Valikko

Näin maahanmuuttajat keskustelevat somessa Suomesta ja suomalaisista

Maahanmuuttajien keskustelupalstoilla suomalaisia pidetään laiskoina ja kunnianhimottomina, mutta myös huolehtivaisina vanhempina ja luotettavina ihmisinä. ”Suomessa presidentti ja siivooja ovat tasa-arvoisia.”

Kohuhan siitä syntyi, kun Aalto-yli­opistossa opiskeleva nuori singa­porelaisnainen Wan Wei sivalsi Suomea englanninkielisessä blogikirjoituksessaan ”Suomi ei ole kunnian­himoisia varten”.

”Suomi on hyvä maa katsella lehtien zenimäistä tippumista syksyllä. Sen sijaan kunnianhimoisen nuoren ei kannata tuhlata aikaansa täällä”, hän kirjoitti lokakuussa 2015.

Wan Wein mukaan Suomessa vallitsee täydellinen tasapaino työn ja yksityiselämän välillä. Täällä on hyvä ottaa iisisti. Suomalainen tasa-arvo ei kuitenkaan johda siihen, että menestyisi omilla ansioillaan. Se johtaa keskinkertaisuuteen. Suomalaiset pelkäävät sekä epäonnistua että onnistua, koska haluavat tehdä kaiken oikein.

”Olen varma, että taistelu Suomen muuttamiseksi on ajan ja nuoruuden hukkaa. Jos jäisin Suomeen, viiden vuoden sisällä minua odottaisi yhtiön kuihtuminen tai osa-aikatyöttömyys”, kirjoitti Wan Wei, jolla on oma sosiaalisen median yritys.

Ulkomaalainen pysyy Wan Wein mukaan Suomessa aina toisen luokan kansalaisena, sillä suomalaista pelottaa, että joku äänekkäämpi, pystyvämpi ja menestyksennälkäisempi vie hänen paikkansa.

Varmuuden vuoksi Wan Wei painotti, ettei vihaa Suomea. Hänellä on suomalainen poikaystävä. Hän kertoo olevansa kiitollinen mahdollisuudesta opiskella täällä. Valmistuttuaan hänen suuntansa on silti selvä: ”Palaan Singaporeen.”

Wan Wein englanninkielinen blogi kuumensi mamusomen. Blogi keräsi parisataa kommenttia, sitä jaettiin yli 3 000 kertaa, ja siitä keskusteltiin vilkkaasti esimerkiksi Facebookin Foreigners and Finns in Finland -ryhmässä.

Vastauksissa monet maahanmuuttajat tyrmäsivät Wan Wein.

”Hah, hyviä pointteja, mutta liian kovia väitteitä lyhyen aikaa täällä asuneelta opiskelijalta. Onko yhtään maata, jossa vuoden asunut ulkomaalainen saisi muutoksia aikaan?” kysyi Suomessa asuva korealainen.

”Olen väsynyt siihen, että ihmiset, jotka hyötyvät suomalaisesta järjestelmästä, haukkuvat sitä”, puuskahti afrikkalaisnainen. ”Suomi jos mikä on esimerkki ihannemaasta.­ Suomalaisilta on vienyt satoja vuosia rakentaa tätä maata, eivätkä he hyväksy sitä, että kourallinen kiittämättömiä ulkomaalaisia rikkoo sen.”

”Jos on juuri hypännyt laivasta ja erittää tuoreen maahanmuuttajan hajua, on itse ansaittava kunnioituksensa. Sama pätee­ kaikkiin maihin kaikkialla maan päällä”, sanoi englanninkielisen foorumin keskustelija.

Mutta monet jakoivat Wan Wein kokemuksen. He kertoivat vaikeuksistaan menestyä Suomessa maahanmuuttajana.

”Yritin kahdeksan vuotta turhaan saada­ arvostusta Suomessa. Opin monia uusia taitoja ja teknologioita, jopa suomen kielen, mutta tulos oli aina sama. Muutin pois vuosi sitten, ja nyt teen uraa, jota en olisi pystynyt tekemään Suomessa kymmeneen vuoteen”, kirjoitti intialainen insinööri.

”Elämäni ulkomaalaisena Suomessa on pullollaan muukalaiskammoa ja rasismia, maalaiskulttuuria, masennusta, alkoholismia, epärehellisyyttä ulkomaalaisia kohtaan. Täällä on superkommunistinen elämäntyyli. Olen tutkinto-opiskelija ja pyrin jättämään Suomen taakseni puolessa vuodessa. Suomessa pitäisi osata olla kiitollinen elämän alkeellisimmistakin asioista. Täällä ei ole inspiraatiota, kehitystä, jännitystä, motivaatiota, integraatiota eikä kommunikaatiota. Tylsyyden kierteestä pääsee vain muuttamalla muualle”, lateli yksi nimimerkki.

”Työpaikkailmoitusten kielitaitovaatimus tarkoittaa vain, että tarkoituksena on palkata suomalainen ja heillä on pätevä syy olla ottamatta sinua. Ulkomaalaisena älä odotakaan saavasi työtä, ellei se ole valintamyymälässä, bussikuskina tai terveydenhuollossa, jos sinulla on sellainen koulutus”, kirjoitti toinen.

”Voinko näyttää passini Suomen poliisille?”

Yksi teema ylitti syksyllä 2015 kaikki muut teemat, kaiken kielisillä foorumeilla: Suomeen saapuvat turvapaikanhakijat.

”Rajat kiinni”, vaatii yhden ketjun kommentoija. Nyt ei kuitenkaan olla Hommaforumilla, vaan Facebookin arabiankielisessä Suomi arabiksi -ryhmässä. Äänessä on Suomessa asuva irakilaisnainen.

Eivät kaikki Suomessa asuvat maahanmuuttajat ole avointen rajojen kannattajia, vaikka esimerkiksi irakilaiset tuntevat solidaarisuutta tänne pyrkiviä maanmiehiäään kohtaan.

”Maahanmuuttokriisi on tärkeä syy siihen, että Suomen tilanne on käynyt huonommaksi. Jos on kerran talousongelmia, miksi rajat ovat auki, miksi annatte oleskelulupia?” kyselee arabimies.

Toinen puolustelee jopa rasisteja: ”Suomalaiset eivät ole rasisteja. Jos löytyy rasisti, se ei tarkoita, että hän on huono ihminen, hän vain pelkää Suomen tulevaisuuden puolesta.”

Suomi arabiksi ja Arabi yhteisö Suomessa ovat isoja Facebook-ryhmiä, joissa on sekä täällä pitempään asuneita että turvapaikanhakijoita. Verkosta löytyy myös turvapaikanhakijoiksi aikoville suunnattuja ryhmiä. Yhden ryhmän profiilikuvassa on kansallispukuisia suomalaisia, toisessa Suurkirkko ja kolmannessa maripaitaan pukeutunut blondi.

Turvapaikanhakijat ja sellaisiksi aikovat kyselevät neuvoja täällä jo pitempään olleilta: ”Olen Irakin armeijassa, haluan Eurooppaan ja saada oleskeluluvan. Kuka auttaa?”

”Voinko näyttää passini Suomen poliisille?”

”Voinko muuttaa vastaanottokeskuksesta Kajaanista Helsinkiin?”

”Miten kääritään sätkä?”

”Mitä tämä on?” (Kuvassa on ruusukaali.)

Yksi arabimies pitää Facebookissa suomen kielen kurssia.

Joku jakaa lumikuvia: ”Ulkonaliikkumiskielto!”

Keskelle arabiankielistä keskustelua pomppaa kaksi supisuomalaista ”maahanmuuttokriitikkoa”, jotka kertovat arabiaksi, etteivät turvapaikanhakijat ole tervetulleita Suomeen.

Suomi arabiksi -ryhmässä repeää riemu Irakiin palaavista turvapaikanhakijoista, jotka ovat kertoneet syyksi äidin sairastumisen.

”Samaa veruketta käytetään Irakissa, kun halutaan välttää armeija.”

”Onneksi eivät sentään sano, että lähtevät huonon ruuan takia.”

Erittäin suosittu on irakilaisen tv-kanavan sketsivideo, jossa näyttelijä esittää Suomeen saapunutta turvapaikanhakijaa. Mies kehuskelee, että irakilaisuroot ovat suomalaisten tyttöjen mielestä kuumaa kamaa.

”Suomi on vapaa maa, ota huivi pois”

Suomi arabiksi -ryhmässä keskustellaan myös sukupuolirooleista, siitä, onko nainen Suomessa vahvempi kuin mies.

”Hienoa ja huonoa, jos nainen on vahvempi. Se on katastrofi”, parahtaa yksi mies.

”Suomalainen nainen pärjää töissä, venäläinen ja irakilainen hoitaa enemmän vartaloa. Se sopii toisille, toisille ei”, pohtii toinen.

Myös raiskausuutiset puhuttavat.

”Pelkäämme, että asia paisuu mediassa ja yhteiskunnassa maahanmuuttajia vastaan. Tavallinen suomalainen ei tiedä, raiskaatko, vaan ainoastaan että olet ulkomaalainen. Tämä on valttikortti ääriryhmille”, kirjoittaa yksi mies.

”Parempi jos karkotetaan ne, jotka tekevät rikoksia”, sanoo irakilaisnainen.

Ranskan terrori-iskun jälkeen arabiryhmän jäsenten profiilikuviin ilmestyy trikoloreja. Moni kertoo olevansa peloissaan – uhkana ovat sekä terroristit että suomalaiset radikaalit.

”Elämme niin huonoa aikaa, maahanmuuttokriisi ja terrorismi samaan aikaan. Pelkään, että lähiaikoina joku saattaa Suomessa ampua turvapaikanhakijaa.”

Ryhmässä jaetaan uutista siitä, että islamista on tullut Suomen toiseksi suurin uskonto.

”Uskontoni on islam, mutta imaamit johtavat huonosti. Uskontoa pitäisi tutkia uudestaan. Tällä hetkellä islam näyttää huonoa esimerkkiä”, kommentoi arabimies.

”Heitetään Koraani pois”, ehdottaa yksi arabinainen.

Yksi pitkä ketju käsittelee sitä, vaikeuttaako hijab eli pään peittävä huivi työnsaantia Suomessa.

”Olen ollut 20 vuotta täällä töissä ja käytän hijabia”, kirjoittaa yksi nainen.

”Suomi on vapaa maa, ota huivi pois”, kommentoi toinen.

”Varokaa puhumasta tuosta, unohtakaa se asia”

Somalin kieli on Suomessa suunnilleen yhtä puhuttua kuin arabia, mutta nettifoorumeita somaleilla on vähän. Osa vanhemmistakaan somaleista ei osaa kirjoittaa kieltään.

Omilla Facebook-sivuillaan somalit keskustelevat käytännön aiheista. Imaami paheksuu khatin käyttöä. Somalinainen kerää porukkaa vastustamaan Mustakiven ala-asteen lakkautusta Helsingissä. Lieksaan perustettu maan ensimmäinen somalitalo saa kiitosta. Aviovälitykselle on olemassa oma somalinkielinen Facebook-ryhmä.

Jos somalit pääsevät Suomessa uutisiin, he saavat netissä kannustusta. Kehuja kerää esimerkiksi seitsemän lapsen äiti ja yksinhuoltaja Habiba Ali, joka arvosteli somalimiehiä Ylen haastattelussa.

Tosin yksi mieskommentoija muistuttaa: ”Habiba on vahva äiti, mutta kun gaalo (vääräuskoinen) haastattelee teitä, tietäkää, että hän haluaa luoda ristiriitoja naisten ja miesten välille.”

Alkuvuonna vilkasta keskustelua herätti raiskaus Tapanilassa. Keskustelussa erottui kaksi linjaa.

”Meidän pitää näyttää hyvää esimerkkiä ihmisille, jotka ovat ottaneet meidät vastaan. Meidän on tehtävä parhaamme, ettei tuo tapaus mustamaalaa meitä. Islam käskee elämään sovussa”, kirjoitti somalinainen.

”Varokaa puhumasta tuosta, unohtakaa koko asia. Montako päivää tätä keskustelua on jo jatkunut”, vastasi somalimies.

Monet pelkäsivät, että tapaus leimaa somalit: ”Vaikka tapausta ei ole vielä tutkittu, meidän nuoremme joutuvat rasismin kohteeksi.”

Somalit pitävät Maahanmuuttoviraston uutta turvallisuusarviota epäedullisena.

”Se on paha juttu niille, jotka ovat tehneet vaarallisen matkan tänne asti. Monilla ei ole paikkaa minne palata, jos he saavat kielteisen päätöksen”, kommentoi somalimies.

Myös suomensomalit ovat huolissaan, mitä turvapaikanhakijoiden aalto Suomessa vielä aiheuttaa: ”Maa on aika tiukassa paikassa.”

”Pelkään, että jos tällä tavalla jatkuu, niin tulee kahakkaa.”

Nuorissa somaleissa on paljon niitä, jotka muistuttavat, ettei muslimeja kohdanneita hirmutekoja surra samalla lailla kuin iskuja Pariisissa.

”Jos kristitty tappaa, hänellä on ongelmia perheessä. Jos muslimi, niin se johtuu uskonnosta. Tällainen ajattelu on vihamielistä”,­ kirjoittaa yksi somali.

Kun vuoden 2011 pakolaisnainen Saido Mohamed laittaa profiiliinsa Ranskan värit, suomalaiset tykkäävät. Kun muslimiaktivisti Maryam Askar postaa lähteyttämättömän väitteen hyökkäyksistä moskeijoita vastaan Ranskassa, somalit tykkäävät.

Nuori somalimies päivittää Facebookissa videon, jossa ranskalaiset polttavat Koraania mielenosoituksessa.

”No Missä ne Muslimit jotka laittoivat Fb:hen Ranskanlippu. Tuossa linkissä näät kuinka he polttavat Pyhää kirjaamme (Koraania). Siinä heidän kunnianosoitus teille”, hän kirjoittaa suomeksi.

Moskeijoilla on omia Facebook-ryhmiä, mutta ainakin avoimissa ryhmissä on lähinnä seurakuntien tiedotteita. Yksi nuori somalimies jakaa juttua hipsterien kokopartamuodista: ”Kohta imaameja luullaan trendikkäiksi”.

”Näimme, kuinka mies pesi vauvaa”

Venäläistenkin foorumeilla, sellaisilla kuin Russian.fi, turvapaikanhakijat ovat olleet syksyn ykkösteema. Harva sanoo ”tervetuloa”.

”Vain idiootti ei huomaa, että Suomeen on tunkeutunut islamilaisen kalifaatin hyvin koulutettu hyökkäysarmeija. Pelkkiä 18–40-vuotiaita miehiä, joilla on taistelukokemusta ja hyvä kunto”, pauhaa yksi.

Toinen rauhoittelee: ”Vaikka pakolaisten joukossa olisikin Isisin taistelijoita, kaikkien epäileminen ei johda rakentavaan maailmankatsomukseen. Antaa virkamiesten hoitaa homman, kun ovat kerran avanneet portit. On typerää syytellä ja panikoida. Sen sijaan pitää kasvattaa lapsia, kehittyä itse, urheilla ja lukea.”

Myös venäläisten foorumeilla jaellaan­ neuvoja ja ohjeita: mistä saa lämminsavustettua makrillia, kuinka elää työttömyyskorvauksella, mistä löytää venäjänkielinen lastenpsykiatri.

Venäjän kielen seassa vilahtelee suomen sanoja, kuten ”paska nakki”, tai byrokraattisia termejä: työturvallisuuskortti, etuus­käsittelijä, lomautuslista. Suomi on keskusteluissa lyhyesti fi.

Yksi keskusteluketju koskee venäläisiin liittyviä ennakkoluuloja. Ne ovat useamman kirjoittajan mukaan tehneet paluun Ukrainan sodan takia.

”Viime aikoina kaksi tuttavaani on muuttanut nimensä, koska Venäjään suhtaudutaan nyt negatiivisesti. Minäkin olen töissä tilivelvollinen siitä, mitä tapahtuu Venäjällä, vaikken ole asunut siellä aikoihin”, kertoo nimimerkki Pelmeška.

Jotkut tyrmäävät ennakkoluuloista puhuvat ”trolleina”.

”Kasvoimmehan Äiti-Venäjällä kuin pehmeässä pumpulissa, keskellä lämpöä ja hyväntahtoisuutta, kohtaamatta ainuttakaan pahaa sanaa tai katsetta”, yksi ironisoi.

Toinen kysyy, miksi maahanmuuttaja aina olettaa vastoinkäymistensä johtuvan ulkomaalaisuudesta.

Foorumilla raportoidaan ihaillen, kuinka Suomessa isätkin hoitavat lapsia.

”Sairaalassa näimme, kuinka mies pesi ja puki korkeintaan kuukauden ikäistä vauvaa. Tyypillinen suomalaisisä, jolla on samat oikeudet ja velvollisuudet vauvaa kohtaan kuin äidillä. Olen nähnyt vain tuollaisia huolehtivaisia isiä, aivan kuin äitejä, mutta miespuolisia.”

Venäläisillä äideillä on Vkontakte-yhteisöpalvelussa oma ryhmä Mamotški Suomi, johon kuuluu 4 000 jäsentä. Siellä ei kuitenkaan arvioida raflaavasti suomalaisia miehiä, vaan keskustellaan siitä, voiko kymmenvuotias mennä yksin uimahalliin ja saavatko lapset olla ulkona iltakymmeneltä.

Syksyllä yksi kirjoittaja kyseli Venäjällä levinneestä uutisesta, jonka mukaan venäläisäidin lapsi otettiin huostaan Jämsässä.

”Ei kannata tuhlata aikaa tähän, Venäjän media tykkää liioitella. Syyttä ei tuollaista tehdä”, hänelle vastataan.

”Bussissa kukaan ei tule viereen”

Mitä maahanmuuttajat sitten tuumivat suomalaisista?

Vaikeinta on tottua syljeskelyyn ja kuseskeluun julkisella paikalla, purnaa yksi englanninkielisessä ryhmässä.

Suomalaisiin tutustumista pidetään vaikeana, ”koska heillä on jo riittävästi ystäviä”. Jopa työpaikoilla suomalaiset eristäytyvät ulkomaalaisista. Eikä suomea opi, koska jos kysyy jotain suomeksi, suomalaiset vaihtavat heti englanniksi.

Rasismi on ongelma: ”Suomalaiset naispuoliset ystäväni ovat ylpeitä, että heillä on eri rotuja edustavia ystäviä, ja he tuomitsevat äänekkäästi rasismin. Mutta kun aloin seurustella kiinalaisen naisen kanssa, sain suomalaisnaisilta uskomattoman paljon halventavia ja vihaisia tuijotuksia”, kirjoittaa Vaalea puolisuomalainen nettifoorumilla.

”Suomessa saa elää ihan rauhassa: bussissa kukaan ei tule viereen, vaikka olen siisti ja kävin juuri suihkussa”, valittaa irakilainen turvapaikanhakija.

”Ehkä se johtuu sinusta”, kommentoi toinen.

”Minulla menee hyvin: todella kaunis nainen istui viereeni”, vastaa kolmas.

Venäläinen siivooja läksyttää suomalaisia veteliksi sotta­pytyiksi.

”Heitä laiskottaa tulla kymmeneksi toimistoon, niinpä he ’työskentelevät’ etänä. He eivät osu pönttöön tai roskikseen heittäessään paperia, jättävät hiuksiaan kaikkialle ja läikyttelevät kahviaan jopa omille pöydilleen.”

Länsimaalainen kauhistelee suomalaista urheilukulttuuria: ”Olen todistanut suomalaista management by perkele -henkistä valmennusta jopa 7–8-vuotiaiden joukkueessa. En ole varma, onko kiroilu paras tapa kehittää lapsista maailmanluokan pelaajia.”

”Venäjällä olin prinsessa, Suomessa otin kruunun päästä.”

Moni tuntuu silti arvostavan Suomea.

”Täällä siivooja ja presidentti ovat tasa-arvoisia”, uskoo venäläisnainen. ”Täällä on vähemmän sellaista [suhtautumista naisiin], että keitäpäs tyttö kahvia. Täällä on vähemmän moukkia ja röyhkeyttä.”

”Kokemukseni perusteella luottaisin suomalaiseen enemmän kuin maanmieheen”, sanoo Finland and Foreigners -ryhmään kirjoittava mies, joka on saanut juuri hukkaamansa lompakon takaisin läheisen koulun oppilailta. ”Näyttää siltä, että suomalaisten rehellisyyden periaatteet on juurrutettu myös seuraavaan sukupolveen. Yksi monista syistä rakastaa Suomea.”

Edes suomalaisten juopottelu ei häiritse kaikkia: ”Humalaiset suomalaiset miehet ovat rasittavia mutta harvoin väkivaltaisia. Siinä on iso ero Irlantiin, Britan­niaan, Australiaan, Yhdysvaltoihin ja Kanadaan, jossa baaritappelut ovat paljon yleisempiä”, nettifoorumin keskustelija väittää.

Jotkut kertovat, että Suomi on muuttanut heitä. ”Venäjällä olin prinsessa, Suomessa otin kruunun päästä. Aloin pukeutuakin vaatimattomammin”, kirjoittaa venäläisnainen.

Finlandforum.org:ssa joku pohtii englanniksi, että suomalainen nainen emansipoitui sodan aikana miesten ollessa rintamalla. Naisista tuli niin vahvoja, että osa miehistä syrjäytyi ja syyttää nyt ongelmistaan ulkomaalaisia.

”Suomalaiset miehet hakevat puolisonsa niistä maista, joissa naiset ovat naisellisempia [kuin suomalaiset naiset]. Suomalaiset naiset taas [etsivät puolisoa ulkomailta], koska haluavat tunteikkaampia miehiä kuin suomalaiset.”

Kaiken kaikkiaan maahanmuuttajat kirjoittelevat keskusteluissaan yllättävän vähän suomalaisista. Enemmän postaillaan omasta elämästä, vitsaillaan ja kommentoidaan uutisia ja ilmiöitä – niin kuin supisuomalaisetkin tekevät.

Meitä kantasuomalaisia kiinnostaa, mitä muut ajattelevat meistä, mutta kaikilla muilla on useimmiten riittävästi ajateltavaa omissa asioissaan.­

Yksi englanninkielinen keskustelija huomauttaa, että ulkomaalaisen ei kannata olla vainoharhainen sen suhteen, miten suomalaiset suhtautuvat häneen, koska ”suomalaiset ovat yksinkertaisesti liian kiireisiä töidensä ja perheidensä kanssa antaakseen ulkomaalai­selle huomiota” ja he ovat ”kunnon porukkaa, jos heitä kohtelee kunnioittavasti”.

Sama taitaa päteä toisinkin päin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  4. 4

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  5. 5

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  6. 6

   Valtio myi 128-vuotiaan arvorakennuksen Punavuoresta 14 miljoonalla – taloon aiotaan rakentaa taas asuntoja

  7. 7

   Saimme hädin tuskin pelastettua naisen Hietalahden satama-altaasta – tikkaista olisi ollut apua

  8. 8

   Suomea uhkaavat yhä rajummat verkkohyökkäykset – ”Olemme kokeneet vain pieniä laineita”

  9. 9

   Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – ”Haluan pysyä mieluummin kriittisenä epäilijänä”

  10. 10

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  5. 5

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  6. 6

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  9. 9

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  10. 10

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää