Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyöräkaista, pyörätie, autotie, ajorata – tietermeissä on oltava tarkkana

Sunnuntai
 
Sonja Saarikoski
Reijo Hietanen
Pyöräilijä pyöräilee pyörätiellä. Vai?
Pyöräilijä pyöräilee pyörätiellä. Vai? Kuva: Reijo Hietanen

Teistä on maailman vaikeinta kirjoittaa. Terminologia menee aina pieleen, ja kohta joku onkin jo tieraivon partaalla. Esimerkiksi virke ajelin töihin Manskun Stockmannin viereistä pyörätietä, kun Hummer kaahasi autotiellä ohitseni on täynnä virheitä ja epäkorrekteja ilmaisuja.

Kun ajaa Mannerheimintietä pyörällä Stockmannin ohi, kyseessä ei todellakaan ole pyörätie vaan pyöräkaista. Tämä johtuu siitä, että pyöräilijöiden alue on merkitty ainoastaan maalilla, ei esimerkiksi eritasoisella korokkeella.

Mutta kun ajaa pyörällä Mannerheimintien toista puolta Forumin ohitse, ei missään nimessä tule puhua pyöräkaistasta, sillä se on pyörätie. Pyörätie on erotettu muusta tiestä rakenteellisesti esimerkiksi kiveyksellä toisin kuin pyöräkaista. Vieressä kulkee jalkakäytävä. Yhdistettynä kyse on kevyen liikenteen väylästä.

Stop, väärin meni! Jos pyöräilijän itsemääräämisoikeutta haluaa kunnioittaa, näin ei pitäisi sanoa, koska termi niputtaa ikävästi jalankulkijat ja pyöräilijät samaan kategoriaan.

Entäs autotie sitten? Ei missään nimessä. Sellaista ei ole olemassakaan. Oikea termi on ajorata – siinä kun ajaa autojen lisäksi paljon muitakin kulkuneuvoja. Autotietä ei löydy edes Kielitoimiston sanakirjasta.

Mutta metsäautotie löytyy. Sillä viitataan puutavaran kuljetusta varten metsään rakennettuun tiehen. Metsäautotiet ovat yksityisteitä, joilla jokamiehenoikeuden perusteella on kuitenkin sallittua esimerkiksi kävellä, pyöräillä ja ratsastaa. Sen sijaan autoilijoiden pääsy yksityisille metsäautoteille on rajatumpaa.

Ota siitä nyt selvää. Onneksi Suomeen on kuitenkin muutama vuosi sitten perustettu maailman ensimmäinen ja ainut yksityisteiden neuvontapuhelin.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat