Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko Helsingin tuomiokirkon varata vain kahdelle?

Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä, voit ehdottaa parempaa.

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Rakkaat lukijat!

Viime kerralla pohdimme valokuvissa onnistumista. Ohjeistin mallia hymyilemään leveästi ja nostamaan hieman leukaansa pirteän vaikutelman luomiseksi.

Asiassa on kuitenkin monia puolia, kuten lukijamme Vakavikko kirjoittaa:

”Leveä, hampaat paljastava hymy on pinnallisen ja jopa typerän näköinen. Nuorten selfiekulttuuriin tekopirteät irvistelyt kai sopivat, mutta valitettavasti sama virnistely on levinnyt muuallekin, oli sitten kyse lehtien kuvista tai kotikäyttöön otetuista muistoista. Kuitenkin vanhoissa muotokuvissa kiehtovinta on mallien vakavat ja mietteliäät katseet. Miltä näyttäisi Mona Lisa, jos hän olisi hymyillyt leveän pirtsakasti? Olen usein ihaillut sukulaisteni vanhoja, mustavalkoisia valokuvia, joissa ihmiset katsovat kameraan arvokkaan näköisinä. Olen miettinyt, mitä kuvattava mahtaa tuntea sisällään ja millainen hänen elämänsä on ollut.”

Siirtykäämme kysymyksiin.

Voiko ihan pieni porukka varata Helsingin tuomiokirkon hääkirkoksi jos vain haluaa? Onko koolla väliä? – Eronnut  

Seurueen koolla suhteessa kirkon kokoon ei ole väliä: hääpari yksin riittää. Kaksi todistajaa toki tarvitaan, mutta heidätkin voidaan tarvittaessa hoitaa paikalle seurakunnan puolesta, jos pari haluaa saapua paikalle ihan vain kaksin.

Tuomiokirkkoseurakunnan kirkot ovat kuitenkin Helsingin suosituimpia hääkirkkoja, joten varaamisessa voi olla haasteensa, jos mielessä on hyvin tarkka ajankohta. Lauantaipäivien varaaminen alkaa edellisen vuoden toukokuussa verkkopalvelussa. Lauantaihäitä havittelevien kannattaa esittää monta (5–30) toiveaikaa. Silloin mahdollisuudet paranevat. Yhteen lauantaihin mahtuu neljä vihkiaikaa.

Arkipäiviä tiedustellaan puhelimitse, samoin nettivarauksesta ylijääneitä tai peruttuja lauantaiaikoja. Aikojen varauksessa tuomiokirkkoseurakunnan jäsenet ovat etusijalla. Sunnuntaisin vihkimisiä ei suoriteta.

Tämä siis on tilanne tuomiokirkon osalta. Vihkikirkon varauskäytännöt vaihtelevat seurakunnasta toiseen, joten muilla paikkakunnilla kannattaa kysellä suoraan seurakunnasta. Jos haviteltu kirkko ei ole oman seurakunnan, sen käytöstä voi joutua maksamaan jonkin verran.

Kun pääsin eläkkeelle viisi vuotta sitten, löysin sanaristikot. Aloitin helpoista ja törmäsin liian vaikeisiin. Nykyisin minun perjantaipäiväni kruunaa Hesarin ristikko. Toinen hyvä on Kuukausiliitteessä. Molemmat ovat Aulis Lehdon lahja meikäläiselle. Laskin, että olen lähettänyt oikein ratkaistun vastauksen Sanomatalolle noin 250 kertaa. Jotkut puolitutut henkilöt näyttävät ilmestyvän palkintolistalle tuon tuosta. Haluaisin tietää, kuinka monta vastausta suunnilleen osallistuu Hesarin ristikkokilpailuihin. Miten voittajat arvotaan? Tarkistetaanko postilaatikosta nostettujen voittajaehdokkaiden ratkaisusta jokainen kirjain ennen kuin palkinto napsahtaa pankkitilille? Kuka siellä homman hoitaa? Onko paikalla ketään aulisgerlanderia? Toivoisin Aulis Lehdon haastattelua lehteenne. Joskus mietin, onko hänellä ristikkoa laatiessaan yhtä hauskaa kuin minulla, joka saan nauttia hänen sanajekuistaan. – Ristikon varjossa  

Aulis Lehdon ristikoilla on paljon ystäviä, vaikka hänen ristikkonsa ovat varsin vaikeita. Helsingin Sanomain toimituksesta kerrotaan, että virheettömän vastauksen löytäminen ei käy läheskään aina nopeasti.

Arvonnasta ja ristikoiden tarkistuksesta vastaa toimituksen sihteeri Kirsi Mattila ja hänen lomaillessaan joku toinen sihteereistä.

Avaamattomat vastauskuoret kootaan laatikkoon postikeskukseen. Mattila kahmaisee kuoria summittain kasan päältä, alta ja keskeltä. Sitten hän vie pinon työpöytänsä ääreen, avaa päällimmäisen ja aloittaa tarkistuksen. Tarkistus alkaa ristikon alusta ja sihteeri jatkaa sitä, kunnes vastaan tulee mahdollinen virhe.

Jos yksikin kohta on väärin, vastaus laitetaan syrjään ja pinosta otetaan seuraava. Jos tarkastaja huomaa, että jokin tietty kohta on erityisen vaikea ja usein väärin, hän tietää aikaa säästääkseen aloittaa tarkistuksen siitä. Ensimmäiset täysin virheettömät ristikot voittavat. Arvonnassa ei ole virallista valvojaa, mutta lähteideni mukaan Helsingin Sanomain toimituksen sihteerit ovat olleet kautta aikain tarkkoja ja lahjomattomia.

Ristikoilla on paljon vakioharrastajia, joten voittajien listoillakin näkyy melko usein samoja nimiä.

Päälehden ja Kuukausiliitteen ristikkoon tulee kumpaankin noin 400–700 vastausta. Teema-lehtien ristikoihin tulee vain joitakin kymmeniä vastauksia. Kuoria ei lasketa joka kerta. Kuukausiliitteen ja kantalehden ristikoihin arvotaan aina kymmenen voittajaa. Teemassa voittajia on kaksi, ja palkintoina on jaettu kirjoja. Vastausten määrä vaihtelee ristikon vaikeuden ja ajankohdan mukaan. Esimerkiksi juhannusristikkoon tuli paljon vastauksia, koska ihmisillä oli lomaillessaan hyvää aikaa ratkoa sanapulmia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat