Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Rasittava käräjöijä ei siedä tappiota ja pitää itseään normaaliuden äänenä

Jotkut nostavat yhä uusia oikeusjuttuja. He pitävät itseään normaaliuuden ääninä ja yhteiskunnan tukipylväinä, kirjoittaa kolumnissaan Tommi Uschanov.

Oikeustieteessä törmää varsin harvoin käsitteeseen, jonka äärellä tulee jollakin tavoin runollinen olo. Törmäsin taannoin yhteen.

Monissa englanninkielisen maailman oikeusjärjestelmissä on mahdollisuus julistaa, että tietty henkilö on niin kutsuttu vexatious litigant. Ilmaisun voisi suomentaa suurin piirtein sanoilla ”rasittava käräjöijä”.

Julistus merkitsee, että henkilö ei saa enää loppuelämänsä aikana aloittaa uusia oikeusjuttuja anomatta siihen erillistä lupaa. Hän on liian monta kertaa nostanut juttuja, jotka on hävinnyt – ja joilla ei arvioida edes olleen todellista menestymisen mahdollisuutta.

Rasittava käräjöijä on tyypillisesti ihminen, joka on hävinnyt kiistan esimerkiksi kunnianloukkauksesta, vakuutuskorvauksesta tai lapsensa huoltajuudesta eikä pysty hyväksymään sitä. Hän yrittää kymmeniin tai jopa satoihin eri verukkeisiin vedoten palata yhä uudestaan asiaan, joka on todellisuudessa käsitelty loppuun jo ajat sitten. Yritykset nojaavat yhä mielikuvituksellisempiin aasinsiltoihin, ja lopulta oikeuslaitoksen huumorintaju loppuu.

Ensimmäinen rasittava käräjöijä oli englantilainen Alexander Chaffers, joka aloitti 1800-luvun lopulla 48 juttua muun muassa Walesin prinssiä, Canterburyn arkkipiispaa ja useita kansanedustajia vastaan – ja hävisi yhtä juttua lukuun ottamatta kaikki. Hänet julistettiin rasittavaksi käräjöijäksi vuonna 1897.

Julistuksia on sittemmin annettu kaikissa tärkeimmissä englantilaisen oikeuskulttuurin maissa: Britanniassa, Irlannissa, Kanadassa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Kynnys turvautua toimenpiteeseen kuitenkin vaihtelee. Esimerkiksi Englannissa ja Walesissa rasittavien käräjöijien listalla on tällä hetkellä 190 ihmistä, Australiassa vain joitakin kymmeniä.

Mistä mainitsemani runollisuuden tuntu sitten syntyy? Siitä, että rasittavaksi käräjöijäksi julistaminen sekoittaa oudosti kaksi puheen rekisteriä: arvovapaan ja arvottavan tai virallisen ja epävirallisen.

Laki ei yleensä sisällä paljonkaan adjektiiveja, joihin sisältyisi voimakkaan myönteinen tai kielteinen arvolataus. Esimerkiksi rikoslaissa sanotaan: ”Joka tappaa toisen, on tuomittava taposta.” Tähän ei lisätä perään: ”Hän on sitä paitsi paha ihminen.”

Rasittavaksi käräjöijäksi julistamisessa sen sijaan valtiovalta esittää yksityisestä ihmisestä julkisesti kielteisen arvostelman. Se tulee näin jollakin tavoin viralliseksi totuudeksi hänestä. On kuin valtio sanoisi omalle kansalaiselleen: Olet rasittava. No niin, menehän nyt jo siitä. Huoh.

Tämä on kuin jonkinlainen kunniamerkin tai arvonimen vastakohta: häpeämerkki tai arvottomuusnimi.

Vaikka rasittavat käräjöijät ovat rajusti ylittäneet sosiaalisen hyväksyttävyyden rajat, monet heistä pitävät itseään juuri normaaliuden ääninä. Joukossa on paljon esimerkiksi keski-ikäisiä, hyvässä asemassa olevia miehiä, jotka ovat koko ikänsä pitäneet itseään yhteiskunnan tukipylväinä. He ovat kuvitelleet naiivisti, että oikeuslaitos asettuu automaattisesti heidän kaltaistensa ”kunnon ihmisten” tai ”veronmaksajien” puolelle, olipa kyse millaisesta kiistasta tahansa.

Kun näin ei sitten käykään, heidän koko minäkuvansa järkkyy. He uskovat niin voimakkaasti järjen ja normaaliuden voittoon, että menettävät itse järkensä ja muuttuvat epänormaaleiksi. Siinä on jotain kiehtovaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tommi Uschanovin kolumnit
 • Oikeus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Uusi tiedonmuru Herttoniemestä kadonneen Harry Karjalaisen etsinnöissä – nähty Sipoonkorven liepeillä

  2. 2

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  3. 3

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  4. 4

   Päätoimittaja Päivi Anttikoski lähtee Hesarista – ”Otan nyt jonkin hetken aikaa itselleni”

  5. 5

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  6. 6

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  7. 7

   Ruuhkavuosia elävät vanhemmat kertovat, miten he järjestävät aikaa liikunnalle – ”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

  8. 8

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  9. 9

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  10. 10

   Mazdak Nassir tuli pakolaisena Suomeen ja kävi läpi ”perus-mamukuviot” – Nyt hänellä on oma avaruusohjelma, joka kerää kansainvälistä huomiota ja miljoonasijoituksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  2. 2

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  3. 3

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  4. 4

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  5. 5

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  6. 6

   Vanha suosikki 3310 tekee paluun – suomalainen yritys julkisti uusia Nokia-puhelimia ja tähtää maailman­valloitukseen Googlen kanssa

  7. 7

   ”Hän on tasosi yläpuolella” on sinkulle lannistava lause

  8. 8

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  9. 9

   ”Anteeksi Suomi”, sanoi Norjan valmentaja dramaattisen sprinttiviestin loppuratkaisusta

  10. 10

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  5. 5

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  9. 9

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  10. 10

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  11. Näytä lisää