Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valokuvaaja kuvasi lasten mielikuvituskaverit – tässä ovat kapteeni Mustaparta, Ii-pappa ja Plenti

Mielikuvituskavereiden houkuttelu valokuvaan ei ollut aina yksinkertaista. Yksi oli jumissa avaruudessa, toisen kanssa oli tullut riitaa.

Sunnuntai
 
Verna Kovanen
Verna Kovanen
”Kun Plenti on hyvällä tuulella tai kun juhlitaan, se ampuu raketteja meidän katolta ja tekee hienoja ilotulitusesityksiä. On se vaan aika siisti kaveri”, Atlas kertoo Näkymättömät-kirjassa.
”Kun Plenti on hyvällä tuulella tai kun juhlitaan, se ampuu raketteja meidän katolta ja tekee hienoja ilotulitusesityksiä. On se vaan aika siisti kaveri”, Atlas kertoo Näkymättömät-kirjassa. Kuva: Verna Kovanen

Verna Kovanen tietää, ettei mielikuvitusystävien valokuvaaminen ole aina yksinkertaista. Ensinnäkin on tietysti se ongelma, että kuvattavat ovat näkymättömiä. Mutta se on vasta alkuhankaluus ja jo alun perin tiedossa, kun tällaiseen kuvausprojektiin ryhtyy. Enemmän päänvaivaa voi aiheuttaa se, miten kuvattavat saadaan paikalle.

Joskus mielikuvituskaveri saattoi kadota lapsen elämästä kokonaan ennen kuin Kovanen ehti kameran kanssa paikalle.

Eemu -pojan näkymättömän kaverin, Hikka-hiiren, kanssa oli vaikea sopia kuvausaikaa, koska Hikka asui Espanjassa ja lentojen varaamisessa oli ongelmia.

Yksi tyttö ei suostunut ensin kertomaan edes äidilleen, miksei jo sovittu kuvaus ollutkaan mahdollinen. Lopulta selvisi, että tyttö oli riidoissa mielikuvitusystävänsä kanssa. Kuvaus järjestyi vasta, kun Kovanen auttoi kirjoittamaan anteeksipyyntökirjeen ystävälle.

Oscarin ystävä Mulperi taas asui avaruudessa. Hänen aluksessaan oli vikaa, joten hän ei päässyt paikalle vaan lähetti viestejä teleportin kautta.

Mulperi oli alun perin ihan tavallinen poika, mutta sitten hän joi liikaa vettä ja kutistui niin pieneksi, että mahtui Oscarin avaruusalukseen ja lensi pois. Myös Oscar joi paljon vettä, koska hän halusi kovasti päästä käymään Mulperin kotiplaneetalla.

Valokuvaaja Verna Kovanen on 27-vuotias. Hän alkoi kuvata lasten mielikuvituskavereita neljä vuotta sitten. Ensi viikolla ilmestyy hänen valokuvakirjansa Näkymättömät.

Kirjassa on kuvia 13 lapsesta ja heidän näkymättömistä ystävistään. Lapset olivat kuvausten aikaan 3–8-vuotiaita. Monilla mielikuvituskavereita oli vain yksi, mutta joillakin niitä oli monta.

Yksi lapsista kaitsi miljoonan pokémonin laumaa. Siinä riitti hommaa, koska pokémonit olivat aikamoisia hulivilejä. Kesken kuvausten ne karkasivat metsään mutta löytyivät lopulta paistamasta makkaraa.

Tytön pokémon-kaverit olivat allergisia nurmikolle mutta eivät tajunneet varoa sitä. Jos ne eksyivät nurmikolle, niiden kanssa ei voinut leikkiä viikkoon.

”Nythän koko kaupunki on täynnä näkymättömiä pokémoneja, mutta tämä oli ennen pelihuumaa”, Kovanen sanoo.

Kun Kovanen oli lapsi, hänelläkin oli mielikuvitusystävä tai oikeastaan mielikuvitusisosisko. Tämä Henni oli jo parikymppinen ja asui Hollywoodissa. Mikään leffatähti hän ei kuitenkaan ollut, vaan aloitteleva näyttelijä, joka kiersi koekuvauksissa.

Kovanen puhui hänen kanssaan pitkiä puheluita lankapuhelimella niin, että linja oli usein varattu. Henni oli viisas hahmo, jonka kanssa saattoi jutella vaikka elämän tarkoituksesta.

Kun Kovanen oli seitsemänvuotias, Henni sai vihdoin ison roolin ja pari vuotta kestänyt ystävyys hiipui siihen.

”Usein mielikuvituskaverit jäävät suunnilleen silloin, kun koulu alkaa. Elämään tulee niin paljon muuta.”

Kovasen äiti on pohdiskellut, syntyikö Henni sen vuoksi, että Kovanen oli perheen ainoa lapsi. Siitä tuskin oli kyse. Toisin kuin aikuiset helposti ajattelevat, mielikuvituskaverit eivät liity yksinäisyyteen. Päinvastoin: sosiaalisella lapsella on usein myös kuviteltuja kavereita.

Näkymättömät ystävät ovat lapsille ajattelun työkalu ja sosiaalinenkin leikki, Kovanen sanoo. Kirjassa lastenpsykiatri Janna Rantala muistuttaa, että filosofi Sokrateskin keskusteli oman daimoninsa, neuvoja antavan kaksoisolentonsa, kanssa ja että antiikin Kreikassa näkymätön seuralainen saattoi kulkea rinnalla läpi elämän.

Rantala viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan mielikuvitusystävät edistävät lasten kielellistä kehitystä. Niiden kanssa harjoitellaan ennen kaikkea sosiaalisesti fiksua puhetta, siis muiden kanssa olemista.

Eikä mielikuvituskavereiden kanssa leikitä vain silloin, kun ollaan yksin, Kovanen kertoo. Näkymättömät saatetaan ottaa samaan leikkiin näkyvien kavereiden kanssa, mukaan porukkaan.

Joku lapsista sanoi, että ”mun kaverit ei näe sitä, mutta ne tietää, että sekin on täällä”.

Kuviin päätyneet mielikuvitusystävät olivat sekä mielikuvituksellisia että arkisia. Niissä näkyi myös ympäröivä aikuisten maailma.

Viisivuotias Julia tapasi mielikuvituskavereita mielikuvitustyöpaikallaan viestintätoimistossa, joka oli erikoistunut hevosten kielellä viestimiseen. Julia oli hevosten pomo. Ennen töihin lähtöä hän laittoi huulipunaa ja pakkasi salkun. Töissä oli tietenkin hirveä kiire.

Kolmevuotias Siiri taas oli joutunut keskelle draamaa, jossa hänellä oli mielikuvitus-exä, nykyinen ja vielä kolmas, joka ehkä olisi kiinnostunut hänestä. Siiriä ärsytti, että exä yhä soitteli hänelle.

Kovanen epäilee, että televisio oli ruokkinut Siirin mielikuvitusta.

Toisaalta oli myös klassisia mielikuvitushahmoja kuten Niilan ystävä, seitsemällä merellä seilannut kapteeni Mustaparta, joka oli varastanut osan Niilankin kultarahoista.

Mielikuvituskaverin ja muun leikin rajaa on vaikea ja ehkä turhakin vetää. Lapsen todellisuudessa leikki voi olla totta. Esimerkiksi Lassi ja Leevi -sarjakuva kuvaa tätä hienosti.

Kovasen piti ottaa tämä huomioon myös kuvissaan. Niitä ei voinut rajata miten sattuu, koska muiden silmiin tyhjältä näyttävässä tilassa saattoi olla jotakin lapselle todellista.

Kovanen halusi kunnioittaa leikin kauneutta ja haurautta. Kuvaushetkelläkin piti aistia, keitä kaikkia paikalla on.

Sama pätee entistä useammin myös aikuisten maailmaan. Paikalla on jatkuvasti muitakin kuin ne, jotka kaikki näkevät. Eikä vain pokémoneja.

”Nykyään aikuisetkin käyvät paljon keskusteluja muuten kuin kasvokkain.”

Silloinkin täytyy kuvitella paljon.

Verna Kovanen
”Se on aika aavemainen ja pääsee seinien sisään. Mut vaan silloin, jos on joku kolo jossain”, Niila kertoo kirjassa ystävästään kapteeni Mustaparrasta.
”Se on aika aavemainen ja pääsee seinien sisään. Mut vaan silloin, jos on joku kolo jossain”, Niila kertoo kirjassa ystävästään kapteeni Mustaparrasta.
Verna Kovanen
”Mä oon tosi kova käymään töissä. Mulla on toimisto Mintun, Tomppelin ja Ruusukaali-Peten kanssa. Me viestitään kaikkialle kaikenlaista”, Julia kertoo Näkymättömät-kirjassa.
”Mä oon tosi kova käymään töissä. Mulla on toimisto Mintun, Tomppelin ja Ruusukaali-Peten kanssa. Me viestitään kaikkialle kaikenlaista”, Julia kertoo Näkymättömät-kirjassa.
Verna Kovanen
”Ii-pappa on herkuttelija. Me syödään usein lounasta yhdessä. Katan sille lautasen, vaikka sen ruoka on näkymätöntä, sillä muuten tulis sotkua”, Ulla kertoo.
”Ii-pappa on herkuttelija. Me syödään usein lounasta yhdessä. Katan sille lautasen, vaikka sen ruoka on näkymätöntä, sillä muuten tulis sotkua”, Ulla kertoo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat