Valikko
Sunnuntai    |   Usko Siskoa

Tehdäänkö sukka kutomalla vai neulomalla?

Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä, voit ehdottaa parempaa.

Rakkaat ystävät! Toivottavasti joulunne sujui rauhallisesti. Tällä kertaa menemme suoraan kysymyksiin. Uuden vuoden kunniaksi olen valinnut kaksi suosikkiaihettani, oikeakielisyyden ja tasa-arvon.

Vuoden 1906 valtiopäiväjärjestyksessä naiset saivat äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden. Mutta saivatko vain naimattomat naiset vaalikelpoisuuden? Naimisissa olevat naisethan olivat aviomiehensä holhouksessa vuoteen 1930 saakka, jolloin avioliittolaki saatiin uudistetuksi. Vuoden 1907 vaaleissa valittiin eduskuntaan lähes 20 naista, olivatko kaikki naimattomia?

– Leif Söderlund

Kiintoisa ristiriita tosiaan, ja siitä oltiin jonkin verran tietoisia lakia edeltävissä keskusteluissa. Eduskuntauudistusta valmistelevan komitean puheenjohtaja Robert Hermanson vastusti naisten poliittisia oikeuksia mutta arveli lausunnoissaan, että niistä voisi kyllä olla hyötyä lähinnä siten, että ”kunnioitettavat perheenisät saisivat suurempaa vaikutusvaltaa vaalien tulokseen”. Muuten hän katsoi, että haitat ylittäisivät lopulta hyödyt: ”Tätä käsitystä tukevat ne tosisyihin perustuvat epäilykset, joita on lausuttu siitä, että naiset, jos heille annettaisiin äänioikeus, ylipäätään ja erittäinkin levottomina aikoina äänestäisivät äärimmäisyyspuolueitten kera.”

(Hermanson oli näkemyksineen melko yksin, ja hänen arvionsa naisten äänestyskäyttäytymisestä ovat sittemmin osoittautuneet virheellisiksi.)

Suomen eduskuntaan valittiin 1907 vaaleissa 19 naista – maailman ensimmäiset naiskansanedustajat. Eduskuntatyössään he ajoivat muun muassa juuri naimisissa olevien naisten tasavertaisia oikeuksia muihin nähden.

Nämä naiset eivät suinkaan kaikki olleet naimattomia – esimerkiksi Maria Raunio (sdp) ehti lyhyen elämänsä aikana synnyttää seitsemän lasta, toimia kansanedustajana ja avioitua kahdesti.

Hedvig Gebhard (Suomalainen puolue) nousi eduskuntaan yhdessä miehensä Hannes Gebhardin kanssa. Pisimmän uran (38 vuotta) ensimmäisistä kansanedustajista teki tosin naimattomana pysytellyt Miina Sillanpää (sdp), joka nousi myös ministeriksi.

Naisten äänioikeutta tutkinut professori Irma Sulkunen kertoo, että naimisissa olevien naisten aseman ja poliittisten oikeuksien välisestä ristiriidasta ei tuolloin käyty kauheasti keskustelua.

”Demokratian läpimurto on yleensäkin asia, joka ei tapahdu kaikilla aloilla yhtä aikaa. Poliittinen kansalaisuus tuli suomalaisille naisille poikkeuksellisen varhain, mutta sosiaalinen ja koulutuksellinen tuli myöhemmin.”

Sulkunen muistuttaa, että sääty-yhteiskunnassa myös miespalkolliset olivat holhouksen alaisia.

Ja toisaalta äänioikeustaistelu oli pitkälti työväenliikkeen hanke.

”Siksi sukupuolijärjestelmä ei ollut niin kaksijakoinen. Naiset kävivät joka tapauksessa töissä, kun perheen toimeentulo vaati molempien työpanosta.”

Kotona meillä kudottiin sukat, mutta nyt minulle on alettu väittää, että sukat neulotaan. Nykyisinkin olen kuullut puhuttavan sukankutimesta, mutta en koskaan sukan neulomisesta. Neulonta-verbiä tukee kutimen lopputulos neule, ja monet sanovat, että kangaspuissa kudotaan ja sukat tehdään neuloen. Itse en kuitenkaan hyväksy neulomista ennen kuin näen jonkun tekevän sukkia neuloilla. Sukan parsintaa olen nähnyt neulalla tehtävän, mutta se on ihan eri juttu kuin sen valmistus. Siispä! Onko kysymys hienostelusta, koska jonkun mielestä on hienompaa puhua neulomisesta kuin kutomisesta? Vai onko kyse murteesta ja paikkakunnasta, kuten on kyse vastan ja vihdan kohdalla?

– Elimmäkeläinen

Kyseessä on niin sanottu ikuisuuskysymys; kieli- ja käsityöihmiset ovatkin jatkaneet keskustelua aiheesta yli sata vuotta. Kielikello-lehden vanha artikkeli paljastaa, että jo 1889 senaatin asettama naisten käsityönopetusta pohtinut komitea esitti mietinnössään, että kansakoulujen ensimmäisen vuoden opiskelijat opettelevat kaupungeissa ”oikean ja nurjan neulomista kahdella puikolla” (maaseudulla myös viidellä puikolla).

Puhekielessä sukanvalmistuksen yhteydessä puhutaan sekä neulomisesta että kutomisesta. Murrealue ratkaisee: länsimurteissa sukkia kudotaan, itämurteissa neulotaan. Perheesi taitaa siis olla lännestä kotoisin.

Ammattikielessä ollaan hiukan tarkempia. Tarkalleen ottaen neulomalla tehty neule on vaatekappele, jossa kulkee yksi lanka, kun taas kutominen on kankaan valmistamista kangaspuilla, jolloin lankoja risteilee kahteen suuntaan: loimia ja kuteita. (Kutomista käytetään tässä merkityksessä kaikkialla Suomessa.) Asia lyötiin lukkoon jo 1800-luvun lopulla, kun käsitöitä alettiin opettaa kouluissa. ”Virallisesti” sukkaa tai villapuseroa neulotaan (puikoilla) ja kangasta kudotaan, kun taas ompeleminen on vaatteiden valmistamista kankaasta neulaa ja lankaa käyttäen.

Arkikäytössä ei ole niin tarkkaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Usko Siskoa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Ihminen syttyi palamaan Kampin kauppakeskuksen vessassa

  4. 4

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  5. 5

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  6. 6

   Kuolemaa Lapin taivaalla uhmannut Casey Neistat muokkaa suomalaisteinien mielipiteitä enemmän kuin ehkä kukaan muu – ja tienaa samalla miljoonia

  7. 7

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  8. 8

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  9. 9

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  10. 10

   Lyökö Tuntematon katsojaluvuissa Bondin? Kotimaisella elokuvalla on ollut kehno vuosi, Tuntemattomasta odotetaan suurta pelastajaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  3. 3

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  4. 4

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  5. 5

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  8. 8

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  9. 9

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  10. 10

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  4. 4

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää