Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjällä ylinopeussakko on iloinen yllätys

Venäjän halki Ladalla ajanut Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala luuli selvinneensä matkasta sakoitta, mutta kotona odotti kirje Ulan-Uden liikennepoliisilta.

Sunnuntai
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Toukokuun 25. päivänä Primorjen piirissä Vladivostokin pohjoispuolella satoi vettä. Pyyhkimet lakaisivat Ladan tuulilasia, oikealla vilahti taas jonkin pikkukaupungin taajamamerkki.

Se tarkoittaa kuudenkympin nopeusrajoitusta, joten kaasujalkaa oli syytä nostaa. Periaatteessa riittää, että todellinen nopeus on alle kahdeksankympin, suomalaisesta rikesakkovauhdista ei Venäjällä välttämättä rangaista lainkaan. Ainakaan Lada-kuskia, jonka taskusta tuskin löytyy suuria summia konstaapeliperheen arjen avuksi.

Mutta taajamissa kannattaa olla tarkkana muutenkin kuin miliisin pelossa. Suojatiet kulkevat valtatien yli, ja muutoin hyväkin tie on kaupungin vastuualueella useimmiten täynnä karmeita kuoppia. Ehkä ne jätetään siihen luonnollisiksi hidasteiksi. Tai sitten tiemäärärahoille on ollut muuta käyttöä. Ohitustiet ovat harvassa.

Olin tehnyt kuukauden ajan Ladalla matkaa Viipurista läpi Venäjän, ilman yhtään ylinopeussakkoa. Liikennepoliisilla on tutkien lisäksi kaupunkien tuntumassa enemmän tai vähemmän pysyviä ratsioita, joissa tarkastellaan liikkujien ja heidän ajoneuvojensa papereita. Sellainen partio oli pysäyttänyt minut puolen tusinaa kertaa.

Kahdesti piti odotella varttitunti, kun ällistynyt poliisi soitti esimiehilleen, että mitä suomalaisen Lada-kuskin kanssa pitäisi tehdä. Kerran piti inttää Wienin tieliikennesopimuksesta, kun poliisi halusi välttämättä nähdäkseen ajokortin käännöksen. Suosittelen muuten sellaisen teettämistä ja vahvistamista notaarilla, jos on tarkoitus Venäjällä ajella. Selviää vähemmällä inttämisellä.

Lisäksi olin käynyt Tšeljabinskin alueella pitkähkön keskustelun poliisipartion kanssa, mutta se ei liittynyt millään tavalla tieliikenteeseen vaan työhöni toimittajana. Pojat oli pistetty seuraamaan, mitä suomalainen toimittaja ja ukrainalainen kuvaaja puuhasivat ydinjätelaitoksen naapurustossa.

Sateisen Primorjen piirin pikkukaupunki Vladivostokin pohjoispuolella jäi taakse, mutta taajaman päättymisestä ei merkkiä näkynyt. Metsää ympärillä, loivasti alamäkeen viettävä suora pikitie. Väsynyt kaasujalka painui alemmas ja nopeus nousi.

Seuraavassa notkelmassa odottikin poliisipartio tutkan kanssa.

”Nyt taisi olla vähän liikaa nopeutta, tulkaapa tuonne autoon.”

Kömmin ajokortti, rekisteriote ja vakuutustodistus kourassa poliisin etuveto-Ladaan. Partion toinen seriffi istui takapenkillä.

”Yli kymmenentuhatta kilometriä on jo mennytkin ilman sakkoja”, mainostin pelkääjän paikalla ojennettuani asiakirjat poliisille. Rupesin kertomaan, kuinka olin ostanut auton Pietarista ja lähtenyt ajamaan Venäjän läpi. Poliisi tuijotti ajokorttiani.

”Mitä, oletteko Suomesta?”

”Joo.”

Poliisi tunki paperit saman tien takaisin kouraani.

”Hyvää ja turvallista matkaa!”

Kotona Moskovassa postilaatikossa odotti sentään tervehdys Ulan-Uden liikennepoliisilta. Automaattikamera oli ikuistanut autoni 63 tuntikilometrin vauhdissa, neljänkympin rajoitusalueella.

Maksoin 500 ruplaa eli seitsemän euroa vähän myöhässä. Jos olisin maksanut heti, olisin saanut 50 prosentin sakkoalennuksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat