Sunnuntai

HIFK:n tähtipelaaja tykkää puhua politiikkaa – Teemu Ramstedt laukoo mielipiteensä Suomen rajoista, Donald Trumpista ja Natosta

HIFK:n keskushyökkääjä Teemu Ramstedt on oudokki aktiiviurheilijaksi, koska hän tykkää puhua politiikkaa. Twitterissä Ramstedt on ottanut kantaa muun muassa pakolaisiin, katupartioihin ja vastapartioihin.

Ehdotan HIFK:n keskushyökkääjälle Teemu Ramstedtille haastattelupaikaksi töölöläistä kulttuuriravintolaa Eliteä. Vaikuttajat ovat istuneet Elitessä jo 1930-luvulta, Mika Waltarit ja Matti Kurjensaaret, mutta HIFK:n keskushyökkääjiä siellä on harvemmin nähty.

Ramstedt vastaa, että mikäpä siinä. Tosin hankalan suolistosairautensa takia hän pystyy syömään lounasta vasta iltapäivällä. Niinpä päädymme nuorempaan helsinkiläiseen kulttuuriravintolaan, Korjaamolle.

On sovittu, että tänään emme puhu sanaakaan jääkiekosta.

Puhumme vain yhteiskunnallista asiaa.

Venäjän KHL:ssäkin pelannut Ramstedt on oudokki aktiiviurheilijaksi, koska hän tykkää puhua politiikkaa. Twitterissä Ramstedt on ottanut kantaa pakolaisiin, katupartioihin ja vastapartioihin ja puolustanut esimerkiksi Ylen naistoimittajaa, jota helsinkiläinen perussuomalaispoliitikko solvasi törkeästi. Samoin hän asettui Alexander Stubbin puolelle, kun tämän kodin ikkunoita rikottiin syksyllä.

Kaikkein avoimimmin Ramstedt avautuu hyvin intiimistä asiasta: haavaisesta paksusuolentulehduksestaan, joka diagnosoitiin vuoden 2014 alussa. Korjaamolle Ramstedt saapuu tulehduksellisia suolistosairauksia eli IBD:tä sairastavien kannatushupparissa: Crohn’s and Colitis Awareness.

Ramstedt kertoo, että aamu on ollut vaikea. Suoli on kiukutellut aamuviidestä.

Suorapuheisuus on raikasta, sillä olemme Suomessa tottuneet vaikeneviin urheilijoihin, Nurmesta Litmaseen. Ihmisiin, jotka koko uransa ajan tyytyivät tarjottuun rooliin. Urheilijoihin, joita kohdellaan kuin alaikäisiä. Joiden ei odoteta puuttuvan aikuisten asioihin.

Olisi jo aika, että aikuinen huippu-urheilija – usein kansallinen esikuva – saa puhua politiikasta, jos uskaltaa.

”Meillä on ongelma, että juuri ne eturivin jätkät ja naiset eivät ole avanneet suutaan edes urheilusta, puhumattakaan isommista asioista”, Ramstedt sanoo.

No nyt olisi palstatilaa tarjolla. Puhukoon keskushyökkääjä, jos uskaltaa.

Suomen rajat auki vai kiinni?

”Kyllä mä ne auki pitäisin, mutta sopiva tiukkuus siihen. Kun talous sanelee ehdot, me ei voida määräänsä enemmän ottaa ihmisiä vastaan.”

Nostaisitko veroja vai leikkaisitko sosiaaliturvaa?

”Tässä taloudellisessa tilanteessa leikkaisin ehdottomasti sosiaaliturvasta. Veroja nostamalla ihmiset passivoituisivat.”

Voisitko äänestää vasemmistoliiton Li Anderssonia?

”Mä en kyllä Lille antaisi ääntäni, olen monesta asiasta aika eri mieltä. Mutta on kyllä kunnioitettava poliitikko.”

Hillary Clinton vai Donald Trump?

”Donald Trump. En osaa sen tarkemmin sanoa, miksi, se tulee enemmän mutu-tuntumalta.”

Suomi Natoon vai ei?

”Ei.”

Kun Suomessa tarvitaan mielipide, ei soiteta keskushyökkääjälle, vaan dosentille tai taiteilijalle. Usein se on myös järkevää.

”Jos se ei tule luonnostaan, ei ehkä kannata ottaa kantaa”, Ramstedt sanoo.

Eivät urheilijat vaikene siksi, ettei heillä olisi ajatuksia, vaan siksi, että mielipiteet pännivät urheilupomoja ja -sponsoreita. On pienemmän riesan tie, kun latoo kaikessa hiljaisuudessa maaleja.

Mutta maalit pysyvät otsikoissa vain hetken. Yhteiskunnallisuus voi olla pysyvää. Muhammad Alista ei tehnyt kuolematonta se, että hänestä tuli kolmasti nyrkkeilyn raskaan sarjan maailmanmestari, vaan se, että hän ajoi afro­amerikkalaisten kansalaisoikeuksia ja vastusti Vietnamin sotaa.

Ramstedtin esikuva on eräs toinen ihailtu ja vihattu urheilija. Hän nostaa hupparin hihaa. Ranteessa on keltainen ranneke, jossa lukee Livestrong. ”Tilasin näitä netistä sata kappaletta, niin riittää koko elämäksi. Nämä maksavat joku dollarin kappale.”

Livestrong on ex-ammattilaispyöräilijä Lance Armstrongin säätiön nimi. Armstrong on Ramstedtin esikuva siitä huolimatta, että syksyllä 2012 hänet asetettiin elinikäiseen kilpailukieltoon dopingista.

”Olen ihaillut häntä jo nuoresta. Hän on perustanut säätiön, ja käsittääkseni hän on kerännyt sen kautta yli 500 miljoonaa dollaria syöpäsairaiden hoitoon”, Ramstedt sanoo.

Kun Armstrongin pahat ja hyvät teot lasketaan yhteen, Ramstedtin laskujen mukaan hyvät teot painavat huomattavasti enemmän. ”Hän on ottanut paljon kantaa myös urheilun ulkopuolella.”

Maan tapa on Suomessa ollut täysin järjetön: huippu-urheilija vaikenee koko uransa ajan – ja kun tämä vuosia mykkyydessä kilvoitellut ihminen lopettaa uransa, kansa valitsee hänet eduskuntaan.

Eduskunnassa ovat paraikaa Sari Essayah, Sinuhe Wallinheimo, Pauli Kiuru, Kike Elomaa ja Sari Multala.

Voi hyvin olla, että jonakin päivänä vaalilistoilla on myös keskushyökkääjä Ramstedt. Hän ei pidä sitä outona ajatuksena.

”Joku oli taannoin sitä mieltä, että minusta tulee vielä kansanedustaja, mutta en tiedä siitä.”

Vantaalla kasvanut Ramstedt on nyt 28-vuotias. Koulut jäivät Mäkelänrinteen urheilulukioon, mutta yhteiskunnallisuus ei. Ramstedt on ay-jyrä, ja täksi kaudeksi hänet valittiin Suomen Jääkiekkoilijat ry:n eli pelaajayhdistyksen varapuheenjohtajaksi.

Hän on myös perustanut etujärjestön, jonka puheenjohtajana toimii. Pyöräilyseura IBD Cycling tekee suolistosairauksia tunnetuiksi ja hälventää ennakkoluuloja.

”Olen enemmän sen tyyppinen, että haluan oppia tekemällä kuin kirjoja lukemalla.”

Ramstedt kertoi Yle TV2:n Inhimillisessä tekijässä suolistosairaudestaan ja houkutteli myöhemmin lätkälegendat Raimo Helmisen ja Esa Keskisen tekemään samoin julkisuudessa.

Ramstedt rikkoo sitä perinteistä kuvaa, jonka pilapiirtäjä Kari Suomalainen tiivisti HIFK:n pelaajista huhtikuussa 1988. Kuvassa kaapinkokoinen, sieraimista savua hönkivä hifkiläinen oli eläinlääkärin vastaanotolla. ”Onko se ennättänyt purra ketään”, kysyi eläinlääkäri.

Ramstedt ei ole perinteinen älykkö, mutta yhteiskunnallinen kyllä. Hän on niitä suomalaisia, jotka katsovat televi­siosta eduskunnan kyselytunteja.

”En tiedä, mistä se tulee. Vanhempani eivät olleet poliittisesti mitenkään aktiivisia. Luonteeni vain on sellainen. Jos näen, että jokin asia on huonosti, on hirveän vaikea olla vaikuttamatta siihen.”

Syötän Ramstedtille suoraan lapaan arvion, että 99 prosenttia SM-liigan lätkäpelaajista ei koskaan ota julkisesti kantaa mihinkään yhteiskunnalliseen asiaan.

Ramstedt arvelee, että luku on oi­keansuuntainen: ”Varmaan se ysillä alkaa. Vaikuttaa asiaan sekin, mikä on asemasi joukkueessa. Jos olet nelosketjun tyyppi, joka on peliajan suhteen kintaalla, tuskin alat mediassa laukomaan.”

Saako HIFK:n pukukopissa puhua politiikkaa?

”Itse tykkään puhua. Varsinkin vaalien alla moni tykkää puhua, ihan niin kuin missä tahansa työpaikalla.”

Onko stereotypia totta, että enemmistö jääkiekkoilijoista on tunkkaisia pikku-Kummoloita ja kokoomuksen oikean laidan äänestäjiä?

”Voi tuossa kokoomuksessa olla jotain perää, mutta on siellä tätä nykyä aika muullakin tavoin ajattelevia. Kyllä siellä kannatetaan muitakin puolueita.”

Äänestätkö?

”Aina. Joka kerta.”

No, ketä?

”Pidän sen vaalisalaisuutena. Mutta kyllä se vaihtelee. Tykkään seurata nimenomaan niiden poliitikkojen, joiden kanssa olen eri mieltä, juttuja. Vain silloin voi oppia jotain”, Ramstedt sanoo.

Ohhoh... Se on itse asiassa suurin piirtein sama ajatus, jonka on esittänyt nykyinen Dalai-lama Tenzin Gyatso: Kun puhut, toistat vain sellaista, jonka jo tiedät. Mutta kun kuuntelet, voit oppia jotain uutta.

Ramstedt väittää, että lätkäkulttuuri on liberaalimpi kuin julkisuudessa on väitetty. Hän esimerkiksi kiistää, että kulttuuri olisi homofobinen. ”Olemme jutelleet joukkueessa, ettei siinä olisi meille mitään ihmeellistä. Uskon, että sitä olisi helpompi käsitellä kuin monella muulla työpaikalla.”

Hän itse asiassa uskoo, että 2010-luvun ammattijääkiekkoilija on tavallista fiksumpi ihminen. ”Se on kulkenut nuoresta lähtien niin kovan tien ammattilaiseksi, ettei olisi selviytynyt, jos ei olisi fiksu.”

Palataan vielä lähtöpisteeseen: jos lätkäjätkä kerran on fiksu, miksi hän vaikenee kuin lapsi? Ramstedt viittaa lajikulttuurin vanhaan painolastiin.

”Vielä 1990-luvulla valmennettiin aika autoritaarisesti. Luulen, että se heijastuu edelleen kaukalon ulkopuolellekin. Ettei aleta keulia.”

Voi olla, että jatkossa keulitaan enemmän, sillä jääkiekossa vaihtuu valmentajasukupolvi. Kun pää punaisena saatanaa karjuvien Hannu Jortikan, Kai Suikkasen ja Raimo Summasen everstijuntta kaatuu, elintilaa vapautuu kuunteleville valmentajille. Kun urheilijoita lakataan kohtelemasta kuin 18-vuotiaita alokkaita, avautuu mahdollisuus myös yhteiskunnalliseen puheeseen.

”Olen koettanut käyttää sitä oikeutta aika laveasti”, Ramstedt sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jääkiekko
 • Liiga
 • Yhteiskunta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  2. 2

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja kahdeksan loukkaantui – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi alkanut kuulustella kiinniotettuja

  3. 3

   Pääministeri Sipilä: Ei ole mitään näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat olleet terroritekoja

  4. 4

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  5. 5

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  6. 6

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  7. 7

   Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

  8. 8

   Turun puukkohyökkäys nousi otsikoihin ulkomailla

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Vieraana sukellusveneessä, josta ruotsalais­toimittaja katosi –  HS julkaisee yksinoikeudella keksijä-Madsenin haastattelun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja kahdeksan loukkaantui – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi alkanut kuulustella kiinniotettuja

  2. 2

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  3. 3

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  4. 4

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  5. 5

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  6. 6

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  9. 9

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  10. 10

   Pääministeri Sipilä: Ei ole mitään näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat olleet terroritekoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja kahdeksan loukkaantui – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi alkanut kuulustella kiinniotettuja

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää