Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä tehdä, kun todella vanhat heilat ottavat yhteyttä ja haluavat tavata?

Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä, voit ehdottaa parempaa lähettämällä viestin osoitteeseen hs.sisko@hs.fi.

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Rakkaat ystävät! Syksy tekee tuloaan, onneksi on omenoita. Menemme tällä kertaa suoraan kysymyksiin.

Mikä on suosituin ruokajuoma Suomessa? Ehdotan järjestykseksi seuraavaa: maito, vesi, kotikalja, kola, mehu, piimä, kivennäisvesi, olut, viini. Maitoa ja vettä juodaan kotona, kotikaljaa lounasruokaloissa ja kolaa pitsan ja hampurilaisen kanssa. Mitä oli Siskon lasissa tänään (kun luet tätä) lounaalla? Jos järjestys on tuon suuntainen, miksi median ruokatoimittajat eivät tunne muita ruokajuomia kuin viinin? Tiedän vastauksen: lehtien ruokaohjeita ei ole tarkoitettu normaaliksi arkiruoaksi. Olisi kuitenkin mukava nähdä arvio muutaman tuon listan juoman sopivuuden suhteen. Esimerkiksi sopiiko karitsan kanssa paremmin maito kuin kotikalja?

– Eero

 

Suosituin ruokajuoma on hanavesi, jota itsekin tänään lounaalla join. Se on erinomaisen laadukasta ja lisäksi aivan ilmaista.

Ravintolakriitikko Anna Paljakka oli samaa mieltä. Hanavettä hänkin useimmiten juo. Paljakka sanoi, että Suomessa kivennäisvesi on usein melkoinen turhake.

”Harvoin kivennäisvesi on maultaan hintansa ja kuljetuskustannustensa arvoista.”

Paljakka arvioi, että viini on ruokajutuissa ja resepteissä mukana juhlavuuden vuoksi. Harvoin sitä näkee arkiresepteissä – ja harva meistä juo sitä joka aterialla.

”Lisäksi viini tavallaan täydentää nautittavan ruuan.”

Paljakan suhde maitoon ”ruokajuomana” on melko yksiselitteinen: se on vasikoiden ja vauvojen juomaa.

Sen sijaan vaikkapa sahti, kotikalja tai piimä voisivat hänen mukaansa hyvinkin olla juomasuosituksena – kriitikko myös muistaa näin tehdyn.

”Piimä liittyy suureen kansainväliseen hapanmaitoperinteeseen, Siperian kumissista alkaen. Näen sille ihan kulinaarista käyttöä joidenkin perinneruokien, esimerkiksi kaalikääryleiden kanssa.”

Entä se karitsa? Paljakka arvelee, että näistä parhaiten sopisi kotikalja.

Elin sinkkuna yli 30-vuotiaaksi ja vietin aika ajoin railakastakin poikamiestyttöelämää, joka ei kaikilta osin ollut erityisen kunniakasta. Niihin vähemmän kunniakkaisiin juttuihin kuuluivat suhteet varattuihin miehiin. Sittemmin myös minä vakiinnuin. Mutta mitä ihmettä: vuosikymmenten jälkeen nämä vähemmän kunniakkaiden suhteiden miehet ottavat minuun yhteyttä ja ehdottavat tapaamista! Joku elää edelleen saman naisen kanssa, jonka kanssa oli jo silloin 30 vuotta sitten. Joku on saattanut erota. Mitä näiden miesten päässä liikkuu, kun he nyt pitkien aikojen jälkeen haluaisivat tavata minut? Onko miesten elämä käynyt tylsäksi, ja kuvittelevatko he, että saavat siihen piristystä minulta? Vai onko vuosikymmenten takainen suttuinen suhde ruvennut vaivaamaan, ja nyt miehet haluaisivat ikään kuin lyödä pisteen asialle? Minua yhteydenotot ällöttävät, enkä tahdo pystyä suhtautumaan niihin kovin korrektisti. Nämä suhteet eivät olleet vähimmässäkään määrin vakavia, joten mitään muisteltavaa niissä ei mielestäni ole. Mikä olisi hyvä tapa vastata, kun mies vuosien takaa soittaa tai lähettää sähköpostia?

– Entinen railakas poikamiestyttö

 

Kun näitä mainitsemiasi miehiä on useampia, heidän yhteydenottojensakin syyt voivat tietysti olla hyvin erilaisia. Jos siis asia todella kiinnostaa, kysy mieheltä suoraan ja ystävällisesti: Mikä mahtoi saada sinut kirjoittamaan juuri nyt?

Lukupiirini psykologi totesi, että kaikki muu on puhdasta spekulaatiota. Yhden asian hän kuitenkin arveli yhdistävän kirjoittajia ja soittajia: ”Ehkä he kaipaavat nyt juuri sitä samaa asiaa, jota suhde aikanaan edusti.”

Tämä voi sitten olla mitä tahansa: jännitystä, seksiä, ihmisten välistä yhteyttä, rakkautta, arjen pakoa.

Psykologi piti todennäköisenä, että suhteenne muisto on heille positiivinen ja merkityksellinen. Muuten he tuskin ottaisivat yhteyttä – ellei sitten kyse olisi todellisesta välienselvittelystä menneen kanssa.

”Silloin taas ihmisellä saattaa painottua tarve tehdä ’oikein’ ja saattaa oman historian tapahtumat jonkinlaisen itselle hyväksyttävämmän narratiivin piiriin.”

Psykologiystäväni kannusti myös miettimään, miksi koet yhteydenotot niin ällöttävinä. Ajatteletko ehkä miesten olettavan, että olet toisenlainen ihminen kuin mitä oikeasti olet? Niin ei välttämättä ole; viestithän kertovat heistä itsestään.

”Miehet kertovat yhteydenotolla jotain itsestään ja haluistaan ja suhteesta sellaisena kuin se oli muinoin, eivät kysyjästä nykytilanteessa – koska häntä nykyisenlaisena he eivät tunne.”

Sinun ei ole pakko vastata menneisyyden seuralaisille lainkaan, etenkään jos viestien sisältö loukkaa.

Jos tuntuu, että et halua yhteydenottoja jatkossa, kerro se kohteliaasti mutta selkeästi. Se on kaikille parasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat