolihakset rentoutuivat.

Samantyylisistä kokemuksista ovat kertoneet muutkin. EU-äänestys on usuttanut perheenjäsenet ja ystävät toistensa kurkkuihin. Vastakkaisen leirin EU-kanta tuntuu käsittämättömältä.

Eräs tuttavani pani hyvät ystävänsä toistaiseksi ”jäähylle”, koska nämä äänestivät ”väärin”. Eräs toinen kertoi miehestä, joka oli ”hyllytetty” bestmanin tehtävistä. Morsian ei halunnut brexit-leiriläistä alttarin läheisyyteen. Monet välttävät diplomaattisesti jo koko EU-äänestyksestä puhumista. Puhumme siis säästä. Se on brittiläinen tapa kiertää ikävä ongelma.

Mutta jos oikein tarkkaan muistelen, ei unettomuuden syy ollutkaan harhaan johdetun vaalikarjan puolesta tuntemani raivo. En nukkunut, koska olin tajunnut elämän rajallisuuden ja kaiken perimmäisen turhuuden. Mikään ei ole pysyvää. Vähiten EU.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat