Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Jääkiekkoilijan takatukka on Bowien perintöä

Heteromieskin tarvitsee esikuvia vapautuakseen. Bowien lisäksi moni muukin on vaikuttanut siihen, että miehistä on tullut koruja käyttäviä pehmoisiä, kirjoittaa Anna-Stina Nykänen.

Myös heteromies tarvitsee esikuvia vapautuakseen. Niin paljon on miehiltä kielletty. Niin paljon on pitänyt uskaltaa ja olla rohkea.

Esimerkiksi muusikko Heikki Harma eli Hector muisteli David Bowien kuoltua, että Bowien ansiosta hän uskalsi lisätä laulutyyliinsä aavistuksen verran naisellisia puoliaan. Hän otti mukaan ”tyttömäisiä niekkuja”.

Nykyäänhän kuka tahansa mies voi puhua tyttömäisesti niekutellen. Ainakin Käpylässä. Jostainhan senkin on täytynyt alkaa.

Bowien kuoltua on puhuttu siitä, miten tärkeä hän oli marginaaliryhmille ja niille, jotka etsivät identiteettiään. Mutta Bowie oli tärkeä myös perusjätkille ympäri Suomen, heteroille, joiden identiteetti oli järkkymätön. Taviksetkin ottivat Bowiesta mallia.

Mieheni osti Bowien tultua muotiin Lontoosta elämänsä ensimmäiset ”klumppipohjakengät”, punaiset, joissa oli keltainen tähti. Ja värjäsi ensi kertaa hiuksensa. Ei uskoisi nyt, kun väriä ja hiuksia on vähemmän. Muutos ei ollut pysyvä, mutta kokemus oli tärkeä.

Uskon, että Bowien vaikutus eteni Suomessa näin. Taiteilijat olivat vapaimpia. Mutta ei mikä tahansa silti käynyt. Hector omaksui laulutavan, porkkanatukan ja meikin, käytti esiintyessään kajalia ja poskipunaa. Ei glamourvaatteita. Ei iso äijänköriläs sellaisia sentään. Ja piti huolehtia, että uskottavuus toimittajana säilyi.

Pikkukaupungin edelläkävijät, kuten rokkipiirien liepeillä pyörinyt mieheni, tuleva toimittaja, omaksuivat tukkamuodin mutta eivät meikkiä. Isältä tuli silti paheksuntaa ihan riittävästi.

Juntitkin omaksuivat jotain. Heteromiesten ydinryhmälle eli jääkiekkoilijoille jäi – takatukka. Kiitos, Bowie.

Heteromiesten vapautumista on edistänyt moni muukin. Myös Playboy-lehti. Tämä on unohtumaton ajatus, jonka opin 1980-luvun puolivälissä maailmankuulun amerikkalaisen toimittajan Barbara Ehrenreichin kirjasta The Hearts of Men: American Dreams­ and the Flight from Commitment.

Heteromiehet ovat pikkuhiljaa yrittäneet vapautua perheen elättäjän roolista. Playboy-lehti kapinoi äänekkäästi: miksei mies saisi omin päin nauttia elämästä, menestyksestä ja rahoistaan?

Yksin elävä mies leimattiin helposti homoksi. Ja homotkin hankkivat usein kulissiavioliiton. Playboyn edustama puputyttöelämäntapa teki sinkkuudesta sallittua.

Beatnikit katsoivat, että mies voi luopua urastakin. Hipit vetivät miehisyyden täysin vessasta. Feministit ja homoliike raivasivat myös heteromiehille tilaa.

Sitten löydettiin pehmomies. Eihän sitä sanaa enää käytä kukaan! Entisajan pehmomies on nyt normi. Nyt uskotaan, että jääkiekkojunnujen MM-kulta oli halimisen tulos.

Entä korut. Kaikkihan niitä käyttävät, tietysti. Vielä 1980-luvun alussa työkaverini, miehenkörilään, korvis yritettiin repiä irti Manskulla Helsingin keskustassa. Korvakoru oli silloin muka homon merkki ja herätti raivoa.

No, tänä keväänä Playboy lopettaa alastonkuvien julkaisun. Niitä ei enää kaivata. Kiitos, Playboy.

Vielä on silti vapauteen matkaa. Kuuntelin viime viikonloppuna paljon radiota ja ihailin heteromiesten romanttisuutta. Toivekonserteissa miehet toivoivat chansoneja, Édith Piafia ja Barbra Streisandia. Miehet muistelivat ensi kohtaamistaan vaimon kanssa, kosintaa, puhuivat rakkaudesta.

Tunsin piston sydämessäni. Liian usein heteromiehistä puhutaan inhottavina äijinä ja lääppijöinä. On tehtävä näkyväksi myös kaikki se hellyys, lämpö, läheisyyden kaipuu, kiintymys, sitoutumisen halu ja rakkaus, joka miehissä on.

Kiitos, miehet.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  3. 3

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  4. 4

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti ” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  5. 5

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  6. 6

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  7. 7

   Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

  8. 8

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  9. 9

   Hakkeri varasti Netflixin hittisarjan tulevan kauden – uhkaa julkaisevansa jaksot, jos hänelle ei makseta lunnaita

  10. 10

   145 asteen pakkasta sietävä Shefki Kuqi piiskasi puku päällä lumipyryssä joukkuettaan tasapeliin – ”Hänen kroppansa on niin karaistunut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  6. 6

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  7. 7

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  8. 8

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää