Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tässä on visio, jolla elvytetään sekä valtion talous että henkinen taso

Onko yksikään valtio romahtanut liian hyvään vanhustenhoitoon ja liian laadukkaaseen koulutukseen, kysyy kolumnissaan Anna-Stina Nykänen.

Sunnuntai
 
Anna-Stina Nykänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on sunnuntaitoimituksen toimittaja.
Matti Pikkujämsä
Kuva: Matti Pikkujämsä

En lakkaa ihmettelemästä, miten demokratia toimii. Joka vaalien alla kansa tekee selväksi, mitä se haluaa. Että pitää huolehtia vanhuksista ja lapsista hyvin. Eikä koulutuksesta tule tinkiä. Ja mitä tapahtuu? Juuri niistä tingitään.

Yli puolet kansasta maksaisi lisää veroja, jotta vanhuksista ja lapsista huolehdittaisiin hyvin. Ja miten käy? Vanhuksilta ja lapsilta leikataan lisää. Veroja lasketaan.

Jos kansanvalta toimisi, mentäisiin ihan toiseen suuntaan.

Onko yksikään valtio romahtanut siihen, että vanhukset hoidettiin liian hyvin ja sivistykseen satsattiin mahdottoman paljon? Ei.

Entä jos pannaan haisemaan ja törsätään vanhuksiin oikein kunnolla. Ja lykätään koulutukseen sikana massia.

Miten erilainen maailma olisi.

Maalataan ensin kuva nykyisistä kauhuista. Ennen Suomi uskoi koulutukseen. Nyt erotumme OECD:n vertailussa maana, jossa yli 20 prosenttia nuorista miehistä on vailla työtä ja koulutuksen ulkopuolella. Myös varhaiskasvatuksen vähäisyyttä ihmetellään.

Tuore suomalaisnobelisti Bengt Holmström on koulutusleikkauksista järkyttynyt. Hänen mielestään opiskelijoista on pidettävä paremmin huolta.

Sama pätee vanhuksiin. Sensaatiot kertovat nyt pahoinpitelyistä, ylilääkinnästä, aliravitsemuksesta ja yksinäisyydestä. Ja hoitajia vähennetään. Vanhukset pidetään poissa silmistä. Heitä ei päästetä ulos.

Katsoin dokumenttielokuvan presidentti Urho Kekkosen elämän viimeisistä vaiheista. En ole ennen nähnyt yhtään kuvaa Kekkosesta hauraana vanhuksena. Häntä ei ole julkisesti esitetty ihmisenä, jolla on paperinohut iho ja posket kuopalla.

Miksi vanhus on piilotettu? Millaista ihmiskuvaa sillä on pönkitetty?

Nyt julkisuudessa esiintyy kiinalainen tiikeriäiti, joka julistaa, että epävarmuus ajaa ihmisen menestykseen. Ressukka. Ei tiedä paremmasta.

Ihminen on haavoittuva. Joka iässä. Vanhuus tekee sen näkyväksi. Ihmiselle tekee hyvää nähdä, miten haavoittuvista pidetään huolta. Se antaa energiaa, luo toivoa, turvaa, luottamusta ja uskoa tulevaan.

Pimitetty vanhuus ruokkii pelkoja.

Rakastan ajatusta presidentti Mauno Koivistosta ajamassa raitiovaunulla ympäri kaupunkia. Sitä hän nyt vanhana harrastaa.

Kuvitellaan siis utopia, jossa kaikki vanhukset pääsevät ulos iloitsemaan ja nuorten koulutus pelaa. Se on arvo sinänsä. Mutta vasta alkua.

Samalla työllisyys kasvaa. Se on työntekijöille ilo ja tuo verotuloja.

Omaiset riemuitsevat. Ah, ei enää huolta läheisistä. Mikä valtava helpotus. Voi tehdä enemmän töitä ja elää!

Suurin mullistus koskee meitä kaikkia. Vanhuus ei enää olekaan kuin painajaiskuva takaraivossa.

Töihin mennessämme katsomme hymyillen, kun Töölön mummo kiiruhtaa kahvilaan, kampaajalle tai kuntosalille. Vuosaaren vaaria roudataan merenrantaan kalaan. Sitä tulevaisuutta voi odottaa turvallisin mielin.

Voihan joku pelätä kuolemaa. Mutta ei tarvitse pelätä sitä edeltäviä kymmeniä vuosia. Ei ole kiire eläkkeelle hyvässä kunnossa. Eikä hätä säästää hyvää hoitopaikkaa varten.

Huh, kun se epävarmuus on ohi, mikä määrä energiaa ja aivokapasiteettia siinä vapautuu. Ja raha pyörii.

Opiskelijoiden elämä etenee vauhdilla. He valmistuvat, luovat uutta, innovoivat.

Sivistystä ihaillaan: televisiossa näkee taas tietokilpailuja, joissa on hirmu viisaita ihmisiä. Onko tyhmyys, toistaitoisuus ja elämisen kaaos muka parasta viihdettä? Se veltostaa. Fiksuus on seksikästä ja antaa kipinää.

Tämä on elvytystä: taloudellista ja henkistä.

Milläs tuo utopia rahoitetaan, kysyy taloutta tunteva ystäväni. Romahtaisiko Suomi? No, ei välttämättä, hän sanoo. Vaihtoehtoja on kolme. Tingitään muista menoista. Nostetaan veroja. Tai otetaan rutosti lisää velkaa. Valitsen velan. Sitä saa ja halvalla.

Velka jäisi tulevien pienten ikäluokkien maksettavaksi. Onko se oikein? Nuorethan saisivat itse sillä velkarahalla loistavan koulutuksen. Jäisivätkö he Suomeen maksamaan veroja? Tietysti. Kaikkihan haluaisivat vanheta täällä.

Työ lisääntyisi, teho, tuottavuus ja motivaatio nousisivat. Se tietäisi tuloja. Niillä velka hoituisi.

Ovatko hallituksen ideat parempia? Ei sokeriveron poisto ja viinan saannin helpottaminen hyvää tee. Vanha Kainuun viisaus on, etteivät asiat koskaan ole niin huonosti, etteikö tilannetta voisi viinaa juomalla pahentaa.

Väitetään, että Rooman valtio romahti liikoihin veroihin. Mutta ei veroja sielläkään tuhlattu vanhuksiin ja koulutukseen. Eikä Neuvostoliitto romahtanut vanhusten ja sivistyslaitosten painolastiin. Ehkä päinvastoin: politbyroon vanhuksista olisi voitu pitää parempaa huolta ja kouluttaa nuoria tilalle muuallakin kuin KGB-koulussa.

Nyt Venäjällä on budjettivaje. Käytetäänkö rahat ikäihmisten hoitoon vai aseisiin? Mitäpä lottoot, kysyisi teini.

Suomen valtion kannalta vanhuksiin ja koulutukseen satsaaminen on loistava idea. Niistähän saadaan Suomelle uusi huippuluokan vientiala.

Kaikki tulevat maailmalta katsomaan vanhusten paratiisia, jossa nuoret koulutetaan hyvin joka tasolla. Ottavat muut mallia, ostavat oppia. Siinä on brändiä, imagoa, matkailu- ja myyntivalttia kerrakseen.

Turistit imevät ilmapiiriä, jossa hehkuvat toivo, ilo, uteliaisuus ja uuden oppimisen vimma.

Jos valtio tähän romahtaisi, ainakin se tapahtuisi komeasti ja jäisimme historiaan.

Oikaisu 18.10. kello 11.20: Kolumnissa luki aiemmin, että OECD:n vertailun mukaan yli 20 prosenttia nuorista miehistä on vailla työtä ja koulutusta. Tosiasiassa yli 20 prosenttia nuorista miehistä on vailla työtä ja koulutuksen ulkopuolella. Heillä siis saattaa olla jokin aiempi koulutus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat