Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiistelty venäläinen susitutkija muutti Suomeen – nyt hän kertoo miksi vapauttaa luontoon tarhattuja petoja

Vladimir Bologovia kutsutaan Venäjällä Susimieheksi. Suomessa hän suututti tutkijat ja ympäristöjärjestöt vapauttamalla tarhattuja susia luontoon itärajan tuntumassa. Nyt Bologov asuu Lieksassa ja sanoo, että susista voisi tulla meillekin matkailunähtävyys.

Sampsa Oinaala

Kivivaaran entisellä koululla Lieksassa on selvästi remontti kesken. Rakennustavaroita ja työkaluja lojuu käytävillä ja luokkahuoneissa.

”Muutimme tähän puoli vuotta sitten. Tämä rakennus on 50-vuotias, kuten minäkin”, kertoo Vladimir Bologov.

Bologov on venäläinen susitutkija. Hän ihastui Suomeen vieraillessaan Kuusamossa luontokuvatapahtumassa vuonna 2010.

”Venäjällä ei ole tällaista paikkaa, jossa voisi yhdistää perhe-elämän ja kenttätyön. Täällä on hyvä tieverkko, ja suurpetojen jälkiä voi löytää viiden kilometrin säteellä kotoamme.”

Vladimir Bologovin nimi tuli tunnetuksi Suomessa neljä vuotta sitten. Huhtikuussa 2012 Maaseudun Tulevaisuus uutisoi Bologovin vapauttaneen tarhattuja sudenpentuja luontoon Suomen rajan tuntumassa, Karjalan tasavallassa sijaitsevassa Kimovaarassa.

Siitä nousi kova kohu. Susien vapauttamista kritisoivat niin susitutkijat kuin ympäristöjärjestöt. Bologovilta asiasta kyseltiin kuitenkin varsin vähän, ja hänen motiivinsa jäivät suomalaisille epäselviksi.

Venäjällä Bologov on tunnettu jo pitkään. Hänen lempinimensä on Susimies, ja hänen puoleensa käännytään usein suurpetoihin liittyvissä kysymyksissä. Kaikki sai alkunsa jo 1970-luvulla.

Vladimirin isä Viktor Bologov oli sudenmetsästäjä. Susista maksettiin Neuvostoliitossa runsaskätisesti tapporahaa. Ampumalla kaksi sutta pystyi tienaamaan kuukauden palkan verran.

Kymmenvuotiaana Vladimir kutsuttiin mukaan metsälle. Kivääriä hänelle ei vielä annettu, vaan poika auttoi esimerkiksi susien jäljityksessä ja petojen ohjailussa käytettävien lippusiimojen vetämisessä.

Bologov arvelee isänsä tappaneen parikymmentä sutta, mutta tämä halusi myös ymmärtää susien käyttäytymistä. Myöhemmin Viktor-isä kirjoitti kymmeniä artikkeleita sudesta. Hän saattoi seurata susia päiväkausia yksin hiihtäen tai kävellen. Viktor Bologov tutki esimerkiksi susien ulvontaa ja sitä, miten susilauma tappaa hirven.

”Hän eli Tverin metsissä, se oli hänen elämänsä”, Vladimir Bologov kuvailee isäänsä. Tverin alue sijaitsee Moskovan luoteispuolella.

Vladimir Bologovin entisen vaimon isä Valentin Pazetnov puolestaan tutki karhuja ja kirjoitti niistä useita kirjoja.

”Isäni tunnettiin Venäjällä susiguruna ja appeni karhuguruna”, Bologov kertoo.

Vuonna 1992 Vladimir Bologov valmistui biologiksi ja seurasi isänsä jälkiä. Hänkin teki paljon kenttätyötä ja laati raportteja esimerkiksi susikannan muutoksista.

Venäjällä suhtautuminen susiin on monitahoisempaa kuin Suomessa. Maaseudulla on susivihaa, mutta toisaalta susia pidetään jopa lemmikkeinä koiran tavoin. Bologovin mukaan Venäjällä saa pitää vaikka norsua, kunhan ilmoittaa siitä viranomaisille.

Eläintarhoista voi ostaa sudenpentuja. Niille löytyy markkinat myös internetistä.

”Se ei ole laillista, mutta se on mahdollista”, hän kuvaa susikauppaa.

Bologov saa vuosittain puheluita, joissa ihmiset kertovat haluavansa luopua lemmikkisudesta, joka on esimerkiksi alkanut ärhennellä lapsille. Joskus ihmiset vain päästävät kotisuden vapaaksi, jos se aiheuttaa ongelmia.

Tommi Taipale
Vladimir Bologov tekee Lieksassa tutkimusretkiä aivan itärajalle, jonne pääsee kätevästi metsäteitä pitkin. Hän etsii retkillään merkkejä villieläimistä.
Vladimir Bologov tekee Lieksassa tutkimusretkiä aivan itärajalle, jonne pääsee kätevästi metsäteitä pitkin. Hän etsii retkillään merkkejä villieläimistä.

Kun biologi Bologovin maine susiasiantuntijana alkoi levitä, muun muassa metsästäjät ja eläintarhat alkoivat tarjota hänelle sudenpentuja. Hän ryhtyi tarhaamaan niitä vapauttaakseen ne myöhemmin luontoon.

”Se ei ole tiedettä vaan kannan elvyttämistä”, Bologov kuvailee.

Bologov laskee kasvattaneensa 93 sudenpentua, joista suurin osa on hänen mukaansa pyritty tarhaamaan ilman ihmiskontaktia. Lisäksi hän on kasvattanut 28 karhua, kuusi ilvestä sekä kettuja ja muita villieläimiä.

”Me olemme vastuussa eläimistä, jotka tarvitsevat apuamme”, Bologov perustelee. ”Joskus ne pitää ampua, mutta ensisijaisesti ne pitää yrittää palauttaa luontoon.”

Venäjällä tällaista toimintaa on enemmänkin. Esimerkiksi Pietarissa on keskus, jossa hoidetaan loukkaantuneita villieläimiä.

Ennen kuin Bologov vapautti ensimmäiset tarhaamansa sudet Tverin metsiin, hän tutki niitä pitkään.

”Käytin viisi tuhatta tuntia tutkiakseni, pärjäävätkö ne luonnossa. Ei olisi mitään järkeä vapauttaa susia, jotka juoksevat suoraan ihmisten ammuttaviksi.”

Bologovin mukaan susi tottuu ihmiseen vain alle kuuden viikon ikäisenä. Pennut tarhataan normaalissa metsässä, ja aitaukseen vain käydään viemässä ravintoa. Usein sudet tulevat syömään vasta sen jälkeen, kun Bologov on poistunut paikalta.

Kivivaaran koulun pihalta on noin 45 kilometriä Venäjän puolelle, Kimovaaran kylän lähellä sijaitsevaan Lieksajärven saareen. Sieltä Bologov vapautti luontoon kuusi nuorta sutta vuonna 2011. Sudet oli saatu pentuina Jaroslavin eläintarhasta. Niiden geenikanta oli Vologdan alueelta Äänisen itäpuolelta.

Kokeilu sai alkunsa, kun Bologov kuuli, että Ruotsin susikannan geneettistä moninaisuutta haluttiin lisätä. Bologov halusi testata sudenpentujen tarhausta saaressa ja kehittää menetelmän susien siirtoistutuksiin. Hän otti pennut kasvatukseen nelikuukautisina, tarhasi niitä talven yli ja vapautti keväällä.

Ruotsissa ei innostuttu Bologovin ideasta, ja muutenkin vastaanotto oli ristiriitainen – myös Venäjällä.

”Kirjoitin kokeilusta raportin ja lähetin sen susitutkijoille. Sain paljon kritiikkiä esimerkiksi geneettisestä provokaatiosta ja kesysusien päästämisestä luontoon.”

Yksi arvostelijoista oli suomalaisen susitutkimuksen johtaja, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola.

”Ehkä olen niin ortodoksi, etten ymmärrä, mikä on tällaisen toiminnan perimmäinen tarkoitus”, hän pohtii.

”Karjalassa on satojen yksilöiden susipopulaatio, joka ei tarvitse vahvistamista. Miksi elinvoimaista kantaa pitää manipuloida? Näen tällaisessa toiminnassa enemmän mahdollisia haittoja kuin etuja.”

Kojola arvelee, että kyse voi olla kulttuurieroista Suomen ja Venäjän välillä. Itänaapurissa on parinkymmenen vuoden aikana vapautettu luontoon myös yli 230 tarhattua karhunpentua, ja toiminta on Venäjällä laajalti arvostettua.

Kojolan mielestä tällainen toiminta ei ole luonnonsuojelua, vaan pikemminkin eläinsuojelua, jossa eläimet nähdään yksilöinä.

Samaan ajattelutapaan perustuu esimerkiksi radikaalien eläinoikeusjärjestöjen toiminta.

”Tämä ei vastaa länsimaista riistabiologista ajattelua”, Kojola arvostelee tarhattujen villieläinten vapauttamista.

Bologov huomauttaa keskustelleensa hankkeestaan Kojolan kanssa etukäteen.

”Silloin hän ei esittänyt moitteita. Suomalaiset tutkijat eivät myöskään halunneet osallistua susieni pannoittamiseen”, Bologov sanoo.

Kojola vahvistaa tienneensä Bologovin hankkeesta etukäteen, mutta hän ei osannut ottaa sitä vakavasti. Hän ei kerta kaikkiaan voinut ymmärtää, että biologi ryhtyisi vapauttamaan tarhattuja susia.

”Lieksassa on viime vuosina tavattu kesyjä susia. Jos istutuksilla on yhteys tähän, ne ovat karhunpalvelus suomalaiselle suden suojelulle”, Ilpo Kojola jyrähtää.

Hän siis pelkää, että ihmisten lähelle tulevat sudet ovat omiaan kasvattamaan susipelkoa.

Suomessa arvioidaan liikkuvan yli 200 sutta. Alla oleva kartta ja sen alla oleva liukuri kertovat, että niitä on erityisen paljon Lieksan lähellä. Liukuria liikuttamalla näet, missä susihavaintoja on tehty vuosina 1999–2014. Juttu jatkuu grafiikoiden jälkeen.

Miika Holopainen HS

Yksi kesysusi lopetettiin viime vuonna juuri Lieksan Kivivaarassa, vain muutaman kilometrin päässä Vladimir Bologovin nykyisestä kodista.

”Poikkeuksellisesti käyttäytyviä susia on ollut viime vuosina kolme”, kertoo lieksalainen eläkkeellä oleva rajavartija, metsästäjä ja luontokuvaaja Asko Kettunen. ”Havainnot käyvät ajallisesti yksiin Venäjän tapausten kanssa.”

Kettunen on kuvannut sutta, joka tuli 25 metrin päähän hänestä. Toinen susi puolestaan tuli vielä lähemmäs, kun sille vihellettiin.

”1980-luvulla susi oli niin arka, ettei se uskaltanut mennä hiihtoladun yli. Nyt susi seuraili minua”, Kettunen kertoo.

”Myös tänä vuonna on ollut naarassusi, joka tulee poikkeuksellisen lähelle ihmistä. Joko nämä sudet ovat kesyyntyneet tai kasvaneet ihmisten kanssa.”

Viisivuotias Ioakim ja kolmivuotias Saima kirmailevat pitkin tyhjenneen kyläkoulun käytäviä. Vladimir Bologovin puoliso, Ranskan Strasbourgissa kasvanut Laetitia Becker synnytti perheen kuopuksen, nelikuukautisen Jasminan, Joensuun keskussairaalassa.

Bologov ja Becker haluavat lapsensa kasvavan Suomessa ja käyvän koulunsa Lieksassa.

Tommi Taipale
Vladimir Bologov muutti Lieksaan puolisonsa Laetitia Beckerin, poikansa Ioakimin ja tyttärensä Saiman kanssa. Kuopus Jasmina syntyi Joensuun keskussairaalassa.
Vladimir Bologov muutti Lieksaan puolisonsa Laetitia Beckerin, poikansa Ioakimin ja tyttärensä Saiman kanssa. Kuopus Jasmina syntyi Joensuun keskussairaalassa.

”Täällä voimme asua susialueella, ja Joensuun yliopistoon on vain 140 kilometriä. Rajan takana lähimpään yliopistoon olisi tuhannen kilometrin matka.”

Bologov starttaa autonsa ja lähtee päivän tarkkailuretkelle. Kohta hän jo löytääkin nuoren karhun jäljet. Suomessa petojen tarkkailu on helppoa metsäautotieverkon ansiosta. Bologov kutsuukin Lieksaa kompromissiksi taigan ja eurooppalaisen sivistyksen välillä.

Bologov ei vieläkään niele purematta saamaansa kritiikkiä. Tverin alueella susia on vapautettu 14 vuoden ajan, mutta siellä ei ole kesysusihavaintoja. Hän väittää, että osa vapautetuista susista on jopa arempia kuin villinä syntyneet.

”En ole susifani – olen vain mies, joka tietää, miten ne käyttäytyvät. Susi on joko utelias tai arka mutta ei aggressiivinen ihmistä kohtaan.”

Biologi on ollut maastossa jopa susilauman piirittämänä. ”Ulvoin kutsuakseni susia. Ne tulivat lähelle mutta väistivät sitten, kun tunnistivat minut ihmiseksi.”

Susien käytös on jatkossakin hänen keskeisin kiinnostuksen kohteensa – ei susien vapauttaminen. Parhaillaan Bologov tutkii, miten metsästyskoiria voisi suojata susilta. Hän haluaa helpottaa ihmisten ja susien rinnakkaiseloa ja tekisi mielellään yhteistyötä myös suomalaisten tutkijoiden kanssa.

Illalla Kivivaaran koululla vietetään läksiäisiä. Lieksassa kolme kuukautta viettänyt ranskalainen biologian opiskelija Manon Clairbaux on palaamassa kotiinsa. Suomessa hän on liikkunut maastossa päivittäin.

”Olen nähnyt karhun, suden ja ilveksen jälkiä. Merkkaamme havainnot kartalle ja teemme niistä tietokantaa. Kotona aion kirjoittaa artikkelin siitä, miten tällä alueella pedot valitsevat reittinsä niin, että välttelevät ihmistä”, Clairbaux kertoo.

Tommi Taipale
Vladimir Bologov (oik.) löysi metsätieltä karhun jäljet. Bologovin ystävät Elena Sobakina ja John Whitelaw ihmettelivät löytöä.
Vladimir Bologov (oik.) löysi metsätieltä karhun jäljet. Bologovin ystävät Elena Sobakina ja John Whitelaw ihmettelivät löytöä.

Kivivaarassa on lähes jatkuvasti viitisentoista opiskelijaa. Bologov selittää, että useimmille opiskelijoille nimenomaan sudet ovat ”se juttu”.

Suurin osa opiskelijoista on Ranskasta, mutta myös Saksasta, Englannista ja Australiasta on tultu Lieksaan.

Bologov tietää, että sudet kiinnostavat muitakin kuin opiskelijoita. Tänä kesänä Bologovilla oli Vienan Karjalan Vuokkiniemen tarhassa kaksi sudenpentua. Hän kertoo tutkineensa niiden ravinnontarvetta. Sudenpentuja ei vapautettu, vaan ne palautettiin Tveriin, jossa Bologovilla on yhä susitarha kotitalonsa lähellä. Sitä hoitaa hänen aikuinen poikansa ulkomaisten harjoittelijoiden avustamana.

Bologovin ystävä, suomussalmelainen petokuvaaja Lassi Rautiainen on järjestänyt Vienan Karjalaan pienimuotoisia ryhmämatkoja, joiden ohjelmaan on kuulunut sudenpentujen näkeminen. Turistit ovat Rautiaisen mukaan olleet tyytyväisiä.

Vuonna 2003 Bologov vieraili susikonferenssissa Kanadassa. Luonnonsuojelualueella pystyi näkemään kiikarilla karhun ja hirviä. Kyseisellä alueella luontomatkailu on iso asia.

”Susialueella turismi on mahdollisuus. Saksassa, Yhdysvalloissa ja Ruotsissa on susikeskuksia matkailijoille – miksi ei Suomessa?”

Susitutkimuksensa vuoksi Bologov käy edelleen kuukausittain Venäjällä. Tulevaisuudessa hän haluaisi kuitenkin asettua Lieksaan entistäkin tiiviimmin ja tutustua harvalukuiseen naapurustoonsa. Hän lupailee harjoittelumahdollisuuksia myös suomalaisopiskelijoille.

”Sudella voi olla täälläkin taloudellista merkitystä. Kuinka moni suomalainen on kuullut suden ulvovan?”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat