Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sain Suomen yksilöllisintä opetusta ja kirjoitin silti hylätyn – mutta yksi opettajan sana muutti koko elämäni

Sain Suomen yksilöllisintä opetusta, mutta kirjoitin silti matematiikasta hylätyn, kirjoittaa Koillis-Lapissa koulunsa käynyt Juhani Karila kolumnissaan.

Sunnuntai
 
Juhani Karila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.
Matti Pikkujämsä
Kuva: Matti Pikkujämsä

Aina kun puhutaan uudesta opetussuunnitelmasta, mieleeni tulevat pitkän matematiikan tunnit lukiossa.

Se kerta, kun opettaja nojasi pulpettiini, tuijotti vihkoon piirtämääni koordinaatistoa ja siihen suttaamiani merkintöjä ja sanoi: ”Juhani. Analyyttinen geometria ei ole haulikkoammuntaa.”

Ja se kerta, kun en ymmärtänyt hänen selitystään vektoreista: ”Juhani. Oletko sinä humalassa?”

Kävin lukion Koillis-Lapissa Pelkosenniemellä. Pitkän matematiikan ryhmässämme oli vain neljä oppilasta, joten saimme Suomen yksilöllisintä ohjausta: opettajalla oli aikaa käydä derivaatat ja tangentit läpi jokaisen kanssa erikseen.

Minä kirjoitin matikasta hylätyn.

Nykyinen opetuksen remontti tehtiin siksi, että suomalaislasten Pisa-tulokset ovat olleet laskussa jo pitkään. Tänä syksynä alaluokilla käyttöön otetussa uudessa opetussuunnitelmassa seisoo, että opetuksen pitää olla mahdollisimman yksilöllistä – eli juuri sellaista kuin lukiossani 2000-luvun alussa.

Mallin idea pähkinänkuoressa: Luennoimisen sijaan opettaja kannustaa lapsia ottamaan maailmasta selvää itse ja kyseenalaistamaan vallitsevat totuudet. Tärkein menetelmä on ilmiöoppiminen. Se, että oppilaat viedään luokkahuoneista oikeiden tapahtumien ja asioiden äärelle.

Kaikki eivät ole vakuuttuneet uudistuksesta. Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo pelkää, että koulujen erilaisten resurssien takia ”mahdollisuuksien tasa-arvo kapenee”.

”Opetussuunnitelmassa mainittujen tavoitteiden täyttäminen on lopulta kuntien vastuulla”, hän sanoo. ”Eletään niukkuuden aikaa, ja kun vielä sote-uudistus painaa päälle, niin siinä on kunnilla tekemistä.”

Opettajia pitää täydennyskouluttaa, oppilaille antaa älylaitteet, lisää valinnaisia aineita pitäisi tarjota.

Hiilamo antaa esimerkin: ”Espoossa tulee peruskouluun valinnaiseksi kiinan kieli. Tällaiseen ei ole monessa koulussa varaa.”

Uudistuksen puolustajat, kuten opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, myöntävät, että ”haasteita piisaa”. Silti enää ei pakitella.

Digivallankumous etenee, ja kansainvälinen kilpailu kovenee. Maailmalla ei pärjää, ellei uusista sukupolvista kouli sosiaalisia, kriittisiä ja oma-aloitteisia.

Miten se tehdään?

Kävin tutustumassa helsinkiläisen Aleksis Kiven koulun kahdeksasluokkalaisten päivään elokuussa. Kasit olivat juuri aloittamassa ”proggista”: jo kahdennettakymmenettä kertaa järjestettävää suurprojektia, jossa luokka rakentaa oman teatteriesityksen valaistuksesta ja puvustuksesta lähtien. Vain käsikirjoitus ja ohjaus olivat palkatun ammattiohjaajan käsialaa.

Oppilaat kiersivät koko päivän työpajoissa, joissa vastuuopettajat kertoivat teatterinteosta eri näkökulmista. Musiikkityöpajassa pystyisi säveltämään näytelmän musiikit, liikuntaryhmässä opettelemaan näyttelemistä ja tanssia. Lopuksi lapset saivat päättää, missä roolissa halusivat osallistua näytelmän tekoon.

Kävi selväksi, että Aleksis Kiven koulussa mahdollisuudet ovat moniin muihin opinahjoihin verrattuna ylenpalttiset.

Oppilaat pulisivat ja mekastivat niin kuin aina kurin ollessa tavallista höllempi. Useimpien kiinnostus ja energia kohdistui itse asiaan, mutta sitten oli niitä, jotka tuijottelivat kattoon tai seiniin tai juttelivat vierustoverin kanssa illan suunnitelmista.

Heille ”proggis” oli kuin uusi legoauto taaperolle, joka alkaa itse lelun sijasta leikkiä sen mukana tulleella pahvilaatikolla.

Minulle tuli havainnosta hyvä mieli. Että näinkin ylellisten mahdollisuuksien äärellä oppilaat päättävät itse, mitä oppitunneiltaan haluavat. Sekin lohdutti, että nykykoululaiset pohtivat yhä samoja juttuja kuin minä Pelkosenniemellä 1990-luvulla: Mitä kaverit ajattelevat ja koska pääsee kotiin.

Ala-asteella luokallani oli kuusi oppilasta – oikeastaan viisi, koska yksi jäi luokalle. Kaikki oppilaat kolmosista kuutosiin mahtuivat samaan luokkahuoneeseen.

Jokainen luokka oli omalla pulpettijonollaan. Tunnin aikana opettaja potkaisi rullatuolinsa vuorotellen kunkin jonon kohdalle ja antoi lukujärjestyksen mukaiset tehtävät. Uskontoa, ympäristöoppia ja äidinkieltä opiskeltiin iloisesti sekaisin.

Koulu lakkautettiin oppilasvähyyden takia samana vuonna, kun siirryin yläasteelle kirkonkylälle. Siellä luokassa oli jo melkein kaksikymmentä oppilasta. Luokkaretkiin ja jännittäviin valinnaisiin kieliin ei edelleenkään ollut varaa. Kirjat olivat vanhoja, ja niitä selattiin kunnes kannet irtosivat.

Emme me osanneet haaveilla ”proggiksista” ja kiinan opiskelusta. Lapselle maailma on rajaton, ellei aikuinen toisin sano.

En minä ainakaan piitannut väriliitujen määrästä tai kemianluokan varustelutasosta. Koulutarvikkeista murehtiminen on opettajien velvollisuus, eikä näitä huolia pidä tuoda luokkahuoneeseen.

Päinvastoin: opettajan pitää aina korostaa sitä, että kaikki on mahdollista.

Aivan kuten lukion matikanopettajani. Sen jälkeen, kun oli kommentoinut kehnoa koordinaatistoani, hän ei sanonut: ”Jos meillä olisi uusi applikaatio ja tabletit, sinäkin voisit oppia.”

Sen sijaan hän sanoi: ”Kuule. Ei kaikkea tarvitse osata. Sinä osaat kirjoittaa. Kirjoita.”

Ja sen sanominen muutti koko elämäni.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat