Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lupaisiko keskusta pokémonit myös maaseudun lapsille?

Sunnuntai
 
Antti Saloniemi / HS
Juhasaur, Suomen pääministeripokémon.
Juhasaur, Suomen pääministeripokémon. Kuva: Antti Saloniemi / HS

Kuvitellaan tilanne, jossa 14-vuotias teini, nimeltään vaikka Kuikka-Massimo, asuu perheineen jossain joutsenossa. Ja kärsii.

Syy on ymmärrettävä: viikko sitten ilmestyi Pokémon Go -peli. Se valloitti maailman ja Suomen muutamassa päivässä, mutta Kuikka-Massimon kotoa lähimmälle poképysäkille tai -salille on toistakymmentä kilometriä. Se tekee pelaamisesta vaikeaa.

Toivottavasti vihreiden Antero Vartia ajattelee, miltä Kuikka-Massimosta mahtaa tuntua. Vartia suomi Suomi-Areenassa apteekkimonopolia niin, että Apteekkariliiton varapuheenjohtaja Sirpa Peura esitti valistuneen arvion, että Anteron suusta olisi tullut kakkaa.

Ehkä esimerkki saa Anteron ymmärtämään, että valtiomonopoleista on apua inhimillisen kärsimyksen poistamisessa.

Jos valtio sääntelisi pokémoneja, myös Kuikka-Massimon lähelle saataisiin varmasti muutamia pysäkkejä ja saleja. Hän pystyisi pelaamaan kuin ikätoverinsa, eikä syrjäytyisi ja lihoisi, vaan kasvaisi terveeksi ja ahkeraksi yhteiskunnan jäseneksi.

Pokémonin kehittäjä Satoshi Tajiri keksi aikanaan pelin, koska kaupungistuminen oli tehnyt japanilaisnuorten harrastamasta ötökkäkeräilystä niin vaikeaa. Tajirin ratkaisu oli luoda digiötököitä, pokémoneja.

Kuikka-Massimolla sen sijaan on kaksi vaihtoehtoa: tyytyä landelapsen kohtaloon ja kerätä eläviä ötököitä. Tai seurata haja-asutusalueiden ikiaikaisia perinteitä ja huutaa auttajaa, joka ei petä koskaan.

Valitsen sinut, Juhasaur!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat