Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Toimittaja luki Väyrysen koko tuotannon ja kysyi, selittääkö praktinen syllogismi hänen toimintansa

Toimittaja Marko Junkkari selvitti, ketkä ovat vaikuttaneet Väyrysen ajatteluun. Hän käytti samaa metodia kuin Väyrynen omassa väitöskirjassaan. Paavo Väyrynen kirjoitti Junkkarille vastauksen.

Luin viime viikonloppuna Paavo Väyrysen koko tuotannon. Yritän ymmärtää häntä.

Paavo Väyrynen, keskustan kunniapuheenjohtaja ja europarlamentaarikko, ilmoitti viime viikolla perustavansa uuden puolueen, joka pyrkii irrottamaan Suomen eurosta.

Sitä ennen Väyrynen ehti haukkua uudessa kirjassaan keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän, joka ei ollut vastannut syksyllä hänen sähköpostiviesteihinsä. Eikä antanut ministerinsalkkua.

Keskustalaiset ovat tottuneet Väyrysen tiimoilta kaikkeen, mutta nyt hän ylitti jonkin rajan. Puoluesihteeri Timo Laaninen sanoi olevansa ”järkyttynyt”. Hän kertoi kuuluvansa keskustasukupolveen, jonka suuri aatteellinen idoli Väyrynen oli. ”Tätä nykyistä Paavoa en tunne”, Laaninen sanoi.

En minäkään tunne, mutta yritän tutustua. Metodini on praktinen syllogismi. Samaa metodia Väyrynen hyödynsi väitöskirjassaan.

Praktinen syllogismi on peräisin antiikin filosofilta Aristoteleelta. Se on päättelymuoto, jonka tarkoitus on tutkia, miten haluttuun päämäärään päästään. Päämäärän saavuttaminen edellyttää jonkin tietyn teon tekemistä. Praktisen syllogismin avulla päätellään, että juuri tuo kyseinen teko mahdollistaa halutun päämäärän.

Filosofi Georg Henrik von Wright nosti praktisen syllogismin käsitteen uudelleen esille vuonna 1971 teoksessaan Explanation and Understanding. Väyrynen mainitsee von Wrightin yhtenä keskeisenä ajattelijana.

Testataanpa praktista syllogismia.

Ensin päämäärä eli arvopremissi: haluan ymmärtää Paavo Väyrystä. Sitten uskomuspremissi: pääsen päämäärään lukemalla Väyrysen tuotannon. Toiminta: luen hänen tuotantonsa.

Hyvältä kuulostaa!

Väyrynen on kirjoittanut parikymmentä kirjaa. Kirjasta toiseen hän kuvaa omasta vinkkelistään parhain päin historian tapahtumia: haukkuu Mauno Koivistoa, selittää jalasmökki­kohua, valittelee eurojäsenyyttä ja kehuu Urho Kekkosta. Hypin tapahtumakuvaukset yli ja keskityn niihin kohtiin, joissa Väyrynen kuvaa aatettaan ja ajatteluaan.

Toinen keskeinen ajattelija, joka Väyrysen teoksissa nousee esille, on Reijo Wilenius. Hän toimi vuodesta 1972 Jyväskylän yliopiston filosofian professorina. Wilenius tunnetaan myös antroposofisen liikkeen ja steinerpedagogiikan keskeisenä vaikuttajana Suomessa.

Antroposofiassa tutkitaan henkistä maailmaa ja ihmisen tietoisuuden tasoja. Kriitikkojen mukaan se on kultti, alan harrastajien mukaan tiedettä. Ei mennä nyt kuitenkaan siihen.

Väyrynen kertoo vuonna 1972 paneutuneensa filosofiseen ja ekologiseen kirjallisuuteen. Erityisen merkittäviä olivat Wileniuksen Tietoisuus ja yhteiskunta sekä Rooman klubin raportti Kasvun rajat. Aatteellisen näkemyksensä Väyrynen tiivisti 1974 julkaistuun On muutoksen aika -kirjaan.

Siinä Väyrynen kritisoi kasvupolitiikkaa, joka vaarantaa sekä luonnon että ihmiset. Materialismin sijaan politiikassa pitäisi korostaa ”ihmisyyttä ja sen kehitystarpeita”. Keskittämisen ja kaupungistumisen sijaan pitäisi panostaa maaseutumaiseen elämänmuotoon, luontoon ja hajauttamiseen. Yhteiskunnallinen ideaali oli pienviljelijä.

Väyrysen aatteiden taustalla oli 1970-luvun alun nuorkeskustalaisten ”vihreä aalto”, jonka vaikuttajia olivat opiskelijapoliitikot, sittemmin tohtorit Risto Volanen ja Seppo Niemelä.

Tuolloin elettiin yhteiskuntatieteiden kulta-aikaa. Pekka Kuusen 1960-luvun sosiaalipolitiikka -teoksessa todistettiin sosiaalipolitiikan edistävän talouskasvua. Uskottiin rationaliteettiin ja suunnitteluun. Yhteiskuntatieteilijät olivat insinöörejä, jotka rakensivat parempaa yhteiskuntaa.

Nuorkeskustalaisten mielestä yhteiskuntatieteiden luonnontieteellinen käsitteenmuodostus ei riittänyt politiikan perustaksi. Siitä unohtui ihminen. Wileniuksen ja von Wrightin innoittamana ajattelua laajennettiin humanistiseen suuntaan. Samalla nuorkeskustalaiset havaitsivat, että samaa ihmisyysajattelua löytyy maalaisliiton perustajan Santeri Alkion teksteistä.

Tuohon aikaan keskustapiireissä Alkio miellettiin historialliseksi hahmoksi, jonka merkitys oli lähinnä raittiusliikkeessä. Nuorkeskustalaiset nostivat hänet aatteelliseksi oppi-isäkseen. On muutoksen aika -kirjassa Väyrynen siteeraa Alkiota liki 30 sivua.

Seppo Niemelä teki Väyrysestä vaalikirjan vuoden 1988 presidentinvaaliin. Kirjassa hän selittää Väyrysen ja Sdp:n Mauno Koiviston huonoja välejä luonne-eroilla. Väyrynen on koleerikko, Koivisto taas flegmaatikko, rauhallinen tuumailija.

Persoonallisuustyypit löytyvät norjalaisen teologin Ole Hallesbyn kirjasta Ihmisluonteet Raamatun valossa. Kirjan mukaan koleerikko ei anna vastoinkäymisten masentaa mieltään. Ne pikemminkin kiihottavat häntä ja kaksinkertaistavat hänen tarmonsa.

On totuuden aika 2 -kirjassa Väyrynen kertoo tunnistavansa olevansa koleerikko. Myös sen huonoista puolista. Koleerikko on kova, ylpeä, koston­himoinen, vallanhimoinen, ja hänen itseluottamuksensa on suunnaton.

Hallesbyn mukaan ihmisen luonne yleensä muuttuu iän myötä.

”Ehkä luonteeni tasoittuu nyt kun alan siirtyä kohti vanhempaa keski-ikää ja vanhuutta, kohti ihmiselon flegmaattista kautta”, 48-vuotias Väyrynen kirjoitti vuonna 1994.

Nyt 69-vuotiaana Väyrynen repii keskustan rivejä perustamalla puolueen.

Testataanpa praktista syllogismia.

Ensin päämäärä eli arvopremissi: Paavo Väyrynen haluaa valtaa. Sitten uskomuspremissi: koska Sipilä ei päästä ministeriksi, on parasta perustaa oma puolue. Toiminta: Väyrynen perustaa oman puolueen.

Mutta toteuttaako Väyrysen toiminta päämäärän? Tuskin.

Hän saattaa päinvastoin ajautua entistä kauemmaksi vallasta. Ja myös puolueesta, jossa hän on aatteellinen idoli.

Väyrysen ehkä kannattaisi lukea Paavo Väyrysen koko tuotanto.

Lue Paavo Väyrysen vastaus tästä.

Marko Junkkarin kirjoitus julkaistiin sunnuntaina 14.2. Helsingin Sanomissa. Paavo Väyrynen kirjoitti vastauksensa sunnuntaina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Keskusta
 • Marko Junkkari
 • Viikon lopuksi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  3. 3

   Valtavat venäläiset sota-alukset näyttäytyivät Tanskassa ja tallentuivat näyttäviin kuviin – lähipäivinä niitä odotetaan Suomenlahdelle

  4. 4

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  5. 5

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  6. 6

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  7. 7

   Kylmän vielä kestää, nälkää ei

  8. 8

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  9. 9

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  10. 10

   Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  3. 3

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  4. 4

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  5. 5

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  6. 6

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  7. 7

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  8. 8

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  9. 9

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  10. 10

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pässi-olutta, muikkuja sekä norpparisteily – Putin saapuu ensi viikolla Savonlinnaan ja nyt kaupunkilaiset kertovat, mikä siellä on parasta
  3. Puolan senaatti hyväksyi vallan kahmimiseksi tulkitun tuomari­uudistuksen – laki odottaa enää presidentin leimasinta
  4. Suomen ”diilimestari” Risto Siilasmaa hoputtaa Suomea perehtymään nopeasti tekoälyn uhkiin ja mahdollisuuksiin – ”Se liittyy aivan kaikkeen”
  5. Valtavat venäläiset sota-alukset näyttäytyivät Tanskassa ja tallentuivat näyttäviin kuviin – lähipäivinä niitä odotetaan Suomenlahdelle
  6. Kalevan kisat käydään entisen moukarimestarin ja pikajuoksijan komennossa – ”Kun urheilin itse, en osannut kuvitellakaan, mitä kaikkea urheilijan hyväksi tehdään”
  7. Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole
  8. Tunti sitten
  9. Putin vastaili venäläisnuorten kysymyksiin suorassa televisiolähetyksessä: En ole vielä päättänyt, jätänkö presidenttiyden
  10. 16-vuotias Vilma Oura murskaa Suomen ennätyksiä uinnissa: ”Siinä oli sellainen olo, että miten tämä on mahdollista”
  11. Kokemuksia siirtolaisuudesta ja puertoricolaista perinneruokaa – HS Kirjaston viikon kirja on Cecilia Samartinin Mofongo
  12. 2 tuntia sitten
  13. 2000-luvun kauhu poikkeaa aiemmasta, koska usein elokuvat tehdään pienillä budjeteilla – tässä 7 hyvää elokuvaa ja sarjaa
  14. Näytä lisää