Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Savusumu aiheuttaa ihmisissä ikävää syyllisyyttä

Ilmansaasteet ja niiden seuraukset ovat Moskovassa aivan liian ällöttäviä, joten kaupunkilaiset etsivät sumulle vaihtoehtoisia selityksiä.

Sunnuntai
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Niin sanottu sulkukorkeapaine on levännyt viikon helteisen Moskovan yllä. Ilma on pysähtynyt, tornitalot häviävät kilometrin päässä harmaaseen usvaan. Savusumu eli smog on kietonut kaupungin syleilyynsä.

Happamia kaasuja ja aerosoleja. Pölyä, nokea, raskasmetalleja, typpi- ja rikkioksideja. Vuotavia silmiä, limaisia keuhkoja, hengenahdistusta, päänsärkyä ja lopulta ehkä syöpää.

Aivan liian ällöttävää, joten kaupunkilaiset etsivät vaihtoehtoisia selityksiä. Ehkä se on Siperian metsäpalojen savua, Jamalin niemimaalla kärisee nimittäin oikein kunnolla. Tai ehkä turvepalot kaupungin ympärillä ovat taas alkaneet? Kuten vuonna 2010, kun koko kylä oli tukehtumaisillaan.

Mutta toisaalta, eihän kaupungissa haise mikään. Kyseessä taitaakin olla ilmakehän vesihöyryn aiheuttama optinen harha!

Savusumu on ikävä luonnonilmiö, sillä se aiheuttaa syyllisyyttä. Päästöt ovat peräisin meidän tehtaistamme, lämpölaitoksistamme, autoistamme ja rakennustyömailtamme.

Työmaita onkin Moskovassa tänä kesänä riittänyt. Tietyömaita on joka puolella, ja niiden kuningatar on paraatikatu Tverskaja, joka on pantu kokonaan uuteen uskoon. Liikennekaaos on ajoittain ollut huomattava.

Ukkoskuuro aiheutti runsas viikko sitten aivoissani oikosulun ja tilasin tilapäisessä mielenhäiriössä taksin. Auto oli seissyt vajaan tunnin peltihelvetissä Valko-Venäjän aseman nurkalla, kun kuljettaja teki alakuloisen paljastuksen: ”En ikinä itse käytä taksia.”

Tverskaja on avattu liikenteelle, ja tänä viikonloppuna alkaa venäläisten varsinainen kesälomakausi. Sääennustekin lupailee ilmamassojen lähtevän viimein liikkeelle, joten helpotusta on luvassa.

Oikeasti ilmansaasteista ei päästä eroon muuten kuin päästöjä vähentämällä. Savusumu suurkaupungin yllä voi vähentyä myös viheralueita lisäämällä. Jälkimmäisestä ei näyttäisi olevan toivoa: täydennysrakentaminen on Moskovassa ikuista.

Eikä siinä kaikki. Villin luonnon suojelukeskus -nimisen säätiön johtaja Aleksei Zimenko huomauttaa Moskovski komsomolets -lehdessä, että edellisten 20–25 vuoden aikana metsät ja viheralueet on tuhottu pitkälti myös Moskovan ympäristöstä. Kuluneen viikon savusumumatto levisi Tarusaan asti, 120 kilometrin päähän Moskovan keskustasta.

No, päästöpuolella sentään on paljon tehtykin. Kaupungin lämpövoimaloihin asennettiin 1990-luvulla uudet sähkösuodattimet, jotka keräävät talvella kymmeniä tonneja lentotuhkaa tunnissa. Aiemmin saasta päätyi kaupunkilaisten keuhkoihin.

Mutta mitä tehdä tässä ja nyt? Terveysasioiden suurin guru, Venäjän liittovaltion eläköitynyt terveyspäällikkö Gennadi Oništšenko, antaa Komsomolskaja Pravda -lehdessä muutaman neuvon: häivy kaupungista, pysy sisällä, pidä ikkunat kiinni, pyyhi pölyt, käytä hengityssuojainta, vältä rasitusta, syö terveellisesti.

Ja lopuksi: torju stressiä luonnon antimilla. Nokkosen, kamomillan ja humalan lisäksi esimerkiksi pustyrnika, nukula, on Oništšenkon mukaan autereiseen kaupunkiin jäävälle kansalaiselle hyväksi.

Nukula? Siis tämä iso rikkakasvi. Rohtonukula, sydämenvahvistusyrtti, hamppunokkonen, ulkomaanviholainen, Leonurus cardiaca?

Olen varmaan saanut jonkin myrkytyksen tai tartunnan, sillä alan pitää Gennadi-sedän kommenteista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat