Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Toimittaja luki Väyrysen koko tuotannon ja kysyi, selittääkö praktinen syllogismi hänen toimintansa

Toimittaja Marko Junkkari selvitti, ketkä ovat vaikuttaneet Väyrysen ajatteluun. Hän käytti samaa metodia kuin Väyrynen omassa väitöskirjassaan. Paavo Väyrynen kirjoitti Junkkarille vastauksen.

Luin viime viikonloppuna Paavo Väyrysen koko tuotannon. Yritän ymmärtää häntä.

Paavo Väyrynen, keskustan kunniapuheenjohtaja ja europarlamentaarikko, ilmoitti viime viikolla perustavansa uuden puolueen, joka pyrkii irrottamaan Suomen eurosta.

Sitä ennen Väyrynen ehti haukkua uudessa kirjassaan keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän, joka ei ollut vastannut syksyllä hänen sähköpostiviesteihinsä. Eikä antanut ministerinsalkkua.

Keskustalaiset ovat tottuneet Väyrysen tiimoilta kaikkeen, mutta nyt hän ylitti jonkin rajan. Puoluesihteeri Timo Laaninen sanoi olevansa ”järkyttynyt”. Hän kertoi kuuluvansa keskustasukupolveen, jonka suuri aatteellinen idoli Väyrynen oli. ”Tätä nykyistä Paavoa en tunne”, Laaninen sanoi.

En minäkään tunne, mutta yritän tutustua. Metodini on praktinen syllogismi. Samaa metodia Väyrynen hyödynsi väitöskirjassaan.

Praktinen syllogismi on peräisin antiikin filosofilta Aristoteleelta. Se on päättelymuoto, jonka tarkoitus on tutkia, miten haluttuun päämäärään päästään. Päämäärän saavuttaminen edellyttää jonkin tietyn teon tekemistä. Praktisen syllogismin avulla päätellään, että juuri tuo kyseinen teko mahdollistaa halutun päämäärän.

Filosofi Georg Henrik von Wright nosti praktisen syllogismin käsitteen uudelleen esille vuonna 1971 teoksessaan Explanation and Understanding. Väyrynen mainitsee von Wrightin yhtenä keskeisenä ajattelijana.

Testataanpa praktista syllogismia.

Ensin päämäärä eli arvopremissi: haluan ymmärtää Paavo Väyrystä. Sitten uskomuspremissi: pääsen päämäärään lukemalla Väyrysen tuotannon. Toiminta: luen hänen tuotantonsa.

Hyvältä kuulostaa!

Väyrynen on kirjoittanut parikymmentä kirjaa. Kirjasta toiseen hän kuvaa omasta vinkkelistään parhain päin historian tapahtumia: haukkuu Mauno Koivistoa, selittää jalasmökki­kohua, valittelee eurojäsenyyttä ja kehuu Urho Kekkosta. Hypin tapahtumakuvaukset yli ja keskityn niihin kohtiin, joissa Väyrynen kuvaa aatettaan ja ajatteluaan.

Toinen keskeinen ajattelija, joka Väyrysen teoksissa nousee esille, on Reijo Wilenius. Hän toimi vuodesta 1972 Jyväskylän yliopiston filosofian professorina. Wilenius tunnetaan myös antroposofisen liikkeen ja steinerpedagogiikan keskeisenä vaikuttajana Suomessa.

Antroposofiassa tutkitaan henkistä maailmaa ja ihmisen tietoisuuden tasoja. Kriitikkojen mukaan se on kultti, alan harrastajien mukaan tiedettä. Ei mennä nyt kuitenkaan siihen.

Väyrynen kertoo vuonna 1972 paneutuneensa filosofiseen ja ekologiseen kirjallisuuteen. Erityisen merkittäviä olivat Wileniuksen Tietoisuus ja yhteiskunta sekä Rooman klubin raportti Kasvun rajat. Aatteellisen näkemyksensä Väyrynen tiivisti 1974 julkaistuun On muutoksen aika -kirjaan.

Siinä Väyrynen kritisoi kasvupolitiikkaa, joka vaarantaa sekä luonnon että ihmiset. Materialismin sijaan politiikassa pitäisi korostaa ”ihmisyyttä ja sen kehitystarpeita”. Keskittämisen ja kaupungistumisen sijaan pitäisi panostaa maaseutumaiseen elämänmuotoon, luontoon ja hajauttamiseen. Yhteiskunnallinen ideaali oli pienviljelijä.

Väyrysen aatteiden taustalla oli 1970-luvun alun nuorkeskustalaisten ”vihreä aalto”, jonka vaikuttajia olivat opiskelijapoliitikot, sittemmin tohtorit Risto Volanen ja Seppo Niemelä.

Tuolloin elettiin yhteiskuntatieteiden kulta-aikaa. Pekka Kuusen 1960-luvun sosiaalipolitiikka -teoksessa todistettiin sosiaalipolitiikan edistävän talouskasvua. Uskottiin rationaliteettiin ja suunnitteluun. Yhteiskuntatieteilijät olivat insinöörejä, jotka rakensivat parempaa yhteiskuntaa.

Nuorkeskustalaisten mielestä yhteiskuntatieteiden luonnontieteellinen käsitteenmuodostus ei riittänyt politiikan perustaksi. Siitä unohtui ihminen. Wileniuksen ja von Wrightin innoittamana ajattelua laajennettiin humanistiseen suuntaan. Samalla nuorkeskustalaiset havaitsivat, että samaa ihmisyysajattelua löytyy maalaisliiton perustajan Santeri Alkion teksteistä.

Tuohon aikaan keskustapiireissä Alkio miellettiin historialliseksi hahmoksi, jonka merkitys oli lähinnä raittiusliikkeessä. Nuorkeskustalaiset nostivat hänet aatteelliseksi oppi-isäkseen. On muutoksen aika -kirjassa Väyrynen siteeraa Alkiota liki 30 sivua.

Seppo Niemelä teki Väyrysestä vaalikirjan vuoden 1988 presidentinvaaliin. Kirjassa hän selittää Väyrysen ja Sdp:n Mauno Koiviston huonoja välejä luonne-eroilla. Väyrynen on koleerikko, Koivisto taas flegmaatikko, rauhallinen tuumailija.

Persoonallisuustyypit löytyvät norjalaisen teologin Ole Hallesbyn kirjasta Ihmisluonteet Raamatun valossa. Kirjan mukaan koleerikko ei anna vastoinkäymisten masentaa mieltään. Ne pikemminkin kiihottavat häntä ja kaksinkertaistavat hänen tarmonsa.

On totuuden aika 2 -kirjassa Väyrynen kertoo tunnistavansa olevansa koleerikko. Myös sen huonoista puolista. Koleerikko on kova, ylpeä, koston­himoinen, vallanhimoinen, ja hänen itseluottamuksensa on suunnaton.

Hallesbyn mukaan ihmisen luonne yleensä muuttuu iän myötä.

”Ehkä luonteeni tasoittuu nyt kun alan siirtyä kohti vanhempaa keski-ikää ja vanhuutta, kohti ihmiselon flegmaattista kautta”, 48-vuotias Väyrynen kirjoitti vuonna 1994.

Nyt 69-vuotiaana Väyrynen repii keskustan rivejä perustamalla puolueen.

Testataanpa praktista syllogismia.

Ensin päämäärä eli arvopremissi: Paavo Väyrynen haluaa valtaa. Sitten uskomuspremissi: koska Sipilä ei päästä ministeriksi, on parasta perustaa oma puolue. Toiminta: Väyrynen perustaa oman puolueen.

Mutta toteuttaako Väyrysen toiminta päämäärän? Tuskin.

Hän saattaa päinvastoin ajautua entistä kauemmaksi vallasta. Ja myös puolueesta, jossa hän on aatteellinen idoli.

Väyrysen ehkä kannattaisi lukea Paavo Väyrysen koko tuotanto.

Lue Paavo Väyrysen vastaus tästä.

Marko Junkkarin kirjoitus julkaistiin sunnuntaina 14.2. Helsingin Sanomissa. Paavo Väyrynen kirjoitti vastauksensa sunnuntaina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Keskusta
 • Marko Junkkari
 • Viikon lopuksi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  2. 2

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  3. 3

   Yllätyshyökkäyksien torjuntaan erikoistuva tuhannen varusmiehen joukko aloittaa koulutuksen kesällä – valitut saavat tiedon pian

  4. 4

   Supersuosittu amerikkalaisjuontaja irvaili Trumpille ”Suomen Godzilla-hyökkäyksellä”

  5. 5

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  6. 6

   Parhaissa purkkisalsoissa rouskuu tuore tomaatti, pahimmat ovat kuin ketsuppia – HS:n salsavertailussa paljastui hurjia laatueroja

  7. 7

   Television uutuussarjasta valitusvyöry Britanniassa: päähenkilön puheesta ei saa selvää

  8. 8

   Nuorena rocktähtenä Jarkko Martikainen huusi totuuttaan julki koko sukupolvelle – nyt Donnerin, Kaurismäen ja Tervon sivallukset ärsyttävät häntä

  9. 9

   Keravaa piinannut ”käsilaukkumies” jäi kiinni – Rikostutkijoiden kyttäyskeikka kantoi hedelmää

  10. 10

   Video näyttää, miten Kajaanin hyppyrimäki ja tuomaritorni räjäytettiin – yleisö antoi tyylikkäät aplodit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Miksei poliisi tullut paikalle, kun 15-vuotias sipoolaispoika pahoinpideltiin? Ylikomisario vastaa

  4. 4

   Tunnettu professori: Kova rasva ei olekaan haitallista sydämelle – suomalaisasiantuntijat ovat täysin eri mieltä

  5. 5

   Sudet purivat poikaa Ähtärin eläinpuistossa – Toimitusjohtaja: ”Susiaidan viereen pääsee, jos sinne haluaa mennä”

  6. 6

   Supersuosittu amerikkalaisjuontaja irvaili Trumpille ”Suomen Godzilla-hyökkäyksellä”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”

  9. 9

   Mullistava tutkimustulos helsinkiläiskouluissa: homevaurioiden ja myrkkyjen yhteys opettajien oireiluun todistettiin sian siittiöiden avulla

  10. 10

   Tänään tv:ssä: Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä ja palasi kotiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  4. 4

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää