Valikko
Sunnuntai    |   Diggiloo diggilei

Ruotsinsuomalaiset puhuvat svinskaa

Suomi on yksi Ruotsin viidestä kansallisesta vähemmistökielestä yhdessä saamen, meänkielen, romanin kielen ja jiddišhin kanssa. Pian voi kuitenkin olla niin, että suomen sijaan pitäisi puhua svinskasta. Svinska on sitä Ruotsissa syntyneiden ruotsinsuomalaisten Kainuun-mummolalta kuulostavaa murresuomea, joka saa aikaan lämpimän läikähdyksen sydänalassa, mutta jota ei ole koskaan puhuttu Suomessa.

Tilaajille

Suomion yksi Ruotsin viidestä kansallisesta vähemmistökielestä yhdessä saamen, meänkielen, romanin kielen ja jiddišhin kanssa.

Pian voi kuitenkin olla niin, että suomen sijaan pitäisi puhua svinskasta. Svinska on sitä Ruotsissa syntyneiden ruotsinsuomalaisten Kainuun-mummolalta kuulostavaa murresuomea, joka saa aikaan lämpimän läikähdyksen sydänalassa, mutta jota ei ole koskaan puhuttu Suomessa.

Svinskassa ei sinänsä ole mitään vikaa. Mutta sekin uhkaa kadota.

Ruotsissa on nelisenkymmentä kuntaa, joissa suomen kielellä on vielä virallista vähemmistökieltäkin vahvempi asema. Yli 40 prosenttia Ruotsin suomenkielisistä asuu näissä kunnissa.

Suomenkieliseen hallintoalueeseen kuuluvissa kunnissa suomenkielisten perheiden lapset pääsevät ainakin osittain suomenkieliseen esikouluun. He saavat viranomaispalveluja suomeksi, ja tarjolla on suomenkielisiä kulttuuripalveluja.

Suomi halutaan säilyttää. Ruotsin hallitus on juuri päättänyt muuttaa koululakia niin, että siitä poistetaan vaatimus, jonka mukaan kansalliseen vähemmistöön kuuluvalla oppilaalla tulee olla kielessä perustaidot, jotta tämä saisi äidinkielenopetusta.

Pian lapsi saa siis suomen opetusta, vaikkei osaisi entuudestaan lainkaan suomea. Näitä suomalaistaustaisia lapsia on koko ajan enemmän.

Suomen kielestä Ruotsissa pitää huolta erityinen Kielineuvosto, joka esimerkiksi suomentaa ruotsalaisia termejä.

Kielineuvoston verkkosivujen kuukauden sana oli syyskuussa mätääntyä. Se on monella tapaa osuva valinta: sana sopii syksyyn, on puhekieltä, sillä on monia merkityksiä. "En halua enää mätääntyä tässä paskassa, kun voisi olla jotakin onnea ja iloa elämässä", antaa Kielineuvosto esimerkin, joka näyttäisi olevan poimittu Suomi24-verkkosivuston keskusteluista ja nimimerkiltä "Antaa mennä".

Monen ruotsinsuomalaisen mielestä suomi mätääntyy nyt Ruotsissa. Siksi suomen puhumista halutaan elvyttää. Suomen elvyttämiseen saa valtiolta rahaa, ja viime vuosina on tehty paljon.

Viime keväänä julkaistiin esimerkiksi erityinen Kielipakkaus uusille vanhemmille.

Kielipakkaus on Ruotsinsuomalaisten nuorten liiton kokoama tietopaketti suomesta ja suomenkielisten oikeuksista. Heti alkuun uusia vanhempia ja vauvaa onnitellaan mahdollisuudesta monikielisyyteen. Sananvalinta on hyvä, sillä monet nuoret perheet tasapainoilevat ei kahden, vaan useammankin kielen kanssa.

Kielipakkaukseen kuuluu esimerkiksi lastenlaulukirja ja liuta vinkkejä. Vihkosesta saa kiinnostavan kuvan siitä, mikä toisen ja kolmannen polven ruotsinsuomalaisia uusia vanhempia suomen puhumisessa mietityttää.

Heillä on suorituspaineita, suurta epävarmuutta omista taidoista, kysymyksiä suomen hyödyllisyydestä.

Oppiiko lapsi tarpeeksi ruotsia, jos toinen vanhemmista puhuu suomea? "Johdonmukainen suomen puhuminen lapselle ei estä millään tavoin lapsen ruotsin kielen oppimista, vaan antaa hänelle hyvän pohjan kasvaa kaksikieliseksi", vastaa Uppsalan yliopiston professori Leena Huss.

Entä jos ei itse osaa suomea, mutta isovanhemmat osaavat? Pyydä heitä puhumaan lapselle suomea.

Entä kun lapsi sekoittaa kielet? Se kuuluu kehitykseen.

Lue lapselle suomeksi, käytä suomenkielistä mediaa, pyydä suomenkielisiä puhumaan lapsen kanssa suomea, valitse suomenkielinen päiväkoti ja koulu, perheitä neuvotaan.

"Puhun aina suomea lapsilleni ja jankutan miehelleni, että hänkin puhuisi arabiaa. Piimä on piimä ja jalla on jalla", kertoo Kielipakkaukseen haastateltu sigtunalainen Laura.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  5. 5

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää