Valikko
Sunnuntai

Maa, joka unohti, mitä hätä tarkoittaa

Siirtolaisjoukkoja, hätäapua Unicefilta ja lainaa Maailmanpankilta – arvaa, mistä maasta on kyse.

Tilaajille

Syksyllä valtava joukko oli liikkeellä. Kun suurhyökkäys oli kesällä alkanut, valtaisa maa-alue oli täytynyt tyhjentää.

Yli 420 000 joutui jättämään kotinsa. Suuri osa kulki satoja kilometrejä jalkaisin, joten mukaan otettiin vain se, mitä jaksettiin kantaa. He eivät palaisi.

Pari kuukautta myöhemmin toinen vihollinen oli hyökännyt toisesta suunnasta ja pohjoinenkin alkanut tulvia.

Ensimmäiset kiintiöpakolaiset olivat lähteneet maasta länteen jo viisi vuotta aiemmin. Ensin laivoilla meren yli, sitten rautateitse pohjoista reittiä.

Kolme maata oli tarjoutunut ottamaan vastaan noin 80 000 pientä viatonta. Ehkä jotkut pelkäsivät, että heistä tulisi taakka. Ajattelivatkohan, että jäisivät ja veisivät vielä naiset ja työt?

Ja eivät kaikki konfliktin loputtua lähteneetkään. Yli 15 000 jäi.

Lähtemisestä oli maassa kokemusta. Jo aiemmin yli 300 000 oli jättänyt laakean maan ja suunnannut toiselle puolelle maapalloa paremman elämän perässä. Sodan jälkeenkin lähdettiin. Kun konflikti oli ohi, kymmenettuhannet liikkuivat länteen.

Uudessa maassa kaikki eivät pitäneet siirtotyöläisistä. Kun jotkut rettelöivät ja rötöstelivät, se leimasi koko joukkoa.

Vaikka kyllä omia syrjittiin maassa omastakin takaa.

Sodan vielä pauhatessa oli sovittu, että kantaväestö jakaisi pakosalle joutuneille kansalaisille omastaan. Ja annettiinhan heille: pienimmät, ränsistyneimmät ja kylmimmät paikat.

Sodan jälkeen asunnoista oli pula, varsinkin pommitetuissa kaupungeissa. Silti haavoittuvimpia olivat nuo kotinsa jättäneet, jotka joutuivat siirtymään toisten nurkista ja pankolta toiselle. Juuri kun uudet juuret alkoivat kasvaa, ne kitkettiin pois.

Kotinsa menettäneitä halveksittiin ja pilkattiin murteensa vuoksi. Tuhlareita kaikki tyynni, jotkut valittivat. Käyttivät polttopuitakin liikaa, kun valmistivat niitä pirun perinneruokiaan!

Jotkut kantaväestöstä jopa keplottelivat. Osa jakoi suuria tiloja pienempiin, jotta ei joutuisi luovuttamaan pakolaisille maata, kuten maan laki määräsi.

Opettajat korjasivat "puhevikoja" vielä kymmenenkin vuoden päästä.

Pakolaisten, rintamalta palanneiden tai sodasta muuten traumatisoituneiden tunteille ja kokemuksille ei kuitenkaan jäänyt aikaa. Oli maksettava korvaukset ja nostettava maa raunioista.

Sitä ei olisi tehty ilman läntistä apua. Maa oli käytännössä kehitysmaa – ja myös kehitysavun kohde vielä vuosia sodan jälkeen. YK:n lastenavun rahasto UNICEF esimerkiksi toimitti lapsille ruokaa, lääkkeitä, säilykkeitä, kenkiä ja maitopulveria vuosien ajan.

Hätäapua saatiin 14,5 miljoonan euron verran. Se oli tuohon aikaan paljon rahaa.

Tukea virtasi myös Yhdysvalloista. Amerikkalaiset järjestöt antoivat Yhdysvaltojen ulkoministeriön kehotuksesta taloudellista apua maan opiskelija- ja muille järjestöille.

Amerikkalaiset ja brittiläiset kveekarit jakoivat satoja tonneja vaatteita ja elintarvikkeita ja auttoivat pohjoisen jälleenrakentamisessa esimerkiksi järjestämällä kansainvälisiä työleirejä.

Lähes joka viikko usean vuoden ajan maan satamiin saapui Yhdysvaltojen armeijan ylijäämätavaraa: tuhansittain lentokoneita, jeeppejä, kuorma-autoja, aluksia, traktoreita, perävaunuja, nostureita sekä tuhansia tonneja kaapelia, maalia, alumiinia, työkaluja, moottoreita, köyttä, vaatteita, hitsaustarvikkeita, telttoja, auton varaosia, terästä, rautaa, vetureita. . .

Kaikki halvalla ja ulkopoliittisista syistä hissukseen.

Lääkkeitä, ruokaa ja vaatteita tuotiin myös länsinaapurista ja Länsi-Euroopasta.

Länsimaissa jotkut varmasti ajattelivat, että itsepä ojanne kaivoitte – sortukaa nyt sitten. Virallisesti kuitenkin katsottiin, että apu maalle oli paras lääke pahaa ideologiaa vastaan.

Ilman muiden maiden myöntämiä lainoja ei olisi selvitty.

Sodan jälkeen ensimmäisenä maata luototti Ruotsi. Tärkein apu tuli silti Yhdysvaltojen hallituksen viralliselta Export-Import Bank -vientiluottolaitokselta.

Se myönsi maalle lainaa yhteensä 75 miljoonaa dollaria. Se oli siihen aikaan todella suuri summa rahaa.

Lainan turvin maa sai ostettua puuvillaa, polttoainetta, teollisuuskoneita ja muita tarvikkeita. Korot olivat kohtuulliset, jopa halvat, ja lainan merkitys haparoivalle maalle erittäin suuri.

Ilman Maailmanpankkia ei silti olisi tullut mitään. 27 vuoden aikana maa sai siltä kaiken kaikkiaan 18 kehitysluottoa, joiden yhteismäärä nousi nykyrahassa 2,1 miljardiin euroon.

Dollareilla maa raivasi tieverkostonsa ja nosti sille elintärkeän metsäteollisuuden jaloilleen. Lainarahalla pystytettiin vesivoimaloita, tuettiin pienyrityksiä, rakennettiin sellutehtaita ja kehitettiin niiden jätevedenpuhdistusta.

Pitkäaikaisten ja edullisten kehityslainojen merkitys kansantaloudelle oli korvaamaton. Kymmenettuhannet ihmiset saivat töitä.

Toisin kuin myöhemmin aina toisteltiin, aivan kaikkea velkaa ei maksettu takaisin.

Ruotsi antoi 14,6 miljoonan euron edestä sotavelkoja anteeksi. Myös osa Yhdysvaltojen antamasta lainasta jäi maksamatta.

Mutta tärkeintähän toki oli, että kaikki oli vihdoin hyvin.

Lopulta maasta tulikin niin erinomainen, että kansalaisten muisti alkoi valikoida. Oli mukavampaa toistella suurta myyttistä kertomusta siitä, kuinka yhtenäinen kansakunta selvisi pakolaisistaan ja jälleenrakensi maan hartiavoimin, ihan itse, ilman muiden apua.

Ja kun vuosia kului, monelta unohtui, mitä hätä ja köyhyys oikeasti ovat. He eivät vuorostaan halunneet auttaa muita maita.

Mutta mitäpä tuosta. Siihen Suomella oli varmasti varaa.

Ann-Mari Huhtanen
Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman


asioita, kosketusetäisyydeltä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viikon lopuksi
 • Suomi
 • Kehitysapu
 • Pakolaisuus
 • Kolumnit
 • Tätä on Hesari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  9. 9

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää