Bill Cosbyn pimeä puoli – näin viihteen jättiläinen jäi nalkkiin epäillyistä seksirikoksistaan

Kymmenet naiset ovat kertoneet, miten hyvän perheenisän perikuva huumasi, ahdisteli ja raiskasi. Suosittu näyttelijä pystyi käyttämään naisia hyväkseen vuosikymmenien ajan, koska hänellä oli rahaa ja koska naiset eivät uskaltaneet nousta häntä vastaan.

KunBill Cosby saapui valokuvaajien muodostaman kujan läpi pennsylvanialaiseen oikeustaloon puolitoista viikkoa sitten, kyse saattoi hyvinkin olla yksi hänen pitkän näyttelijäuransa parhaista esityksistä.

Puolisokea vanhus näytti hämmentyneeltä, ja hän tarvitsi kävelykepin lisäksi myös taluttajia. Hän oli kovin kaukana siitä ikäisekseen hyväkuntoisesta miehestä, joka vain runsas vuosi sitten teki raskaan stand up -kiertueen ympäri Yhdysvaltoja.

Virttyneessä villatakissaan Cosby ei näyttänyt amerikkalaisen viihdekulttuurin jättiläiseltä eikä 500 miljoonan dollarin mieheltä vaan hassahtaneelta papparaiselta, joka ei haluaisi pahaa edes kärpäselle.

Kuka voisi edes kuvitella, että tämä vanhus saattaisi olla syyllinen rikoksiin, jotka tosiksi todistettuina tekisivät hänestä yhden Yhdysvaltain pahimmista seksuaalirikollisista?

Useimmat suomalaiset muistavat Bill Cosbyn tämän nimeä kantaneesta tv-sarjasta, jota katsottiin 1980–90-luvuilla.

Sarjassa Cosby näytteli synnytyslääkäri Cliff Huxtablea, jolla oli juristivaimo, neljä lasta ja hassunnäköisiä villapuseroita. Monet katsojat samastivat Huxtablen Cosbyyn, joka oli pitkään puhunut huumorikeikoillaan viisilapsisen perheensä kommelluksista.

Kasvatustieteen väitöskirja ja Cosbyn suomeksikin käännetyt vanhemmuusoppaat vankistivat entisestään kuvaa viisaasta ja lämpimästä perheenisästä.

Villapaitaisällä oli kuitenkin toinen, pimeä puolensa.

Nuorena miehenä Philadelphian kaduilla Bill Cosby oppi nopeaksi jaloistaan ja vielä nopeammaksi suustaan. Viimeisessä kilpajuoksussa aikaa vastaan 78-vuotiaan Cosbyn vauhti ei kuitenkaan riittänyt.

Näyttelijä oli selviytynyt monista aiemmista seksirikosepäilyistä syyteajan umpeuduttua. Niin olisi käynyt myös Andrea Constandin 12 vuotta vanhan tapauksen kanssa, elleivät Pennsylvanian viranomaiset olisi panneet viime hetkillä tuulemaan.

Joulukuun lopun istunnossa Cosby sai kuulla, mistä häntä syytetään. Törkeästä ahdistelusta enimmäisrangaistus on kymmenen vuotta vankeutta. Syytteenluvun jälkeen näyttelijä pääsi vapaalle jalalle odottamaan ensi viikolla alkavaa oikeudenkäyntiä.

Jos kyseessä olisi yksittäinen epäily, miljonäärinäyttelijän huippujuristit hoitelisivat luultavasti asian vasemmalla kädellä. Tähtinäyttelijää ovat kuitenkin vaatimassa tilille kymmenet muutkin naiset, joista moni on viime aikoina kuvaillut Cosbyn tekoja myös julkisuudessa.

Naisten kertomuksista muodostuu yhdenmukainen ja uskottava kuva seksuaalirikollisesta, joka on onnistunut rahojensa ja kuuluisuutensa avulla pakenemaan oikeutta jo 50 vuoden ajan.

Naisten tarinat alkavat aina samalla tavalla: satuin törmäämään Bill Cosbyyn, joka tuntui aluksi ystävälliseltä ja auttavaiselta mieheltä...

Lyhyen tutustumisen jälkeen Cosby kutsui naisen jonkin tekosyyn varjolla asuntoonsa tai hotellihuoneeseensa. Sitten hän tarjosi tälle lasillisen juotavaa.

”Muistan heränneeni hänen makuuhuoneessaan. Olin alasti ja hän tunki itseään minun suuhuni”, kuvaili Heidi Thomas, yksi The New York Magazinen viime kesänä haastattelemasta 35 naisesta.

Monet kertomukset päättyvät raiskaukseen, jotkut lievempään ahdisteluun. Tekonsa jälkeen tähtinäyttelijä ajaa huumetokkuraiset naiset kylmästi matkoihinsa.

Bill Cosby kuuluu seksuaalisen vapautumisen sukupolveen. Hän oli juhlien keskipisteenä usein, kun show-maailman tähdet ja puputytöt bilettivät Hugh Hefnerin Playboy-kartanossa. Naisen arvo ei ollut 1970-luvulla muuallakaan Hollywoodissa paljon pupua parempi.

Cosbya syyttäneet naiset ovat myöhemmin selittäneet, mikseivät he menneet poliisin puheille vaan vaikenivat tapahtuneesta vuosikausiksi.

Kuka olisi uskonut tuntematonta nuorta naista, joka olisi väittänyt rikkaan tähtinäyttelijän raiskanneen?

Kaikkihan tiesivät, miten innokkaasti naiset tähtiä piirittivät. Miksi Bill Cosbyn olisi tarvinnut ketään raiskata? Helpompi olisi uskoa naisen olevan näyttelijän rahojen perässä.

Naiset ovat muistuttaneet siitäkin, ettei raiskaukseen suhtauduttu niihin aikoihin samalla tavalla kuin nykyään. Silloin raiskaus tarkoitti väkivaltaista hyökkäystä puistossa, ei ikävästi päättynyttä iltaa miehen asunnolla.

Mustille naisille raiskauksesta puhuminen oli erityisen vaikeaa, sillä he eivät halunneet lähteä julkisuuteen vahvistamaan ennakkoluuloja mustista miehistä. Jälkeenpäin jotkut uhreista kertoivat tapahtuneesta ystävilleen, toiset agenteilleen ja jotkut toimittajillekin, mutta lopputulos oli aina sama: kukaan ei tehnyt mitään.

Cosby saattoi jatkaa entiseen malliin.

Vyyhti alkoi purkautua vasta vuonna 2004, kun Cosby tapasi Templen yliopiston koripallovalmentajan Andrea Constandin. Hänen todistajalausuntonsa mukaan Cosby toimi tutulla tavalla: tutustuminen, huumaaminen, seksuaalinen hyökkäys. Tällä kertaa tapaus päättyi toisin. Constand meni poliisin puheille.

Viranomaiset eivät löytäneet tarpeeksi todisteita syytteen nostamiseen, joten Constand päätti käyttää amerikkalaisen oikeusjärjestelmän kiertotietä ja nosti siviilikanteen näyttelijää vastaan.

Aluksi Cosbyn raha ja valta näyttivät hautaavan koripallovalmentajan alleen. Tämä leimattiin julkisuudessa valehtelijaksi ja onnenonkijaksi. Mutta sitten Constandin lakimiesten puhelimet alkoivat soida.

Ensin yksi, sitten toinen ja lopulta peräti 13 soittajaa kertoivat Cosbyn tehneen heille saman kuin Constandille. He lupasivat todistaa valmentajan puolesta.

Naiset eivät kuitenkaan koskaan päässeet kertomaan tarinaansa, sillä Cosby sopi oikeusjutun rahasummalla, jota ei ole kerrottu julkisuudessa.

Samalla jutun aineisto julistettiin salaiseksi. Bill Cosbyn todistajanlausunto päätyi suljettuun mappiin, josta se ilmestyi kymmenen vuotta myöhemmin vainoamaan häntä.

Constandin oikeusjutun jälkeisinä kymmenenä vuotena jotkut naisista ovat kertoneet tarinansa julkisuudessa, mutta pitkään aikaan heitä ei otettu vakavasti. Kaikki muuttui vasta lokakuussa 2014, kun stand up -koomikko Hannibal Buress nimitti Cosbya julkisesti raiskaajaksi.

Kun Buressin esityksestä taltioitu video alkoi levitä internetissä, valtamediakin kiinnostui. Se alkoi etsiä Cosbyn uhreja. Heitä ei ollut vaikea löytää.

Nyt Cosbyn uhreja on ilmoittautunut jo lähes 60. Ensimmäinen tapaus on vuodelta 1965, tuorein vuodelta 2008. Naiset ovat tavanneet toisiaan ja perustaneet yhteisen sähköpostiryhmän.

Yhä raskaampien todisteiden kasautuessa televisiokanavat, yliopistot ja taidemuseot käänsivät kiusaantuneina selkänsä entiselle suosikilleen. Jopa sitkeimmätkin mustat kulttuurivaikuttajat joutuivat lopettamaan Cosbyn puolustamisen. Vain yksi tukija on pysynyt vankkumattomana.

”Mies, johon tutustuin ja rakastuin ja jota yhä rakastan, on se sama mies, jonka te kaikki tunnette hänen työnsä kautta. Hän on kiltti mies. . . ja ihmeellinen aviomies, isä ja ystävä”, Bill Cosbyn vaimo Camille sanoi vuonna 2014.

Juuri ennen uusinta paljastusryöppyä kauppoihin ilmestyi Mark Whitakerin yhdessä Cosbyn kanssa tekemä elämäkerta Cosby – His Life and Times. Teos leimattiin heti kritiikittömäksi ylistystarinaksi, mutta ainakin se kertoo, miten Cosby itsensä näkee.

”Vaikka Cosbyn näkö on muuten heikkenemässä, hän voi nähdä jo silmissään, mitä historioitsijat hänestä sanovat”, Whitaker hehkutti.

Ensimmäinen musta mies tv-sarjan pääroolissa, lasten opetussarjojen kehittäjä ja ennen kaikkea Cliff Huxtable: hahmo, joka muutti kertaheitolla käsityksen mustista miehistä ja mustista perheistä ja ”sai amerikkalaiset lähettämään mustan presidentin, tämän vaimon ja kaksi tytärtä asumaan Valkoiseen taloon vajaat kaksi vuosikymmentä myöhemmin”.

Niin pieleen kuin ennustus menikin, totta on, että Cosbyn vaikutus amerikkalaiseen kulttuuriin on ollut suuri – ja mustien kulttuuriin valtava.

Cosby teki läpimurtonsa vuonna 1963, samana vuonna kuin Martin Luther King piti I have a Dream -puheensa. Näyttelijä on alusta asti edustanut mustan kulttuurin malttisiipeä: hän ei ole korostanut mustien ja valkoisten eroja vaan kaikkien ihmisten samanlaisuutta.

Mustille Cosby on ollut esikuva: omin avuin slummista noussut menestyjä. Hänen puoli vuosisataa kestänyt avioliittonsa on ollut tärkeä maassa, jossa yli puolet mustista lapsista kasvaa ilman isää. Cosby on kannustanut mustia eteenpäin ja tukenut rahoillaan mustien koulutusta.

Myös valkoisten on ollut helppo rakastaa Cosbya, joka on todistanut, että amerikkalainen unelma voi toimia mustillekin. Valkoiset ovat voineet puolustaa itseään ajattelemalla, ettei mitään rotuongelmaa edes olisi, kunhan kaikki mustat olisivat sellaisia kuin Bill Cosby.

Jos Yhdysvalloissa on yksi ihminen, jolle kukaan ei olisi toivonut tällaista romahdusta, se on Bill Cosby.

Yhdysvalloissa rikkaat ja kuuluisat elävät niin kaukana tavallisesta kansasta, että heidän on helppo pitää itseään haavoittumattomina yli-ihmisinä.

Myös Bill Cosbylla oli täysi syy kuvitella, etteivät tavalliset ihmiset voisi hänelle ikinä mitään. Eivätkä he olisi ehkä voineetkaan, ellei tarinankertoja olisi itse puhunut itseään pussiin.

Pennsylvanian oikeusviranomaiset päättivät nostaa uuden syytteen Cosbya vastaan, kun julkisuuteen oli viime kesänä vuotanut Cosbyn salaiseksi julistettu oikeussalilausunto vuodelta 2005.

Kun Cosby oli myöntänyt hankkineensa rauhoittavia Quaalude-tabletteja, häneltä kysyttiin: ”Kun hankitte näitä Quaaludeja, suunnittelitteko käyttävänne niitä nuoriin naisiin, joiden kanssa halusitte seksiä?”

”Kyllä”, Cosby vastasi.

Cosbyn asianajaja yritti kiireesti tukkia asiakkaansa suun, mutta liian myöhään.

Menneisyys oli saanut Bill Cosbyn kiinni.

Oikaisu: Jutun otsikossa kerrottiin ensin Cosbyn jääneen kiinni seksirikoksistaan. Kyse on kuitenkin epäillyistä seksirikoksista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   Keravan kunta: ”Lihaton vaihtoehto ei ole ravitsemuksellisesti riittävä” – kaupunki uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat ja lähetti varoituskirjeen vanhemmille

  5. 5

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  6. 6

   Suomalaisissa yliopistoissa tutkijoiden on pakko opettaa, ja siitä kärsivät opiskelijat – ”Opettajan liika itseluottamus ei ole hyvä asia”, sanoo Aalto-yliopiston palkittu professori

  7. 7

   HS kokeilee suorassa lähetyksessä, miten Alkon nostalginen palvelutiski toimii – Töölöntorin uusi Alko avasi ovensa kello 10

  8. 8

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  9. 9

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  10. 10

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  5. 5

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  6. 6

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  7. 7

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  8. 8

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  9. 9

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  10. 10

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää