Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kumpi voitti vaaliväittelyn? Trumpista kirjan kirjoittanut Saska Saarikoski vastaa suorassa lähetyksessä klo 10
  • Kumpi voitti vaaliväittelyn? Trumpista kirjan kirjoittanut Saska Saarikoski vastaa suorassa lähetyksessä klo 10

Virtuaalimaailma muuttaa arkkitehtuuria ja sisustamista – paras huone voi olla pyöreä umpio

Tulevaisuudessa digitaalinen todellisuus voi olla kodin jatke. Turkulainen tuttavani sisustaa jo nyt kavereiden ja fantasiamaailmojen ehdoilla, kirjoittaa Juhani Karila.

Sunnuntai
 
Juhani Karila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.
Matti Pikkujämsä
Kuva: Matti Pikkujämsä

Olin viime viikonloppuna juhlissa, jotka päättyivät jatkoille erään kolmikymppisen miehen kotiin. Hän asui isossa omassa kolmiossa kerrostalossa lähellä Turun keskustaa.

Mies asui kolmiossa yksin. Asunto oli pelkistetysti sisustettu. Seinillä oli pari scifi-aiheista taulua, siellä täällä muutama pieni kirjahylly. Huonekaluja jokunen. Vähän mattoja. Matkalla parvekkeelle kävelimme suuren huoneen läpi, jonka keskellä oli pitkä pöytä ja tuoleja, ei muuta.

Kysyin, onko tämä ruokailuhuone.

Ei, mies vastasi. Tämä on pelihuone.

Hän kertoi, että pöydälle levitetään säännöllisin väliajoin jokin mielettömän mutkikas lautapeli, vaikkapa Twilight Imperium tai Arkham Horror, jossa on lukuisia korttipakkoja, vielä enemmän noppia ja valtava sääntökirja, ja kaiken tämän äärelle mies kokoontuu kavereineen jopa koko viikonlopuksi kamppailemaan pelin luomia yli-inhimillisiä vihollisia vastaan.

Monille asumisessa on tärkeää tilassa oleminen, kaikilla aisteilla. He ajattelevat, että siksi pitää hankkia mukava sohva ja nokkelia sisustuselementtejä, ehkä jokin tyylikäs valaisin. Että asunto on se paikka, jossa elämä tapahtuu.

Entä jos elämä tapahtuukin jossain muualla? Vierailla planeetoilla tai 1920-luvulla uusienglantilaisessa Arkhamin kaupungissa, jonka kaduille ilmestyvistä ulottuvuusporteista puskee Cthulhua ja muita Suuria Muinaisia?

Keho on paikalla, mutta mieli kulkee kaukana. Silloin asunto toimii lähinnä mielikuvitusmaailman porstuana. Riittää, että ympärillä on seinät ja katto, pöytä ja tuolit ja uuni, johon voi työntää pizzan, sillä jonkin voimallahan sitä on seikkailtava.

Jonain päivänä asunnot voivat olla virtuaalimaailman jatkeita ja toisinpäin, uskoo Aalto-yliopiston tilasuunnittelun professori Pentti Kareoja.

Tällöin digitaaliset todellisuudet sanelevat suunnittelua. Jo nyt osia asunnoista on valjastettu elämyksiin: on kotiteattereita ja musiikkihuoneita, joissa valonsäädöillä ja akustisilla pinnoilla rajoitetaan ärsykkeitä.

”Perinteisesti taloja on rakennettu ikkunoita silmällä pitäen, mutta virtuaalimaailman näkökulmasta parhaat tilat saattavat olla umpinaisia ja kompleksin keskellä. Ehkä optimaalisin tila on pyöreä eikä perinteinen suorakulmio, sillä nurkat saattavat olla häiritseviä, viedä turhaan huomiota.”

Turussa asuvalla miehellä ei ollut virtuaalilaseja tai -kypäriä. Hänellä oli televisio, tietokone, lauta- ja roolipelit, kirjat, kaverit ja omat aivot, joiden avulla hän lähti Turusta kiertoradalle.

Mielikuvituksella pääsee pitkälle, ja tulevaisuudessa entistä pitemmälle.

Fyysinen ja digitaalinen maailma saattavat sulautua saumattomaksi kokonaisuudeksi, jossa perinteinen materiaalisuus menettää merkitystään.

Kareoja uskoo, että Pokémon Go -pelin esittelemä tapa täyttää aitoa ympäristöä virtuaalisilla objekteilla on vasta karvalakkimalli sovellutuksista, joita meidän on vielä vaikea edes kuvitella.

En voinut olla ihailematta tyyntä välinpitämättömyyttä, jolla mies oli sivuuttanut useimpien ihmisten normaaleina pitämät, porvarilliset asumiskäytännöt. Hän vaikutti erinomaisen tyytyväiseltä elämäänsä ja asuntoonsa, jonka karuudessa, haluan korostaa, ei ollut mitään tekemistä nordic modern -tyylisten sisustustrendien kanssa.

Sellaiset seikat eivät yksinkertaisesti olleet hänelle tärkeitä.

Miehelle olivat tärkeitä kaverit, jotka olivat myös video- ja roolipelaajia. Eivät he tulleet miehen luo ihailemaan koristetyynyjä, vaan kamppailemaan Cthulhua vastaan.

Mies kertoi, että oli ostanut edelliseen asuntoonsa pelipöydän ennen kuin oli hankkinut sinne edes sänkyä. Tärkeintä oli, että pöydän ympärille mahtui kahdeksan pelaajaa.

”Sisustan kavereita varten. Ikkunoissa ei tarvitse olla hienoja verhoja eikä mattoja lattialla, mutta lasinaluset pitää olla ja kipat, joihin voi tarjoilla sipsit ja muut herkut.”

Tälle porukalle kauneus on tärkeää yksityiskohdissa: pelihahmojen sotisopien väreissä, lautapelien piirrostaiteessa ja videopelien grafiikoissa.

Mutta jos heidän eteensä rullaisi auki maalivärikartan ja pyytäisi valitsemaan näteimmän sävyn olohuoneeseen, he todennäköisesti ulvahtaisivat epätoivosta ja tökkäisivät sormensa ensimmäiseen vaihtoehtoon.

Ei siinä mitään, kyllä minäkin pohdin mieluummin Keski-Maan topografiaa kuin kylpyhuoneen kaakelointia.

Ja sen huomaa. Kotini on edellä kuvailemani kolmion antiteesi: pieni ja täynnä tavaraa. Tahtoisin, kuten varmaan aika monet, kattoon asti ulottuvan ja seinältä toiselle jatkuvan spektaakkelimaisen kirjahyllyn. Sen sijaan minulla on kaksi pientä Ikea-hyllyä, jotka ovat täynnä kaikkea muuta kuin kirjoja; itse opukset ovat pinoissa lattioilla tai hyllyjen päällä.

Sovinnaiset haaveeni ja mielikuvani asumisesta näyttivät mitättömiltä turkulaisen huoneiston majesteettisen avaruuden rinnalla: koko se puolihuolimaton komeus oli syntynyt elämäntavan sivutuotteena.

Hengailimme parvekkeella ja katselimme aamuöistä Turkua.

Koska isäntäni oli pelimiehiä, kerroin, miten olin käyttänyt yhteen konsolipeliin pari kuukautta ja miettinyt sen jälkeen pää humisten, mihin kaikki se aika katosi.

Mies pyöritteli juomaa lasissaan. Sitten hän sanoi, että kun yhteen peliin upottaa 3 000 tuntia – se tekee 125 vuorokautta – niin sen jälkeen tulee myös monia mielenkiintoisia ajatuksia.

Kuten se, että parhaimmillaan koti on vasta laukaisualusta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat