Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Puhkaisisitko äitisi silmän?

Joitakin ahdistaa ajatus oman äidin kuvan pistämisestä nuppineulalla. Kolumnisti Tommi Uschanovia se ei ahdista, mutta hän ymmärtää hyvin, miksi joku toinen ahdistuu.

Ajattele, että sinulle näytetään paperia, jossa on oman äitisi kuva. Sinulle annetaan nuppineula ja pyydetään, että työnnät sen kuvaan täsmälleen äitisi toisen silmän kohdalle. Onko tämä sinulle vaikeaa?

Oletetaan lisäksi, että tapahtuu jotain hyvin hämmentävää. Työnnät neulan kuvaan, ja samalla hetkellä äitisi silmästä menee näkö, koska siihen iskee juuri silloin jokin vamma tai sairaus. Koetko olevasi itse asiaan jotenkin syyllinen?

Tämä on ajatuskoe, jonka brittiläinen filosofi H. O. Mounce esitti vuonna 1973. Hän oli sitä mieltä, että neulan työntäminen kuvaan olisi vaikeaa lähes kaikille ihmisille. Jos he kuitenkin työntäisivät ja äidin silmä sokeutuisi, lähes kaikki tuntisivat syyllisyyttä.

Kokeen tarkoituksena oli osoittaa, että järkevätkin ihmiset voivat kokea järjenvastaista syyllisyyttä ja että paikkansapitämättömät uskomukset ovat eri asia kuin irrationaalisuus, järjenvastaisuus. On täysin järjenvastaista uskoa, että kuvalle tehty väkivalta voisi vahingoittaa kuvan kohdetta. Käytännössä kukaan, joka tuntisi syyllisyyttä silmän sokeutumisesta, ei kuitenkaan tuntisi sitä siksi, että hän uskoisi todella sokaisseensa silmän.

Mouncen mukaan ajatuskoe liittyy myös siihen, miten suhtaudumme vieraisiin kulttuureihin. Jos vaikkapa jonkin alkuperäiskansan uskonnollisissa menoissa on irrationaalisilta näyttäviä piirteitä, se ei välttämättä tarkoita, että ne perustuisivat todellisuutta koskeviin vääriin uskomuksiin.

Monissa tapauksissa uskomus ei ole ehkä väärä, jolloin olemme itse henkisesti lähempänä tätä kansaa kuin luulemmekaan. Meidän ei kannata paheksua muita heidän järjettömyydestään, koska olemme silmäesimerkkiä säpsähtäessämme itse yhtä järjettömiä.

Eräs, jota tämä ei vakuuttanut, oli Mouncen ystävä ja kollega, filosofi D. Z. Phillips. Hän kysyi neljältäkymmeneltä omalta opiskelijaltaan, työntäisivätkö he neulan äitinsä kuvaan ja tuntisivatko he syyllisyyttä, jos silmä sitten todella vammautuisi.

Tulos oli kiinnostava, koska syntyi hajontaa. Viisitoista opiskelijaa sanoi, että neulan työntäminen ei olisi lainkaan vaikeaa – ja että he eivät tuntisi syyllisyyttä, jos silmälle tapahtuisikin jotain. Kaksikymmentäviisi taas sanoi, että se olisi vaikeaa (tai jopa mahdotonta) ja että he tuntisivat syyllisyyttä.

Myös oma kokemukseni on sama. Kun olen kysellyt tuttaviltani heidän reaktioistaan silmäesimerkkiin, osa on sanonut, ettei se ahdista heitä lainkaan. Toiset, maailmankuvaltaan muutoin hyvin samanlaiset ihmiset taas ovat sanoneet, että se ahdistaa.

Mouncen argumentti ei siis kelpaa kovin hyvin tarkoitukseen, johon se oli aiottu. Phillips osoitti, että suuri osa oppilaista ajatteli tuossakin tilanteessa kylmän rationaalisesti.

Mutta myös Phillips oli osaksi väärässä. Hän nimittäin vihjasi rivien välissä, että ihmiset, jotka eivät ahdistu silmäesimerkistä, ovat jotenkin pinnallisia, koska he eivät erikseen selittämättä ymmärrä, miksi kukaan ahdistuisi siitä.

Tämä ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi itse en ahdistu siitä, mutta ymmärrän silti aivan hyvin, miksi joku toinen ahdistuu.

Sekä Mounce että Philips uskoivat, että asia on yksioikoisempi kuin onkaan ja että se on yksioikoisempi heille suopealla tavalla.

He siis osoittavat, miten helppoa on olla asioista samaa mieltä ja ajatella, että toinenkin ajattelee samoin kuin minä itse.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tommi Uschanovin kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  2. 2

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  3. 3

   Vanha suosikki 3310 tekee paluun – suomalainen yritys julkisti uusia Nokia-puhelimia ja tähtää maailman­valloitukseen Googlen kanssa

  4. 4

   Taleban-johtajan yllättävä ulostulo: Istuttakaa puita

  5. 5

   Voiko Ranskan vaaleista kehkeytyä jymy-yllätys? Le Penin mahdollisuuksiin uskoo jopa hänen ”lempivihollisensa”

  6. 6

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  7. 7

   ”Hän on tasosi yläpuolella” on sinkulle lannistava lause

  8. 8

   Titanic- ja Apollo 13 -elokuvista tuttu näyttelijä Bill Paxton on kuollut

  9. 9

   Katso kuvat dramaattisesta tilanteesta, jossa Suomi menetti kultamitalin

  10. 10

   Kymmenen kiloa kimallehilettä – Helsinki Burlesque Festival järjestään viimeistä kertaa, ja valokuvanäyttely näyttää, millaista on suomalainen burleski

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  2. 2

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  3. 3

   Meskaliinia ”koiran karvanlähtöön”, kokapensaan lehtiä ”teenjuontiin” – HS selvitti: kymmeniä lääkärien vakavia rikoksia jää piiloon potilailta ja valvojalta

  4. 4

   Uudet tutkimukset ovat tuoneet mullistavaa tietoa paastoamisen soluvaikutuksista – Asiantuntija arvioi, kannattaako paasto oikeasti

  5. 5

   Terhi Kiemunki erotettiin perussuomalaisista laskutus­epäselvyyksien vuoksi – ”Tämä on iso periaatteellinen kysymys”

  6. 6

   Hiihtäjät kritisoivat Lahden ratoja – venäläishiihtäjä taisteli kasvot verisenä lähdöstä maaliin

  7. 7

   Suomessa on meneillään vallan uusjako – pelissä ovat jokseenkin kaikkien suomalaisten työehdot

  8. 8

   Isotuloinen lääkäri vaatii avoimuutta muiltakin – ”Jos asia koetaan hankalaksi, pitää olla toinen systeemi, joka toimii”

  9. 9

   Ammatti­koulutuksen uudistuksesta maalataan uhkakuvia –TEM: työtä palkatta seitsemänä päivänä viikossa jopa kolmen vuoden ajan

  10. 10

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  5. 5

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  6. 6

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää