Valikko

”Yes!” – HS:n seuraaman turvapaikanhakijan 11 kuukauden odotus päättyi Tampereen poliisiasemalla

Maahanmuuttovirasto myönsi somalialaiselle Abdirizak Mohamudille turvapaikan neljäksi vuodeksi. Se tarkoittaa, että Mohamudilla on pakolaisasema, oikeus työntekoon ja sosiaaliturvaan ja hän voi saada pakolaispassin.

Sarjassa seurataan kolmen turvapaikanhakijan prosessia ja elämää Suomessa.

Tieto tuli perjantaina. Huonekaveri herätti Abdirizak Mohamudin ja kertoi, että vastaanottokeskuksen ohjaaja odotti ovella.

Mohamudin pitäisi olla Tampereen poliisilaitoksella maanantaiaamuna, tämä kertoi, ja antoi hänelle bussilipun ja kartan.

Nyt, kymmentä vaille kymmenen, Mohamud ja kolme muuta somalialaismiestä haahuilevat pääpoliisiaseman edustalla etsimässä ulkomaalaisasioiden yksikköä.

Odotus on päättymässä. Helmikuun alussa Suomeen tullut Mohamud saa kohta tietää, voiko hän jäädä Suomeen. Tämä on suurten uutisten päivä myös kolmelle somalialaiselle ja kolmelle irakilaiselle miehelle. He ovat kaikki Ruoveden Ruhalan vastaanottokeskuksesta.

Mohamud näyttää väsyneeltä. Hän nukkui yöllä vain muutaman tunnin.

”50–50”, hän sanoo lyhyesti.

Se on veikkaus omista mahdollisuuksista ja perustuu puhtaasti tunteeseen. Kielitesti on kyllä vahvistanut, että hän puhuu samaa somalianmurretta kuin kotipaikakseen kertomassaan Mogadishussa.

Tilastotkin lupaavat hyvää. Lähes kolme neljästä (73 %) somalialaisesta turvapaikanhakijasta sai viime vuonna myönteisen päätöksen marraskuun loppuun mennessä. Kielteisiä päätöksiä oli vain kourallinen. Joka viides hakemus jätettiin tutkimatta, koska hakemusten käsittelyn katsottiin kuuluvan toiselle EU-maalle.

Toimeton odotus on kuitenkin syönyt luottamusta – ja myös psyykeä. Vaikka Mohamud ei valita, stressi, jota moni muu vastaanottokeskusten asukkaista on kertonut kokevansa, on syksyn mittaan alkanut näkyä myös hänessä.

On löydetty lopulta perille. Rikostutkinta C:n odotushuoneessa on kuihtunut huonekasvi ja seinällä kello, joka raksuttaa niin äänekkäästi, etteivät sekunnit kulu huomaamatta.

Abdirizak Mohamud ja Irakin Samarrasta kotoisin oleva Baha supattelevat jotain, johon liittyy ainakin Chupa chups -tikkukaramelli ja Facebook. Ystävyksiä naurattaa, sillä kielimuurin takia kumpikaan ei oikein ymmärrä, mistä puhutaan.

Varttia yli kymmenen lasiovesta kurkistaa lempeäkatseinen poliisi siviiliasussa ja kutsuu Mohamudin mukaansa.

Pian tämän jälkeen ovesta tulee ensimmäinen kohtalostaan kuullut peukalo pystyssä. Somalialaisnuorukaiselle on myönnetty oleskelulupa vuodeksi humanitaarisen suojelun perusteella.

Vartin päästä ovi avautuu jälleen. Nyt se on Mohamud, naama peruslukemilla.

Menee sekunti, kaksi… Aika tuntuu pysähtyvän. Viimein hän hihkaisee: ”Yes!”

Syntyy häly, kaikki halaavat ja nauravat, ja huone täyttyy somalian-, arabian- ja suomenkielisistä onnitteluista. Keskellä seisoo Mohamud, hölmistyneenä hymyillen, aivan kuin ei todeksi uskoisikaan.

Mutta totta se on. Maahanmuuttovirasto on uskonut häntä.

Se katsoo, että kertomus terrorijärjestö al-Shabaabin uhkauksista, sieppauksesta, pakkovärväyksestä ja valtiolle työskennelleen isän taposta on ollut ”kaikilta osin riittävän yksityiskohtainen, eikä siinä ole ollut merkittäviä ristiriitoja”. Myös Mohamudin kertomat asiat al-Shabaab-järjestön toiminnasta ”vastaavat maatietoa”.

Virasto ”hyväksyy tosiseikkana”, että Mohamud voi joutua poliisina työskennelleen edesmenneen isänsä vuoksi uudelleen vainon kohteeksi ja hengenvaaraan. Sen mukaan Mohamudilla ei aseellisen selkkauksen laajuuden vuoksi ole mahdollisuutta asua muualla Somaliassa, eikä hän voi saada sekasortoiselta valtiolta suojelua, joten hänen on jäätävä Suomeen.

Turvapaikka on myönnetty neljäksi vuodeksi. Se tarkoittaa, että tästä päivästä lähtien Mohamudilla on pakolaisasema, oikeus työntekoon ja sosiaaliturvaan ja hän voi saada pakolaispassin.

Päätös on annettu jo kuukausi sitten.

Onnellinen mies vetäytyy toviksi omiin oloihinsa. Ensin hän soittaa äidilleen, joka on Shederin pakolaisleirillä Etiopiassa.

Puhelimessa äiti itkee.

Seuraavaksi hän soittaa ystäville Ruovedelle, Saarijärvelle, Helsinkiin, Kouvolaan ja Turkuun ja lähettää heille kuvan oleskelulupakortistaan. Niin on tapana.

Samaan aikaan odotushuoneessa tapahtuu: Kello 10.52 somalialaismies palaa helpottuneesti nauraen (vuosi humanitaarisen suojelun perusteella, hän sanoo). 11.05 seuraa hänen maanmiehensä (neljä vuotta, pakolaisasema). 11.27 tulee Bakr Bagdadista, ja hänkin hymyilee (neljä vuotta, pakolaisasema).

Kello 11.37 on Bahan vuoro, ja ilo näkyy jo ovelta (neljä vuotta, pakolaisasema). Taas hurrataan, ja Baha tarjoaa kierroksen Ballerina-täytekeksejä. Sitten hän soittaa äidilleen.

Nyt sisällä on enää yksi irakilainen. Tähän mennessä lasiovesta käyneet ovat tulleet takaisin hyvien uutisten kanssa. Se tuntuu poikkeukselliselta, ja tilastojen valossa sitä onkin. Vain joka neljäs kaikista turvapaikanhakijoista sai viime vuonna myönteisen päätöksen.

Huone on käynyt painostavan hiljaiseksi. Mitä jos onni nyt kääntyy?

Viimein ovi aukeaa ja ulos tulee mies, joka näyttää siltä, että voisi itkeä. Ilosta.

Auton etupenkillä istuu silminnähden rentoutunut mies. Abdirizak Mohamud kyselee kaikenlaista Suomesta.

”Onko totta, että jos tamperelaiselta kysyy, minkämaalainen olet, hän vastaa tamperelainen?”

Kysymys on ehkä hassu, mutta se kertoo paljon. Hän rakentaa kuvaa uudesta kotimaastaan tällaisista tiedonmurusista.

Baha ja pari muuta ovat jääneet Radiokirppikselle ja McDonald’siin, mutta Mohamud haluaa takaisin vastaanottokeskukseen. Juhlien aika on myöhemmin.

Seuraavaksi Mohamudin on varattava aika sosiaalityöntekijälle, joka auttaa häntä löytämään uuden kotipaikan. Yleensä turvapaikan saanut saa päättää, minne muuttaa, mutta esimerkiksi vuokra-asuntojen saanti vaikuttaa asiaan.

Mohamud ei vielä tiedä, minne haluaisi. Hänellä on ystäviä monessa kaupungissa, ja kaikki kehuvat omaansa. Paitsi Kuusamoon ja Joensuuhun päätyneet.

”Kuusamossa ihmiset ovat kuulemma mukavia mutta on liian kylmä. Joensuussa asuvat taas sanovat, että siellä täytyy juosta”, hän kertoo viitaten muukalaisvihamielisyyteen.

Kun kotipaikka on löytynyt, työvoimatoimisto auttaa koulutuksen tai töiden etsimisessä. Mohamudilla on jo suunnitelma. Ensin hän opiskelee suomen kielen.

”Kuuden kuukauden päästä käymme tämän keskustelun kokonaan suomeksi.”

Sen jälkeen hän haluaa opiskella ammatin. ”Mikä tahansa työ kelpaa.”

Ruhalassa on hiljaista, ohjaajatkin ovat lähteneet kotiin.

”Toivon, että tämä on viimeinen kerta, kun vierailette täällä. Seuraavalla kerralla kun näemme, minulla on oikea uusi koti”, Mohamud sanoo.

Se on vielä kaukana. Menee kaksi viikkoa ennen kuin Mohamud pääsee sosiaalityöntekijän puheille. Ensin hänen on hankittava henkilötunnus ja Kela-kortti. Sen jälkeen kuluu luultavasti vielä viikkoja ennen kuin hän pääsee muuttamaan.

Mutta tällaisia Mohamud ei vielä mieti. Vaan kunnollisia yöunia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  2. 2

   Poliisi tarjosi Irakiin pakolla palautettavalle ”400–500 euroa” vastineeksi hyvästä käytöksestä lentomatkalla

  3. 3

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  4. 4

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  5. 5

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  6. 6

   Marine Le Pen teki ovelan huivitempun – Libanonissa huivin käyttöä ei vaadita kuin erikoistapauksissa

  7. 7

   Parhaissa purkkisalsoissa rouskuu tuore tomaatti, pahimmat ovat kuin ketsuppia – HS:n salsavertailussa paljastui hurjia laatueroja

  8. 8

   Supersuosittu amerikkalaisjuontaja irvaili Trumpille ”Suomen Godzilla-hyökkäyksellä”

  9. 9

   Töölöläisperhe pelasti kotinsa arvokkaan lasimaalauksen – taloyhtiö vastusti suojelua

  10. 10

   Maahanmuuttovirasto lakkauttaa taas vastaanottokeskuksiaan – Nämä 11 keskusta lopetetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  3. 3

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  4. 4

   Supersuosittu amerikkalaisjuontaja irvaili Trumpille ”Suomen Godzilla-hyökkäyksellä”

  5. 5

   Miksei poliisi tullut paikalle, kun 15-vuotias sipoolaispoika pahoinpideltiin? Ylikomisario vastaa

  6. 6

   Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”

  7. 7

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  8. 8

   Tänään tv:ssä: Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä ja palasi kotiin

  9. 9

   Tunnettu professori: Kova rasva ei olekaan haitallista sydämelle – suomalaisasiantuntijat ovat täysin eri mieltä

  10. 10

   Parhaissa purkkisalsoissa rouskuu tuore tomaatti, pahimmat ovat kuin ketsuppia – HS:n salsavertailussa paljastui hurjia laatueroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää