Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä tapahtui silvotulle tytölle? Meeri Koutaniemi tapasi Keniassa uudelleen tytön, jonka ympärileikkaus kohahdutti toissa vuonna

Silpominen tehtiin partakoneenterällä savimajan lattialla. Kipu oli sanoinkuvaamaton, muistelee 16-vuotias maasaityttö Nasirian ympärileikkaustaan. Silti Nasirian kannattaa ympärileikkausta, mutta hänen isosiskonsa on kääntynyt sitä vastaan.

Meeri Koutaniemi, teksti ja kuvat

Savimajassa oli pimeää. 14-vuotias maasaityttö makasi lattialla taljan päällä. Normaalisti tässä huoneessa oli eläimiä.

Nasirian sidottiin käsistään ja jaloistaan, ja hänen jalkansa levitettiin.

Kuusi naista yritti pitää Nasiriania aloillaan.

HS julkaisi Meeri Koutaniemen kuvat ympärileikkauksesta 5. tammikuuta 2014. Kuvareportaasi voitti useita kansainvälisiä palkintoja, ja se on julkaistu muun muassa Time-aikakauslehdessä.
HS julkaisi Meeri Koutaniemen kuvat ympärileikkauksesta 5. tammikuuta 2014. Kuvareportaasi voitti useita kansainvälisiä palkintoja, ja se on julkaistu muun muassa Time-aikakauslehdessä.

Hän ei ollut saanut minkäänlaista kivunlievitystä. Tytön päälle kaadettiin sangollinen kylmää vettä.

Ympärileikkaaja, hänkin nainen, otti esiin partakoneenterän ja aloitti silpomisen.

Nasirian huusi ja itki kivusta.

Nasirianilta poistettiin klitoris ja häpyhuulet. Terä teki muutakin tuhoa, koska Nasirian rimpuili. Verta valui runsaasti savimajan lattialle.

Operaation jälkeen Nasirian ja hänen samana päivänä silvottu siskonsa Isina vietiin kotimajoihinsa lepäämään.

He seisovat aukiolla katoksen varjossa.

Nasirian, hänen sisarensa Jennifer ja heidän isänsä Lemaron. Nasirianin puolivuotias poika Michael roikkuu äitinsä hartioille sidotussa kangasnyytissä.

Tervehdimme. Nasirian kertoo muistavansa. On elokuu 2016, ja silpomisesta on kulunut kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta.

Nasirian on kasvanut pituutta. Sanon sen ääneen, isää se huvittaa. Nasirian on tosiaan vasta 16-vuotias.

Meeri Koutaniemi
16-vuotias Nasirian (vas.) ja hänen sisarensa Jennifer, 21, tapasivat Narokin kaupungissa. Nasirian on puolivuotiaan pojan äiti, Jennifer perheen ainoa kouluja käynyt lapsi.
16-vuotias Nasirian (vas.) ja hänen sisarensa Jennifer, 21, tapasivat Narokin kaupungissa. Nasirian on puolivuotiaan pojan äiti, Jennifer perheen ainoa kouluja käynyt lapsi.

Ympärileikkaus, jota todistin ja dokumentoin, tapahtui joulukuussa 2013, pienessä ja syrjäisessä kenialaiskylässä. Tammikuun alussa 2014 valokuvat silpomisesta tulivat julki Helsingin Sanomissa ja myöhemmin muuallakin. Kuvareportaasiin voi tutustua tästä linkistä.

Maasaikylän tarkkaa sijaintia ei ole kerrottu, ja tyttöjen sekä perheenjäsenten nimet on muutettu. Niin perheen kanssa sovittiin.

Silpomisen jälkeen olen pitänyt tiivistä yhteyttä Nasirianin isään välikäden kautta ja kysellyt tyttöjen kuulumisia. Yhteydenpito tyttöihin on vaikeaa syrjäisen sijainnin, huonojen viestintäyhteyksien ja kieliongelmien takia.

Toukokuussa 2016 matkustin kylään tavatakseni tytöt, mutta sadekauden takia he eivät päässeetkään paikalle sovitusti. Sadekausi tekee teistä mutavelliä ja matkustamisesta välillä mahdotonta. Nasirian ja Isina asuvat nykyään aviomiestensä luona useiden tuntien matkan päässä vanhasta kotikylästään.

Uusi yritys elokuussa. Tällä kertaa sovimme tapaamisen Narokiin, lähimpään kaupunkiin, koska se oli kaikille helpompaa. Heti aukiolla selviää, että Isina ei taaskaan pääse tapaamiseen, koska hänen aviomiehensä kielsi lähtemästä yksin pois kylästä. Myös Isinan vauva on puolivuotias.

Isä ehdottaa, että siirtyisimme pois kaupungista johonkin rauhallisempaan paikkaan. Kotikylään on turhan pitkä matka, joten pakkaudumme autoon ja ajamme noin tunnin matkan savannille, maasaiden maille.

Löydämme akaasiapuiden varjostaman pysähdyspaikan. Sen lähellä seeprat käyvät juomassa.

Nasirian ja minä istuudumme maahan. Isä ja sisar Jennifer jäävät sivummalle.

Nasirian on nyt teini-ikäinen, joka kantaa harteillaan vauvaa sekä aikuisen naisen vastuuta ja velvollisuuksia.

”Ympärileikkauksen jälkeen muutin uuden aviomieheni kylään”, hän kertoo.

Isina ja Nasirian naitettiin isän ystäville. Kumpikin oli aviomiehelleen tämän ensimmäinen vaimo.

Nasirian on nyt naimisissa 40-vuotiaan miehen kanssa. Mies on ammatiltaan opettaja. Nasirianin isä sai morsiusmaksuna tyttärestään 50 000 shillinkiä (noin 500 euroa) ja kolme lehmää.

Nasirian kertoo elävänsä tavanomaista maasainaisen elämää uudessa perheessään. Hänen tärkein tehtävänsä on pitää huolta lapsestaan.

Nasirian vaikuttaa melko ujolta tytöltä. Sellaiseksi hänet on kasvatettu. Hän ei esimerkiksi saa puhutella isäänsä kuin välttämättömissä asioissa. Katsekontaktia isään pitää välttää.

Ympärileikkaus oli vanhempien valinta. Eteläisessä Keniassa ja pohjoisessa Tansaniassa asuvan maasaiheimon perinteessä leikkaus on siirtymäriitti lapsuudesta aikuisuuteen.

Se on hetki, jolloin tytöstä tulee nainen. Vasta nainen on valmis avioon, ja naimisissa olevan naisen odotetaan kantavan pian lasta.

Silpomisestaan Nasirian muistaa sanoinkuvaamattoman kivun.

Kipu on rituaalissa pakollinen paha. Tytöille sanotaan, että se pitää kestää, jos haluaa tulla naiseksi.

Ennen leikkausta kylän muut naiset puhuvat ympärileikkausta odottavalle lapselle. Nasirian muistaa, kuinka naiset kertoivat leikkauksen tekevän hänestä aikuisen.

Nasiriania myös kiellettiin itkemästä, jotta hän ei saattaisi isäänsä häpeään.

Leikkauksen jälkeen sain tavata toipilasta lyhyesti. Nasirian makasi savimajassa peittoihin kääriytyneenä ja apaattisena. Alkamassa oli vaarallinen vaihe, sillä leikkaus oli suoritettu epähygieenisissä oloissa. Tulehdusriski oli suuri.

Ympärileikattujen tyttöjen tuli maata aloillaan neljä viikkoa, syödä lihaa ja juoda lehmän verta. Sekin kuului maasaiden siirtymäriittiin.

”Onneksi toivuin nopeasti leikkauksesta ja pystyin jatkamaan elämääni”, Nasirian sanoo.

Meeri Koutaniemi
Keniassa asuva maasaityttö ympärileikattiin joulukuussa 2013. Pian sen jälkeen hänet naitettiin isän ystävälle. Perheeseen kuuluu yli puolivuotias poika.
Keniassa asuva maasaityttö ympärileikattiin joulukuussa 2013. Pian sen jälkeen hänet naitettiin isän ystävälle. Perheeseen kuuluu yli puolivuotias poika.

Elokuussa Keniassa on tavallaan talvi, päivällä on alle 25 astetta lämmintä.

Istumme silti puiden varjossa.

Michael vaikuttaa eloisalta, terveeltä ja hyväntuuliselta vauvalta, Nasirian onnelliselta äidiltä.

Nasirianin esikoinen on poika, mutta miten hän aikoo suhtautua mahdollisten tyttäriensä ympärileikkaukseen?

”Kaikki tyttöni ympärileikataan. Se ei ole minun päätettävissäni, vaan aviomieheni.”

Asia on hänelle yksinkertainen. Koska hänet ympärileikattiin, on luonnollista, että hänen tulee jatkaa perinnettä myös omassa perheessään.

Nasirian kokee tärkeäksi, että voi täyttää kunniallisesti yhteisössään sen roolin, joka hänelle on annettu. ”Unelmoin arvostuksesta kylässäni. Haluan olla hyvä vaimo ja hyvä äiti lapsilleni.”

Nuorempana Nasirian unelmoi aina koulunkäynnistä. Hän on edelleen lukutaidoton. Omille lapsilleen hän haluaa muuta.

”Haluan, että kaikki lapseni menevät kouluun. Siitä en halua tinkiä.”

Nasirianin isällä on neljä vaimoa ja suuri liuta lapsia. Perheen lapsista koulutuksen on saanut vain 21-vuotias Jennifer, joka istuu yhä isänsä kanssa sivummalla. Nasirian vilkuilee heitä hetkittäin.

”Ihailen siskoani Jenniferiä ja hänen saamaansa koulutusta ja vapautta. Minulle valittiin toisenlainen elämä ja minun täytyy olla tyytyväinen vanhempieni päätökseen”, Nasirian sanoo.

Jennifer tulee istumaan siskonsa viereen maahan ja näpyttelee uutta kännykkäänsä. Perhe tietää, että Jenniferin menestyminen tarkoittaa koko perheelle myös taloudellista hyötyä.

Jennifer näyttää nahkatakissaan nykyaikaiselta nuorelta kaupunkilaiselta. Hän on käynyt lukion ja puhuu hyvää englantia.

”Jennifer laitettiin kouluun, koska hän oli poikkeuksellisen älykäs lapsi”, Lemaron korostaa.

Sitä isä ei kuitenkaan tiedä, että Jennifer on vahvasti sukuelimien silpomista vastaan. Tästä Jennifer ei ole vielä kertonut vanhemmilleen.

Katso videolta, mitä äiti odottaa kouluun laitetulta tyttäreltään. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Perheen äiti kertoo, mitä odottaa kouluun laitetulta tyttäreltään
Perheen äiti kertoo, mitä odottaa kouluun laitetulta tyttäreltään

Myös Jennifer silvottiin lapsena. Vasta kouluun päästyään hän oppi, mitä ympärileikkaus aiheuttaa tytön terveydelle. Infektioiden lisäksi esimerkiksi synnyttäminen voi olla hengenvaarallista sekä äidille että lapselle, sillä ponnistusvaiheessa arpikudos ei jousta.

Koulussa jaettu tieto muutti välittömästi Jenniferin mielen. Tällä hetkellä Jennifer suunnittelee yliopisto-opintoja ja aikoo myöhemmin puhua yhteisössään ympärileikkausta vastaan.

”Uskon, että koulutukseni ansiosta ihmiset kuuntelevat minua ja ottavat minut vakavasti. Yritän saada vanhempani ja muut yhteisön jäsenet ymmärtämään, että voimme luopua ympärileikkauksesta”, hän kertoi, kun keskustelimme kahden kesken.

Jennifer korostaa, että perinteestä voitaisiin luopua hylkäämättä itse siirtymäriittiä. Tytön pää voitaisiin yhä valella lehmän maidolla ja yhteisössä voitaisiin juhlia tyttöä tanssimalla ja laulamalla. Vain silpominen jätettäisiin tekemättä.

Tämä vaihtoehtoinen siirtymäriitin muoto on otettu käyttöön Kenian lisäksi Tansaniassa, jossa tulokset ovat olleet YK:n kehitysjärjestö UNFPA:n mukaan erittäin rohkaisevia.

Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon puhui helmikuussa New Yorkissa tyttöjen silpomisesta. Hänestä vaihtoehtoinen siirtymäriitti on erityisen lupaava keino silpomisen lopettamiseen, sillä tytöille opetetaan myös elämäntaitoja.

Se tuo itsenäisyyttä. ”Missä ennen oli kärsimystä, on nyt voimaa”, hän sanoi.

Maailmassa on Unicefin tuoreimman arvion mukaan jopa 200 miljoonaa ympärileikattua tyttöä ja naista. Silpomista harjoitetaan edelleen 29 maassa.

YK ajaa sen kieltämistä lailla kaikkialla maailmassa. Ympärileikkaus rikkoo räikeästi ihmisoikeuksia, kuten lapsen fyysistä ja psyykkistä koskemattomuutta sekä itsemääräämisoikeutta.

Alaikäisten sukuelinten silpominen on ollut Keniassa laitonta vuodesta 2001. Vuonna 2011 laki uudistettiin ja rangaistuksia kiristettiin.

Nyt myös henkilöt, jotka sallivat tytön silpomisen tai todistavat silpomista puuttumatta siihen, syyllistyvät rikokseen.

Nasirianin isä Lemaron on tietoinen lakimuutoksesta, mutta ei välitä siitä. Useat kansalaisjärjestöt tekevät tiedotustyötä maaseudulla silpomisen lopettamiseksi.

Perinteellä on paljon puolustajia, ja sitä harjoittavat yhteisöt suhtautuvat ristiriitaisesti ympärileikkauksen vastustajien kuuntelemiseen.

Niin myös Lemaron.

Lemaron on kylänsä vanhimpia ja perheensä patriarkka, jonka sanaa muiden perheenjäsenten ei sovi kyseenalaistaa.

Ulkopuoliset ovat eri asia. Vuosien yhteydenpidon jälkeen olemme tulleet jo niin hyviksi tutuiksi, että puhumme toisillemme suoraan.

Toukokuussa istuimme Lemaronin kotikylässä perheen puisella sohvalla ja väittelimme siitä, mihin sukuelinten silpomista tarvitaan.

”Yhteisöni on uskonut tähän perinteeseen aina. Rituaali on välttämätön tyttäriemme avioitumisen varmistamiseksi”, Lemaron perusteli.

Tällä hetkellä hän valmistelee yhden tyttärensä ympärileikkausta. Joulukuussa kylässä on jälleen suuri juhla, jossa miehet juovat itsensä kovaan humalaan ja savimajassa toteutetaan peruuttamaton leikkaus.

Lemaron ja Nasirianin äiti Lashaine kertovat ylläpitävänsä kulttuurista perinnettä tottumuksesta. Ympärileikkauksesta on muodostunut sosiaalinen konventio, jota ei erikseen täydy oikeuttaa, koska sitä ei ole yhteisössä nähty tarpeelliseksi kyseenalaistaa.

”Olemme aina toimineet näin. Perheemme on todiste siitä, että ympärileikkauksesta ei ole ollut minkäänlaista haittaa.”

Minkälaista tietoa syrjäisellä seudulla asuvilla maasailla on ympärileikkauksen haitoista ja vaaroista?

”Tytön kuolema on valitettava onnettomuus. Niitä tapahtuu, niin kuin muitakin onnettomuuksia. Emme ole itse ikinä todistaneet tytön kuolemaa”, isä perusteli.

Katso videolta, miten isä perustelee silpomisperinnettä. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Perheen isä perustelee silpomisperinnettä
Perheen isä perustelee silpomisperinnettä

Sitten Lemaron yllätti. Hän sanoi olevansa avoin keskustelulle silpomisen oikeutuksesta.

”Mutta sille on yksi ehto. Hyvään keskusteluun tarvitaan kolme ihmistä. Kaksi ihmistä vain väittelevät, mutta kolme ihmistä tuo perusteluille tarvittavaa laajuutta. Jos vastapuolen perustelut ovat painavampia kuin omani, olen valmis muuttamaan mieltäni.”

Silpomista vastustavat kansalaisjärjestöt ja aktivistit eivät ole vielä päätyneet Lemaronin kylään asti. Ensimmäinen, joka asiaan puuttuu, on lähempänä kuin perhe osasi edes kuvitella.

Lemaron ei vielä tiedä perheen sisällä kytevästä kapinasta. Siitä, että eräänä päivänä Jennifer järjestää isälleen melkoisen yllätyksen.

Meeri Koutaniemen ja Arman Alizadin Pahan jälkeen -ohjelma käsittelee aihetta 13.10. klo 22 Liv-kanavalla. Kuvia on esillä myös Kiasmassa. Siellä avautui juuri Koutaniemen ja Alizadin näyttely, joka liittyy tv-sarjan teemaan.

Meeri Koutaniemi
Nasirian (vas.) kannattaa ympärileikkausta, mutta kouluja käynyt isosisko Jennifer on kääntynyt sitä vastaan.
Nasirian (vas.) kannattaa ympärileikkausta, mutta kouluja käynyt isosisko Jennifer on kääntynyt sitä vastaan.
Meeri Koutaniemi
Nasirianin isä Lemaron on perheensä patriarkka.
Nasirianin isä Lemaron on perheensä patriarkka.
Meeri Koutaniemi
Nasirianin äiti Lashaine on yksi miehensä neljästä vaimosta.
Nasirianin äiti Lashaine on yksi miehensä neljästä vaimosta.

Oikaisu 13.10. klo 12.39: Artikkelissa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että YK:n pakolaisjärjestö UNCHR:n mukaan vaihtoehtoisen siirtymäriitin tulokset ovat rohkaisevia. Oikea lähde on YK:n kehitysjärjestö UNFPA.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat