Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sirppi ja vasara voivat olla huippumuotia, mutta hakaristi ei koskaan

Hajoamisensa jälkeen Neuvostoliitosta tuli teinifanituksen kohde, huippumuotia ja esteettinen leikki, kirjoittaa 321 päivää ennen suurvallan romahtamista syntynyt Oskari Onninen.

Sunnuntai
 
Oskari Onninen Helsingin Sanomat
Matti Pikkujämsä
Kuva: Matti Pikkujämsä

En käynyt Neuvostoliitossa koskaan. Lapsuudessani näin silti auton takapenkiltä betonikolosseja pitkin itäblokkia ja Baltiaa, vihanneksia tungettuina ikkunoiden väliin, ja muistan hotelliaulojen tunkkaisen ja homeensekaisen tuoksun. Latvian hajun, kuten perhetuttu sitä kuvaili.

Niiden pohjalta koin nostalgiaa menneisyyteen, josta en tiennyt yhtään mitään. Kuvittelin Neuvostoliiton myyttiseksi ja esteettiseksi utopiaksi, joka kiehtoi siksi, ettei se koskaan ollut minulle totta.

Siksi jotakuinkin 13-vuotiaana käytin Jack & Jonesin paitaa, jossa oli sirppi ja vasara. KGB is watching you, luki toisessa. Historian esitelmän tein Karl Marxista, ja nimesin tietokonepelissä sotamatoni Neuvostoliiton presidenttien mukaan.

Huoneessani avaruusboordin päällä roikkui punainen viiri, isän tuliainen joltain Viron- tai Viipurin-matkalta.

Siinä oli Lenin ja luki Всегда готов. Aina valmiina. Suomennos minulle selvisi vasta noin vuosi sitten.

Ja myönnetään, oli se sosialismikin 13-vuotiaasta ihan kaunis ajatus.

Tällainen Neuvostoliitto-suhde oli mahdollinen, koska kotonani ei ollut venäjänpuhujia, ei poliittisia sukurasitteita, ei talvisotapuhetta saati maanpuolustusintomieltä. Ei ollut ketään, joka olisi kertonut, mitä Neuvostoliitto, Venäjä tai kommunismi mukamas ovat ja miten kunnon suomalaisen niihin pitäisi suhtautua.

Olemassa ollut Venäjä oli sekin Jeltsinin Venäjä, jossa kapitalismi ja demokratia näyttivät viimein ottavan niskalenkkiä. Minulle se ei ollut juuri Saksaa tai Ruotsia kummempi maa, paitsi että se oli visuaalisesti mahdottoman kiinnostava eikä sinne menty lomalle, koska olisi pitänyt hankkia viisumi.

Samalla olen elänyt aina Suomessa, jossa ei ole taistolaisia tai Kekkosta, vastakkainasettelu lähtee globalisaatiosta eikä kylmästä sodasta ja kaikki puolueet pitävät samaa liberaalia kapitalismia hyvinvointivaltion pohjakivenä.

Siksi tuntuu kaukaiselta seurata, kuinka Suomessa puolueiden Nato-kannat menevät yhä niin täsmällisesti oikean ja vasemman mukaan, millainen tabu suomettuneisuudesta puhuminen on ja kuinka kommunisti on edelleen erityisen provosoiva pilkkanimike.

Koska vanha vastakkainasettelu tuntuu niin etäiseltä, symbolitkin muuttuvat. Vielä lukion filosofian kirjani kannessa oli anarkistiteini rintamuksessaan ”McDonald’s – Syö paskaa” -pinssi.

Nyt No Logosta on tullut Yes Logo. Nukun yöni Big Mac -lakanoissa ja kuljeksin Coca-Cola-reppu selässäni.

Voin ehkä perustella, että reppu ja lakanat kiihdyttävät kapitalismia kohti sen romahduspistettä, mutta ennen kaikkea ne symboloivat sen hyväksymistä, että vaihtoehtoja meillä on Neuvostoliiton ja Berliinin muurin jälkeen ollut tasan yksi.

Nyt se on myönnetty Venäjälläkin. Goša Rubtšinski, amerikkalaisittain Gosha Rubchinskiy, on kolmikymppinen moskovalainen muotisuunnittelija, joka löi läpi, kun newyorkilaisräppäri A$AP Rocky esiintyi vuosi sitten MTV:n gaalassa hänen suunnittelemassaan hupparissa.

Paidat, joissa Neuvostoliiton ja Venäjän liput imitoivat amerikkalaismerkki Tommy Hilfigerin logoa, loppuivat kaupoista samassa sekunnissa.

Silloin Rubtšinskin muissakin vaatteissa oli sirppi ja vasara -kuoseja. Kauluspaitojen rintamukseen taas oli kirjattu neuvostoaikojen iskulause Готов к труду и обороне. Valmiina työhön ja puolustamiseen.

Kesäkuussa Rubtšinski esitteli Firenzessä ensi talven mallistonsa, joka sekin lähinnä ironisoi venäläisten tyylipakkomielteiden lääväisyyttä.

Nistinnäköisillä pojilla oli yllään huonosti istuvia logohuppareita, joiden post-soviet chic oli aikamatka 1990-luvun juuri avautuneelle Venäjälle – ja saman ajan suomalaisille koulunpihoille, joilla keskeinen tyyli-inspiraation lähde oli Tallinnan Mustamäen tori, myönnettiin sitä tai ei.

Merkin, oli se sitten Prada tai Nike – tai Rubtšinskin malliston tapauksessa Fila ja Kappa – piti lukea mahdollisimman isolla. Toissijaista oli tuotteen aitous, saati miltä se näytti.

Rubtšinskin vaatteet myydään yhä loppuun tunneissa. Se todistaa, että jos kylmä sota on aiemmille sukupolville poliittisen ajattelun määrännyt trauma ja pakkomielle, minun ikäisilleni sen kahtiajaot ovat vain esteettistä leikkiä. Ainakin rautaesiripun tällä puolen: vaikkapa Virossa lienee toisin.

Sirpistä ja vasarasta ei tullut hakaristin kaltaista kiellettyä logoa, sillä Neuvostoliitto ei Venäjällä jäänyt kansalliseksi avohaavaksi. Ei ole tabua, kuten Saksassa, on nostalgia.

Kyseenalaisia ovat vain ne luupäänationalistien ja rasistikahjojen omimat symbolit, joiden merkitykset ovat yksiselitteisiä. Vastakkain eivät niissä ole itä ja länsi, vaan me ja maailma.

Minä ja Neuvostoliitto olimme olemassa yhtä aikaa 321 päivää, mutta hetken utopia oli minullekin totta. Joitain vuosia sitten kävin opiskelutovereideni kanssa Kiovassa. Valtaväylät olivat tankinmentäviä ja Maidan-aukion takana kohosi kolossaalinen Hotelli Ukraina. Aukion alle upposi betonisokkelo täynnä pikkukauppoja, suihkussa oli siniset diskovalot, ja hostellissa haisi Latvia.

Sen sijaan kun pääsin viimein tänä keväänä Venäjälle, Pietarissa kulki Uber, ravintolan saattoi valita maailman kaikkien keittiöiden joukosta ja joka toisen baarin ikkunassa luki craft beer fontilla, joka kertoi, että sisustajalla on ollut näkemys, muttei vähäisintäkään makua.

Mutta sellaista nyt on kaikkialla muuallakin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat