Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikuntatutkijat: Urheilupomojen sisäpiiri keskittää valtaa heppoisin perustein ja kenttää kuuntelematta

Pian koko suomalaista urheiluliikettä johdetaan olympiakomiteasta. Vallan keskittymiseen on päädytty tekemällä heppoisia selvityksiä liikunnan ja huippu-urheilun tarpeista. Nyt tarvitaan aikalisä ja kunnon keskustelu liikuntakulttuurimme tulevaisuudesta, kirjoittavat liikuntatieteilijät Antti Laine, Kalervo Ilmanen ja Hannu Itkonen.

Sunnuntai
 
Antti Laine Kalervo Ilmanen Hannu Itkonen
Roni rekomaa, Mikko Stig, TROND H. TROSDAHL / Lehtikuva
Risto Nieminen (vas.) johtaa Olympiakomiteaa. Hän ei jatka tehtävässä nykyisen nelivuotiskauden päättyessä marraskuussa.Harri Syväsalmi on toiminut monissa urheilun johtotehtävissä muun muassa ministeriössä.Mika Kojonkoski (oik.) toimii huippu-urheiluyksikön johtajana.
Risto Nieminen (vas.) johtaa Olympiakomiteaa. Hän ei jatka tehtävässä nykyisen nelivuotiskauden päättyessä marraskuussa.Harri Syväsalmi on toiminut monissa urheilun johtotehtävissä muun muassa ministeriössä.Mika Kojonkoski (oik.) toimii huippu-urheiluyksikön johtajana. Kuva: Roni rekomaa, Mikko Stig, TROND H. TROSDAHL / Lehtikuva

Kolme valtakunnallista liikunnan ja urheilun toimialajärjestöä (SLU, Kuntoliikuntaliitto ja Nuori Suomi) lakkautettiin vuonna 2012, ja tilalle perustettu Valo aloitti toimintansa seuraavana vuonna.

Pian Valo lähetti opetus- ja kulttuuriministeriölle (OKM) 60 000 euron tutkimusrahahakemuksen. Avustuksen käyttötarkoitukseksi esitettiin, että Valo, olympiakomitea ja OKM tilaavat ulkopuoliselta taholta selvityksen suomalaisen liikunnan ja urheilun rakenteen, eri toimijoiden roolien sekä ohjausmekanismien kehittämisestä.

Oli siis perustettu uusi järjestö, ja haluttiin arvioida urheilun rakenteita. Herää kysymys: miksi vasta järjestön perustamisen jälkeen?

Ulkopuolisen selvittäjän tarvetta perusteltiin hankehakemuksessa muun muassa seuraavasti: Ulkopuolinen asiantuntija voi tehdä esityksen todella puhtaalta pöydältä… Urheilun sisältä tulevat tekijät ovat sitoutuneet omiin näkökulmiinsa, rooleihinsa ja rakenteisiinsa. Muiden toimijoiden on helppo uskoa heidän ajavan omia etujaan tai näkökulmiaan. Sisäisessä työssä voidaan helposti ajautua kompromisseihin, jotka kaikki voivat hyväksyä. Tämä tarkoittaa kunnianhimoisen lopputuloksen vesittymistä.

Haettu summa myönnettiin täysimääräisenä, mutta kunnianhimo jäi sanaksi hankehakemuspaperiin. Toimittiin juuri toisin kuin oli tarkoitus: urheilujohtajat tilasivat esityksen itselleen sopivasta organisaatiomallista.

Konsulttiyhtiö KPMG:n tekemä selvitys perustuu merkittäviltä osin 55 haastatteluun. Tilaajat itse lähettivät konsulttiyhtiölle listauksen siitä, keitä kannattaa haastatella. Tilaajat ohjasivat haastateltavien valintaa tämän jälkeenkin.

Tilaajat eli olympiakomitean, Valon ja ministeriön väki muodostivat viidenneksen haastateltavista ja miehittivät yli puolet selvityksen yhdeksänhenkisestä ohjausryhmästä.

Ohjausryhmä koottiin muun muassa haastattelujen alustavien tulosten arvioimiseksi sekä työn tavoitteiden ja analyysin painopisteiden tarkentamiseksi. Näin saatiin juuri halutunlainen lopputulos.

Kentän ääni ei juuri kiinnostanut, vaikka sitä varten ylätason organisaatioiden pitäisi olla olemassa. Suomalainen liikunta- ja urheilujärjestelmä perustuu pitkälti vireän seuratoiminnan varaan. Suomessa on eri arvioiden mukaan 7 000–9 000 seuraa.

Raporttia varten haastateltiin vain kuuden seuran edustajia. Seurat olivat Kiekkoreipas, Jyväskylän voimistelijat, koripalloseura Sykki, uimaseura Cetus sekä yleisseurat Oulun Pyrintö ja Kuusamon Erä-Veikot.

Kyseisistä seuroista löytyy oma poika pelaa -tyyppisiä kytköksiä raportin tilaajiin. Suomen 313 kunnasta ääneen pääsi maaseudulta Rautjärven ja kaupungeista Espoon edustaja.

Hankkeen loppuraportti, Liikunnan ja huippu-urheilun rakenteiden arviointi ja tavoitetilan määritys Suomessa, julkistettiin huhtikuussa 2014 vain noin kolme kuukautta tilauksen jälkeen.

Julkistamistilaisuudessa OKM:n liikuntayksikön silloinen johtaja Harri Syväsalmi ja Valon pääsihteeri Teemu Japisson katsoivat molemmat tarpeelliseksi aloittaa puheenvuoronsa korostamalla, että he ovat olleet työn, eivät tulosten tilaajia. Olympiakomitean varapuheenjohtaja Jukka Rauhala arvioi raporttia: ”Hyvä, neutraali kannanotto siitä, miten asiat pitäisi jatkossa tehdä.”

Syväsalmi pidätteli vielä tilaisuuden alussa omia näkemyksiään, mutta loppupuolella hän räväytti.

Hän vastasi yleisökysymykseen viittaamalla siihen, mitä oli puhunut vajaat kolme vuotta aiemmin Naantalissa valtakunnallisilla järjestöpäivillä: ”Ja ku mä sanoin, että mä en ole muuttanut mieltä Naantalista, niin kai mä voin sanoa sen selkokielelläkin. Tämä raportti ja se, mitä mä Naantalissa yhdellä fläppitaululla piirrän, on 98-prosenttisesti ihan samaa asiaa. Kyl mä sen kahden prosentin verran voin antaa periksi.”

Syväsalmi edusti yhtä työn tilaajaa. Hän oli yksi haastateltavista. Hän oli ohjausryhmän puheenjohtaja. Nykyisin hän toimii Suomen urheilun eettisen keskuksen pääsihteerinä.

Mittatilaustyönä toteutetun raportin keskeisimpiä sanomia oli se, että Valo, olympiakomitea ja paralympiakomitea pitäisi yhdistää yhdeksi kattojärjestöksi, johon sulautettaisiin myös Työväen Urheiluliiton ja Finlands Svenska Idrott -järjestön toiminnat.

Valon ja olympiakomitean yhdistymisen osalta on edetty raportin viitoittamalla tiellä. Uusi olympiakomitea aloittaa työnsä vuoden 2017 alussa ja vastaa tiedotteensa mukaan ”koko suomalaisen liikuntakulttuurin sisällöistä”. Vuonna 2013 aloittaneen Valon taival jää näin ainoastaan neljän vuoden mittaiseksi.

Kyseessä on valtava muutos Suomen liikunta- ja urheiluelämässä. Vielä Valoa perustettaessa vakuuteltiin, että huippu-urheilujärjestön ja muusta liikunnasta vastaavan yleisjärjestön tulee toimia erillään.

Uuden olympiakomitean rooli lasten ja nuorten organisoidun liikunnan, kuntoliikunnan sekä ikäihmisten ja erityisryhmien liikunnan edistäjänä on sangen epäselvä.

Järjestöjen fuusion myötä Valon varat ja vastuut siirtyvät uuteen olympiakomiteaan. Viimeaikaiset tapahtumat herättävät kysymyksen siitä, onko järjestöstä vastuunkantajaksi. Olympiakomitean taloudellisista väärinkäytöksistä, omia päämääriä tukevasta tiedon tuottamisesta ja epäloogisesta henkilöstöpolitiikasta löytyy tuoreita esimerkkejä.

Toukokuun alussa 2016 valmistui tarkastusraportti, joka on olympiakomitean kannalta kiusallista luettavaa. Opetus- ja kulttuuriministeriön tarkastuksessa tutkittiin, miten olympiakomitea oli käyttänyt vuonna 2014 saamiaan yhdeksän miljoonan euron valtionavustuksia.

Raportti paljasti huomattavia väärinkäytöksiä.

Valtionavustuksia oli käytetty muihin tarkoituksiin kuin niitä oli myönnetty, tehtyjä hankintoja ei ollut kilpailutettu ja työntekijöille asetettua palkkakattoa ei ollut noudatettu. Ministeriön tarkastusyksikkö katsoi, että olympiakomitealta pitäisi periä avustuksia takaisin 1,3 miljoonaa euroa.

Perittävää summaa kuitenkin kohtuullistettiin miltei miljoonalla, jotta järjestö ei menisi nurin. Avustuksia korkoineen peritään takaisin lopulta noin 435 000 euroa.

Tarkastusraporttia seurasi mediamylläkkä, jonka rauhoittamiseksi olympiakomitea lähestyi Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskusta (Kihu).

Olympiakomitean aloitteesta oli aiemmin keväällä käynnistetty urheilija- ja verkostokysely, jota Kihun tutkijat olivat tekemässä. Kyselyn aineistonkeruu oli toukokuun puolivälissä vielä käynnissä, mutta tuloksia kaivattiin nopeasti.

Jo toukokuun lopussa Helsingissä järjestettiin tiedotustilaisuus, jossa esiteltiin kovalla kiireellä kasatun raportin tuloksia valikoidusti. Olympiakomitean verkkosivuilla julkaistiin tiedote otsikolla Suomalaisen huippu-urheilun sisäinen arviointi: Huippu-urheilijat tyytyväisiä yhteistyön ilmapiiriin ja palveluihin.

Tiedotteessa käytetään useaan otteeseen termiä tutkimus, vaikka kyse on sisäisestä arvioinnista. Lähempi tarkastelu osoittaa, että aivan niin myönteisiä tulokset eivät ole kuin urheilujohdon ”huippu-urheilun muutokseen suhtaudutaan positiivisesti” -tyyppiset kommentit antavat ymmärtää.

Oma lukunsa on arvioinnin toteutus. Urheilijakysely kohdistettiin olympiakomitean huippu-urheiluyksikön (HUY) tukiurheilijoille ja verkostokysely muun muassa Kihun ja HUY:n henkilöstöille.

Kyselyn antia arvioitaessa on syytä muistaa, kuka organisaatioita johtaa. Mika Kojonkoski toimii sekä huippu-urheiluyksikön johtajana että Kihu-säätiön hallituksen puheenjohtajana. Kysely on siis kohdistettu muun muassa Kojonkoskelle itselleen, hänen alaisilleen ja hänen johtamansa organisaation tukemille urheilijoille.

Kyselyssä oli lukuisia puutteita. Vastaajia oli vain 282. Jostain syystä reilusti yli puolet jätti vastaamatta, vaikka kysely tehtiin ihmisille, joilla on vahva kytkös olympiakomiteaan. Erityisen merkittävä puute oli, ettei näkemyksiä kysytty ilman tukirahaa jääneiltä huippu-urheilijoilta. Pelkästään maajoukkuetason urheilijoita Suomessa on noin 2 000.

Nyt valtion liikuntaneuvosto on ryhtynyt tekemään huippu-urheilusta ulkoista arviointia. Parhaassa tapauksessa ulkoinen ja sisäinen arviointi muodostaisivat eheän kokonaisuuden. Tämä olisi kuitenkin edellyttänyt, että sisäinen arviointi olisi ollut paljon tehtyä perusteellisempi.

Olympiakomitea joka tapauksessa luotti tehtyyn arviointiin. Pari viikkoa sen valmistumisen jälkeen olympiakomitean hallitus päätti jatkaa Mika Kojonkosken työsopimusta huippu-urheiluyksikön johtajana. Olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen kertoi tiedotteessa (15.6.2016): Tuore selvitys huippu-urheiluyksikön toiminnan arvioinnista on nostanut esiin positiivisen kehityssuunnan.

Jatkosopimuksen solmiminen ennen Rion olympiakisoja oli jo sinänsä hämmästyttävää. Olihan Kojonkoski itse vuosia aiemmin julkisesti ilmoittanut pestinsä tulos tai ulos -haasteeksi.

Esimerkiksi huhtikuussa 2013 Kojonkoski korosti Aamulehden haastattelussa: ”Työn tuloksia mitataan vain kansainvälisellä menestyksellä viimeistään Rio de Janeiron olympiakisoissa 2016. Meidän olosuhteiden luojien pitää osoittaa, että olemme tosissamme, ja asettaa rohkeasti tavoitteita.”

Ääni kellossa oli toinen, kun tavoitteita kysyttiin Rion olympiakisojen alla. Kojonkoski korosti hauskanpitoa ja hyvää fiilistä. Mitalitavoitteita ei määritelty. Lopputuloksena oli Suomen kaikkien aikojen huonoin olympiamenestys.

Syyn heikkoon menestykseen urheilujohtajat ovat löytäneet rahan puutteesta. Selitys ontuu sikäli, että vuosien 2006–2015 välillä pelkästään huippu-urheiluun kohdennetut suorat määrärahat valtion budjetissa yli kaksinkertaistuivat 7,9 miljoonasta 18,4 miljoonaan euroon.

Huippu-urheilulle ohjautuu mittavasti myös muita julkisia avustuksia. Vuonna 2015 huippu-urheilun saaman julkisen tuen kokonaismäärä oli peräti 38,9 miljoonaa. Lisääntyneistä taloudellisista panostuksista huolimatta menestys on olympiamitaleissa mitattuna laskenut jyrkästi.

Näin sisäsiittoista on siis suomalaisen urheilun vallan käytävillä.

Miten jatkossa, kun valta keskittyy entisestään ja pian koko suomalaista urheiluliikettä johdetaan Olympiakomiteasta?

Hiljattain olympiakomitea tiedotti, että se sopeuttaa talouttaan 800 000 eurolla. Perusteluiksi esitettiin valtionavustusten takaisinperintä ja se, että olympiakomitea sai vähemmän valtionapua kuin se oli odottanut ja budjetoinut.

Mahdollisiksi säästökohteiksi mainittiin muun muassa nuorten olympiavalmentajat.

Johdolle on maksettu ylisuuria palkkoja, nykyhuiput eivät menesty, ja nuorilta nipistetään. Näinkö suomalaisen huippu-urheilun kurssi käännetään?

Herättää myös ihmetystä, mikä on ajanut olympiakomitean talouden tilanteeseen, jossa järjestön rahoitus nojaa 85-prosenttisesti valtionavustuksiin.

Esimerkiksi vuonna 2015 oma varainhankinta tuotti 1,2 miljoonaa euroa ja valtio avusti järjestöä 8,7 miljoonalla. Oman varainhankinnan määrää pitää pystyä lisäämään merkittävästi. Ei voi olla niin, että pitkälti markkinaperustainen huippu-urheilu rahoitetaan valtaosaltaan julkisin varoin.

Organisaatiomuutos johtaa olennaisten kysymysten äärelle. Miten käy, jos varat ovat samassa kassassa ja vaakakupissa ovat lasten, nuorten, aikuisten ja erityisryhmien liikunta sekä huippu-urheilu?

Pystyykö huippu-urheiluun aiemmin keskittynyt olympiakomitea oikeasti edistämään kaikkien suomalaisten liikunnan lisäämistä?

Se on kansalaisten terveyden ja hyvinvoinnin ja koko kansakunnan menestyksen kannalta elintärkeää, paljon tärkeämpää kuin olympiamitalit.

Olisikohan syytä ottaa aikalisä ja käydä juuriin menevä arvokeskustelu liikuntakulttuurimme nykytilasta ja tulevaisuudesta?

Kirjoittajat työskentelevät liikunnan yhteiskuntatieteiden yksikössä Jyväskylän yliopistossa. Antti Laine (LitT) on yliopistotutkija, Kalervo Ilmanen (FT) yliopistonlehtori ja Hannu Itkonen (YTT) professori.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat