Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä rintakehässä tuntuva bassonjytke aiheuttaa sydämelle?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Edellisellä palstalla nimimerkki Zen tuskaili puuvärikyniä, jotka katkeilevat teroitettaessa. Monet lukijat innostuivat tarjoamaan omia ratkaisujaan.

Helena Rossi ja Seppo Sihvonen suosittelivat hylkäämään teroittimet ja teroittamaan kynät veitsellä. Hannu Humalamäki innostui jopa tekemään videon kynien teroituksesta puukolla. Linkki videoon löytyy tikkaremmin Facebook-sivulta.

Marja Saarinen kehui Faber-Castellin värikyniä, jotka hän teroittaa yksinkertaisella metallisella teroittimella. Saarinen myös varoitti teroitinten tylsyvän nopeasti, joten hän vaihtaa niitä usein.

Raili Vuorinen kehui Lyra Super Ferby -puuvärien kestäneen hänellä hyvin. Olavi Voutilainen suositteli Staedtlerin kolmiomallisia värikyniä, jotka teroitetaan Faber-Castellin isoreikäisellä teroittimella.

Ja sitten uusiin kysymyksiin. Aloitetaan kahdella kovia ääniä pohtivalla kysymyksellä.

Naapurimme maalämpöpumpun asennustöistä kuului pidemmän aikaa erittäin matala ja kova ääni. Tämän jälkeen olen kuullut jatkuvasti hurinaa öisin. Aluksi luulin, että kyseessä on naapurin maalämpöpumpun ääni, mutta nyt olen tullut siihen tulokseen, että kyseessä on tinnitus. Voiko maalämpöpumpun putkiston täyttö nesteellä saada aikaan niin kovan melun, että se aiheuttaisi tinnituksen?

– Hurinasta hulluksi

Maalämpöpumpun asentamisesta ei itsessään tule juurikaan ääntä. Kuvaamasi ääni liittyy luultavasti pumpun vaatiman porakaivon poraamiseen.

Tikkaremmin porari kertoo, että porauksen aluksi voi kuulua kova, noin 80–100 desibelin porausääni. Poran upotessa syvemmälle kallioon ääni vaimenee ympäröivän kallion vuoksi ja vastaa suunnilleen tyhjäkäynnillä olevaa kuorma-autoa.

Tällainen melu voi olla ikävää, mutta tikkaremmin asiantuntijat eivät oikein usko, että se olisi voinut ainakaan yksin vaurioittaa kuuloasi.

Otin yhteyttä myös Kuuloliittoon, jossa kehotettiin kääntymään lääkärin puoleen, jos tinnitus on jatkuvaa ja häiritsevää. Tinnituksen oireita voidaan oikealla hoidolla vähentää.

Musiikkia soitetaan nykyisin monissa paikoissa niin kovalla, että bassojytke tuntuu ikävällä tavalla rintakehässä. Mitä desibelien nosto yli sallittujen rajojen aiheuttaa sydämelle? Tuleeko reaktio rintakehään juuri sydämeen kohdistuvasta desibelien vaikutuksesta vai mistä? Ja miksi viranomaiset eivät valvo tarpeeksi paikkoja, joissa rikotaan sääntöjä?

– Anna

Ääniaallot värisyttävät ilman lisäksi muutakin tielle osuvaa: rakennuksia, huonekaluja ja ihmiskehoa. Matalataajuuksinen ääni eli basso voi aiheuttaa jytkeen tuntumisen myös rintakehässä. Se ei kuitenkaan liity sydämeen vaan kehoon osuvaan ääniaaltoon.

Tikkaremmin kardiologi ei pidä bassonjytkettä suoranaisesti sydämelle vaarallisena. Toisaalta melu voi aiheuttaa stressiä, joka nostaa verenpainetta ja sykettä ja rasittaa näin sydäntä. Jos asiaa katsotaan tilastollisesti, pitkäaikaiselle melulle toistuvasti altistuvilla on hieman muuta väestöä enemmän sydän- ja verisuonisairauksia.

Kuuloliiton mukaan festivaalijärjestäjät noudattavat melurajoja hyvin. Liveklubeilla ja ravintoloissa äänenpaineet voivat kuitenkin olla korkeita, ja niihin kannattaa varustautua korvatulpin.

Nämä ovat kuitenkin paikkoja, joihin pitää itse hakeutua. Jos koet meluisat tilaisuudet epämiellyttäviksi, pääset varmasti helpommalla, jos pysyt niistä poissa.

Mikä on syy siihen, että huonekärpäset hakeutuvat pörräillessään iholle? Voisi kuvitella, että ihmisihosta ei löydy kärpäselle mitään syötävää.

– Kärpästen herra

Itse asiassa iholla on kaikenlaista kärpästä kiinnostavaa, kuten hikeä ja kuollutta ihoa. Niiden sisältämät kuona-aineet ovat kärpäselle ravintoa. Kärpänen etsii siis iholtasi syötävää. Lisäksi se saattaa tutkia, olisiko paikka otollinen munimiselle.

Samasta ilmiöstä on kyse, kun kärpäset etsiytyvät virtsan ja ulosteiden luo.

Hygieniastaan huolta pitävän ihmisen iholla on kärpäselle sopivaa kuonaa melko vähän. Niinpä kärpänen ei yleensä viivy iholla pitkään eikä muni sille.

Ymmärtääkseni sanomalehdissä jutun otsikon laatii eri henkilö kuin itse artikkelin. Miksi? Usein huomaa, että otsikon laatija ei ole kunnolla lukenut artikkelia, johon laatii otsikon.

– Jarkko Kuoppala

Sanomalehtien teko on ryhmätyötä, mutta tavallisesti suomalaiset toimittajat kyllä otsikoivat juttunsa itse. Otsikot voivat kuitenkin muuttua jutun käsittelyvaiheessa tai taitossa. Tähän on useita mahdollisia syitä.

Painetussa lehdessä – ja välillä verkossakin – otsikoiden pituudet riippuvat jutun saamasta tilasta. Alkuperäinen otsikko voi olla liian pitkä tai lyhyt, ja siksi se korvataan uudella.

Joskus käsittelijä voi myös keksiä jutulle uuden otsikon, jota pitää alkuperäistä parempana. Silloin hän tietenkin vaihtaa sen.

Isot uutiset tarvitsevat sitä paitsi usein kaksi otsikkoa: toisen etusivulle ja toisen itse jutun yhteyteen. Useimmiten etusivun otsikot laatii etusivun kokoava toimittaja.

Samasta syystä jutulla saattaa olla lehdessä ja verkossa eri otsikot: toisen voidaan ajatella toimivan paremmin painetulla sivulla ja toisen verkon uutisvirrassa.

Torstin tikkaremmi on myös Facebookissa: facebook.com/torstintikkaremmi/.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat