Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Toimittaja luki Väyrysen koko tuotannon ja kysyi, selittääkö praktinen syllogismi hänen toimintansa

Toimittaja Marko Junkkari selvitti, ketkä ovat vaikuttaneet Väyrysen ajatteluun. Hän käytti samaa metodia kuin Väyrynen omassa väitöskirjassaan. Paavo Väyrynen kirjoitti Junkkarille vastauksen.

Luin viime viikonloppuna Paavo Väyrysen koko tuotannon. Yritän ymmärtää häntä.

Paavo Väyrynen, keskustan kunniapuheenjohtaja ja europarlamentaarikko, ilmoitti viime viikolla perustavansa uuden puolueen, joka pyrkii irrottamaan Suomen eurosta.

Sitä ennen Väyrynen ehti haukkua uudessa kirjassaan keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän, joka ei ollut vastannut syksyllä hänen sähköpostiviesteihinsä. Eikä antanut ministerinsalkkua.

Keskustalaiset ovat tottuneet Väyrysen tiimoilta kaikkeen, mutta nyt hän ylitti jonkin rajan. Puoluesihteeri Timo Laaninen sanoi olevansa ”järkyttynyt”. Hän kertoi kuuluvansa keskustasukupolveen, jonka suuri aatteellinen idoli Väyrynen oli. ”Tätä nykyistä Paavoa en tunne”, Laaninen sanoi.

En minäkään tunne, mutta yritän tutustua. Metodini on praktinen syllogismi. Samaa metodia Väyrynen hyödynsi väitöskirjassaan.

Praktinen syllogismi on peräisin antiikin filosofilta Aristoteleelta. Se on päättelymuoto, jonka tarkoitus on tutkia, miten haluttuun päämäärään päästään. Päämäärän saavuttaminen edellyttää jonkin tietyn teon tekemistä. Praktisen syllogismin avulla päätellään, että juuri tuo kyseinen teko mahdollistaa halutun päämäärän.

Filosofi Georg Henrik von Wright nosti praktisen syllogismin käsitteen uudelleen esille vuonna 1971 teoksessaan Explanation and Understanding. Väyrynen mainitsee von Wrightin yhtenä keskeisenä ajattelijana.

Testataanpa praktista syllogismia.

Ensin päämäärä eli arvopremissi: haluan ymmärtää Paavo Väyrystä. Sitten uskomuspremissi: pääsen päämäärään lukemalla Väyrysen tuotannon. Toiminta: luen hänen tuotantonsa.

Hyvältä kuulostaa!

Väyrynen on kirjoittanut parikymmentä kirjaa. Kirjasta toiseen hän kuvaa omasta vinkkelistään parhain päin historian tapahtumia: haukkuu Mauno Koivistoa, selittää jalasmökki­kohua, valittelee eurojäsenyyttä ja kehuu Urho Kekkosta. Hypin tapahtumakuvaukset yli ja keskityn niihin kohtiin, joissa Väyrynen kuvaa aatettaan ja ajatteluaan.

Toinen keskeinen ajattelija, joka Väyrysen teoksissa nousee esille, on Reijo Wilenius. Hän toimi vuodesta 1972 Jyväskylän yliopiston filosofian professorina. Wilenius tunnetaan myös antroposofisen liikkeen ja steinerpedagogiikan keskeisenä vaikuttajana Suomessa.

Antroposofiassa tutkitaan henkistä maailmaa ja ihmisen tietoisuuden tasoja. Kriitikkojen mukaan se on kultti, alan harrastajien mukaan tiedettä. Ei mennä nyt kuitenkaan siihen.

Väyrynen kertoo vuonna 1972 paneutuneensa filosofiseen ja ekologiseen kirjallisuuteen. Erityisen merkittäviä olivat Wileniuksen Tietoisuus ja yhteiskunta sekä Rooman klubin raportti Kasvun rajat. Aatteellisen näkemyksensä Väyrynen tiivisti 1974 julkaistuun On muutoksen aika -kirjaan.

Siinä Väyrynen kritisoi kasvupolitiikkaa, joka vaarantaa sekä luonnon että ihmiset. Materialismin sijaan politiikassa pitäisi korostaa ”ihmisyyttä ja sen kehitystarpeita”. Keskittämisen ja kaupungistumisen sijaan pitäisi panostaa maaseutumaiseen elämänmuotoon, luontoon ja hajauttamiseen. Yhteiskunnallinen ideaali oli pienviljelijä.

Väyrysen aatteiden taustalla oli 1970-luvun alun nuorkeskustalaisten ”vihreä aalto”, jonka vaikuttajia olivat opiskelijapoliitikot, sittemmin tohtorit Risto Volanen ja Seppo Niemelä.

Tuolloin elettiin yhteiskuntatieteiden kulta-aikaa. Pekka Kuusen 1960-luvun sosiaalipolitiikka -teoksessa todistettiin sosiaalipolitiikan edistävän talouskasvua. Uskottiin rationaliteettiin ja suunnitteluun. Yhteiskuntatieteilijät olivat insinöörejä, jotka rakensivat parempaa yhteiskuntaa.

Nuorkeskustalaisten mielestä yhteiskuntatieteiden luonnontieteellinen käsitteenmuodostus ei riittänyt politiikan perustaksi. Siitä unohtui ihminen. Wileniuksen ja von Wrightin innoittamana ajattelua laajennettiin humanistiseen suuntaan. Samalla nuorkeskustalaiset havaitsivat, että samaa ihmisyysajattelua löytyy maalaisliiton perustajan Santeri Alkion teksteistä.

Tuohon aikaan keskustapiireissä Alkio miellettiin historialliseksi hahmoksi, jonka merkitys oli lähinnä raittiusliikkeessä. Nuorkeskustalaiset nostivat hänet aatteelliseksi oppi-isäkseen. On muutoksen aika -kirjassa Väyrynen siteeraa Alkiota liki 30 sivua.

Seppo Niemelä teki Väyrysestä vaalikirjan vuoden 1988 presidentinvaaliin. Kirjassa hän selittää Väyrysen ja Sdp:n Mauno Koiviston huonoja välejä luonne-eroilla. Väyrynen on koleerikko, Koivisto taas flegmaatikko, rauhallinen tuumailija.

Persoonallisuustyypit löytyvät norjalaisen teologin Ole Hallesbyn kirjasta Ihmisluonteet Raamatun valossa. Kirjan mukaan koleerikko ei anna vastoinkäymisten masentaa mieltään. Ne pikemminkin kiihottavat häntä ja kaksinkertaistavat hänen tarmonsa.

On totuuden aika 2 -kirjassa Väyrynen kertoo tunnistavansa olevansa koleerikko. Myös sen huonoista puolista. Koleerikko on kova, ylpeä, koston­himoinen, vallanhimoinen, ja hänen itseluottamuksensa on suunnaton.

Hallesbyn mukaan ihmisen luonne yleensä muuttuu iän myötä.

”Ehkä luonteeni tasoittuu nyt kun alan siirtyä kohti vanhempaa keski-ikää ja vanhuutta, kohti ihmiselon flegmaattista kautta”, 48-vuotias Väyrynen kirjoitti vuonna 1994.

Nyt 69-vuotiaana Väyrynen repii keskustan rivejä perustamalla puolueen.

Testataanpa praktista syllogismia.

Ensin päämäärä eli arvopremissi: Paavo Väyrynen haluaa valtaa. Sitten uskomuspremissi: koska Sipilä ei päästä ministeriksi, on parasta perustaa oma puolue. Toiminta: Väyrynen perustaa oman puolueen.

Mutta toteuttaako Väyrysen toiminta päämäärän? Tuskin.

Hän saattaa päinvastoin ajautua entistä kauemmaksi vallasta. Ja myös puolueesta, jossa hän on aatteellinen idoli.

Väyrysen ehkä kannattaisi lukea Paavo Väyrysen koko tuotanto.

Lue Paavo Väyrysen vastaus tästä.

Marko Junkkarin kirjoitus julkaistiin sunnuntaina 14.2. Helsingin Sanomissa. Paavo Väyrynen kirjoitti vastauksensa sunnuntaina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Keskusta
 • Marko Junkkari
 • Viikon lopuksi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  3. 3

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  4. 4

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  5. 5

   Trump haukkui Obaman golf-harrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  6. 6

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  7. 7

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  8. 8

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  9. 9

   Nobel-voittaja Bengt Holmström varoitti eduskuntaa sote-uudistuksen hankaluudesta ja moitti yliopistoilta leikkaamisesta

  10. 10

   Mies pyysi kaveriltaan nukkumapaikan ja puukotti tätä yöllä useita kertoja Helsingissä – kahdeksan vuotta vankeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  7. 7

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  8. 8

   Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

  9. 9

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  10. 10

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Nobel-voittaja Bengt Holmström varoitti eduskuntaa sote-uudistuksen hankaluudesta ja moitti yliopistoilta leikkaamisesta
  3. HS Illassa tänään: Naisten asemaa parantavat sukupuolikiintiöt hyödyttävät myös päteviä miehiä – Tutkijat: ”Kiintiöillä on mahdollisuus lopettaa keskinkertaisen eliitin valtakausi”
  4. Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?
  5. Entinen HJK-toppari Ivan Tatomirović on lähellä siirtoa Rovaniemen Palloseuraan – ”Tarvitsemme nuoreen pelaajistoomme kokemusta”
  6. Ilkivalta piinaa taidenähtävyyttä Vantaalla – tuhopoltto, murtoja ja töhrimistä, tekijät kateissa
  7. Naisten asemaa parantavat sukupuolikiintiöt hyödyttävät myös päteviä miehiä – Tutkijat: ”Kiintiöillä on mahdollisuus lopettaa keskinkertaisen eliitin valtakausi”
  8. ”Turha teeskennellä iloista”, ”valtava historiallinen virhe” – EU-päättäjät reagoivat brexitin käynnistymiseen
  9. David Beckhamin kiinalaiset fanit suuttuivat jalkapallotähden some-päivityksestä – editoi päivitystä ja suututti lisää faneja
  10. Nyt alkoi brexit: Britannia jätti historiallisen eroilmoituksensa Euroopan unionille
  11. Ruokatorstai tarjoaa 50 resepti-ideaa entistä parempaan pääsiäiseen
  12. Näytä lisää