Sunnuntai

Valikko
Sunnuntai    |   Usko Siskoa

Milloin kootaan ja milloin kasataan?

Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä, voit ehdottaa parempaa.

Rakkaat ystävät! Suuri monta / montaa -oikeakielisyyskysymys jatkaa antamistaan.

Matilda Pohjala Espoosta sanoo: ”Opettaja-aikanani (kauan sitten) oli sääntö, että sanassa voi olla vain yksi sijapääte, siis montaa-muoto oli kelvoton, koska siinä on kaksi partitiivin päätettä. Mutta itsepäisesti hyväksyin sekä muodon monta että montaa esimerkiksi seuraavan esimerkin avulla: Luin viime viikolla monta kirjaa. / Luin viime viikolla montaa kirjaa. Nämä ovat kaksi aivan eri asiaa. Itse luen­ samanaikaisesti montaa kirjaa!”

Emerituskansliapäällikkö Erkki Virtanen kirjoittaa: ”Sisko, monta-pulmasi on jo ratkaistu! Suomen kielenhuollon historiikissa (kirja on mökillä, sillä on joku hienompi nimi) todetaan, että molemmat muodot monta ja montaa on hyväksytty suomen kieleen. Esimerkkinä käytetään muistaakseni ”Luin monta kirjaa / luin montaa kirjaa”. Tämä on jäänyt erityisesti mieleeni siksi, että 1960-luvulla käytin koulussa ainekirjoituksessa juuri tuontapaisessa kohdassa montaa-ilmaisua ja sain tietysti opettajan haukut.”

Tuo teos taitaa olla Taru Kolehmaisen Kielenhuollon juurilla. Ja katso: Kotimaisten kielten keskus eli Kotus tarjoaa sen nykyään lukijoille ilmaiseksi nettisivuillaan! Ihana Kotus. Mistä pääsemmekin ensimmäiseen kysymykseen, jossa soitamme Kotukseen.

 

Missä yhteyksissä tulisi käyttää verbejä ”koota” ja ”kasata”? Kootaanko vai kasataanko huonekaluja, rahaa, tietoja, kokemuksia jne.? Annetaanko kokoamis- vai kasaamisohjeita? Ovatko huonekalut, rahat tai tiedot koossa vai kasassa? – Kokonainen kasa  

Kotuksen neuvontapalvelusta kerrotaan, että koota- ja kasata-verbien ”ykkösryhmän käyttöyhteydet ja merkitys” ovat samat: kerätä kasaan tai kasoihin.

”Kasata-verbiä käytetään kuitenkin enemmän konkreettisten asioiden yhteydessä”, sieltä neuvotaan. Niinpä huonekaluja kasataan ja koostetaan, mutta tietoa tai kokemuksia kootaan. Ja jos esimerkiksi rahaa kasataan, puhutaan setelinipusta, mutta kun ne on koottu, on kerätty sopiva summa.

”Jos puhutaan esimerkiksi orkesterin kasaamisesta, se on jo arkikieltä”, Kielitoimistosta neuvotaan.

Arkikielessähän voi tehdä paljonkin – jopa koota tai kasata itsensä, mikä on seuraavan kysymyksemme aihe.

 

Hyvä Sisko, auta kanssaihmistä mäessä.­ Paljon puhutaan nykyään ensimmäisen maailman ongelmista eli siitä että joku murehtii asiaa, joka on maailman mittakaavassa mitätön. Muualla kärsitään sodista ja nälästä, täällä harmittaa, kun netti ei toimi. Jos tätä ajatusta seuraisi loppuun asti, niin eihän mitään voisi surra, jollain jossain on aina varmasti huonommin. Eikä edes tarvitse mennä kolmansiin maihin. Jouluna tapasin sairaan läheisen ja tunsin syyllisyyttä siitä, että olen apea, vaikka tavallaan ”kaikki” on ”ihan hyvin”. Minulla on terveyttä ja turvaa, mutta mieli on maassa. Miten tähän pitäisi suhtautua? Miten omasta onnekkuudesta osaisi iloita? Ja pitäisikö? – Ihaa  

Ikuisuuskysymys! Itselläni on joskus auttanut se, että kirjoitan ylös kiitollisuudenaiheita. Näin ne konkretisoituvat helpommin iloittaviksi. Mutta myönnän itsekin kärsineeni tuosta ongelmasta. Tai siis ”kärsineeni”. Lukupiirini psykologi antoi kuitenkin synninpäästön. Hän sanoi, että omiin tunteisiin tulee aina suhtautua vakavasti ja myötätuntoisesti. Tunteet kun ovat vain. ”Parempi on ottaa niistä tolkku”, hän kannusti.

Se onkin sitten oma hommansa.

Kun ikävien tunteiden olemassaolo on yksinkertaisesti hyväksytty faktana, voidaan alkaa tonkia syvemmältä ja tarkastella näitä tunteita. Mistä ne kertovat? Psykologi kehotti tekemään seuraavan ajatusharjoituksen: ”Jos lakkaan pakottamasta itseäni olemaan tyytyväinen ’kun asiat ovat hyvin’, mitä sen alta kuoriutuu?”

Tunnenko ehkä, että minulta puuttuu jotain: läheisyyttä, ystäviä, tunnustusta, nuoruutta, terveyttä tai muuta? Entä nouseeko tästä ajatuksesta mieleen jotain menneisyydessä koettua?­ Kun tällaisista langanpäistä saa kiinni, on syytä arvioida toimenpiteet: ”Jos asia on konkreettinen, mitä voin tehdä sen saavuttamiseksi tai korjaamiseksi? Jos asia on symbolinen ja liittyy vaikka menetyksiin, pitää tunne identifioida esimerkiksi suruksi ja sitten hyväksyä se eli surra se pois.”

Ihmismielen omituisuuksiin kun lukeutuu se, että tunteet elävät pidempään juuri silloin, jos ne kielletään ja yritetään unohtaa. ”Kun tunteet nimetään ja hyväksytään, ne myös elävät itsensä loppuun ja tilaa tulee lopulta muulle”, psykologi lupasi.

On siis ihan suotavaa tuntea surua, vaikka asuu hyvinvointivaltiossa.

Tämä ei tarkoita, että havainto hyväosaisuudesta tai onnekkuudesta pitäisi kokonaan sivuuttaa. Kiitollisuutta voi opetella, kunhan muistaa, ettei se ole syy väheksyä tunteita.

Ensimmäisen maailman yltäkylläisyyden vatvominen ei joka tapauksessa tunnu erityisesti miltään, jos asuu ensimmäisessä maailmassa. ”Kukaan ei ole siis jatkuvasti esimerkiksi kiitollinen”, psykologi selitti. ”Tunne tulee yleensä silloin, kun olosuhteet muuttuvat.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Usko Siskoa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  4. 4

   Olga Maltseva kirjoitti 50 Venäjää ylistävää kommenttia päivässä – Pietarin trollitehdas kärsii entisten työntekijöiden avautumisista

  5. 5

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  6. 6

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  8. 8

   Yhdysvalloissa uusi oikeisto puhuu luonnollisesta konservatiivisuudesta – tämän takia se on vaarallinen idea

  9. 9

   Jättiannos vitamiineja ei ehkäise flunssaa – Kymmenen faktaa vastustuskyvystä ja vitamiineista

  10. 10

   Saara Aalto laulaa X Factor -finaalissa Adam Lambertin kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  4. 4

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  5. 5

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  6. 6

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  7. 7

   Ruben Stiller jäi sairauslomalle – Pressiklubia vetää Sanna Ukkola

  8. 8

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  9. 9

   Timo Soinin sairausloman syiden salaamisessa on vaaransa

  10. 10

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää