Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

1113-vuotias Pihkova on epäilyttävän varautunut kaupunki, kuin Venäjän Satakunta

Kun kirjeenvaihtaja Pekka Hakala saapui Pihkovaan, hän alkoi epäillä, että kaupunkilaiset epäilevät, että hän epäilee heidän rehellisyyttään.

Sunnuntai
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Raportoin Venäjän parlamenttivaalien äänestyspäivän tapahtumista viikko sitten Pihkovasta, Peipsijärven eteläpuolelta, läheltä Viron rajaa. Olin paikkakunnalla 30 tuntia, joista 12 nukuin. Raporttini oli siis pinnallinen.

Toisaalta olen tavallaan käynyt Pihkovassa jo monta sataa vuotta sitten. Luin nimittäin äskettäin Jevgeni Vodolazkinin menestysromaanin Arsenin neljä elämää Suomen Pietarin-instituutin johtajan Elina Kahlan hienona suomennoksena.

Suomalaiskustantajan mukaan ”suurenmoinen romaani rakkaudesta ja menetyksestä sijoittuu ruton riivaamalle keskiajan Venäjälle”. Venäjänkielisen alkuteoksen Lavr alaotsikko on ”epähistoriallinen romaani”.

Tutkittuani juna-aikatauluja ymmärsin, että vaikka Pietariin pääsee Moskovasta nykyisin yhdessä hujahduksessa, ei Pihkovaan pääse. Sen suunnan aikataulut on ilmeisesti hyväksynyt Aleksanteri III eikä niitä ole sittemmin muutettu.

Päätin matkustaa lentokoneella, Moskovasta Pietarin kautta Pihkovaan. Jatkolento Pietarista sujui sympaattisella, 50-paikkaisella Antonov-24-potkurikoneella. Matkustajia oli kymmenen, osa kuvasi kaunista lentokonetta kännykkäkameralla Pietarin hämärtyvällä lentokentällä.

Yritin tehdä samaa, kun kone oli laskeutunut Pihkovan pienelle ja pimeälle lentokentälle. Neljä kouraa lennähti salamannopeasti linssin eteen. Ne kuuluivat kahdelle kentän turvamiehelle.

”Sanoinhan jo kolme kertaa ettei saa kuvata!” nuorempi kouramies huusi. Ehkä en kuunnellut aiemmin tarpeeksi tarkkaavaisesti.

Ensivaikutelmani Pihkovasta ei siten ollut aivan toivomani. Siis se, että unohtuneen mutta liittovaltion öljyrahoilla ehostetun kuvernementtikaupungin ystävälliset asukkaat tervehtisivät yllätysvierastaan innolla ja valmiina kertomaan kaupunkinsa 1113-vuotisesta historiasta ja nykypäivästä.

Päinvastoin ryhdyin epäilemään, että kaupunkilaiset epäilevät, että epäilen heidän rehellisyyttään. Vaikuttivat epäilyttävän varautuneilta. Ehkäpä kovaotteisena opposition vaientajana tunnettu kuvernööri Andrei Turtšak on taikonut kaupunkiin epäilyn ilmapiirin.

Turtšak nousi valtakunnan otsikoihin vuosi sitten, kun oppositiomielinen toimittaja Oleg Kašin väitti Pihkovan kuvernöörin tilanneen hänen taannoisen pahoinpitelynsä. Tämän jälkeen Ukrainassa kuolleiden sotilaiden salahautajaisia paljastanut ja siitä hyvästä piesty oppositiomies Lev Šlosberg heitettiin muotovirheen vuoksi ulos alueparlamentista.

Tai sitten kaupunkiin on vain tarttunut rajan takaa virolais-suomalainen, varautunut tunnelma. Pihkova, tuo Venäjän Satakunta.

Palasin Moskovaan, suoralla lennolla mutta edelleen Antonovilla. Matkustamossa oli kylmä. Onneksi lentoemäntä jakeli huopia.

Vodolazkinin kirja on aika masentavaa luettavaa. Lopussa piispat kiskovat kuollutta sankaripyhimystä köyden päässä pitkin nurmea ja itkevä väkijoukko seuraa perässä.

”Mitä kansaa te oikein olette?” danzigilainen kauppias Siegfried kysyy. ”Ihminen on teitä parantanut ja pyhittänyt koko elämänsä teille. Kun hän nyt kuolee, te sidotte köyden hänen jalkoihinsa ja vedätte häntä, ja olette tukahtumaisillanne kyyneliin.”

”Mekö?” tarinan pahis, seppä Averki kysyy. ”Emme me itsekään ymmärrä, selvähän se.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat