Valikko
Sunnuntai

Voisivatko kansanedustajat osallistua kilpailukykytalkoisiin polttamalla palkkionsa?

Ei naureta – amerikkalainen taloustieteen professori on pohtinut setelien polttamista klassikkoteoksessaan.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen ministerit leikkasivat syksyllä palkkioitaan. Tarkoitus oli osoittaa, että eliitti on kansan kanssa yhteisissä kustannuskilpailukykytalkoissa. Eduskunnan puhemiehistö esitti samaan syssyyn, että kansanedustajien palkkioista pidätetään viikon palkkiota vastaava summa.

Ja kuten aina kansanedustajien palk­kioista puhuttaessa, syntyi häslinki.

Eduskunnan tilitoimisto ei halunnut lähteä leikkaamaan palkkioita. Se ilmoitti, että kansanedustajat voivat halutessaan itse lahjoittaa mieleisensä summan valtion kirstuun Valtiokonttoriin tai vaikkapa hyväntekeväisyyteen.

Pitkin syksyä viestimet soittelivat Valtiokonttoriin tarkistaakseen, ovatko edustajat palauttaneet rahoja. Hiljaista oli ollut. Tällä viikolla Valtiokonttorista kerrottiin, että syksyn aikana seitsemän kansanedustajaa siirsi rahaa valtion tilille.

Viikon palkkio on noin 1 500 euroa.

Kansanedustajille asia on kiusallinen. Jos rahat palauttaa, kukaan ei välttämättä saa tietää asiasta. Valtiokonttori ei kerro lahjoittajien nimiä.

Toisaalta on vähän noloa, jos kansanedustaja itse tiedottaa palautuksestaan. Pitäisi siis olla joku helppo tapa informoida äänestäjiä siitä, että edustaja on kantanut oman kortensa yhteiseen kekoon.

Olisiko ratkaisu rahojen polttaminen?

Kansanedustajat kokoontuisivat kansanjuhlaan eduskuntatalon eteen polttamaan viikon palkkionsa. Tilaisuuden nimi voisi olla pakkolakikarnevaali tai kustannuskilpailukykyfestivaali.

Tapahtumassa kansanedustajat heittäisivät yksi kerrallaan rahaa kokkoon ja yleisö hurraisi – sillä rahan polttamisen vaikutus yhteiseen hyvään on ainakin teoriassa sama kuin sen palauttamisella Valtiokonttoriin.

Ainakin jos uskotaan amerikkalaista taloustieteen professoria Steven Landsburgia. Hän pui kirjassaan The Armchair Economist (Nojatuoliekonomisti) arkielämän kysymyksiä talousteorioiden avulla.

Kirjassa asia selitetään näin: Jos ihminen polttaa sadan euron setelin, hänen varallisuutensa pienenee sadalla eurolla. Se ei kuitenkaan suoraan vaikuta maailman kokonaisvarallisuuteen. Koska ihminen on satasen köyhempi, jonkun pitää olla siis satasen rikkaampi. Nyt pitäisi vain keksiä, että kuka.

Vastaus on: me kaikki!

Rahan kvantiteettiteorian mukaan rahan määrän lisääminen kiihdyttää inflaatiota eli hintojen nousua. Vähentäminen puolestaan hidastaa inflaatiota. Jos sadan euron seteli poltetaan ja se poistuu maailmasta, teoreettisesti se lisää kaikkien muiden rahan haltijoiden varallisuutta.

Koska hinnat laskevat, rahan haltijoiden rahojen arvo kasvaa.

Lähes kaikilla ihmisillä on rahaa taskussaan, joten arvonnousu jakaantuu heille kaikille. Yksittäisen kansalaisen kannalta vaikutus on pikkiriikkinen, käytännössä olematon. Yhteenlaskettuna vaikutus on kuitenkin tuo samainen sata euroa.

Nojatuoliekonomisti Landsburg jatkaa pohdintaansa. Jos valtiontaloutta murehtiva kansalainen lahjoittaa sata dollaria Yhdysvaltain valtiovarainministeriölle, ministeriö voi keventää verotusta vastaavalla summalla. Jos verotusta kevennetään kaikissa tuloluokissa, suurituloiset hyötyvät dollarimääräisesti enemmän.

Mutta jos satasen polttaa nuotiossa, hyöty tulee tasaisemmin kaikille rahan­omistajille inflaation hidastumisen myötä. Landsburgin mukaan rahan polttaminen olisi siis tasa-arvoisempaa.

Mutta. Ai niin. Suomi ei ole Amerikka. Suomella ei ole enää kansallista rahapolitiikkaa, vaan sitä hoidetaan Euroopan keskuspankissa. Jos kansanedustaja polttaa palkkionsa, se lisää kaikkien euro­alueen rahanhaltijoiden varallisuutta.

Näinä eurokriittisyyden aikoina eduskunnassa taitavat olla aika harvassa ne kansanedustajat, jotka kansallisen edun sijaan ajaisivat koko euroalueen asiaa.

Suomen pankin johtokunnan neuvonantaja Antti Suvanto ei innostu rahan polttamisesta. Suvannon mukaan käteisen rahan polttamisen vaikutus inflaa­tioon ei ole noin yksioikoinen. Liikkeellä olevasta rahasta vain murto-osa on käteistä. ”On myös virhe tarkastella keskuspankin tasetta ja valtion tasetta tuolla tavoin yhdessä”, Suvanto sanoo.

Ajatuspaja Liberan tutkimusjohtaja Heikki Pursiainen sanoo, että Landsburg on ”periaatteessa suurin piirtein oikeassa”. Siis teoriassa.

Niinpä, talousteoriat toimivat hienosti teoriassa. Todellisuus on usein ikävän monimutkainen.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio ei halua suurin surminkaan ottaa kantaa kansanedustajien palkkioiden palauttamiseen. Kyseessä on hänestä jokaisen edustajan oma asia. Vielä vähemmän hän haluaa kommentoida rahan polttamista.

”Mutta eikö viime aikoina ole puhuttu siitä, että euroalueen ongelmana on inflaation sijasta pikemmin deflaation uhka”, Rauhio kysyy.

Äh, sekin.

Valtiokonttorin tilinumero on:

FI50 1660 3000 1009 02

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kansanedustajien ansiot
 • Palkkiot
 • Marko Junkkari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  2. 2

   Irakista paljastui valtava joukkohauta – aavikon onkaloon kätkettiin jopa tuhansia Isisin uhreja

  3. 3

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  4. 4

   Tapaaminen Maahan­muutto­viraston kanssa ei riittänyt turvapaikan­hakijoille – Rautatientorin telttaleiriä ei pureta

  5. 5

   Oksennus tyhjensi uimahallin Espoossa – Asiantuntija rauhoittaa: Uimahallit ovat liian lämpimiä norovirukselle

  6. 6

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  7. 7

   Trump haluaa lisätä jyrkästi Yhdysvaltojen sotilasmenoja – ”Me emme enää voita sotia”

  8. 8

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  9. 9

   EU-rajaviraston johtaja: Siirtolaisten pelastaminen Välimerellä rohkaisee ihmissalakuljetusta

  10. 10

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  2. 2

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  5. 5

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  6. 6

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  7. 7

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  8. 8

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  9. 9

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  10. 10

   Liikkuminen muuttuu, kannattaako autoa enää omistaa? HS selvitti uudenlaisten autoilupalvelujen tarjontaa ja hintoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  9. 9

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  10. 10

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  11. Näytä lisää