Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjällä autokauppa tehdään käteisellä, mutta silti ensiajoa saa odottaa

Auton maksaminen käteisellä on maan tapa. Se johtuu pankkien välisestä epäluottamuksesta, kirjoittaa Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala kolumnissaan.

Sunnuntai
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Yli miljoona salkussa en ole ennen kaduilla hortoillutkaan. Onneksi kyse ei ollut euroista vaan ruplista ja Moskova on sentään melko turvallinen kaupunki.

Ostin nimittäin uuden auton ja maksoin sen käteisellä. Kyllä, olen jo nähnyt kyseisen auton, vaikken ole sillä metriäkään ajanut. Katiska on edelleen autoliikkeen pihassa, toiveissa olisi päästä rattiin torstaina.

Auton maksaminen käteisellä on Venäjällä maan tapa, ja se johtuu pankkijärjestelmästä, joka perustuu lukemattomien vähittäispankkien keskinäiseen epäluottamukseen. Jos siis maksan auton venäläisellä pankkikortilla, joudun maksamaan kauppiaan pankille parin prosentin käsittelymaksun.

Puhumattakaan eurojen vaihtamisesta rupliksi pankissa, jossa kurssi on aina huonompi kuin kaupungin rahanvaihtopisteissä. Nostin viime torstaina autoeurot pankista ja vaihdoin ne naapurin valuuttakioskissa. Keskihintaisen japanilaisauton kyseessä ollessa voitin pankin kurssiin nähden yli 300 euroa.

Koeajot sillä nimenomaisella autolla voi Venäjällä unohtaa, sillä vakuutusyhtiö korvaa turmat vain, jos ratin takana on ollut vakuutussopimuksessa mainittu kuljettaja. Auton saa ylipäätään käsiinsä vasta kun se on maksettu, vakuutettu ja rekisteröity, mikä kestää päiviä ja vaatii minulta tällä kertaa neljä käyntiä autoliikkeessä.

Ostin tosin käytetyn Ladan viime huhtikuussa Pietarista huomattavasti helpommalla byrokratialla, lieneekö syynä ollut kaupunki vai hankittavan auton arvo. Moskovassa kirjoitimme kauppasopimuksen uusiksi, koska notaarin hyväksymissä passin ja ajokortin käännöksissä luki Vostotšnaja Uusimaa eikä Itja-Uusimaa kuten sopimuksessa. Pietarissa rekisteriviranomainen tyytyi tuhahtelemaan käännösten puutteelle.

Suomen verotuksen turruttaman asiakkaan mielestä autot ovat joka tapauksessa Moskovassa halpoja. Ja sen halvempia, jos ostajalla on tarjota vaihtoauto tai hän ostaa auton kauppiaan tarjoamalla luotolla. Tästä on lupa päätellä, ettei loppuhinta taida olla sen edullisempi.

Tinkiminen on merkkiliikkeessä melko turhaa. Kauppiaat ovat kyllä provisiopalkalla, mutta hinnat määrää maahantuoja. Sain kitistyä kaupan päälle nokialaiset talvirenkaat mutten vanteita.

Verojen lisäksi autojen hintoihin vaikuttavat valuuttakurssi ja kysyntä. Harmi kyllä rupla on ollut kesästä lähtien tasaisen vahva. Yhdellä eurolla saa tätä nykyä hieman alle 70 ruplaa.

Syy tähän selviää autokaupan ohitse ajavan bussin kyljestä. Joku tyystin tuntematon Logobank siinä mainostaa luottoa ”alkaen 15,7 prosenttia”. Keskuspankki kertoo painaneensa inflaation vuositasolla kuuteen prosenttiin, joten Venäjälle virtaa rahaa. Täällä nimittäin maksetaan oikeaa korkoa, toisin kuin Länsi-Euroopassa.

Korkeat korot ja suhteellisen vahva valuuttakurssi puolestaan ovat ajaneet asiakkaat autokaupoista kotiin laskemaan säästöjään. Viimeksi autokaupassa käydessäni olin ainut asiakas.

Pois lähtiessäni jäin tuijottamaan kahta miespuolista mallinukkea esittelyhuoneistossa, mustien katumaastureiden välissä. Hetken kuluttua tajusin, että eivät ne olleetkaan nukkeja vaan ihan oikeita autokauppiaita. Olivat jäykistyneet tuijottamaan isoista ikkunoista ulos syksyistä Moskovaa. Taisivat pohtia alan vaihtoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat