Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Puhkaisisitko äitisi silmän?

Joitakin ahdistaa ajatus oman äidin kuvan pistämisestä nuppineulalla. Kolumnisti Tommi Uschanovia se ei ahdista, mutta hän ymmärtää hyvin, miksi joku toinen ahdistuu.

Ajattele, että sinulle näytetään paperia, jossa on oman äitisi kuva. Sinulle annetaan nuppineula ja pyydetään, että työnnät sen kuvaan täsmälleen äitisi toisen silmän kohdalle. Onko tämä sinulle vaikeaa?

Oletetaan lisäksi, että tapahtuu jotain hyvin hämmentävää. Työnnät neulan kuvaan, ja samalla hetkellä äitisi silmästä menee näkö, koska siihen iskee juuri silloin jokin vamma tai sairaus. Koetko olevasi itse asiaan jotenkin syyllinen?

Tämä on ajatuskoe, jonka brittiläinen filosofi H. O. Mounce esitti vuonna 1973. Hän oli sitä mieltä, että neulan työntäminen kuvaan olisi vaikeaa lähes kaikille ihmisille. Jos he kuitenkin työntäisivät ja äidin silmä sokeutuisi, lähes kaikki tuntisivat syyllisyyttä.

Kokeen tarkoituksena oli osoittaa, että järkevätkin ihmiset voivat kokea järjenvastaista syyllisyyttä ja että paikkansapitämättömät uskomukset ovat eri asia kuin irrationaalisuus, järjenvastaisuus. On täysin järjenvastaista uskoa, että kuvalle tehty väkivalta voisi vahingoittaa kuvan kohdetta. Käytännössä kukaan, joka tuntisi syyllisyyttä silmän sokeutumisesta, ei kuitenkaan tuntisi sitä siksi, että hän uskoisi todella sokaisseensa silmän.

Mouncen mukaan ajatuskoe liittyy myös siihen, miten suhtaudumme vieraisiin kulttuureihin. Jos vaikkapa jonkin alkuperäiskansan uskonnollisissa menoissa on irrationaalisilta näyttäviä piirteitä, se ei välttämättä tarkoita, että ne perustuisivat todellisuutta koskeviin vääriin uskomuksiin.

Monissa tapauksissa uskomus ei ole ehkä väärä, jolloin olemme itse henkisesti lähempänä tätä kansaa kuin luulemmekaan. Meidän ei kannata paheksua muita heidän järjettömyydestään, koska olemme silmäesimerkkiä säpsähtäessämme itse yhtä järjettömiä.

Eräs, jota tämä ei vakuuttanut, oli Mouncen ystävä ja kollega, filosofi D. Z. Phillips. Hän kysyi neljältäkymmeneltä omalta opiskelijaltaan, työntäisivätkö he neulan äitinsä kuvaan ja tuntisivatko he syyllisyyttä, jos silmä sitten todella vammautuisi.

Tulos oli kiinnostava, koska syntyi hajontaa. Viisitoista opiskelijaa sanoi, että neulan työntäminen ei olisi lainkaan vaikeaa – ja että he eivät tuntisi syyllisyyttä, jos silmälle tapahtuisikin jotain. Kaksikymmentäviisi taas sanoi, että se olisi vaikeaa (tai jopa mahdotonta) ja että he tuntisivat syyllisyyttä.

Myös oma kokemukseni on sama. Kun olen kysellyt tuttaviltani heidän reaktioistaan silmäesimerkkiin, osa on sanonut, ettei se ahdista heitä lainkaan. Toiset, maailmankuvaltaan muutoin hyvin samanlaiset ihmiset taas ovat sanoneet, että se ahdistaa.

Mouncen argumentti ei siis kelpaa kovin hyvin tarkoitukseen, johon se oli aiottu. Phillips osoitti, että suuri osa oppilaista ajatteli tuossakin tilanteessa kylmän rationaalisesti.

Mutta myös Phillips oli osaksi väärässä. Hän nimittäin vihjasi rivien välissä, että ihmiset, jotka eivät ahdistu silmäesimerkistä, ovat jotenkin pinnallisia, koska he eivät erikseen selittämättä ymmärrä, miksi kukaan ahdistuisi siitä.

Tämä ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi itse en ahdistu siitä, mutta ymmärrän silti aivan hyvin, miksi joku toinen ahdistuu.

Sekä Mounce että Philips uskoivat, että asia on yksioikoisempi kuin onkaan ja että se on yksioikoisempi heille suopealla tavalla.

He siis osoittavat, miten helppoa on olla asioista samaa mieltä ja ajatella, että toinenkin ajattelee samoin kuin minä itse.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tommi Uschanovin kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  4. 4

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  5. 5

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  6. 6

   Etera ja Ilmarinen aikovat yhdistyä Suomen suurimmaksi työeläkeyhtiöksi

  7. 7

   Ulkoministeri Soini nimitti Jutta Urpilaisen rauhanvälityksen erityisedustajaksi

  8. 8

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  9. 9

   Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – ”Haluan pysyä mieluummin kriittisenä epäilijänä”

  10. 10

   Valtio myi 128-vuotiaan arvorakennuksen Punavuoresta 14 miljoonalla – taloon aiotaan rakentaa taas asuntoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  5. 5

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  6. 6

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  9. 9

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  10. 10

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää