Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Munakoiso, pikkulintu ja viski – näin eri maissa sanotaan, kun hymyillään valokuvissa

Sunnuntai
 
Antti Saloniemi / HS
Kuvassa sanotaan muikku, whiskey, cheese ja omelett, mutta ei tässä järjestyksessä.
Kuvassa sanotaan muikku, whiskey, cheese ja omelett, mutta ei tässä järjestyksessä. Kuva: Antti Saloniemi / HS

Mitä yhteistä on pikkulinnulla, munakoisolla ja viskillä?

Pari vihjettä: liittyy valokuvaukseen, liittyy poseeraukseen. Ja tämä on helppo: Suomen kohdalla listaan lisätään eräs siikojen sukua oleva lohikala.

Aivan! Kyse on sanoista, joita käytetään valokuvauksen hetkellä. Kun kamera räpsähtää, Kroatiassa sanotaan ptičica (pikkulintu), Kiinassa qiézi (munakoiso) ja Etelä-Amerikassa, esimerkiksi Argentiinassa ja Panamassa, whiskey (viski).

Perusidea on kaikkialla sama: saada kuvaan hyvä, usein hymynkaltainen ilme. Ja toimiihan se: kun lausuu ääneen elokuvista tutun englanninkielisen sanan cheese (juusto), suupielet kohoavat väkisinkin ja hampaatkin tulevat vähän näkyviin.

Ruotsalaiset sanovat usein omelett (munakas) – sekin hymyilyttää. Hollywoodissa punaiselle matolle astelevia kuulemma opastetaan hymyilemään kieli etuhampaiden taakse työnnettynä, Ruotsin omelett saa aikaan saman.

Tämä käy järkeen. Hymyilevä ihminen näyttää aina kivalta kuvassa, ja mainitut sanat saavat aikaan kevyen hymyefektin.

Mutta miksi ihmeessä Suomessa sanotaan muikku? Siinä missä maailman sanat vetävät suupielet leveiksi, muikussa huulet supistuvat.

”Kuvaushetken sanoissa esiintyy yleensä suppea etuvokaali, koska sellaista äännettäessä huulet ovat leveästi auki”, selittää kielentutkija Janne Saarikivi.

”Muikku on poikkeuksellinen, koska siinä on lähinnä suppeita takavokaaleja, jotka äännetään huulia törröttäen.”

Suomen muikku-sanonta ei todennäköisesti liity kalaan, Saarikivi sanoo. Sana on samaa kantaa kuin suomen muikea, joka tarkoittaa hymynkaltaista ilmettä. Monissa suomen lähisukukielissä ja murteissa verbi ”hymyillä” on samaa kantaa, esimerkiksi saamen modji eli hymy ja mojohallat eli hymyillä. Valokuvaushetken muikku on todennäköisesti tästä sanueesta lähtöisin, Saarikivi sanoo.

Kyseessä on kinesteettinen ilmaus, Saarikivi jatkaa. Eli kun sanan sanoo, kasvoille nousee hymynkaltainen ilme. Muikussa ilme on suukkomainen. Se sopii hyvin niin sanottuihin duckface-poseerauksiin.

Jos taas suomalaisella on tavoitteena valokuva, jossa on oikein leveä amerikkalaishymy, siihenkään ei tarvita lainasanoja. Saarikivi antaa vinkin: Sanokaa hiisi!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat