Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minua varoitettiin yliherkistä jenkkinuorista, mutta löysin jotain muuta – toisenlaisen vaikenemisen kulttuurin

Kaliforniassa opiskellessani en havainnut ”hyvin sensitiivisten ja helposti loukkaantuvien opiskelijoiden epäitsenäistä uutta moraalia”, kirjoittaa Tuija Pallaste.

Sunnuntai
 
Tuija Pallaste Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja
Matti Pikkujämsä
Kuva: Matti Pikkujämsä

Istuin Etelä-Kalifornian yliopiston luokkahuoneessa toiseksi viimeisellä rivillä, kun takarivin opiskelija tuhahti niin, että hiukseni pelmahtivat.

Journalismin professori oli kurssin alkajaisiksi ehdottanut, että testaisimme kampuksen tasa-arvoisuutta siten, että ryhmän kaksi afrikkalais-amerikkalaista opiskelijaa kulkisi pimeän tullen reppu selässä yliopistoalueen läpi. Pysäyttäisivätkö vartijat heidät? Kohtelisivatko vartijat heitä eri tavalla kuin meitä valkoisia opiskelijoita?

Tuhahduksen jälkeen takanani ollut mies – toinen koekaniineiksi ehdotetuista – teki hiljaa selväksi, ettei osallistu tähän testiin.

Tunnin loputtua, opettajan ulottumattomissa, hän äimisteli tympääntyneenä: eikö maineikkaalla losangelesilaisella yliopistolla ollut antaa hänelle muuta roolia kuin sorrettu musta?

Kuuntelin ja ajattelin, että tässä se ilmiö nyt oli.

Se, mistä lukuisat amerikkalaiset ja jotkin suomalaisetkin lehdet olivat kirjoittaneet, kun opintovuoteni Kaliforniassa lähestyi. Että opiskelijat vaativat opettajia tiedostamaan ”mikroaggressiot” ja lopettamaan vähemmistöihin liitettyjen stereotypioiden toistamisen. Että uudenlainen puheen rajoittaminen oli leviämässä netistä yliopistokampuksille. Että opiskelijat halusivat tuntisuunnitelmiin – ja julkiseen keskusteluun yleensäkin – ”trigger warningeja” eli varoituksia ahdistavista aiheista.

Laatulehdet New Yorkerista Atlanticiin saivat asian kuulostamaan siltä, että akateemisista jenkkinuorista oli tullut ylireagoivia hermokimppuja, jotka vaativat ”turvapaikkoja” epämukavalta puheelta, eikä esimerkiksi seksuaalisesta väkivallasta voinut puhua edes osana lakiopintoja.

Tätä tulkintaa vahvisti koomikko Jerry Seinfeldin ilmoitus lopettaa esiintymiset kampuksilla liiallisen ”pc:n”, siis poliittisen korrektiuden, vaatimuksen takia.

Lukukausi eteni. Odotin jännityksellä, miten muuten tämä pc ilmenisi.

Ei mitenkään. Kurssipapereissani ei ollut varoituksia. Termiä ”trigger warning” ei mainittu missään, paitsi lopulta ylioppilaslehden jutussa, johon oli löydetty yksi ahdistusvaroituksia antava opettaja.

Kaikki suorittivat nettikurssin seksuaalisen häirinnän tunnistamisesta, ja sitä pidettiin hyvänä. Kampuksen tilaisuudessa juhlapuhuja käski sekä opettajia että oppilaita huutamaan ääneen ”I’m a badass”, sillä pitäähän ihmisessä olla munaa. Punkbändi Sex Stains soitti, ja eräs professori vitsaili suomalaisten kustannuksella: ”Teillä on siellä kaksi maahanmuuttajaa ja ongelma maahanmuuton kanssa.”

Paljon puhuttu ilmiö kuivui silmissäni kasaan, vaikka sen piti mediatietojen mukaan olla voimissaan juuri Kaliforniassa. En havainnut ”hyvin sensitiivisten ja helposti loukkaantuvien opiskelijoiden epäitsenäistä uutta moraalia”, josta professorit Bradley Campbell ja Jason Manning ovat kirjoittaneet kirjan Microaggression and Moral Cultures.

Löysin sen sijaan toisenlaisen vaikenemisen kulttuurin.

Kevätlukukaudella puhetaidon kurssilla kysyin suoraan: onko täällä kiellettyjä aiheita – ja miksi Suomessakin kuulu koomikko Seinfeld väittää amerikkalaisopiskelijoita niin herkkänahkaisiksi, ettei välitä esiintyä heille?

Käsikirjoittamisen opiskelija vastasi ennen kuin sain kysymykseni loppuun. ”Jerry Seinfeld on itse vitsi.”

24-vuotiaan opiskelijan mielestä 61-vuotiaan koomikon jutut vain ovat niin kuluneita, etteivät ne naurata opiskelijoita, ja Seinfeld on vetänyt tästä herneen nenään.

Puhetaidon opettaja mietti ja sanoi, että hän on oikeastaan kuullut opiskelijoilta vain yhden toistuvan pyynnön: ”Opeta minut puhumaan niin, etten vaikuttaisi vihaiselta”, opettaja toisti. ”Nuoret miehet eivät halua enää olla ’vihaisia nuoria miehiä’.”

Kurssin meksikolaistaustainen nuori nainen nyökkäsi. Hän ei halua olla ”angry latina”, taisteleva latinalaisnainen, kun kiertää kouluissa kertomassa, että yliopistokoulutus on mahdollista myös siirtolaisvanhempien lapsille. Hän ei halua ajaa asiaa vastakkainasettelulla tai nyrkkiä puiden.

Kysyin vielä tasa-arvotestistä kieltäytyneeltä journalismin opiskelijalta, miksi hän ei ilmaissut tuohtumustaan professorille. Hän ei miettinyt mikroaggressioita, vaan sanoi välttävänsä ”iänikuista debatointia, joka ei ole tähänkään mennessä korjannut mitään”.

Itseäni nuoremmat opiskelijat eivät vaikuttaneet yliherkiltä, vaan vain kyllästyneiltä ihan kaikkeen pauhaamiseen, öyhöttämiseen, vääntämiseen ja kärjistämiseen. Se ei ilmennä sananvapautta, vaan on noloa ja tehotonta.

Ja sitten oli vielä käytännöllisempi syy varovaiseen puheeseen.

Työmarkkinoilla, jotka perustuvat verkostoitumiseen, suosituksiin ja nettipalautteeseen, omaan nimeen ei saa liittyä ristiriitaa. Mikään ei ole töitä etsivälle jenkkinuorelle isompi miinus kuin maine hankalana.

Yliopiston opettajat toistivat väsymiseen asti hyvän ”nettijalanjäljen” tärkeyttä. Kriittisen ajattelun kurssilla opiskelijoita kehotettiin ennen kaikkea tutustumaan talouden nobelistin Daniel Kahnemanin ajatuksiin ihmisluonnosta: miten menestyneimmät nitistävät oman äkkireagointinsa harkinnalla ja itsehillinnällä.

Näytti siltä, että vanhemmat sukupolvet moittivat parikymppisiä uudesta ylikorrektiudesta, mutta eivät anna heille töitä, jos he yksilöinä paljastuvat kantaaottaviksi tai kärkkäiksi.

Kurssitoverini sanoi keskittyvänsä mieluummin uralla etenemiseen kuin ihonväriinsä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat