Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisikymppinen toimittaja opetteli pelaamaan Counter-Strikea – onko ampumispeli turmiota vai taktiikkaa?

Toimittaja Eeva-Liisa Pere oli pelannut vain Angry Birdsiä ja Candy Crushia, kun hän päätti kokeilla, millaista on ampua terroristeja Counter-Strike-pelissä. Vastaan tuli paitsi verisiä ruumiita myös söpö italialaiskylä ja yllättävää naisellisuutta.

Eeva-Liisa Pere HS

Ensimmäiseksi valitaan väri: sininen tai keltainen. Siniset ovat poliiseja ja keltaiset terroristeja.

Uhkaavalta kuulostava musiikki soi hiljaa taustalla. Tai ehkä se kuulostaa uhkaavalta vain minusta.

Valitsen siniset, siis hyvikset.

Aion opetella pelaamaan Counter-Strike: Global Offensive -peliä. Taistelupeli on maailmalla huippusuosittu. Suomessakin arvellaan olevan kymmeniä tuhansia CS:GO-pelaajia.

Siinä joukossa olen luultavasti harvinaisuus: yli viisikymppinen nainen, joka on aiemmin pelannut ainoastaan Angry Birdsia ja Candy Crushia kännykällä.

Pelin periaate on yksinkertainen. Terroristit asentavat pommin, jonka poliisit yrittävät purkaa. Yhdessä pelissä on 30 erää, joista 16 pitää voittaa voittaakseen koko pelin. Erän voittaa joko purkamalla pommin tai tappamalla kaikki vastustajat. Yksi erä kestää alle kaksi minuuttia, joten on tärkeää reagoida nopeasti. Ensimmäisen erän aikana muodostetaan kaksi viiden hengen joukkuetta, jotka pelaavat toisiaan vastaan.

Pelissä on monta ”karttaa” eli maisemaa, joissa voi alkaa taistella. Valitsen Lähi-idän sota-aluetta muistuttavan kartan.

Peli alkaa.

Kokeilen pelaamista, koska minua huolestuttaa. Olen lukenut, että peliä pelaavat jopa 10-vuotiaat, vaikka sen ikäraja on 16 vuotta. Kilpapelaajat taas ovat alkaneet syödä keskittymistä parantavia adhd-lääkkeitä pelatakseen paremmin. Kaiken huipuksi pelistä lyödään vetoa, ja teinit ovat hassanneet vanhempiensa rahoja vedonlyöntiin.

Kuluneella viikolla Saksassa nosti päätään myös vanha keskustelu siitä, yllyttävätkö tappamispelit tappamaan. Münchenissä yhdeksän ihmistä ja itsensä ampunut 18-vuotias pelasi myös CS:GO-peliä.

Emilia Kangasluoma / HS
Pelaaminen on vaikeaa, jos ei ole kunnollista näppäin- ja hiirirutiinia.
Pelaaminen on vaikeaa, jos ei ole kunnollista näppäin- ja hiirirutiinia.

Ennen kuin alan taivastella, haluan selvittää, mistä puhutaan.

Osoitan pistoolillani risteykseen, jossa on kaksi nuolta. Toinen näyttää suuntaan A, toinen suuntaan B. Kummassakin kohteessa on pommi. Lähden suuntaan B. Yritän edetä nopeasti ja ampua hiirellä vastustajia, mutta osun vahingossa sinisiin. Eli omiin. Terroristit voittavat.

Seuraava erä menee yhtä huonosti. Onneksi en kilpaile joukkueessa, vaan olen valinnut niin sanotun bottitason, jolla voin pelata yksin robotteja vastaan.

”Näyttääkö tämä mielestäsi väkivaltaiselta?” Juha Kurppa kysyy vierestä.

Hän on entinen kilpapelaaja, joka on tullut opettamaan minua pelaamaan.

Huh, kyllä. Maisema on kuin sotatanner, ja verisiä ruumiita – osa minun ampumiani – makaa kaduilla.

Toisaalta en ole muutenkaan tottunut väkivaltaiseen viihteeseen. Olen nähnyt elämässäni yhden James Bond -elokuvan, ja hurjimmillaan nautin Liza Marklundin dekkareista.

Kilpauransa jälkeen Kurppa on konsultoinut CS:GO:n kehittänyttä peliyhtiötä Valvea. Hän on pelannut niin kauan, ettei enää kiinnitä huomiota karttaan ja ruumiisiin. Hänen mielestään pelissä on kyse aivan muusta.

”CS:GO on kuin shakkia. Siinä menestymiseen tarvitaan hyvää pelisilmää, strategian tajua ja kunnon joukkue”, hän sanoo.

Ne kaikki Kurpalla oli, kun hän vuodesta 2005 vuoteen 2012 ansaitsi toimeentulonsa pelaamalla CS:GO:ta. Tutun porukan kanssa sovittiin, kuka vastasi mistäkin. Yksi otti hoitaakseen operaation johdon, toinen pommin purkamisen ja kolmas panttivankien pelastamisen. Operaation johtajaksi valittu määräsi muut omiin asemiinsa.

Emilia Kangasluoma / HS
Vuosia ammatikseen pelannut Juha Kurppa opetti toimittajaa pelaamaan.
Vuosia ammatikseen pelannut Juha Kurppa opetti toimittajaa pelaamaan.

Juha Kurppa pelasi yleensä suomalaisessa joukkueessa. ”Se oli kätevintä, koska peliä pelataan kuulokkeet korvilla ja pikakomentoja pitää antaa pelikavereille koko ajan.”

CS:GO:ta pelataan myös isoissa turnauksissa, joissa kilpapelaajat kokoontuvat yhteen. Heinäkuun alussa Kölnissä järjestettiin kansainvälinen suurturnaus, jossa pääpalkintona oli 500 000 euroa.

”Tällaisista summista ei muutama vuosi sitten voinut uneksiakaan. Jos saatiin 20 000 euroa porukkaa kohti, oltiin tyytyväisiä”, Kurppa sanoo.

Sen jälkeen, kun hän lopetti kilpapelaamisen, koko CS:GO-maailma on muuttunut. Paitsi että palkintosummat ovat nousseet tähtiin, peli on poikinut yllättäviä lieveilmiöitä. Merkittävin niistä on bettaus eli vedonlyönti.

Vetoa lyödään skineillä eli koristeilla, joita voi ostaa kaunistaakseen asettaan. Näin se tapahtuu:

Turnauksia netissä seuraava yleisö lyö skineillä vetoa siitä, kumpi joukkue voittaa. Mutta koska skinin voi aina muuttaa rahaksi, kyse on pohjimmiltaan tavallisesta rahavedonlyönnistä – aivan kuten jalkapallo- tai pesäpalloturnauksissa.

Valve oli jo aiemmin ilmoittanut, ettei se hyväksy vedonlyöntitoimintaa, mutta se sanoutui siitä jyrkästi irti vasta toissa viikolla. Syyksi arvellaan joukkokanteita, joita Yhdysvalloissa on nostettu yritystä vastaan. Suomessa poliisin arpajaisvalvonta on vasta perehtymässä ilmiöön.

Kasvatustieteilijä Mikko Meriläinen tekee Helsingin yliopistossa väitöskirjaa nuorten pelaamisesta. Hän uskoo, että Valven puuttuminen skinivedonlyöntiin saattaa merkitä kuoliniskua koko laillisen ja laittoman rajamailla häilyvälle toiminnalle.

”Valven ilmoituksen jälkeen monet vedonlyöntisivustot ovat joko ilmoittaneet lopettavansa kokonaan tai keskeyttävänsä toimintansa toistaiseksi. Tilanne kehittyy parhaillaan”, Meriläinen sanoo.

Häntä harmittaa, että uhkapelaaminen ja keskittymislääkkeiden käyttö ovat nousseet maailmalla otsikoihin ja mustanneet hyvän pelin maineen. Vähän kuin dopingskandaalit ja vedonlyöntihuijaukset muissa lajeissa pilaisivat tavallisten kuntourheilijoiden maineen.

”CS:GO on hieno ja monipuolinen peli. Suurinta osaa harrastajista kiinnostaa vain pelaaminen ja siinä kehittyminen.”

Meriläinen pelaa itsekin ja saattaa jopa lyödä vetoa, mutta korkeintaan viidestä eurosta.

”Eihän peliä voi ymmärtää, ellei pelaa.”

Niinpä minäkin jatkan pelaamista kotona Juha Kurpan ohjeilla. Pelimaailman paremmin tuntevat poikani kommentoivat touhujani sivusta, mutta yritän olla piittaamatta siitä. He ovat tuominneet minut toivottoman hitaaksi ja mahdollisuuteni kehittyä olemattomiksi.

CS:GO:ta pelaa yhtä aikaa minun kanssani puoli miljoonaa ihmistä ympäri maailman. Uutiset pelin suosion räjähtämisestä näyttävät pitävän paikkansa.

Minne menisin? En missään nimessä enää Lähi-itään. Katselen karttavaihtoehtoja. Hmm. Esimerkiksi sinivalkoisten talojen täplittämä Santorini vaikuttaa viehättävältä.

Lähden kuitenkin Italiaan.

Eteläitalialaiselta näyttävä kylä on paljon kauniimpi kuin edellisen päivän synkkä sotamaisema. Lähtötilanne on silti sama. Pistoolini sojottaa kohti kadun kulmassa väijyvää terroristia, jota lähden ajamaan takaa. Yritän muistaa ohjeet: ammu hiiren ykkösellä ja pidä toisen käden sormet w-, d-, s- ja a-näppäimillä. Niillä liikutaan eteen, taakse ja sivuille. Kaikki toiminnot pitää hallita yhtä aikaa.

Apua! Sormet menevät heti solmuun. Pelaamiseen pienestä pitäen tottuneiden nuorten ei tarvitse edes miettiä näitä, mutta minulta puuttuu näppäin- ja hiirirutiini.

Minun pitäisi rientää terroristin perässä tunneliin, mutta törmään seinään. Terroristi pääsee karkuun, ja minulta kuluu liikaa aikaa hänen etsimiseensä. Kiertelen kujia pistooli ojossa. Onnistun lopulta löytämään kohteeni ja ampumaan hänet sekä pari muutakin vihollista. Sitten erä on jo ohi.

”Pelaaminen on paljon helpompaa, kun tuntee kartat. Silloin tietää heti, minne kannattaa suunnistaa, eikä joudu harhailemaan ympäri kaupunkia”, Juha Kurppa lohduttaa.

Pitkästä kokemuksesta hän tietää, että hyvän pelitaidon saavuttaminen kestää kolmisen kuukautta. Minä olen pelannut vasta kolme päivää. Ehkä en olekaan toivoton tapaus.

Sinnikkäästi jatkan hyökkäilyä, mutten edelleenkään ymmärrä CS:GO:n lumoa. Ampuminen on inhottavaa. Muistelen haikeasti poikieni lapsuusvuosia. He pelasivat päivät pitkät Super Mariota, joka pomppi värikkäässä maisemassa iloisesti erilaisten esteiden yli. Mietin, onko taistelupelien pelaaminen hyväksi kenellekään ja saattaako se pahimmillaan vääristää nuoren maailmankuvan.

”Vanhemmat eivät tunne eivätkä ymmärrä nettipelaamista. Sen vuoksi he ovat huolissaan ja varoittavat kärkkäästi verkon vaaroista. Pelaamisessa sinänsä ei kuitenkaan ole mitään paheksuttavaa. Käytännössä kaikki 10–19-vuotiaat pelaavat säännöllisesti”, Mikko Meriläinen sanoo.

Keskustelu Meriläisen kanssa rauhoittaa. Moittimisen sijaan vanhempien pitäisi valvoa, ettei alakoululainen pääse pelaamaan alle 16-vuotiailta kiellettyä peliä ja etteivät teinit tuhlaa viikkorahojaan CS:GO-skinien hamstraamiseen. Oman luottokortin tietoja ei kannata lapselle antaa, jottei käy niin hassusti, että pelin syövereihin joutunut nuori erehtyy ostamaan tuhannella eurolla asekoristeita tai muita tarvikkeita.

Minulla on luottokortti turvallisesti lompakossa. En aio koskea siihen, kun lähden vielä kerran räiskimään.

En silti malta olla aluksi vilkaisematta sivuston tarjoamia skinejä. Ovatpas ne nättejä, hyvin naisellisia. Hetken verran mietin, miten paljon tyylikkäämpi taistelija olisin, jos minulla olisi kauniisti koristeltu ase.

Ei, ei. Tyydyn tylsään peruspistooliini ja valmistaudun jälleen takaa-ajoon italialaisessa kylässä. Tällä kertaa joudun terroristien puolelle. Tasapuolisuuden vuoksi puolia on pakko vaihtaa kesken pelin.

Suorituksessani ei ole hurraamista tälläkään kertaa. ”Meni kuitenkin vähän aiempaa paremmin, eikö vaan?” sanon sohvalla istuville kotijoukoille toiveikkaasti.

He pudistavat päätään. Minun kannattaa heidän mielestään unohtaa taistelupelit ja palata Facebookiin jaarittelemaan ”tätikavereideni” kanssa. Siellä kuulemma pärjään ihan kivasti.

Assembly-tapahtumassa Helsingin Hartwall-areenalla 4.–7. elokuuta järjestetään useita CS:GO-turnauksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat