Valikko
Sunnuntai    |   958 päivää rauhaan

Mannerheim houkuttelee Venäjälle sotimaan, mutta suomalaiset lähtevät jääkäreiksi Saksaan

Nuoria miehiä on helppo värvätä näköalattomassa Suomessa.

Tasan sata vuotta sitten tammikuun lopussa 1916 Helsinki on hukkua lumeen. Kinokset tekevät kaduista kapeita.

Kenraalimajuri Mannerheim ei ole nähnyt synnyinmaataan kahteen ja puoleen vuoteen, sitten kesän 1913. Hän saapuu Helsingin keskeneräiselle uudelle rautatieasemalle. Se on muutettu sotasairaalaksi. Muutenkin kaupunki on täynnä sotilaita, ja sen ympäristössä tehdään valtavia linnoitustöitä. Sillä lailla Euroopassa riehuva maailmansota näkyy Helsingissä.

Mannerheim on tullut Suomeen saadakseen tietää, mitä täällä ajatellaan sodasta, jota hän on käynyt puolitoista vuotta. Hän on saanut noin kuukauden loman, sillä hänen rintamanosallaan Dneprin varrella Ukrainassa on nyt rauhallista.

Jotain Mannerheim tietää ennalta, sillä hänen sisarensa Sophie on syksyllä käynyt häntä katsomassa Odessassa, jossa Mannerheim hoiti reumatismiaan.

Helsingissä Mannerheim tapaa sukulaisia, ystäviä ja vanhoja kadettikavereitaan. Suomi tuntuu jakautuneen kahtia. Monet toivovat Venäjän tappiota ja kannattavat Saksaa, Mannerheimin vastustajaa.

Hän on kuitenkin tsaarin upseeri, jonka kotikaupunki on Pietari. Jos suomalaiset nyt osoittaisivat lojaalisuuttaan, he saisivat siitä myöhemmin palkinnon.

Mannerheim on kaavaillut parinkymmenen tuhannen suomalaisen vapaaehtoisen värväämistä Venäjän joukkoihin.

Venäjä on kärsinyt sodassa hirmuisia miestappioita. Uusia sotilaita on jouduttu haalimaan yhä nuoremmista ja yhä vanhemmista. Venäläinen taistelutapa on sellainen. Jos vapaaehtoisia lähtisi kymmenintuhansin, se tarkoittaisi tuhansia suomalaisia uhreja.

Mannerheim tapaa Suomen kaartin viimeisen komentajan Nikolaj Mexmontanin ja ehdottaa tälle värväystehtävää. Hän ei tiedä, että Mexmontan ajattelee aivan toisin ja lähtee kohta Tukholmaan vehkeilemään suomalaista kansannousua.

Mannerheim on tosiaan ollut kauan pois Suomesta.

Samaan aikaan jääkäreitä virtaa yli Torniosta ja Merenkurkusta. He ovat matkalla Lockstedtiin koulutettaviksi. Tammikuun puolivälissä lähti jo tuhannes suomalaismies jääkäriksi, ja lisää lähtee koko ajan.

Venäläiset ovat saaneet vihiä jääkäreistä joulukuussa. Ehkä Mannerheimkin saa Helsingissä kuulla heistä.

Mutta nämä maasta poistujat ovat aivan toista porukkaa kuin ensimmäiset lähtijät. Enää jääkärit eivät ole yliopistoväkeä, vaan työläisiä, maanviljelijöitä, konttoristeja, merimiehiä, ihan keitä hyvänsä. Nuoria miehiä, joiden motiivit ovat epäselviä varmasti heille itselleenkin.

Jotkut lähtevät etsimään toimeentuloa, toiset seikkailemaan, jotkut pakenevat kotiasioita, ja joillakin on myös isänmaallisia haaveita. Moni lähtee Venäjän hallinnon vuoksi.

Historian sivu ovat nuoret miehet lähteneet liikkeelle, kun tulevaisuutta ei kotimaassa ole. Tai kun on tarjolla reipasta toimintaa ja yleviä päämääriä. Rekrytoijien työ on silloin helppoa.

Huhut kulkevat, vaikkei internetiä ole.

”Tulimme Saksaan hyvässä uskossa töihin, kuten kotona oli sanottu, sillä sanottiin, että saataisiin 10–15 mk palkkaa päivässä. Agentit, joiden kanssa olimme matkalla tekemisissä, eivät antaneet meille tosiasiallisia tietoja.” (Koulutusjoukoista karanneet jääkärit John Back ja Johannes Rönngård vuonna 1916 Matti Lackmanin kirjassa Suomen vai Saksan puolesta.)

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  3. 3

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  4. 4

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  5. 5

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  6. 6

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  7. 7

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  8. 8

   Pyöräilyä, busseja, kävelyä – mikä puolue puolustaisi autoilijaa?

  9. 9

   Putin ja Niinistö tapaavat torstaina jään kaupungissa, jonka tyypillisin kulkuneuvo on vedessä kulkeva moottoripyörä

  10. 10

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  9. 9

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  10. 10

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää