Valikko

”Yes!” – HS:n seuraaman turvapaikanhakijan 11 kuukauden odotus päättyi Tampereen poliisiasemalla

Maahanmuuttovirasto myönsi somalialaiselle Abdirizak Mohamudille turvapaikan neljäksi vuodeksi. Se tarkoittaa, että Mohamudilla on pakolaisasema, oikeus työntekoon ja sosiaaliturvaan ja hän voi saada pakolaispassin.

Sarjassa seurataan kolmen turvapaikanhakijan prosessia ja elämää Suomessa.

Tieto tuli perjantaina. Huonekaveri herätti Abdirizak Mohamudin ja kertoi, että vastaanottokeskuksen ohjaaja odotti ovella.

Mohamudin pitäisi olla Tampereen poliisilaitoksella maanantaiaamuna, tämä kertoi, ja antoi hänelle bussilipun ja kartan.

Nyt, kymmentä vaille kymmenen, Mohamud ja kolme muuta somalialaismiestä haahuilevat pääpoliisiaseman edustalla etsimässä ulkomaalaisasioiden yksikköä.

Odotus on päättymässä. Helmikuun alussa Suomeen tullut Mohamud saa kohta tietää, voiko hän jäädä Suomeen. Tämä on suurten uutisten päivä myös kolmelle somalialaiselle ja kolmelle irakilaiselle miehelle. He ovat kaikki Ruoveden Ruhalan vastaanottokeskuksesta.

Mohamud näyttää väsyneeltä. Hän nukkui yöllä vain muutaman tunnin.

”50–50”, hän sanoo lyhyesti.

Se on veikkaus omista mahdollisuuksista ja perustuu puhtaasti tunteeseen. Kielitesti on kyllä vahvistanut, että hän puhuu samaa somalianmurretta kuin kotipaikakseen kertomassaan Mogadishussa.

Tilastotkin lupaavat hyvää. Lähes kolme neljästä (73 %) somalialaisesta turvapaikanhakijasta sai viime vuonna myönteisen päätöksen marraskuun loppuun mennessä. Kielteisiä päätöksiä oli vain kourallinen. Joka viides hakemus jätettiin tutkimatta, koska hakemusten käsittelyn katsottiin kuuluvan toiselle EU-maalle.

Toimeton odotus on kuitenkin syönyt luottamusta – ja myös psyykeä. Vaikka Mohamud ei valita, stressi, jota moni muu vastaanottokeskusten asukkaista on kertonut kokevansa, on syksyn mittaan alkanut näkyä myös hänessä.

On löydetty lopulta perille. Rikostutkinta C:n odotushuoneessa on kuihtunut huonekasvi ja seinällä kello, joka raksuttaa niin äänekkäästi, etteivät sekunnit kulu huomaamatta.

Abdirizak Mohamud ja Irakin Samarrasta kotoisin oleva Baha supattelevat jotain, johon liittyy ainakin Chupa chups -tikkukaramelli ja Facebook. Ystävyksiä naurattaa, sillä kielimuurin takia kumpikaan ei oikein ymmärrä, mistä puhutaan.

Varttia yli kymmenen lasiovesta kurkistaa lempeäkatseinen poliisi siviiliasussa ja kutsuu Mohamudin mukaansa.

Pian tämän jälkeen ovesta tulee ensimmäinen kohtalostaan kuullut peukalo pystyssä. Somalialaisnuorukaiselle on myönnetty oleskelulupa vuodeksi humanitaarisen suojelun perusteella.

Vartin päästä ovi avautuu jälleen. Nyt se on Mohamud, naama peruslukemilla.

Menee sekunti, kaksi… Aika tuntuu pysähtyvän. Viimein hän hihkaisee: ”Yes!”

Syntyy häly, kaikki halaavat ja nauravat, ja huone täyttyy somalian-, arabian- ja suomenkielisistä onnitteluista. Keskellä seisoo Mohamud, hölmistyneenä hymyillen, aivan kuin ei todeksi uskoisikaan.

Mutta totta se on. Maahanmuuttovirasto on uskonut häntä.

Se katsoo, että kertomus terrorijärjestö al-Shabaabin uhkauksista, sieppauksesta, pakkovärväyksestä ja valtiolle työskennelleen isän taposta on ollut ”kaikilta osin riittävän yksityiskohtainen, eikä siinä ole ollut merkittäviä ristiriitoja”. Myös Mohamudin kertomat asiat al-Shabaab-järjestön toiminnasta ”vastaavat maatietoa”.

Virasto ”hyväksyy tosiseikkana”, että Mohamud voi joutua poliisina työskennelleen edesmenneen isänsä vuoksi uudelleen vainon kohteeksi ja hengenvaaraan. Sen mukaan Mohamudilla ei aseellisen selkkauksen laajuuden vuoksi ole mahdollisuutta asua muualla Somaliassa, eikä hän voi saada sekasortoiselta valtiolta suojelua, joten hänen on jäätävä Suomeen.

Turvapaikka on myönnetty neljäksi vuodeksi. Se tarkoittaa, että tästä päivästä lähtien Mohamudilla on pakolaisasema, oikeus työntekoon ja sosiaaliturvaan ja hän voi saada pakolaispassin.

Päätös on annettu jo kuukausi sitten.

Onnellinen mies vetäytyy toviksi omiin oloihinsa. Ensin hän soittaa äidilleen, joka on Shederin pakolaisleirillä Etiopiassa.

Puhelimessa äiti itkee.

Seuraavaksi hän soittaa ystäville Ruovedelle, Saarijärvelle, Helsinkiin, Kouvolaan ja Turkuun ja lähettää heille kuvan oleskelulupakortistaan. Niin on tapana.

Samaan aikaan odotushuoneessa tapahtuu: Kello 10.52 somalialaismies palaa helpottuneesti nauraen (vuosi humanitaarisen suojelun perusteella, hän sanoo). 11.05 seuraa hänen maanmiehensä (neljä vuotta, pakolaisasema). 11.27 tulee Bakr Bagdadista, ja hänkin hymyilee (neljä vuotta, pakolaisasema).

Kello 11.37 on Bahan vuoro, ja ilo näkyy jo ovelta (neljä vuotta, pakolaisasema). Taas hurrataan, ja Baha tarjoaa kierroksen Ballerina-täytekeksejä. Sitten hän soittaa äidilleen.

Nyt sisällä on enää yksi irakilainen. Tähän mennessä lasiovesta käyneet ovat tulleet takaisin hyvien uutisten kanssa. Se tuntuu poikkeukselliselta, ja tilastojen valossa sitä onkin. Vain joka neljäs kaikista turvapaikanhakijoista sai viime vuonna myönteisen päätöksen.

Huone on käynyt painostavan hiljaiseksi. Mitä jos onni nyt kääntyy?

Viimein ovi aukeaa ja ulos tulee mies, joka näyttää siltä, että voisi itkeä. Ilosta.

Auton etupenkillä istuu silminnähden rentoutunut mies. Abdirizak Mohamud kyselee kaikenlaista Suomesta.

”Onko totta, että jos tamperelaiselta kysyy, minkämaalainen olet, hän vastaa tamperelainen?”

Kysymys on ehkä hassu, mutta se kertoo paljon. Hän rakentaa kuvaa uudesta kotimaastaan tällaisista tiedonmurusista.

Baha ja pari muuta ovat jääneet Radiokirppikselle ja McDonald’siin, mutta Mohamud haluaa takaisin vastaanottokeskukseen. Juhlien aika on myöhemmin.

Seuraavaksi Mohamudin on varattava aika sosiaalityöntekijälle, joka auttaa häntä löytämään uuden kotipaikan. Yleensä turvapaikan saanut saa päättää, minne muuttaa, mutta esimerkiksi vuokra-asuntojen saanti vaikuttaa asiaan.

Mohamud ei vielä tiedä, minne haluaisi. Hänellä on ystäviä monessa kaupungissa, ja kaikki kehuvat omaansa. Paitsi Kuusamoon ja Joensuuhun päätyneet.

”Kuusamossa ihmiset ovat kuulemma mukavia mutta on liian kylmä. Joensuussa asuvat taas sanovat, että siellä täytyy juosta”, hän kertoo viitaten muukalaisvihamielisyyteen.

Kun kotipaikka on löytynyt, työvoimatoimisto auttaa koulutuksen tai töiden etsimisessä. Mohamudilla on jo suunnitelma. Ensin hän opiskelee suomen kielen.

”Kuuden kuukauden päästä käymme tämän keskustelun kokonaan suomeksi.”

Sen jälkeen hän haluaa opiskella ammatin. ”Mikä tahansa työ kelpaa.”

Ruhalassa on hiljaista, ohjaajatkin ovat lähteneet kotiin.

”Toivon, että tämä on viimeinen kerta, kun vierailette täällä. Seuraavalla kerralla kun näemme, minulla on oikea uusi koti”, Mohamud sanoo.

Se on vielä kaukana. Menee kaksi viikkoa ennen kuin Mohamud pääsee sosiaalityöntekijän puheille. Ensin hänen on hankittava henkilötunnus ja Kela-kortti. Sen jälkeen kuluu luultavasti vielä viikkoja ennen kuin hän pääsee muuttamaan.

Mutta tällaisia Mohamud ei vielä mieti. Vaan kunnollisia yöunia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  5. 5

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  6. 6

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  7. 7

   Trump olikin vähemmän radikaali kuin lupasi – HS:n kirjeenvaihtaja kertoo esseessään, miksi Yhdysvaltain presidentti on usein eri mieltä itsensä kanssa

  8. 8

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  9. 9

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  10. 10

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  3. 3

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  4. 4

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  5. 5

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  6. 6

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  7. 7

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  8. 8

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  9. 9

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  10. 10

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  7. 7

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää