Valikko
Sunnuntai    |   958 päivää rauhaan

Mannerheim houkuttelee Venäjälle sotimaan, mutta suomalaiset lähtevät jääkäreiksi Saksaan

Nuoria miehiä on helppo värvätä näköalattomassa Suomessa.

Tasan sata vuotta sitten tammikuun lopussa 1916 Helsinki on hukkua lumeen. Kinokset tekevät kaduista kapeita.

Kenraalimajuri Mannerheim ei ole nähnyt synnyinmaataan kahteen ja puoleen vuoteen, sitten kesän 1913. Hän saapuu Helsingin keskeneräiselle uudelle rautatieasemalle. Se on muutettu sotasairaalaksi. Muutenkin kaupunki on täynnä sotilaita, ja sen ympäristössä tehdään valtavia linnoitustöitä. Sillä lailla Euroopassa riehuva maailmansota näkyy Helsingissä.

Mannerheim on tullut Suomeen saadakseen tietää, mitä täällä ajatellaan sodasta, jota hän on käynyt puolitoista vuotta. Hän on saanut noin kuukauden loman, sillä hänen rintamanosallaan Dneprin varrella Ukrainassa on nyt rauhallista.

Jotain Mannerheim tietää ennalta, sillä hänen sisarensa Sophie on syksyllä käynyt häntä katsomassa Odessassa, jossa Mannerheim hoiti reumatismiaan.

Helsingissä Mannerheim tapaa sukulaisia, ystäviä ja vanhoja kadettikavereitaan. Suomi tuntuu jakautuneen kahtia. Monet toivovat Venäjän tappiota ja kannattavat Saksaa, Mannerheimin vastustajaa.

Hän on kuitenkin tsaarin upseeri, jonka kotikaupunki on Pietari. Jos suomalaiset nyt osoittaisivat lojaalisuuttaan, he saisivat siitä myöhemmin palkinnon.

Mannerheim on kaavaillut parinkymmenen tuhannen suomalaisen vapaaehtoisen värväämistä Venäjän joukkoihin.

Venäjä on kärsinyt sodassa hirmuisia miestappioita. Uusia sotilaita on jouduttu haalimaan yhä nuoremmista ja yhä vanhemmista. Venäläinen taistelutapa on sellainen. Jos vapaaehtoisia lähtisi kymmenintuhansin, se tarkoittaisi tuhansia suomalaisia uhreja.

Mannerheim tapaa Suomen kaartin viimeisen komentajan Nikolaj Mexmontanin ja ehdottaa tälle värväystehtävää. Hän ei tiedä, että Mexmontan ajattelee aivan toisin ja lähtee kohta Tukholmaan vehkeilemään suomalaista kansannousua.

Mannerheim on tosiaan ollut kauan pois Suomesta.

Samaan aikaan jääkäreitä virtaa yli Torniosta ja Merenkurkusta. He ovat matkalla Lockstedtiin koulutettaviksi. Tammikuun puolivälissä lähti jo tuhannes suomalaismies jääkäriksi, ja lisää lähtee koko ajan.

Venäläiset ovat saaneet vihiä jääkäreistä joulukuussa. Ehkä Mannerheimkin saa Helsingissä kuulla heistä.

Mutta nämä maasta poistujat ovat aivan toista porukkaa kuin ensimmäiset lähtijät. Enää jääkärit eivät ole yliopistoväkeä, vaan työläisiä, maanviljelijöitä, konttoristeja, merimiehiä, ihan keitä hyvänsä. Nuoria miehiä, joiden motiivit ovat epäselviä varmasti heille itselleenkin.

Jotkut lähtevät etsimään toimeentuloa, toiset seikkailemaan, jotkut pakenevat kotiasioita, ja joillakin on myös isänmaallisia haaveita. Moni lähtee Venäjän hallinnon vuoksi.

Historian sivu ovat nuoret miehet lähteneet liikkeelle, kun tulevaisuutta ei kotimaassa ole. Tai kun on tarjolla reipasta toimintaa ja yleviä päämääriä. Rekrytoijien työ on silloin helppoa.

Huhut kulkevat, vaikkei internetiä ole.

”Tulimme Saksaan hyvässä uskossa töihin, kuten kotona oli sanottu, sillä sanottiin, että saataisiin 10–15 mk palkkaa päivässä. Agentit, joiden kanssa olimme matkalla tekemisissä, eivät antaneet meille tosiasiallisia tietoja.” (Koulutusjoukoista karanneet jääkärit John Back ja Johannes Rönngård vuonna 1916 Matti Lackmanin kirjassa Suomen vai Saksan puolesta.)

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholilain uudistus kaatui – perussuomalaiset hylkäsivät kompromissin

  2. 2

   Venäläismieliselle lakimiehelle syyte Karita Mattilan uhkailusta ja loukkaamisesta – Jon Hellevig: ”Olen liian railakkaasti kirjoittanut tämän juhlajuomien jälkeen”

  3. 3

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  4. 4

   Perussuomalaisten Simon Elolta poikkeuksellinen Facebook-tilitys omista puoluetovereista: ”Äänet vaaleissa kelpasivat, mutta mies ei tehtäviin”

  5. 5

   Mensan jäsenten tapaaminen lähti lapasesta Ruotsissa, hotellissa örvellettiin kuin viimeistä päivää ja vasta poliisi sai tilanteen rauhoitettua

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Mitä asunnonvälittäjät ajattelevat oikeasti asiakkaistaan? Järjettömiä hintapyyntöjä, harhaisia omakotiunelmia ja olemattomia miljoonaperintöjä

  8. 8

   Lyhyt mutta rankka treeni on monelle hyväksi – Jo 20 minuutin treeni parantaa sydämen terveyttä, selviää suomalaistutkimuksesta

  9. 9

   Ei vanhoja kuvia, ei paidattomia saliselfieitä: Tämä nainen korjaa työkseen miesten kehnoja Tinder-profiileja ja jakaa nyt vinkkinsä

  10. 10

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  2. 2

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  3. 3

   Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

  4. 4

   Päätoimittaja Atte Jääskeläinen lähtee Ylestä – ”Edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen ei enää ollut”

  5. 5

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  6. 6

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  7. 7

   ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

  8. 8

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  9. 9

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  10. 10

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  8. 8

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ihmisrotuja ei ole, kertovat geenit – etnisen taustan tunteminen voi silti auttaa sairauksien hoidossa
  3. Nyt on erikoinen auto: Ruma ankanpoikanen nimeltä Baldi – ”Aivan hirvittävä ajettava”
  4. Video NBA-varaustilaisuuteen valmistautuvasta Lauri Markkasesta häkellyttää – ”Harmi, että voivat olla vain minuutin mittaisia”
  5. Alkoholilain uudistus kaatui – perussuomalaiset hylkäsivät kompromissin
  6. Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”
  7. Perussuomalaisten Simon Elolta poikkeuksellinen Facebook-tilitys omista puoluetovereista: ”Äänet vaaleissa kelpasivat, mutta mies ei tehtäviin”
  8. Venäläismieliselle lakimiehelle syyte Karita Mattilan uhkailusta ja loukkaamisesta – Jon Hellevig: ”Olen liian railakkaasti kirjoittanut tämän juhlajuomien jälkeen”
  9. Uutta tietoa kaikilla sarjatasoilla onnistuneista maalintekijöistä: Jaron talenttivalmentaja ehti sittenkin ennen entistä Haka-topparia
  10. Pohjois-Korean ohjuskokeisiin suhtaudutaan Etelä-Koreassa suorastaan häkellyttävän rennosti, HS tapasi paikallisia – ”Mitä elämästä tulisi, jos jokaista hullua alkaisi pelätä”
  11. Ainakin 27 ihmistä kuoli ja yli sata haavoittui pommi-iskuissa Irakissa – yksi pommeista räjähti jäätelökioskissa
  12. Näytä lisää