Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Löin vetoa Yhdysvaltojen presidentistä, YK:n pääsihteeristä ja Nobelin rauhanpalkinnosta

Jos Nobelin rauhanpalkinnon ennakkosuosikki tulee palkituksi, Suomi saa ainakin kaksi uutta rauhannobelistia – entisen kollegani ja tämän aviomiehen, kirjoittaa Tommi Nieminen kolumnissaan.

Sunnuntai
 
Tommi Nieminen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.
Matti Pikkujämsä
Kuva: Matti Pikkujämsä

Klikkaan vedonlyöntitoimiston kertoimet esiin. On jo korkea aika, sillä ensi kuussa valitaan YK:n seuraava pääsihteeri.

Olisiko hän viimeinkin – kahdeksan miehen jälkeen – historian ensimmäinen nainen?

Irlantilainen Paddypower-vedonlyöntitoimisto uskoo enemmän naiseen (kerroin 1,3) kuin mieheen (2,5).

Ehdokkaista bulgarialaisella Irina Bokovalla on pienin kerroin: 3,0. Toiseksi pienin on kahdella miehellä, serbialaisella Vuk Jeremićilla ja portugalilaisella António Guterresilla: 5,0. Neljänneksi pienin on kroatialaisella Vesna Pusićilla: 13,0.

Bokova on charmantin oloinen, mutta huhutaan, ettei hän kelpaa jenkeille eikä briteille. Enkä usko, että 1990-luvun keskenään sotineiden Serbian ja Kroatian ehdokkaita kukaan saa juntattua läpi.

Sen on kuitenkin oltava nainen Itä-Euroopasta, sillä periaatteessa nyt on Itä-Euroopan vuoro.

Luotan harvoin Bulgariaan. Tarkennettakoon: luotan tuskin koskaan Bulgariaan. Mutta tällä kertaa lyön viisi euroa mustalle hevoselle, toiselle bulgarialaiselle, EU-komissaari Kristalina Georgievalle, jonka kerroin on 11,0 eli kuudenneksi pienin.

Hän kuulemma saattaisi kelvata sekä lännelle että idälle.

Kelvatkoon minullekin.

Vedonlyönti on laji, jossa tunteet ja arvot ovat tiellä.

Tunteella pelaava enemmistö – johon kuulun – maksaa tappioillaan ylikertoimia pelaavien ammattilaisten voitot. Laji muistuttaa siis itse elämää, jossa enemmistö meistä tunnistaa virheensä, mutta ei halua oppia, vaan takertuu niihin.

Ranskan presidentinvaaleihin on yhdeksän kuukautta. Kohtalonkysymys on, voiko äärinationalisti Marine Le Pen voittaa.

Tunnen itseni voimaannutetuksi, kun huomaan, ettei Le Penin saumoihin luota edes Paddypower. Se antaa Le Penille vasta kolmanneksi pienimmän kertoimen: 6,0. Ennakkosuosikki on ex-pääministeri Alain Juppé kertoimella 2,4.

Ei minulla ole mielipidettä 71-vuotiaasta Juppésta. Lyön hänestä vitosen vedon – ja olkoon se enemmän Le Peniä vastaan kuin Juppén puolesta.

Maailmanpolitiikkaa on juuri nyt vaikea ennustaa.

”Vuodenkaan päähän on vaikea nähdä. Enkä edes tarkoita mitään mustia joutsenia”, sanoo vedonlyöntianalyytikko Joni Collan.

Musta joutsen on filosofi Nassim Nicolas Talebin termi, jolla hän tarkoittaa äärimmäisen epätodennäköisiä tapahtumia, joilla on suuria vaikutuksia. Kuten syyskuun 11. päivän terroristi-iskut vuonna 2001.

Klikkaan Yhdysvaltojen presidentinvaalien kertoimet esiin. Entä jos kylmän rauhallisesti odottaisin mustaa joutsenta. Unohtaisin Hillary Clintonin (kerroin 1,22) ja Donald Trumpin (4,2). Panostaisinko siis jämäehdokkaille eli libertaarien Gary Johnsonille (kerroin 150) tai vihreiden Jill Steinille (250)?

Stein on aito radikaali – hän lupaa lakkauttaa Yhdysvaltojen kaikki yli 700 sotilastukikohtaa ulkomailla –, ja hänen voitollaan saisi satasen panoksella 25 000 euroa.

Se olisi mehevä potti. Sillä saisi kaksion, oman pihan ja sitruspuun joltain Kreikan konkurssikypsältä saarelta.

Toimistot povaavat Clintonin voittoa 75–90 prosentin todennäköisyydellä. Peli näyttää siis selvältä.

Voiton todennäköisyysprosentti on kuitenkin hämäävä. Se antaa väärän vaikutelman ylivoimasta, sillä se ei kerro mitään äänestäjien todellisesta jakautumisesta. Se kertoo vain laskennallisesta todennäköisyydestä sille, että Clinton saa vähintään 50,1 prosenttia valitsijamiehistä.

Eivät vedonlyöntitoimistot osanneet kesäkuussa ennustaa sitäkään, kuinka brexit-äänestyksessä käy. Arvioitiin viime tunneille asti, että britit äänestävät noin 80 prosentin todennäköisyydellä EU-jäsenyyden puolesta.

”Vielä vuorokausi ennen äänestystä vedonlyöntitoimistojen trendi vain vahvistui”, Collan sanoo.

Muutama tunti myöhemmin brexit-puoli voitti vastapuolen näytöstyyliin, lähes 1,3 miljoonan äänen turvin. Brexitin voitolle oli annettu 20 prosentin todennäköisyys, mikä on sama todennäköisyys kuin että heittää viisitahoista noppaa ja saa juuri ykkösen.

Näin käy aika usein. Tulee ykkönen. Siksi Clintonin voiton 75–90 prosentin todennäköisyys ei ole tae sille, ettei Trumpista tule presidenttiä.

En suosittele vedonlyöntiä maailmanpolitiikasta. En kenellekään.

Vedoistaan joutuu moraaliseen vastuuseen. Trumpin voittaessa saisin satasen panoksella 420 euroa. Se ei riittäisi mihinkään. Sillä saisin vain viisi kuusi käyntikertaa psykoterapiassa Helsingissä.

Emme selviytyisi terapeutin kanssa edes Trumpin sadasta ensimmäisestä päivästä.

Onneksi on vedonlyöntikohteita, jotka ovat harmittomia: kuka voittaa Nobelin rauhanpalkinnon?

Norjalaisen Nobel-komitean pään sisään on mahdotonta päästä. Muistatteko vielä, kuka voitti rauhan Nobelin vuonna 2012?

Euroopan unioni eli sinä, minä ja Brysselin väki, me voitimme – keskellä maanosaa repivää velkakriisiä. Enpä olisi tuota arvannut.

Tänä vuonna vedonlyöntitoimistojen suosikki on Kreikan saarelaiset. Kyse on niistä, jotka ovat auttaneet Välimerta ylittäviä turvapaikanhakijoita.

Panostan viisi euroa Kreikan saarelaisille. Jos he voittavat, Suomi saa ainakin kaksi uutta rauhannobelistia: eläkkeelle jääneen kollegani ja tämän aviomiehen, jotka asuvat osan vuodesta Leroksella ja jakavat merestä noukituille pakolaisille kenkiä ja ruokaa.

Ei, vitonen ei riitä. Tämä on varma veto.

Panostankin kympin.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat