Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olkiluodon maalarit ovat kreikkalaisia

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Juhani Niiranen / HS
Chotsika Saim (vasemmalla), Amet Kechagia Tzehan ja Osman Mourchat asuvat Olkiluodon lähellä työläisten parakeissa. He maalaavat ydinvoimalan sisältä ja ulkoa.
Chotsika Saim (vasemmalla), Amet Kechagia Tzehan ja Osman Mourchat asuvat Olkiluodon lähellä työläisten parakeissa. He maalaavat ydinvoimalan sisältä ja ulkoa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Claire Herpinin kotoa keskiluokkaiselta raumalaiselta asuinalueelta on lyhyt ajomatka naapurikuntaan Eurajoelle ja Olkiluodon ydinvoimala-alueelle. Siellä duunarit rakentavat voimalaa joka päivä.

Yli kymmenen vuoden aikana ainakin 25 000 eri työntekijää on ollut pystyttämässä Suomen kalleinta teollisuusinvestointia. He edustavat noin 80:tä eri kansallisuutta. Nyt töissä on runsaasti kreikkalaisia.

Kello on puoli kuusi iltapäivällä, kun työmaan bussi kaartaa työmiesten asuttaman parakkikylän ainoan grillin pihaan. Busseista purkautuu pari sataa kreikkalaista ammattimaalaria. Useimmat tulevat samoista kylistä Kreikan Traakian alueelta. Siellä viljeltiin takavuosina tupakkaa, ja kun elinkeino lopahti, miehet lähtivät töihin muualle. On tyypillistä, että pojat ryhtyvät isiensä tapaan maalareiksi.

Amet Kechagia Tzehan oli 14-vuotias, kun hän aloitti apupoikana. Nyt hän on 31-vuotias ja työskentelee Olkiluodossa isänsä kanssa. Ammatti ei ollut hänen unelmansa, mutta hän on tyytyväinen. Vuorot ja lomat pyörivät, palkasta jää säästöön. Moni koulutettukin kreikkalainen joutuu nyt hakemaan tällaisia töitä.

Työmaalla on oma ruokala ja omat kreikkalaiset kokit, jotka valmistavat päivän ateriat. Torstain illallinen on perin suomalaista: hernekeittoa. Sen jälkeen Tzehan siirtyy kämpälle, joka on silmiinpistävän siisti.

Illalla poikamies katsoo läppäriltä Mestarien liigaa ja lyö vetoa. Eilen tuli voittoa yli 100 euroa. Illalla voi vähän kuntoilla. Lauantaina jaksaa ehkä lähteä baariin Raumalle.

Pihalla Seichan Kyr, 39, maksaa siirtotyöläisen elämän kovaa hintaa. Raha on Suomessa, 19-kuinen poika äiteineen Kreikassa. Mies lepertelee ja vilkuttelee pojalleen videopuhelun välityksellä.

Olkiluodon maalausurakan pitäisi olla valmis maaliskuussa 2018. Sitä ennen Amet Kechagia Tzehan toivoo olevansa kaukana: ”Dubain lämmössä maalaamassa loistoristeilijöitä.”

Juhani Niiranen / HS
Kreikkalaismaalari Seichan Kyr puhuu perheelleen internetin kautta. Hän vilkuttaa 19 kuukautta vanhalle pojalleen Somille.
Kreikkalaismaalari Seichan Kyr puhuu perheelleen internetin kautta. Hän vilkuttaa 19 kuukautta vanhalle pojalleen Somille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat