Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ennen tavaratalot tarjosivat hätkäytykset, nyt tarpeen tyydyttää internet

Lapsuudessani Anttilan liukuportaat ja erilaisten tavaroiden yllättävät yhdistelmät tekivät shoppailusta elämyksen. Nyt ostokset ja kaikenlaisen kiinnostavan löytää helpommin verkosta, Tommi Uschanov kirjoittaa.

Sunnuntai
 
Tommi Uschanov
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Anttilan konkurssiuutinen laukaisi päässäni loputtomiin polveilevan mielleyhtymäketjun. Aluksi logo: punainen ANTTILA-sana, ensin viimeaikaisena pyöristettynä versiona ja sitten takavuosien kulmikkaampana. Sitten omat asiakaskokemukset ja niiden fyysiset puitteet, tavaratalot.

Oman kuvani Anttilasta vakiinnutti Joensuun Anttila sellaisena kuin se oli 1980-luvulla ja 1990-luvun alussa. Kun sanotaan ”Anttilan tavaratalo”, mieleeni tulee ei vain tuo tavaratalo, vaan jostain syystä vielä tarkemmin sen liukuportaat. Ne eivät olleet portaat vaan tasainen liukuhihna, samanlainen kuin monissa lentokenttien terminaaleissa. Hihnojen välisessä lasikaukalossakin oli tarjolla tavaraa – nenäliinapaketteja, ellen väärin muista.

Muistin jopa jotain, mitä en ollut ajatellut yli 20 vuoteen: olin vähän väliä saada Joensuun Anttilassa henkilökunta-alennusta, koska siellä oli töissä nainen, jonka poika oli kuulemma täsmälleen samannäköinen kuin minä. En koskaan itse törmännyt tähän kaksoisolentoon, enkä vieläkään tiedä, kuka hän oli.

Tavarataloketjujen ahdingon syyt ovat olleet viime vuosina jatkuvan spekulaation kohteena. Tarjoaisin itse keskusteluun erään hieman erikoisemman näkökulman.

”Ompelukoneen ja sateenvarjon satunnainen kohtaaminen leikkauspöydällä” on kuuluisa runokuva, jonka surrealismin edeltäjänä pidetty ranskalainen Comte de Lautréamont keksi vuonna 1869.

Runokuvaan on viitattu usein, koska se tuntuu kiteyttävän arvaamattomuuden ja häilyvyyden, joka on 1800-luvulla alkaneen modernisaation myötä tullut osaksi ihmisten elämysmaailmaa.

Kirjallisuudentutkija Franco Moretti on kuitenkin kysynyt, onko Lautréamontin kuva sittenkään niin outo. Hän vetoaa tässä juuri tavarataloihin. Niin kauan kuin niitä on ollut, niiden myyntiä on tehostettu juuri panemalla vierekkäin tuotteita, jotka eivät periaatteessa liity mitenkään toisiinsa – ja esimerkiksi vaihtamalla tavaratalon eri osastojen sijaintia muutaman vuoden välein. Tästä syntyy miellyttävä uutuuden ja kiinnostavuuden vaikutelma.

”Tuolla on uusi kirja Gauguinista, tuossa valtava jättivesipyssy!” kiteyttivät suomalaiset sosiologit Turo-Kimmo Lehtonen ja Pasi Mäenpää tämän kokemuksen vuonna 1994.

Myös sateenvarjo ja ompelukone ovat todennäköisesti kohdanneet vuosien varrella useampaankin otteeseen, ei leikkauspöydällä vaan myyntipöydällä (tai postimyyntiluettelossa).

Mutta miten nykyään? Paitsi että tuotteet saa helpommin verkosta, eikö sieltä itse asiassa saa myös Morettin kuvaaman hätkäyttävyyden tunnun?

Sen saadakseen ei enää tarvitse käydä kivijalkakaupassa. Itse asiassa ei tarvitse edes ostaa mitään. Riittää, kun etsii hakukoneella jotain ja saa odottamattomia tuloksia tai seuraa Wikipediassa linkkiketjuja, jotka liittävät artikkeleita toisiinsa odottamattomasti. Tässä on taidekirja, tässä vesipyssy ja tässä erikoiset liukuportaat. Mutta tässä taas on miljoona muuta asiaa, joiden rinnalla ne eivät enää tunnukaan paljon miltään.

Niinpä toive, että kauppa voisi menestyä pudotuspelissä parantamalla shoppailukokemuksen laatua, saattaa ikävä kyllä olla turha. Se, mitä on luultu shoppailukokemukseksi, on ehkä liittynyt shoppailuun vain satunnaisista historiallisista syistä, jotka sittemmin ovat kadonneet. Shoppailu loppuu, kokemus jatkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat