Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman ovelimmat lobbarit pelastavat vielä hait, norsut ja sarvikuonot

Kiinalaiset kansalaisjärjestöt vaikuttavat kommunistiseen puolueeseen niin taitavasti, ettei niiden tekosista juuri maailmalla kuulla. Silti ne saavat paljon aikaan.

Mari Manninen
Maija Tammi

Mehän kaikki tiedämme, että kommunistipuolueen johtamassa Kiinassa kansalaisjärjestöt eivät saa toimia. Siellä eivät mitkään greenpeacet levittele julistelakanoita torneihin eivätkä aktivistit riehu somessa.

Paitsi, että tiedämme väärin.

Ihmisoikeusaktivistit Kiina on kyllä jälleen kerran julmasti hiljentänyt. Pelkästään ihmisoikeuksiin keskittyneitä asianajajia on vuoden sisään ollut satoja pidätettynä, kadoksissa, vangittuna tai tuomittu.

Näiden uutisten varjoon jää se, että kansalaisyhteiskunta, erityisesti ympäristöjärjestöt, toimivat Kiinassa vilkkaasti. Kansalaisjärjestöjen määrä on kasvanut villisti parin viime vuosikymmenen aikana, ja niitä on ainakin kaksi miljoonaa. Tarkkaa lukua ei tiedetä, sillä suurin osa ei ole rekisteröitynyt.

Kyllä Greenpeace levittelee Kiinassakin lakanoitaan — mutta vain jos se saa viranomaisilta luvan. Luvattomissa lakanoissa ei ole mieltä, sillä sensuroitu media ei niistä kertoisi ja somestakin kuvat poistettaisiin.

Kansalaistoimijat etenevätkin Kiinassa toisenlaisilla, Kiinassa tehokkailla tavoilla. He saavat kulisseissa niin paljon aikaan, että parhaimmillaan he oikeastikin pelastavat koko maailmaa.

Tämän enempää ei voisi joukko näyttää hyväntahtoisilta luonnonystäviltä. Vihertävissä metsävaatteissa ja tuulipuvuissa ja lenkkareissa he kiikaroivat Pekingin Taivaan temppelin puiston käytävältä kohti puunlatvoja. He hihkahtelevat hillitysti ja hymyilevät leveästi. Puussa poikasiaan ruokkii värikäs töyhtöpää nimeltä harjalintu.

Zi ran zhi you eli Luonnonystävät oli Kiinan ensimmäisiä oikeita kansalaisten perustamia järjestöjä. Vuonna 1994 perustajia oli kourallinen ja yksi tärkeistä toiminnoista kiinalaisten luontosuhteen vahvistaminen lintubongauksella. Lintuja bongataan yhä joka viikonloppu, mutta tätä nykyä Luonnonystävät on ennen kaikkea vahva ympäristölobbari.

Luonnonystävien toimiston keittonurkkauksessa on pitkä rivi lajitteluastioita. Se ei ole Kiinassa yleinen näky. Pöydän ääressä toiminnanjohtaja Zhang Boju kertaa tärkeimpiä Luonnonystävien saavutuksia. Järjestön ikonisimmat, suuren yleisön tuntemat saavutukset ovat tietysti karvaisia. Se lobbasi päättäjiä ja mediaa ja pelasti Yunnanin maakunnassa apinalajin ja Tiibetissä antilooppilajin sukupuutolta.

Merkittävintä on kuitenkin ollut tehokas vaikuttaminen lakien säätämiseen. Koska Kiinassa kansa ei saa valita johtajiaan vapaasti ja lakiväännöt tapahtuvat kommunistipuolueen kabineteissa, järjestöjen täytyy kurottautua kabinetteihin. Se on näkymätöntä ja työlästä puuhaa.

“Otamme selvää siitä, kuka minkäkin lakiesityksen kirjoittaa, ja yritämme vaikuttaa näihin kirjoittajiin. Lobbaamme virkamiehiä ja lait virallisesti hyväksyvän kansankongressin jäseniä”, Zhang Boju selittää.

Vaikuttaminen on keskustelutilaisuuksien järjestämistä ja muistioiden lähettämistä. Kiinassa virkamiesten juttusille ei noin vain saapastella. Jos oikeaa päättäjää ei pääse lähestymään, asiat esitetään taustavaikuttajille eli ihmisille, joita päättäjä syystä tai toisesta kuuntelee.

Vuonna 2005 ympäristöjärjestöt alkoivat lobata muutoksia ympäristönsuojelulakiin. Seitsemän vuotta myöhemmin, sitkeän väännön jälkeen, järjestöille kirjattiin oikeus haastaa lakeja rikkovia yrityksiä oikeuteen. Se oli iso voitto.

Kun ihmiset nyt hermostuvat kotikulmiensa luontoa tuhoaviin yrityksiin – ja niitä Kiinassa riittää –, he pyytävät apua järjestöiltä. Luonnonystävät on vienyt jo kymmenen tapausta oikeuteen. Kolme on käyty loppuun, ja kaikista on tullut voitto tai paikallisia hyödyttävä sovittelu. Zhang kertoo innoissaan, kuinka kivilouhimo määrättiin äskettäin korvaamaan metsätuhoja 300 000 eurolla.

Zhang sanoo, että ympäristöjärjestöt saavat toimia Kiinassa alati vapaammin. Tietyissä rajoissa.

“Isoja yleisökokoontumisia tai vihamielistä vastarintaa ei voi tietenkään olla.”

Puolue inhoaa ja pelkää mielenosoituksia. Toisin kuin länsimaissa yleensä luullaan, rivikansan mielenilmauksia ja mellakoita on Kiinassa päivittäin satoja. Yleisimmin viljelijät raivostuvat kyläpomoilleen maahuijauksista, mutta välillä syynä on myös ympäristöä sotkeva yritys.

Ympäristön asiaa ajavat järjestöt auttavat sivutuotteena myös puoluetta: kun kansalaisten huoli tulee hoidetuksi oikeudessa, heillä ei ole syytä mellakoida.

Mutta rajansa tässäkin.

“Meidän voi olla vaikea saada ajettua juttua, jos ympäristöntuhoaja on paikallisesti merkittävä taloudellinen toimija.”

Tämän ehkä tiesitkin: Kiinan presidentti Xi Jinpingin rummuttamassa korruptionvastaisessa kampanjassa puututtiin puolueväen haineväkeiton syöntiin. Vuonna 2013 hainevien kulutus romahti Kiinassa jopa 70 prosenttia. Se oli hieno uutinen maailman haipuville haikannoille, sillä Kiina on ollut hainevien ykkösahmatti.

Sitä et varmasti tiennyt, että hainevien päätyminen korruptiokampanjan kiellettyjen listalle on merkittäviltä osin Wild Aidin ja muiden kansalaisjärjestöjen ansiota. Ne olivat vuosia lobanneet kiinalaisia virkamiehiä kabineteissa ja toistaneet mediassa, kuinka haita tapetaan pelkän evän vuoksi.

“Kiinassa kansalaisjärjestötyö vaatii kärsivällisyyttä. Seitsemän vuotta pidettiin haiasiaa esillä, sitten se eteni”, sanoo Wild Aidin Kiinan-vastaava May Mei.

Maija Tammi
Wild Aid -järjestön toiminnanjohtaja May Mei televisiohaastattelussa.
Wild Aid -järjestön toiminnanjohtaja May Mei televisiohaastattelussa.

Wild Aidin omien kyselyjen mukaan myös rivikiinalaisten haitietoisuus on pompannut merkittävästi viime vuosina. Se ei olisi ihme, sillä Wild Aidin mainokset ja videot hyväntekeväisyysjulkkiksineen saavat valtavasti ilmaista tilaa ja aikaa valtakunnan ykkösmedioissa. Wild Aidin ydinajatus on vähentää eläintuotteiden kysyntää.

“Kun ostaminen loppuu, tappaminenkin voi loppua”, koripallotähti Yao Ming ja muut Wild Aidin maskottijulkkiset hokevat mainoksissa.

Olipa hyödyke sitten hainevää, turkkeja tai käärmeennahkaa, jos ostaminen loppuu juuri Kiinassa, vaikutus maailmassa on järisyttävä. Kiina on eksoottisten eläintuotteiden suurostaja. Kiinalaiset kuluttajat voivat siis pelastaa monet maailman eläinlajit sukupuutolta. Siksipä amerikkalaistaustaisen Wild Aidin tärkein kampanjointialue on Kiina.

Kampanjoita ei Kiinassa polkaista käyntiin noin vain. Niihinkin täytyy saada viranomaisten puolto.

Kun Wild Aid aloitti toimintansa Kiinassa vuonna 2004, viranomaisten mielestä lähinnä pandojen puolesta sopi mekkaloida. Haiden pelastaminen kuulosti oudolta. Nyt näyttävät mainokset puolustavat myös norsuja ja sarvikuonoja. Se on vaatinut May Meitä istumaan vuosien varrella monen monta kokousta luomassa luottamusta ja ymmärrystä.

“Pyydän asioita, joiden tiedän olevan sallitun vauhdin rajoissa. En esimerkiksi esittäisi kampanjaa, joka vaatisi täyttä hainevien kaupan kieltoa.”

Wild Aid hoitaa Kiinalle myös hyvää julkisuutta hyvistä teoista, sillä Kiina ei osaa kerätä pisteitä niistä kotiin. Wild Aid joutui toitottamaan maailmalle senkin, kun Kiinan hallitus alkoi pari vuotta sitten yhtäkkiä lähettää ulkomaille matkanneille kiinalaisille tekstiviestejä, joissa kehotettiin olemaan tuomatta tuliaisina norsunluuta ja sarvikuonon sarvia.

Kiinassa tällainen keskinäinen selänrapsutus on tärkeää myös valtion ja järjestöjen kesken. Kaikki hyötyvät.

Sensuuri on tietenkin Kiinassa pulma, mutta järjestöt ovat keksineet monia konsteja sen kiertämiseen. Toimittajat eivät voi ehkä kertoa jokea saastuttavasta isosta tehtaasta, mutta kun Greenpeace tutkii saastuneen joen veden laatua, toimittajat uskaltavat uutisoida vesinäytteistä.

Aina tämäkään ei toimi. Greenpeacen tiedotustilaisuudessa Pekingissä oli tupa täysi kiinalaistoimittajia kuuntelemassa raporttia maansa ja maailman suurimman hiilentuottajan Shenhuan aiheuttamista isoista vesituhoista. Sensuuri kuitenkin kielsi juttujen julkaisun.

Siitä huolimatta kampanja onnistui loistavasti. Kulisseissa tapahtui nimittäin jänniä asioita.

“Kiinan hallinto lähestyi meitä ja sanoi, että raporttihan on erinomainen, lähettäkää lisää näitä. Yrityskin tahtoi meidät keskustelemaan siitä, miten tilannetta voisi ongelmapaikassa korjata”, sanoo Harri Lammi, joka raportin julkaisun aikaan veti Greenpeacen Kiinan-hiilikampanjaa.

”Tarina kertoo siitä, että Kiinassa talon sisällä voidaan pestä pyykkiä lujaakin, mutta ulospäin sen esittäminen on vaikeampaa.”

Kun pitkän linjan greenpeacelainen Lammi vuonna 2011 siirtyi Helsingistä Pekingiin, hän yllättyi siitä, kuinka avoimesti ympäristöjärjestöt pystyivät toimimaan Kiinassa.

Toinen yllätys oli se, ketkä kaikki suorastaan hinkuivat yhteistyöhön Greenpeacen kanssa: Kiinalaiset tutkijat halusivat tehdä tutkimusyhteistyötä. Kiinan hallinto taas käytti Greenpeacen keräämää tietoa vertailuaineistona omille tutkimuksilleen. Kiinan johtoa lobbaavat kansainväliset pankit ja analyytikot puolestaan olivat erittäin kiinnostuneita Greenpeacen löydöksistä.

“Profiilimme on Kiinassa hyvin erilainen kuin Suomessa. Suomessa meidät on nähty lähinnä protestijärjestönä.”

Lammi sanoo, että Greenpeacen kaivamilla hiilenpolton ja ilmansaasteiden yhteyttä kuvaavilla luvuilla oli iso merkitys siihen, että Kiina ryhtyi vähentämään hiilenpolttoa monissa maakunnissa. Ainakin Kiina käytti lukuja hyväkseen.

“Kiina yhdisti ilmansaasteasian ja terästeollisuuden ylikapasiteetin leikkauksen. Hallitus teki taloudellisesta välttämättömyydestä myös ympäristöhyveen.”

Kiina on maailman suurin ilmastopäästäjä, joten Kiinan toimet säätävät tulevaisuuden meriveden korkeutta Suomenkin rannikolla.

Greenpeacella oli iso rooli Kiinan sosiaalisen median ilmansaastekeskustelussa, Lammi sanoo. Syksyllä 2011 Kiina salli yhtäkkiä rehellisen somettamisen ja mediajutut aiheesta. Siihen asti oli puhuttu saasteiden sijaan ”sumuisista päivistä”.

“Se oli ensimmäisiä isoja sosiaalisen median keskusteluja, joita Kiinan hallinto antoi käydä, ja se kävi aika kuumana. Uskon, että hallinnon sisällä oli ihmisiä, jotka ajattelivat, että jotakin ilmanlaadulle on tehtävä. He saivat sitten kansalaisten vaatimuksista lisämandaattia toimilleen.”

Pekingin ympärillä on nyt siivottu voimalaitoksia ja tehtaita, ja jo toista vuotta pääkaupungin ilmanlaatu on parantunut.

Ennen kansalaisten omia ryhmittymiä Kiinassa oli kyllä monenlaisia järjestöjä vaikkapa naisille, opettajille tai nuorisolle. Käytännössä ne kaikki toimivat osana järjestelmää.

Nyt muutkin kuin puolueen riveissä marssivat ryhmät ajavat yhteiskunnallisia asioita. Se on ollut hämmentävä muutos myös rivikansalaisille.

“Vielä äskettäin saattoi käydä niin, että jokin kansalaisjärjestö auttoi kyläläisiä heidän ongelmissaan ja kyläläiset kiittivät tuloksista puoluetta. Se vähän harmitti järjestöjä”, Kiinan kansalaisyhteiskuntaa tutkiva Taru Salmenkari kertoo.

Salmenkarin mukaan järjestöjen toimintatila laajenee koko ajan sitä mukaa, kun viranomaiset tottuvat niihin.

Ymmärrys kansalaisjärjestöjen roolista on jo lyönyt läpi. Wild Aidin May Mei kertoo, että viitisen vuotta sitten koulutettu nuoriso alkoi haluta töihin kansalaisjärjestöihin, vaikka palkka on paljon huonompi kuin yrityksissä.

Mitä enemmän järjestöjä tunnetaan, sitä enemmän niitä syntyy lisää ihmisten omien huolenaiheiden ympärille. Pelastetaan katukissat! Kannustetaan pyöräilyyn! Suojellaan Pekingin hutong-korttelit!

Taru Salmenkari muistuttaa, että jättisiivu Kiinan järjestöistä ei kuitenkaan yritä muuttaa yhteiskuntaa vaan auttaa ihmisiä arjessa. Järjestöt saarnaavat elintasosairauksia vastaan, pyörittävät kouluja siirtotyöläisten lapsille ja huolehtivat lähistön yksinäisistä vanhuksista. Ne helpottavat aids-potilaiden, narkomaanien ja prostituoitujen elämää. Ne keräävät rahaa vammaisten leipomoon ja silmälaseja lasittomille lapsille, auttavat päähänpotkittuja köyhiä voittamaan riitansa viranomaisia tai työpaikkoja vastaan.

Järjestöt tekevät paljon työtä sellaisten epäkohtien parissa, jotka suututtavat yhteiskunnan vähäosaisia. Tämä työ vähentää kiinalaisten tyytymättömyyttä valtiota ja puoluetta kohtaan.

Ei siis ihme, että hallinto antaa näiden järjestöjen toimia.

Toinen kukoistava laji ovat ympäristöjärjestöt. Ympäristöongelmat ovat isoja, ja niistä puhuminen on sangen sallittua.

Mistä sitten Kiinassa tietää, mikä on kiellettyä ja mikä ei? Jos kampanjoi vaaleja tai poliittisia vankeja vapaiksi, poliisi on takuulla pian ovella. Samaan aikaan kun ympäristöjärjestöt porskuttavat, ihmisoikeusverkostot on ajettu ahtaalle.

Raja on silti aina häilyvä: yhtä paikalliskorruptiota paljastanutta kiitellään, toinen heitetään putkaan. Näin kaikki pysyvät varpaillaan.

“Kiinan hallitus ei toimi niin, että jokin on ehdottomasti kielletty. Se puuttuu joihinkin toimijoihin ja antaa sillä tavalla varoituksia muille. Eikä poliisi tule heti pidättämään, se kyllä varoittaa toiminnasta ensin vaikkapa lähettämällä viestin jonkun kaverin kautta”, Salmenkari selittää.

Vieläkään ei oikein tiedetä, miksi Kiina viime vuonna pidätti kuukaudeksi Feministiviisikoksi kutsutun naisryhmän. Se oli suunnitellut mielenilmausta seksuaalista häirintää vastaan, minkä ei luulisi uhkaavan puolueen valtaa. Kommunistit ovat aina korostaneet naisten tasa-arvoa propagandassaan.

Kenties viisikosta oli tullut liian sisukas ja liian näkyvä somejulkisuudessa? Viranomaiset olivat varoittaneet sitä jo aiemmin. Poliisit esimerkiksi veivät yhden naisista tyyriille illalliselle puhuakseen hänet ympäri. Myös naisen isää painostettiin kestityksin panemaan tyttärensä kuriin.

Vaikeuksistaan huolimatta Viisikko luultavasti vaikutti asioihin. Pian sen jälkeen, kun se oli osoittanut mieltään naisten julkisten vessojen vähyyttä vastaan, monet kaupungit alkoivat vaatia rakennussuunnitelmiin lisää naisten vessoja. Kun se osoitti työnhakuilmoitusten sortavan naisia, Peking sakotti yrityksiä samasta syystä.

Löyhät, jääräpäiset ja pieniä mielenilmauksia tekevät aktivistiryhmät ja perinteisemmät, varovaiset järjestöt täydentävät toisiaan. Kulissien hiljaisten toimijoiden voi olla nyt helpompi ajaa arjen tasa-arvoa, kun siihen on kiinnitetty julkista huomiota.

Kansalaistoiminnan herääminen on jännittävää, sillä järjestöt ovat demokratian peruskouluja. Yhä useammat kiinalaiset oppivat nyt ensimmäistä kertaa, että oman porukan toiminnalla voi muuttaa kylää, kaupunkia ja vaikka maailmaa paremmaksi.

Aina ei tarvitse odottaa puolueen käskyä. Se on mullistava ajatus.

Maija Tammi
Jiao Hong (vas.) ja Chen Jingyun osallistuivat Luonnonystävät-järjestön linturetkelle pekingiläisessä puistossa. Järjestöstä on kasvanut merkittävä lobbari, mutta linturetket ovat yhä säännöllinen osa toimintaa.
Jiao Hong (vas.) ja Chen Jingyun osallistuivat Luonnonystävät-järjestön linturetkelle pekingiläisessä puistossa. Järjestöstä on kasvanut merkittävä lobbari, mutta linturetket ovat yhä säännöllinen osa toimintaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat