Valikko
Sunnuntai    |   Torsti tietää

Miksi flunssa väistyy, kun juo alkoholia?

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Joulukuussa palstalla käsiteltiin natsien keskitysleirikokeiden merkitystä tieteelle. Kim Lindblom ja jotkut muut ottivat yhteyttä mainitsemalla, että Dachaussa tehtyjen hypotermiakokeiden tuloksia olisi hyödynnetty myöhemmässä hypotermiatutkimuksessa.

Totta. Nämä tulokset ovat houkuttaneet myöhempiä tutkijoita, koska vastaavia, paleltumiskuolemiin johtaneita kokeita on mahdotonta toistaa. Niihin on jopa ajoittain haluttu viitata. The New England Journal of Medicinen 1990 julkaisema laaja artikkeli kuitenkin totesi Dachaun kokeet huonosti suunnitelluiksi, puutteellisin menetelmin toteutetuiksi ja ilmeisesti tarkoituksellisesti väärin raportoiduiksi.

Niinpä niiden tulokset ovat tieteellisesti arvottomia, vaikka eettiset ongelmat sivuutettaisiin.

Aloittakaamme nyt uusi vuosi kahdella tuulivoimakysymyksellä. 

 

Mikä tai kuka määrää, milloin tuulivoimalan siivet pyörivät? Maasta tarkasteltuna voi tuulla kohtuullisesti, mutta myllyjen siivet eivät liiku. Joskus usean myllyn joukosta vain yhden siivet pyörivät. Entä tuulen suunta: haistaako mylly sen vai ohjaako niitä / sitä ihminen? Kolmanneksi: mikä on keskikokoisen myllyn siiven kärjen keskimääräinen nopeus? Voisiko Bondin James roikkua siinä linkoutumatta näkymättömiin?

– Leo Moilanen Etelä-Karjalasta

 

Tuulimyllyt pyörivät melkein tyynellä, eikä tuulisäässä pyörimisnopeus juuri kasva. Kierrokseen menee noin 5 sekuntia. Selvää on, että mitä enemmän tuulee, sen enemmän siinä on liike-energiaa. Onko voimaloissa jokin systeemi, joka lisää kuormaa voimakkaammassa tuulessa ja näin ottaa talteen enemmän energiaa?

– Kauko Kiito

 

Tuulivoimaloiden huipulla, siis noin 150 metrin korkeudessa navan päällä, on ilmaisin, joka mittaa tuulen suuntaa ja voimakkuutta. Se ohjaa lavat kääntymään tuulta vasten.

Samalla se mittaa tuulen voimakkuutta. Jos voimakkuus ylittää neljä metriä sekunnissa kahden minuutin yhtäjaksoisen ajan, automatiikka alkaa käynnistää voimalaa. Erot vierekkäisissä voimaloissa riippuvat yleensä siitä, että tuulen yläpuolella sijaitseva voimala ottaa heikosta vireestä sen verran voimaa, ettei neljän metrin voimakkuus enää ylity taaemmassa­ voimalassa. Toki tuuli voi itsessäänkin puhaltaa voimaloihin hieman eri tavoin.

Tuulivoimalat on optimoitu toimimaan kierrosnopeuden ollessa 9–14 kierrosta. Tuulen yltyessä tätä kovemmaksi lavat kääntyvät siten, ettei nopeus ylity. Tämä tarkoittaa, että osa tuulen voimasta menee hukkaan. Nopeuksien hillitseminen on kuitenkin tarpeen, etteivät voimalan rakenteet rasitu liikaa vaan kestävät yli 20 vuoden käyttöiän.

Tyypillisen, 150 metriä korkean tuulivoimalan lavat ovat 50 metriä pitkiä. Näin ollen lapojen päät liikkuvat 14 kierroksen minuuttivauhdissa yli 200 kilometrin tuntivauhtia. Edes James Bond ei pysyisi tässä kyydissä pelkkien käsivoimiensa turvin. 

 

Kaikkihan tietävät, että pahakin flunssa väistyy hetkeksi, jos juo kylliksi alkoholia. Koin tuon taas, kun olin pahassa flunssassa mutta jouduin puolipakosta juhliin. Juotuani kolme tuoppia nenän valuminen ja jatkuva yskä lakkasivat. Juhlin ihmeparantumistani pikkutunneille ja oireet pysyivät poissa. Ne palasivat vasta aamulla. En siis parantunut, mutta päihtyneenä ollessani en niistänyt enkä yskinyt. Miksi?

– Humalainen nuhanenä

 

Tikkaremmin lääkärin tietojen mukaan asiaa ei ole tutkittu, mutta hän epäilee kolmea tekijää. Ensinnäkin alkoholi vähentää pintaverenkiertoa. Tämä voi heikentää limaneritystä ja siten helpottaa yskää ja nenän valumista.

Toisekseen alkoholi turruttaa. Juovuksissa ei huomaa yhtä selvästi kurkun ärtymystä tai nenän tukkoisuutta.

Kolmas ja tärkein on kuitenkin plasebovaikutus. Luultavasti haluat itse uskoa alkoholin parantavaan voimaan, mikä parantaa oloa. Lisäksi juhliessa pikkuvaivat tuppaavat unohtumaan.

Tikkaremmin lääkäri haluaa kuitenkin korostaa, että kansanuskomuksista huolimatta alkoholi ei ole flunssalääke. Paljon parempi on juoda kuumaa ja hoitaa nuhjua oloa särkylääkkein. 

 

Meillä on tunnettua merkkiä oleva vedenkeitin, Made in Poland tosin. Teevedet puolisoni keittää aparaatilla, mutta höyryhengitysvettä ei. Epäilee, että muovista irtoaa haitallisia aineita, jotka kulkeutuvat keuhkoihin. Onko epäilyihin aihetta?

– Kemikaaleja keuhkoihin?

 

Tikkaremmin asiantuntijan mukaan puolisosi epäily on turha. EU:n alueella valmistettua vedenkeitintä koskevat EU:n turvallisuusmääräykset, eikä keittimen muovista saa irrota kemikaaleja veteen liukenemalla eikä höyryynkään.

Muutenkin puolisosi pelko tuntuu hieman epäjohdonmukaiselta. Höyryhän nousee kiehuvasta vedestä, joten höyrystyvien kemikaalien olisi pitänyt ensin liueta veteen. Näin höyryssä ei voi olla sen enempää kemikaaleja kuin keittimellä keitetyssä vedessäkään.

Torsti on Facebookissa: www.facebook.com/torstintikkaremmi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Torsti tietää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  3. 3

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  4. 4

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti ” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  5. 5

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  6. 6

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  7. 7

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  8. 8

   145 asteen pakkasta sietävä Shefki Kuqi piiskasi puku päällä lumipyryssä joukkuettaan tasapeliin – ”Hänen kroppansa on niin karaistunut”

  9. 9

   Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

  10. 10

   Trump perusti auttavan puhelimen ulkomaalaisten rikollisten uhreille – kuuma linja ruuhkautui ufokertomuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  8. 8

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää