Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskiajan ruotsalaiskuningas on syypää siihen, että Suomen liikennelakia kutsutaan nyt liikennekaareksi

Helsingin Sanomat mainitsi ”liikennekaaren” ensimmäisen kerran huhtikuussa 2016. Mutta mikä ihmeen kaari?

Sunnuntai
 
Seppo Sirkka / lehtikuva
Liikennekaari Pyhtään Ahvenkoskella.
Liikennekaari Pyhtään Ahvenkoskella. Kuva: Seppo Sirkka / lehtikuva

Mistä ihmeestä se pullahti suomen kieleen – liikennekaari?

Helsingin Sanomat mainitsi sanan ensimmäisen kerran 10. huhtikuuta 2016. Kerrottiin, että ministeri Anne Bernerin johtama ”liikenne- ja viestintäministeriö on alkanut koota liikennepalvelujen säädöksiä yhteen lakiin, liikennekaareen”.

Mikä ihmeen kaari? Eikös kyse ole tieliikennettä koskevista laeista.

Kaari tunnettiin jo keskiajalla Ruotsissa ja sen itäisessä maakunnassa Suomessa. Sana on suora käännös ruotsin sanasta balk, ja arvellaan, että symbolisesti sana viittasi kirkon holvikaareen. Kaaret olivat lain pääosastoja, kuten maakaari, kauppakaari ja rakennuskaari.

Vanhimpia tunnettuja kaaria oli kuningas Maunu Eerikinpojan maanlaki. Kyseinen kaari säädettiin vieläpä Örebron herrainpäivillä 1347.

Ei ihme, että kaaret ovat taas huudossa, vaikka sanalla ei sinänsä ole juridista merkitystä. Sen tilalla voi mainiosti olla sana laki. Takavuosina Suomessa oli käytössä hyvinkin ankea ulosottolaki, joka on ajanut monet kurjuuskierteeseen. Niinpä vuonna 2007 ulosottolaista tehtiin edeltäjäänsä hienompi ulosottokaari.

Ei ihme, että nyt liikenneministeriö ajaa liikennekaarta, jossa tullaan kajoamaan ainakin joukkoliikennelakiin, taksiliikennelakiin sekä lakiin kaupallisista tavarakuljetuksista. Toki on epäilty sellaistakin, että ministeriön ajamissa lakimuutoshankkeissa olisi kyse lähinnä liikennealan yksityistämisestä ja kilpailun avaamisesta.

Esimerkiksi sellaisesta kaaresta, jolla Uber-kuskit saisivat siunauksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat