Valikko

”Yes!” – HS:n seuraaman turvapaikanhakijan 11 kuukauden odotus päättyi Tampereen poliisiasemalla

Maahanmuuttovirasto myönsi somalialaiselle Abdirizak Mohamudille turvapaikan neljäksi vuodeksi. Se tarkoittaa, että Mohamudilla on pakolaisasema, oikeus työntekoon ja sosiaaliturvaan ja hän voi saada pakolaispassin.

Sarjassa seurataan kolmen turvapaikanhakijan prosessia ja elämää Suomessa.

Tieto tuli perjantaina. Huonekaveri herätti Abdirizak Mohamudin ja kertoi, että vastaanottokeskuksen ohjaaja odotti ovella.

Mohamudin pitäisi olla Tampereen poliisilaitoksella maanantaiaamuna, tämä kertoi, ja antoi hänelle bussilipun ja kartan.

Nyt, kymmentä vaille kymmenen, Mohamud ja kolme muuta somalialaismiestä haahuilevat pääpoliisiaseman edustalla etsimässä ulkomaalaisasioiden yksikköä.

Odotus on päättymässä. Helmikuun alussa Suomeen tullut Mohamud saa kohta tietää, voiko hän jäädä Suomeen. Tämä on suurten uutisten päivä myös kolmelle somalialaiselle ja kolmelle irakilaiselle miehelle. He ovat kaikki Ruoveden Ruhalan vastaanottokeskuksesta.

Mohamud näyttää väsyneeltä. Hän nukkui yöllä vain muutaman tunnin.

”50–50”, hän sanoo lyhyesti.

Se on veikkaus omista mahdollisuuksista ja perustuu puhtaasti tunteeseen. Kielitesti on kyllä vahvistanut, että hän puhuu samaa somalianmurretta kuin kotipaikakseen kertomassaan Mogadishussa.

Tilastotkin lupaavat hyvää. Lähes kolme neljästä (73 %) somalialaisesta turvapaikanhakijasta sai viime vuonna myönteisen päätöksen marraskuun loppuun mennessä. Kielteisiä päätöksiä oli vain kourallinen. Joka viides hakemus jätettiin tutkimatta, koska hakemusten käsittelyn katsottiin kuuluvan toiselle EU-maalle.

Toimeton odotus on kuitenkin syönyt luottamusta – ja myös psyykeä. Vaikka Mohamud ei valita, stressi, jota moni muu vastaanottokeskusten asukkaista on kertonut kokevansa, on syksyn mittaan alkanut näkyä myös hänessä.

On löydetty lopulta perille. Rikostutkinta C:n odotushuoneessa on kuihtunut huonekasvi ja seinällä kello, joka raksuttaa niin äänekkäästi, etteivät sekunnit kulu huomaamatta.

Abdirizak Mohamud ja Irakin Samarrasta kotoisin oleva Baha supattelevat jotain, johon liittyy ainakin Chupa chups -tikkukaramelli ja Facebook. Ystävyksiä naurattaa, sillä kielimuurin takia kumpikaan ei oikein ymmärrä, mistä puhutaan.

Varttia yli kymmenen lasiovesta kurkistaa lempeäkatseinen poliisi siviiliasussa ja kutsuu Mohamudin mukaansa.

Pian tämän jälkeen ovesta tulee ensimmäinen kohtalostaan kuullut peukalo pystyssä. Somalialaisnuorukaiselle on myönnetty oleskelulupa vuodeksi humanitaarisen suojelun perusteella.

Vartin päästä ovi avautuu jälleen. Nyt se on Mohamud, naama peruslukemilla.

Menee sekunti, kaksi… Aika tuntuu pysähtyvän. Viimein hän hihkaisee: ”Yes!”

Syntyy häly, kaikki halaavat ja nauravat, ja huone täyttyy somalian-, arabian- ja suomenkielisistä onnitteluista. Keskellä seisoo Mohamud, hölmistyneenä hymyillen, aivan kuin ei todeksi uskoisikaan.

Mutta totta se on. Maahanmuuttovirasto on uskonut häntä.

Se katsoo, että kertomus terrorijärjestö al-Shabaabin uhkauksista, sieppauksesta, pakkovärväyksestä ja valtiolle työskennelleen isän taposta on ollut ”kaikilta osin riittävän yksityiskohtainen, eikä siinä ole ollut merkittäviä ristiriitoja”. Myös Mohamudin kertomat asiat al-Shabaab-järjestön toiminnasta ”vastaavat maatietoa”.

Virasto ”hyväksyy tosiseikkana”, että Mohamud voi joutua poliisina työskennelleen edesmenneen isänsä vuoksi uudelleen vainon kohteeksi ja hengenvaaraan. Sen mukaan Mohamudilla ei aseellisen selkkauksen laajuuden vuoksi ole mahdollisuutta asua muualla Somaliassa, eikä hän voi saada sekasortoiselta valtiolta suojelua, joten hänen on jäätävä Suomeen.

Turvapaikka on myönnetty neljäksi vuodeksi. Se tarkoittaa, että tästä päivästä lähtien Mohamudilla on pakolaisasema, oikeus työntekoon ja sosiaaliturvaan ja hän voi saada pakolaispassin.

Päätös on annettu jo kuukausi sitten.

Onnellinen mies vetäytyy toviksi omiin oloihinsa. Ensin hän soittaa äidilleen, joka on Shederin pakolaisleirillä Etiopiassa.

Puhelimessa äiti itkee.

Seuraavaksi hän soittaa ystäville Ruovedelle, Saarijärvelle, Helsinkiin, Kouvolaan ja Turkuun ja lähettää heille kuvan oleskelulupakortistaan. Niin on tapana.

Samaan aikaan odotushuoneessa tapahtuu: Kello 10.52 somalialaismies palaa helpottuneesti nauraen (vuosi humanitaarisen suojelun perusteella, hän sanoo). 11.05 seuraa hänen maanmiehensä (neljä vuotta, pakolaisasema). 11.27 tulee Bakr Bagdadista, ja hänkin hymyilee (neljä vuotta, pakolaisasema).

Kello 11.37 on Bahan vuoro, ja ilo näkyy jo ovelta (neljä vuotta, pakolaisasema). Taas hurrataan, ja Baha tarjoaa kierroksen Ballerina-täytekeksejä. Sitten hän soittaa äidilleen.

Nyt sisällä on enää yksi irakilainen. Tähän mennessä lasiovesta käyneet ovat tulleet takaisin hyvien uutisten kanssa. Se tuntuu poikkeukselliselta, ja tilastojen valossa sitä onkin. Vain joka neljäs kaikista turvapaikanhakijoista sai viime vuonna myönteisen päätöksen.

Huone on käynyt painostavan hiljaiseksi. Mitä jos onni nyt kääntyy?

Viimein ovi aukeaa ja ulos tulee mies, joka näyttää siltä, että voisi itkeä. Ilosta.

Auton etupenkillä istuu silminnähden rentoutunut mies. Abdirizak Mohamud kyselee kaikenlaista Suomesta.

”Onko totta, että jos tamperelaiselta kysyy, minkämaalainen olet, hän vastaa tamperelainen?”

Kysymys on ehkä hassu, mutta se kertoo paljon. Hän rakentaa kuvaa uudesta kotimaastaan tällaisista tiedonmurusista.

Baha ja pari muuta ovat jääneet Radiokirppikselle ja McDonald’siin, mutta Mohamud haluaa takaisin vastaanottokeskukseen. Juhlien aika on myöhemmin.

Seuraavaksi Mohamudin on varattava aika sosiaalityöntekijälle, joka auttaa häntä löytämään uuden kotipaikan. Yleensä turvapaikan saanut saa päättää, minne muuttaa, mutta esimerkiksi vuokra-asuntojen saanti vaikuttaa asiaan.

Mohamud ei vielä tiedä, minne haluaisi. Hänellä on ystäviä monessa kaupungissa, ja kaikki kehuvat omaansa. Paitsi Kuusamoon ja Joensuuhun päätyneet.

”Kuusamossa ihmiset ovat kuulemma mukavia mutta on liian kylmä. Joensuussa asuvat taas sanovat, että siellä täytyy juosta”, hän kertoo viitaten muukalaisvihamielisyyteen.

Kun kotipaikka on löytynyt, työvoimatoimisto auttaa koulutuksen tai töiden etsimisessä. Mohamudilla on jo suunnitelma. Ensin hän opiskelee suomen kielen.

”Kuuden kuukauden päästä käymme tämän keskustelun kokonaan suomeksi.”

Sen jälkeen hän haluaa opiskella ammatin. ”Mikä tahansa työ kelpaa.”

Ruhalassa on hiljaista, ohjaajatkin ovat lähteneet kotiin.

”Toivon, että tämä on viimeinen kerta, kun vierailette täällä. Seuraavalla kerralla kun näemme, minulla on oikea uusi koti”, Mohamud sanoo.

Se on vielä kaukana. Menee kaksi viikkoa ennen kuin Mohamud pääsee sosiaalityöntekijän puheille. Ensin hänen on hankittava henkilötunnus ja Kela-kortti. Sen jälkeen kuluu luultavasti vielä viikkoja ennen kuin hän pääsee muuttamaan.

Mutta tällaisia Mohamud ei vielä mieti. Vaan kunnollisia yöunia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  2. 2

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  3. 3

   Vuosaaren surmatalossa asuva naapuri suree perheen kolmen lapsen kohtaloa: ”Lapsia käy sääliksi”

  4. 4

   Some-tempauksen surullinen loppu: paksu kirja ei pysäyttänytkään luotia – naiselle syyte poikaystävänsä taposta USA:ssa

  5. 5

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  6. 6

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  7. 7

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  8. 8

   Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – Kirkko nykymuodossaan on tulossa tiensä päähän, hän sanoo

  9. 9

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  10. 10

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  5. 5

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  6. 6

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  9. 9

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  10. 10

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää