Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arvokkaita piirroksia on tuhottu ennenkin hyvää tarkoittaen

Sunnuntai
 
AFP
Ecce Homo -freskon Jeesuksen ilme virkistyi.
Ecce Homo -freskon Jeesuksen ilme virkistyi. Kuva: AFP

Viikolla uutisoitiin, että norjalaispoika oli turmellut 5 000 vuotta vanhan kalliopiirroksen Keski-Norjassa. Tarkoitus oli hyvä: muinaista hiihtäjää esittänyt piirros oli ajan nakertama, ja poika halusi raaputtaa sen ääriviivoja uudestaan esille.

Jälkiviisaasti ajatellen pojan olisi pitänyt päästää luovuutensa oikein kunnolla valloilleen eikä tyytyä varovaiseen raaputteluun. Kalliopiirroksesta olisi näin saatu aivan uudenlainen turistikohde. Näinhän kävi neljä vuotta sitten Espanjassa, kun 82-vuotias Cecilia Giménez intoutui korjailemaan sata vuotta vanhaa, haalistunutta Ecce Homo -freskoa zaragozalaisessa kirkossa. Hyvää tarkoittaen.

BBC:n kirjeenvaihtaja luonnehti freskon Jeesuksen muuttuneen Gimenézin luomistyön seurauksena ”erittäin karvaiseksi apinaksi, jolla on huonosti istuva tunika”.

Mutta mitä sitten tapahtui? Syntyi valtava netti-ilmiö, ja yli 150 000 ihmistä ympäri maailmaa ryntäsi Borjan pikkukaupunkiin nähdäkseen korjaillun freskon. He ovat lahjoittaneet yli 50 000 euroa hyväntekeväisyyteen.

Tänä vuonna pieni kirkko avasi vierailukeskuksen, jossa kävijät pääsevät kokeilemaan omia maalarintaitojaan. Kotiin voi ostaa muistoksi apinajeesuksen kuvalla koristellun mukin tai t-paidan. Yhdysvalloissa tapauksesta on tehty jopa ooppera.

Taide elää!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat