Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka monta Suomen kansalaista koko maailmassa on?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Viime palstalla ollut vastaus käsien pesusta poiki palautetta. Nimimerkki Ecce Human moitti Torstin tikkaremmiä ylenmääräisestä pesemisinnosta sekä siitä, ettei Torsti erikseen varoittanut antibakteerisista pesuaineista. Niitä kun ei pitäisi käyttää kuin ainoastaan silloin, kun on oikeasti tarve desinfioida kädet – esimerkiksi sairaaloissa. Muuten pärjää tavallisella saippualla.

Viime kerralla puhuttiin myös hotelleista. Jatketaan aiheesta vielä yhdellä kysymyksellä.

Miksi kahden hengen hotellihuoneet ovat hotellialan standardi ja yhden hengen huone poikkeus, josta menee yleensä lisämaksu? Kuitenkin suuri osa matkustajista matkustelee itseksensä ja yhä suurempi osa ihmisistä on sinkkuja.

– Reise Reise

Hotelli- ja ravintolamuseosta kerrotaan, että kahden hengen huoneista tuli hotellien standardi 1950-luvulla. Sitä ennen matkustajakodeissa oli enemmän yhden hengen huoneita.

Tämän voisi ajatella liittyvän elintason nousuun, joka lisäsi lomamatkojen osuutta kaikista matkoista. Hotellit pyrkivät kasvattamaan kapasiteettiaan, ja nopea tapa oli laittaa huoneeseen useampia henkilöitä.

Tyypillinen kahden hengen huone ei wc-tiloineen ole merkittävästi suurempi kuin yhden hengen huone. Näin ollen yhteen kerrokseen saa huomattavasti enemmän majoituspaikkoja kahden hengen huoneissa, ja se on hotelleille kannattavampaa.

Mikäänhän ei estä majoittamasta kahden hengen huoneeseen vain yhtä henkilöä.

Hotellihuonetta voikin verrata autoon. Useimpiin henkilöautoihin mahtuu 4 tai 5 henkeä, vaikka niissä yleensä on keskimäärin 1,7 matkustajaa. Autojen ostajat suosivat kuitenkin suurempia autoja, koska lisätila voi joskus olla tarpeen. Samalla lailla useammalle hengelle mitoitettu huone antaa hotellille joustavuutta.

Tikkaremmin hotellialan veteraanin mukaan suurin osa vapaa-ajalla matkustavista matkustaa edelleen kaksittain tai isommissa joukoissa. Sen sijaan työnsä vuoksi matkustavat majoittuvat pääosin yksin.

Suomen väestömäärä määritellään Suomessa vakituisesti asuvien ihmisten määränä. Tämä sisältää myös muut kuin Suomen kansalaisuuden omaavat henkilöt, mutta ei ulkosuomalaisia. Mutta kuinka monta Suomen kansalaisuuden omaavaa henkilöä on?

– Eero Kairi

Olet aivan oikeassa siinä, että Suomen väkilukuun tosiaan lasketaan kaikki Suomessa vakituisesti asuvat kansalaisuudesta riippumatta. 31.12.2015 Suomen väliluku oli 5 487 308, joista Suomen kansalaisia oli 5 257 543 ja muiden maiden kansalaisia 229 765. Suurimpia ryhmiä ovat Viron kansalaiset, joita vuoden 2015 lopussa oli 50 367, ja Venäjän kansalaiset, joita oli 30 813.

Tässä jaossa 95 658 Suomessa asuvaa kaksoiskansalaista lasketaan suomalaisiksi.

Ulkomailla asuvia Suomen kansalaisia puolestaan oli vuodenvaihteessa arviolta noin 288 000. Tarkkaa lukua ei tiedetä, koska ulkomaille muuttaneet saattavat kuolla tai luopua kansalaisuudestaan ilman, että kukaan ilmoittaa asiasta Suomen viranomaisille. Selvästi yleisin Suomen kansalaisten asuinpaikka Suomen ulkopuolella oli Ruotsi, jossa heistä asui 44 prosenttia.

Näin ollen Suomen kansalaisia on siis noin 5 546 000, eli siis vajaat 60 000 henkeä Suomen väkilukua enemmän. Koska Suomeen tulee tällä hetkellä enemmän siirtolaisia kuin meiltä lähtee, voi suhde tulevaisuudessa kääntyä toisin päin.

Kehitys on kuitenkin hidasta, koska toisaalta moni Suomeen pysyvästi muuttanut hakee ja saa Suomen kansalaisuuden.

Paralympialaisissa monen urheilijan kehonkoostumus näyttää enemmän kehonrakennuskilpailuista tutulta kuin perinteisten olympialaisten atleettien ruumiinrakenteelta. Kysynkin, että onko paralympialaisten dopingtestaus yhtä tiukasti järjestetty kuin tavallisten olympialaisten.

– Utelias

Paralympialaisissa dopingin käyttöä valvotaan aivan samalla tavalla ja samoilla säännöillä kuin olympialaisissakin. Esimerkiksi Venäjä suljettiin dopingohjelmansa vuoksi ulos myös paralympialaisista.

Pieniä käytännön eroja voi syntyä siinä, että osa paralympialaisten urheilijoista tarvitsee testitilanteisiin avustajia, minkä lisäksi osalla saattaa olla paljonkin lääkeaineita, joita heidän on pakko käyttää terveytensä vuoksi. Näihin täytyy luonnollisesti olla voimassa oleva erivapaus eli lupa kielletyn lääkkeen käyttöön, aivan kuin olympialaisissakin.

Kilpailujen ulkopuolella tilanne on hankalampi. Periaatteessa huipputason vammaisurheilijoita tulisi testata aivan samoin säännöin kuin muitakin urheilijoita. Esimerkiksi australialainen pyöräilijä Michael Gallagher jäi Rion kisojen alla kiinni EPO-hormonin käytöstä ja suljettiin kisoista.

Torsti on myös Facebookissa: facebook.com/torstintikkaremmi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat