Sunnuntai

Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Armeija kutisti minut keskimittaiseksi – kuka on syyllinen?

Keskipituus kuulostaa todellisuutta objektiivisesti kuvaavalta faktalta, mutta sitä se ei ole. Se on arvovalinta. Poliitikot eivät saisi ulkoistaa työtään tilastoille.

Armeijan pitäisi kasvattaa pojista miehiä. Minulle kävi aikoinaan päinvastoin: 11 kuukauden varusmiespalvelus Vekaranjärvellä kutisti minua sentin.

Ennen kutsuntoja pidetyssä terveystarkastuksessa pituudekseni mitattiin 179 senttimetriä.

Varusmiespalveluksen päätteeksi suoritetussa mittauksessa tulos oli enää 178 senttiä – joka on myös suomalaisen miehen keski­pituus. Näin ainakin kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viiden vuoden välein tehtävä Finriski-tutkimus. Tuoreimman, vuonna 2012 julkaistun Finriskin mukaan 25–74-vuotiaiden miesten keskipituus oli juuri tuo 178 senttimetriä.

Asia on askarruttanut minua jo pitkään. Kutistiko minut keskipituiseksi mittauslaitteiston kalibroinnin epätarkkuus? Vai pyöristysvirhe? Oliko syynä armeijan tasapäistävä vaikutus?

Mysteeri palasi mieleeni, kun taloustieteen professori Markus Jäntti ja silloinen VATTin ylijohtaja, sittemmin kansanedustajaksi noussut Juhana Vartiainen (kok) väittelivät viime keväänä talouspolitiikasta HSTV:n keskustelussa. Jäntti piti keskustelussa pitkän monologin keskipituudesta.

Suomalaisten miesten keskipituus. Se jos mikä kuulostaa todellisuutta objektiivisesti kuvaavalta faktalta.

Näin ei kuitenkaan ole. Keskipituus ja kaikki muutkin tilastolliset tunnusluvut ovat valintoja.

”Arvovalinnoista vapaata tunnuslukua ei ole olemassakaan”, Jäntti julisti.

Tunnusluvun valintaan vaikuttaa se, minkälaisia virheitä halutaan välttää. Niin sanottu tappiofunktio kuvaa arviointivirheen­ suuruudesta aiheutuvaa haittaa tai kustannusta. Jos tappiofunktioksi – tunnusluvun ja keskimääräisen pituuden eroksi – valitaan neliö, on keskipituus aritmeettinen keskiarvo. Jos otetaan virheiden itseisarvo, niin tunnusluku on mediaani eli keskimmäisen henkilön pituus.

Mutta mitä väliä tällä on?

Useimmiten taloustieteellisissä tilastoissa tappiofunktio määritellään neliönä eli lasketaan poikkeama potenssiin kaksi. Kun ekonomisti piirtää kuvan x- ja y-akseleille, tuloksena on paraabeli. Tappiofunktio on symmetrinen. Se on yhtä suuri, vaikka tappio olisi miinus- tai plus-merkkinen.

Jäntti dramatisoi asiaa esimerkillä.

Vuonna 2000 tehtiin selvitys, jossa verrattiin sosiaali- ja terveyskustannuksia kunnissa. Koska siinä käytettiin symmetristä tappiofunktiota, oli yhtä huono juttu, jos kunnassa on yksi keskoskaappi liikaa kuin yksi liian vähän.

Jäntin mukaan kyseessä pitäisi olla arvovalinta. ”Mielestäni on vähemmän huonoa, että lojuu muutama keskosyksikkö, jossa juuri silloin ei ole keskosta hoidettavana. Kuin se, että keskosia kuolee, koska keskos­yksikköjä on liian vähän.”

Poliittisen päätöksenteon pitää pohjata mahdollisimman hyvään tutkimustietoon. Poliitikot eivät kuitenkaan voi ulkoistaa vastuutaan tilastoille. Arvo­valintojen tekeminen on nimenomaan poliitikkojen tehtävä.

Sinänsä keskustelu taloustieteen objektiivisuudesta ei ole uusi.

”Jos katsoo, kuinka paljon nykyaikaisessa yhteiskunnassa erilaisia käsityksiä kulkee tiedon nimellä, on syytä vanhahtavaan tapaan kuitenkin korostaa myös viisauden merkitystä”, sanoi Suomen Pankin pääjohtaja Mauno Koivisto vuonna 1977. Koivisto jatkoi: ”Tutkimuspohjainen tieto on yleensä varsin puutteellista ja epäluotettavaakin, mutta kaikesta huolimatta se on kuitenkin parasta saatavilla olevaa tietoa.”

Mutta miten hyvää taloustieteellistä tietoa poliitikot nykyään saavat päätöksenteon pohjaksi?

Valtiovarainministeriön kansliapäällikön Martti Hetemäen mielestä ei riittävän hyvää.

Ennen joulua Kauppalehden haastattelussa Hetemäki piti ongelmallisena sitä, että talouspolitiikan kannalta olennainen makrotaloustieteellinen tutkimus on Suomessa vähäistä. Osittain Hetemäen ärtymys saattoi johtua siitä, että taloustutkimuslaitokset haukkuivat lausuntokierroksella hallituksen niin sanotut pakkolait. Lausunnot olivat Hetemäen mielestä ”hämmästyttävän keveitä”. Silti tilastot tukevat Hetemäen huolta.

Jenni Rytkösen ja Hannu Vartiaisen selvityksen mukaan Ruotsin yli­opistoissa on taloustieteen professoreita 216 ja Norjassa 162. Suomessa heitä on vain 54.

Pelkästään Tukholman yliopistossa on enemmän taloustieteellistä henkilökuntaa kuin kaikissa Suomen yli­opistoissa yhteensä.

Palataan vielä suomalaisen miehen keskipituuteen. THL ei mittaa yksitellen jokaista suomalaista miestä vaan käyttää otosta. Vuoden 2012 Finriskissä mitattiin 2 774 miestä eri puolilta maata. Koska otos on iso, virhemarginaali on hyvin pieni. Jos koe toistettaisiin samankokoisella otoksella, niin 95 prosentin todennäköisyydellä keskipituus osuisi 177,9 ja 178,1 sentin väliin.

THL:n terveysosaston johtaja, professori Erkki Vartiainen kertoo, että mahdolliset suuremmat virhelähteet ovat ”menetelmällisiä”.

Tämä tarkoittaa sitä, että mittaus pitää pystyä toistamaan aina teknisesti samalla tavalla. Mittausohjeiden mukaan tutkittavan pitää riisua kenkänsä, seisoa jalat yhdessä ja selkä suorana. Mittaustulos luetaan asteikolta katsomalla siihen vaakasuoraan. Tulos kirjataan lomakkeeseen millimetrin tarkkuudella.

Vuonna 1990 Vekaranjärven varuskunnan terveysaseman pituusmittauksessa ei ehkä toimittu näin huolella.

Vaikka tappiofunktion laskee poikkeaman neliönä, sen arvo on pieni. Sen kummempaa haittaa tai kustannuksia minulle ei koitunut.

Olisi silti mukava olla pitkä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • taloustiede
 • tilastot
 • Marko Junkkari
 • Viikon lopuksi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Mielenosoitukset käynnissä Helsingin keskustassa – HSTV:n suora lähetys kulkueiden kohtauspaikasta Kaisaniemen puistosta

  2. 2

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  3. 3

   HOK-Elanto perui äärioikeiston itsenäisyyspäiväkeikan ravintolassaan – ”Tämä ilmiö on nyt kasvamassa”

  4. 4

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  5. 5

   Jos et usko, että teinit ovat ihania, lue mitä Turun luostarivuoren yläkoulussa tapahtuu

  6. 6

   Onko minun oltava suomalainen, jotta voin asua Suomessa?

  7. 7

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  8. 8

   ”Sairauslomaan liittyvä lentokielto” esti Timo Soinin Nato-matkan – ministeriö ei kerro sairausloman mahdollisesta jatkumisesta

  9. 9

   Tutkijat ymmällään syistä: Ahkera häpykarvojen poisto nostaa herpesriskiä

  10. 10

   OAJ:n Luukkainen huolestui Pisa-tuloksista: ”Suomen historian heikoimmat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  2. 2

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  3. 3

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  4. 4

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  5. 5

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  6. 6

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  7. 7

   Mielenosoitukset käynnissä Helsingin keskustassa – HSTV:n suora lähetys kulkueiden kohtauspaikasta Kaisaniemen puistosta

  8. 8

   Tutkijat ymmällään syistä: Ahkera häpykarvojen poisto nostaa herpesriskiä

  9. 9

   Valeuutiset Hillary Clintonin lapsi­seksi­ringistä saivat kiväärimiehen tunkeutumaan pitseriaan Washingtonissa

  10. 10

   Levysopimus, musikaalilavat vai jotain muuta? Saara Aallon 15 minuuttia julkisuudessa on pian ohi, ja seuraavaksi nähdään, mihin se riittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  9. 9

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää